Linux Neden Popüler Değil? (çok iyi olmasına rağmen)

Ғылым және технология

🐧 Arkamda gördüğünüz Linux posterini satın almak için - go.yusufipek.me/poster
💸 Kanala maddi destekte bulunup sürdürebilirliği arttırabilirsiniz - go.yusufipek.me/destekol
🗞️ En yeni teknoloji haberleri e-posta kutunuza gelsin - go.yusufipek.me/bulten
🎙️ Benimle birebir görüşüp danışmanlık almak için - go.yusufipek.me/gorusme
🔗 Beni bulabileceğiniz diğer platformlar için - link.yusufipek.me/@yusuf
00:00 Giriş
00:49 Oyunlar...
02:15 Terminal...
03:03 Bilgisizlik...
04:05 Profesyonel yazılımlar yok
04:56 Çok fazla dağıtım var
06:20 Linux varsayılan değil
06:56 Linux birinci olabilir mi?

Пікірлер: 532

  • @kaanko5613
    @kaanko561322 күн бұрын

    Bence olay bilgisayarların %99 windows kurulu gelmesi. Bu bağlamda, insanların %99'unun da işletim sistemi kumrayı bilmiyor. Genel olarak böyle. İnsanların çoğu işletim sistemi nedir bilmiyor bile, windows'u bilgisayarın yani makinenin bir parçası sanıyorlar.

  • @istar.

    @istar.

    22 күн бұрын

    Burda ki pek bilinmeyen konu anlaşmalar ve sağlayıcılık. Satan kişi parasını alıp üreticisinin sağladığı kolaylık imkanlarıyla windows'u müşteriye verir. Support'u ise yazılımın üreticisi verir, mağaza vermek zorunda değil sistem tamamen etkin şekilde oturmuş durumda. Mağazanın, bayinin sattığı üründe donanımsal garantiyi nasıl vermesi gerekiyorsa veya dist. ile aracılığı sunuyorsa satılan her kalemin mevcutta sisteminin olup olmaması ana kritiktir. Linuxlarda böyle bir hazır ağaç yok. Diyelim ki satıcı kendi kurulum, hazırlık vs maliyetini de koydu 5-10 $'a ucuza insanlara oturmuş bir distro sunmak istedi. İş satışla bitmiyor bunun support'unu da vermek zorunda burada yönlendireceği büyük bir merkez yok. Freedos vs gelen OS'uz cihazların o base tedarikçisi dahi HP, Acer gibi üreticiler ve onların sözleşmelerine bakarsa insanlar görürler support felan yok, bizi aramayın diyorlar kısaca.:) HP'nin yapamadığı şeyi kimse hepsiburada, amazon dan felan beklememeli. O yüzden bende anlattım dediğiniz ana belirleyicilerden birisi.

  • @yazlmc4870

    @yazlmc4870

    22 күн бұрын

    Yalnız Dell bu yakınlarda Ubuntu kurulu laptopları satmaya başladı.Umarım Linuxun önemini diğer şirketler de anlar

  • @suiyoii

    @suiyoii

    22 күн бұрын

    Dell varoldugundan beri hep ubuntu satiyor. Babamin 10 yil once aldığı laptop da ubuntu gelmisti ben gidip win7 yuklemistim xD​@@yazlmc4870

  • @guvtek

    @guvtek

    21 күн бұрын

    Bence microsoft korsanı bitirebilir istese, ama sırf pc os pazarındaki liderliğini kaybetmemek için bireysel kullanıma göz yumuyor.. Hatta korsan olduğunu bile bile izin veriyor..

  • @guvtek

    @guvtek

    21 күн бұрын

    ​@@istar.Çok anlamadım ama.. 😅 Heralde özetle Windows alan şirket bir sorun olduğunda muhattap bulabilir, çözdürebilir.. Ama linuxde yalnızsınız.. Doğru mu anladım?

  • @bilgisayarkurdu3186
    @bilgisayarkurdu318622 күн бұрын

    Xp li yıllarda ben yanlış bölüm formatlamıştim hala kuyruk acısı var :((( Sağ olsun Sanal makine yazılımları

  • @burakkazel
    @burakkazel23 күн бұрын

    Linux birinci olamaz muhtemelen ama son kullanıcı pazar payı dikkate değer artsa bile yeterli olur. Piyasada sabit bir %10 gibi ciddi bir oranı yakalarsa adobe gibi şirketler ciddiye alıp ürünlerini native olarak çıkarabilir. Birinci olmak değil dikkate alınmak daha önemli bence. Zaten Windows suyun başını çok erken tutmuş bir nevi tiranlık kurmuş. Arayüzü de basit bütün dünyaya basitliğini kabul ettirmiş. Windows birinci kalmaya devam edebilir Linux kullanıcıları ciddiye alındıktan sonra.

