live-sessie #18: Belazeriet - nep en namaak, fantasienamen en bewerkte mineralen

Opgenomen live-sessie van Facebook op 17 juni 2020 waarin ik allerlei vormen van #Belazeriet bespreek en laat zien. De term Belazeriet heb ik ingevoerd om allerlei mineralen aan te duiden die ofwel volledig door de mens gemaakt zijn, door de mens bewerkt zijn of waar een andere dan de officiële naam voor gebruikt wordt (en waar dit er niet bij verteld wordt).
In mei 2022 verscheen mijn boek 'Belazeriet of niet?', dat vind je hier: www.stapelvanstenen.nl/boek-b...
In deze video komen bijvoorbeeld aan bod: #Andara obsidiaan, Lopeziet, Chalcanthiet, Bismut, #Opaliet, Silicium Carbide, Goudsteen, Aluin, lab-grown Kwarts, synthetische Korund, Aardbeikwarts, gekleurde Agaat, Aqua Aura kwarts, gekleurde Kwarts geodes (power balls), gefabriceerde Galeniet geodes (Marokko), Crackle-kwarts, gebrande Amethyst ("Citrien"), gekleurde Howliet ("turkoois"), Bumblebee Jaspis, Kambaba Jaspis, Azeztuliet, Super 7, Auraliet 23, enz. enz.
Naast deze video zullen op dit kanaal onder de playlist Belazeriet meer video's verschijnen over 'nieuwe' Belazerieten, fake mineralen of onjuist gebruik van commerciële namen.
Caveat emptor!
De video's in de serie Belazeriet zijn vooral bedoeld om liefhebbers van mineralen te informeren. De beste bescherming tegen Belazeriet is namelijk om zelf goed geïnformeerd te zijn!
Dus: Caveat emptor; koper, wees op je hoede. Van wie koop je je mineralen? Zijn ze betrouwbaar? Weten ze waar ze het over hebben? Doe je je eigen onderzoek?
Naast “onderzoeksplicht” van de koper vind ik echter dat de verkoper ook een “informatieplicht” heeft. Ik hoop daarom dat ook verkopers de video's gaan gebruiken om hun klanten goed te informeren.
Tijdens de #Corona pandemie heb ik van 22 maart tot 15 juli 2020 op Facebook 22 keer een live-sessie van 30 min gehouden over verschillende #mineralen en #gesteenten. Abonneer je op mijn kanaal om op de hoogte te blijven van nieuwe video's en volg mij via mijn Facebook pagina Stapel van Stenen: / stapel-van-stenen-2886... of via Instagram: / stapelvanstenen​
Vanaf 19 augustus 2020 heb ik de live-sessies voortgezet vanuit het Kristalmuseum in Borculo. Ook die video's zijn via dit kanaal terug te kijken.
Heb je een vraag of interessant onderwerp waar je meer over wil weten? Laat het me weten! Wie weet komt het aan bod in één van de volgende video's.
Disclaimer:
Dit is een video waarin ik mijn kennis en enthousiasme over stenen deel. Dit is geen verkoop video; je kan er wat van leren en je kan genieten van het kijken naar mooie stenen.
Deze video is live opgenomen en bevat ook reacties op vragen en opmerkingen in de live chat. Mijn voorbereiding en ik zijn niet perfect, wanneer je iets toe te voegen hebt dan lees ik dat graag in de comments.

Пікірлер: 8

  • @evastapaard2462
    @evastapaard24622 жыл бұрын

    bedankt!

  • @StapelVanStenen

    @StapelVanStenen

    2 жыл бұрын

    Graag gedaan! Doe er je voordeel mee!

  • @arjanenerika
    @arjanenerika2 жыл бұрын

    Duidelijke en leerzame info. Wat bedenken mensen allemaal wel zeg. Ik dacht dat die laatste citrien rookkwarts was gezien de donkere kleur. Ik heb een stuk rookkwarts wat er praktisch hetzelfde uit lijkt te zien. Waaraan kan ik het verschil zien?

  • @StapelVanStenen

    @StapelVanStenen

    2 жыл бұрын

    Dank voor je reactie! Je hebt net als bij rookkwarts ook verschillende tinten citrien. De laatste citrien is typisch citrien (ook wel Kundalini citrien) van Congo. Inderdaad wat donkerder, maar meer geel-bruin dan grijs-bruin. Overigens bestaat er ook een soort tussenvorm die wel smoky citrine genoemd wordt. Soms is het onderscheid gewoonweg niet te zien. ;-)

  • @loveearthspirit829
    @loveearthspirit829 Жыл бұрын

    Interessant. Mooi die echte citrien. Vreemd dat 'men' accoord is gegaan met gebrande amethyst dezelfde naam geven. En die commerciële auraliet23... Bij 'azeztuliet' staat soms © of dat monniken ze gerooid hebben. Die bewerkte kleurrijke laag op stenen zie ik steeds vaker. Vind wel 'aura angel' mooi (ik denk bergkristal met coating). Begrijp nu waarom ik geen interesse in vele type jaspis en die speciale amethyst etc. Vraag me af hoe te weten welke stenen giftig zijn en welke in water gelegd mogen worden, naast het stuk voor stuk opzoeken.

  • @StapelVanStenen

    @StapelVanStenen

    Жыл бұрын

    dank je, helaas is er geen toezichthoudende instantie die gaat over het invoeren van nieuwe commerciële namen (wel op de wetenschappelijke namen overigens). Maar goed, daarom maar zoveel mogelijk mensen voorlichten door middel van dit soort video's!

  • @spaceforthesoul6286

    @spaceforthesoul6286

    Жыл бұрын

    @@StapelVanStenen bedankt voor je video's

  • @StapelVanStenen

    @StapelVanStenen

    Жыл бұрын

    @@spaceforthesoul6286 graag gedaan!