  • @sundayhardday54

    @sundayhardday54

    22 күн бұрын

    %10 olsa harbi çok iyi olur.

  • @MehmetCavlak.

    @MehmetCavlak.

    22 күн бұрын

    @@sundayhardday54 olum video 2 saat önce yüklenmiş adam 20 saat önce yorum atmış?

  • @sundayhardday54

    @sundayhardday54

    22 күн бұрын

    @@MehmetCavlak. üyelere erken düşüyodur video

  • @Flesteroffcial

    @Flesteroffcial

    22 күн бұрын

    Hocam haklısınız ama açıkça söylemeliyim. Eğer MacOS herkese açık olsa Windows ve Linux'un pazar payı adeta yok olur.

  • @Gerekyok31

    @Gerekyok31

    22 күн бұрын

    @@Flesteroffcial olmaz. Macos da bir şey yok ki. Uygulamaları paralı. Macbookları macbook yapan M serisi işlemcileridir

  • @aslanaytr
    @aslanaytr22 күн бұрын

    Emeğine sağlık. Uzun süre Linux kullanmış birisi olarak testlerim sonucunda Windows oyunları ve programlarının Windows'tan daha verimsiz çalıştığını gördüm. Ancak OpenGL performansının da normal şartlarda daha verimli olduğunu da gördüm. Tabii maalesef her oyunu OpenGL ile oynayamaz veya oynasak bile DirectX performansını alamayız. Burada özellikle DXVK kütüphanesinin yeterli olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca dediğin kısmen doğru. Çünkü; Wine performansı etkilemiyor ama her ne kadar Wine içerisindeki bağımlılıkları kursak da (ki bu özelleştirme son kullanıcı için meşakkatli bir durum) programlarda istisnai hatalar ve uyumluluk sorunlarını görmek yine de mümkün. Haricen donanım uyumsuzlukları, kernel versiyonları ve kernel sürücüleri de stabiliteyi etkileyebiliyor. Tabii Linux'u kötülemiyorum ama son kullanıcının özellikle de beklediği kafa rahatlığı açısından Linux'un pek de kolay tercih edilebileceğini düşünmüyorum.

  • @PhiBi5719
    @PhiBi571922 күн бұрын

    ben linux'u şu ana kadar hep windows'un eski bir sürümü sanıyordum 😂😂

  • @mahircankaragoz4507
    @mahircankaragoz45074 күн бұрын

    Ben amatör, oyun oynamayan video izleyip shocut ile basit video işleyen film izleyen sıradan ev kullanıcısıyım. linux kullanmayı istiyorum. İ3, 500gb, 4gb ram, hp laptop'um var 2020'lerde 7 -8 defa çeşitli linux sistemler kurdum ama sonra yine windows 10'a döndüm. Rem'i 8gb yapınca yine aşka geldim ve son 1 haftada linux mint cinnamon ve xcfe kurdum ikiside ha bire takıldı kaldı ses sorunları var sonra zorin falan denedim yine windows 10'a döndüm. Çünkü hiç biri tam bir işletim sistemi değil. Eğer sadece bir amaç için kullanacaksanız evet linux'un o amaca uygun seçeneğini yükleyip yıllarca sorunsuz kullanabilirsiniz. Ama evde sıradan kullanıcı için linux sürümlerde hep bir şey eksik hadi onu geçtim benim sistemde windows 10 bile iyi kötü çalışırken xcfe mint bile biraz zorlandı. Shotcut bile Windows 10'da sorunsuz çalışırken linux mint'de takılarak donarak çalıştı. Bu gibi nedenlerle insanlar oturup linux'la uğraşmak istemiyor istesede ya zaman bulamıyor ya da zaten benim gibi teknik altyapısı yok. Linux'un sorunu her amaç için bir linux var ama en çok kullanıcı olarak sıradan kullanıcının bilgisayarı açıp aynı windows gibi her amaca yönelik kolayca kullanabileceği bir linux'un olmaması yukarıda dediğim gibi her seçenekte bir sürü eksik var.

  • @bxtumation
    @bxtumation22 күн бұрын

    Vay be, kanalı keşfettiğimde sadece 5 bin aboneydi. 50 bin abonen hayırlı olsun abi :D

  • @HarunYahyaKotan
    @HarunYahyaKotan22 күн бұрын

    Oyunlarda tam destek yok. Benim gibi birçok kişi Windows 11'e geçmeye bile endişe ediyorken linux çok zor.

  • @tayfuraltinay1894

    @tayfuraltinay1894

    22 күн бұрын

    24h2 ile Düzelirse geçerim 11 e 😉 Ama şimdilik hayır maalesef.

  • @WololoWololo2

    @WololoWololo2

    20 күн бұрын

    Windows 10 LTSC 2021 kullanın

  • @Yusked_
    @Yusked_22 күн бұрын

    Eski bilgisayarımda 4-5 dağıtım denemiştim yeni bi laptopa geçince windows 11 ile uzun bi süre linuxu bırakmıştım. Son 2 haftaddır tekrar windowsun yanına kurduğum ubuntu ile alışma aşamasındayım ve gördüğüm yanlışlar şöyle Gnome resmi şekilde masaüstüne kısayol koyamama, eklenti ile çözülebilse de sürükle bırak, kısayol ismi değiştirme gibi basit şeyleri yaptırmıyo gnomeun felsefesi bu demek ayrı bi saçmalık ama uzatmayacağım .deb, .tar, .aur vb dağıtımdan dağıtma paketlerin değişmesi aşırı saçma, extra programlarla açılabiliyor ama neden uğraşıyorum? native olarak dağıtımlar birbirlerinin paketlerini tek tıkla çalıştırabilmeli onu geçtim tek bir uzantı olmalı bugun 50 yaşında en son xp kullanmış bi amca bile exenin bir uygulama olduğunu bilir. Ayrıca bu paketlere göre terminalin kullanımının değişmesi öğrenimi zorlaştırıyor Oyunculuk açısından da fikirlerin yanlış geliyo bugün native olarak desteklenen counter strike 2 bile frame atlama, fare takılmaları gibi sorunları var fps windowsla kafa kafaya olsa bile rekabetçi bi oyunda böyle sorunlar benim windowsu kalıcı bırakamam da etken 10000 oyun wine ile çalışması iyi olsada, top 500 oyunun resmi desteklemesi daha çok katkı sağlardı uygulama desteği ztn linuxun temel sorunu gibi bugün telegram, discord, spotify desteklemese tıpkı adobe programları gibi dev bi eksi olurdu. bir gün Office(imkansız), Adobe, Epic games, whatsapp vesaire resmi desteklense kullanıcısı 2-3 katı olurdu

  • @_Haruyuu
    @_Haruyuu22 күн бұрын

    Windows kullanmak zorunda olmasam kesinlikle geçerdim. Adobe ve türü programlara işim yüzünden bağımlıyım. Elimden geldiğince araştırmaya ve okumaya devam edeceğim. Linux kullanmayı belki bir gün gerçekten yapabilirim.

  • @amanasil
    @amanasil22 күн бұрын

    Yine nokta atışı tespitler olmuş. Bu arada SSD diskimize portable linux kurma ile alakalı bir video gelir mi?

  • @yusufipk

    @yusufipk

    22 күн бұрын

    Normal takıp kur. Bilgisayarını başlatmadan önce SSD'ni tak ve BIOS'ta öncele. Bir sorun yaşarsan foruma yazabilirsin: btt.community

  • @Vibasdo
    @Vibasdo22 күн бұрын

    İşte yeni ve mükemmel bir video daha

  • @GIGAY1K
    @GIGAY1K22 күн бұрын

    Linux kullanımına mint ile başladım, hayatımın en iyi kararı oldu. Kafasında kuşku olanlara önerim bir kere de olsa deneyin

  • @barut128

    @barut128

    22 күн бұрын

    bende mint ile başladım hâlâ mint'teyim

  • @evsizhicbirseysiz2

    @evsizhicbirseysiz2

    22 күн бұрын

    ben yıllar önce merak edip ubuntu kurmuştum. 3-4 yıl önceyse mint ile başladım. şimdi endeavouros kullanıyorum.

  • @ineedtheredeemer

    @ineedtheredeemer

    15 күн бұрын

    Hocam olayı nedir? Neden windows varken linux? Neden rahatlık varken kafa karıştırıcı olan ve oyunlarda destekleme muhabbetini bile konuştuğumuz bir işletim sistemi? Bilmiyorum, bilmediğim içi öğrenemiyorum. Şahsen windowsda çok sorun yaşadım ama linuxda olup da windowsda olmayan normal kullanıcılara hitap eden şey nedir?

  • @GIGAY1K

    @GIGAY1K

    15 күн бұрын

    @@ineedtheredeemer Kontrolün sizde olması hocam windowsun zorunlu güncelleştirmelerinden birinde yaklaşık 50gblık veri kaybettim bunların içinde vefat eden arkadaşlarımın resimlerinden tutun çektiğim mini belgesellerin son halleri dahi vardı. Ömrümün önemli bir kısmının benim rızam olmadan hiç olmasının inadına linuxa geçtim aslında. Evet rahatlık istiyorsanız kesinlikle windowstan şaşmayın ama belirttiğim gibi benin hıncım oyunları ille de proton kullanarak belki de 10 15fps düşük almaya belki de hiç oynamamaya veya basit bir kurulum yaparken belki de on saniyelik bir işlemi kırk bes saniyede yapmaya el veriyor. Basta sıkıntı verse de zamanla alıştım alıştıkça da windowsla bire bir aynı olmasa da çok yakın bir deneyim elde ettim bu nedenle temelli linuxta kalmaya karar verdim

  • @evsizhicbirseysiz2

    @evsizhicbirseysiz2

    15 күн бұрын

    @@ineedtheredeemer linux mint mesela, windows 10'dan hafif. az ram harcar, az kaynak tüketir. güncelleştirmeleri kapatıp istersek hiç yapmayabiliyoruz. stabildir. eksileri ise her oyunu açamamamız. mesela ben steam'de uzun süre bioshock ve bioshock remastered'i açamamıştım. şimdi ise stalker clear sky açılmıyor steam'de. ve cs2 çok kötü performansta çalışıyor. cs2'nin linux portu sorunlu bence. linux'un eksilerinden bir başkası ise sürücü sorunları,

  • @BLCNYY
    @BLCNYY23 күн бұрын

    Ve bence Microsoft, Linux'a karşı politikalar uyguluyor da olabilir. Üreticiler Linux varsayılanlı bilgisayarlar üretmek istese de Microsoft, Windows'un tahtını sarsmamak için anlaşmalar yapıyor olabilir.

  • @eilhanzy

    @eilhanzy

    22 күн бұрын

    Bence direkt öyle. Windows'ta kalmak için WSL'i piyasaya sürmesi buna bir örnek.

  • @unitythemaker

    @unitythemaker

    22 күн бұрын

    Ayrıca Microsoft Teams de desteklenmiyor. Teams kullanan şirketlerde Linux kullanıcıları çok zorlanıyor.

  • @twitchizle

    @twitchizle

    22 күн бұрын

    Linux DE olarak cok kotu.

  • @faruktabutcuogullar2614

    @faruktabutcuogullar2614

    22 күн бұрын

    Microsoft zamanında Türkiyede üniversitelerle çok sayıda anlaşma yapmış. Eğitimler vermiş. Öğrenciler okulda microsoft teknolojileri ile eğitim aldıkları için sektörde de alışkanlıklarını devam ettirmişler. Örneğin dünyada c# dili çok popüler değildir. Ama Türkiyede hala popüler.

  • @WololoWololo2

    @WololoWololo2

    20 күн бұрын

    Windows 10 LTSC yükleyin 2031'e kadar destek

  • @BiskuvitFarawla
    @BiskuvitFarawla22 күн бұрын

    Abi yine iyi video ama ses efektleri uyumsuz olmuyor mu sence de (olumlama yaparkenki ses efekti)

  • @cliff_under
    @cliff_under22 күн бұрын

    Yusuf Hocam küçüklüğümden beri windows kullanıyorum artık alışmışım . Bir sorun olduğunda sorunun yerini, nasıl çözeceğimi ne yapmam gerektiğini biliyorum. Böle bir durumdan linux e geçmek için belli bir süre linux sisteminin nasıl çalıştığını bir sorun olduğundan ne yapmak gerektiğini anlamak belli bir zaman istiyor. kısaca merak olması lazım yoksa çok zor aynı zamanda birçok korsan uygulama kullanıyorum ( matlab, proteus, autocad bunların açık kaynak karşılığı yok ve linux sistemlerde sıkıntı olabilirmi bilmiom) uygulamarın windows da açık kaynak bir karşılığı varsa onları kullanıyorum yoksa libreoffice(7-8 yıldır) ,kdenlive vb. Kısaca linux u öğrenmeye harcıyacağım 1 ayım şu an yok ilerde olabilir boşa çıkarsam. Ama windows biraz daha kullanıcıyı saçma sapan şeylerle zorlarsa (git gide artıyor )hemen geçerim alt yapım var. ( geçmişte yan pc de 3 ay zorinOS kullandım o yüzden terminal komutlarını paket yükleme ıvır zıvırı temel şeyleri az da olsa biliyom )

  • @LIBERTY374
    @LIBERTY37420 күн бұрын

    linuxun geride kalmasının en temel ve tabi sebebi "imaj" derim. Bizim alanımız marka, satış-pazarlama ve tüm evrelerini kapsadığından insanların tercih ve satın alma yönelimlerini göz önünde bulundurursak en temel neden olarak tek bir şey çıkıyor ortaya o da "imaj". E linux paralı değil ki satın alma eğilimi olsun diyebilirsiniz fakat burada da tercih yönelimi devreye giriyor o da yine imaj faktörüyle alakalı. Unutmayın insanların bir çoğu ürünü değil markayı satın alıyor veya tercih ediyor.

  • @Cloud67TR
    @Cloud67TR22 күн бұрын

    bence önyargı yüzünden insanlar geçmiyor Windows çalışırken linux kurmak istemiyorlar

  • @yoldayizbiz
    @yoldayizbiz4 күн бұрын

    Emeginize sağlık

  • @ricksanchez7485
    @ricksanchez748522 күн бұрын

    Ben oyun sayısından değil de genel olarak Linux üzerinden oyun oynarken optimizasyon sorunları ve fps sıkıntıları yaşanıyor diye bir duyum aldığım için şüpheli yaklaşıyordum. Bir game developer olarak kullanmaktan cekiniyorum. Tavsiyelerin var ise cok mutlu olurum.

  • @xhamzat-mj4bv
    @xhamzat-mj4bv19 күн бұрын

    çevremdeki insanları linux kullanmaları için teşvik ediyorum. ama çoğunda başarısız oldum. gördüğüm kadarıyla ikna olmamalarındaki en büyük neden öğrenme süreci. teknolojiye ilgisi de yoksa kimse öğrenme sürecini göze alamıyor.

  • @canerkosedag8569
    @canerkosedag856922 күн бұрын

    Bu kanala 500 aboneyken abone olmuştum. Vay be! Bİr Linux temalı KZread kanalının bu kadar büyüyebileceğini hiç düşünmezdim.

  • @agrippa2953
    @agrippa295322 күн бұрын

    Hocam başa eklediğiniz ve kişiselleştirmeden bahsettiğiniz ekran alıntısı Windows'a ait :D Eline sağlık mükemmel bir video olmuş.

  • @sevban
    @sevban17 күн бұрын

    7:54 solda hepsiburada da işletim sistemi filtresinden linux da seçmişsin. bazı satıcılar freedos bilgisayara da linux yazıyor. benim yeni aldığım laptop öyle mesela. ayrıca seviliyosun ❤

  • @evsizhicbirseysiz
    @evsizhicbirseysiz22 күн бұрын

    yusuf bey başarılısınız, tebrikler. yerinizde olmak isterdim.

  • @OrcunKrat-fd5bf
    @OrcunKrat-fd5bf21 күн бұрын

    Windows'ta modfiyeli versiyonları var da insanlarda bunları tercih ediyoruz.Örneğin:Last10

  • @Falcon_9un_anahtari
    @Falcon_9un_anahtari22 күн бұрын

    Bir zamanlar Linux tabanlı Pardus diye yerli bir işletim sistemi çıkmıştı ama projenin üstüne çok gidilmediği için tarihe karıştı. Pardusla ilgili video yapar mısın?

  • @axxture

    @axxture

    22 күн бұрын

    Yapmıştı kanalında var

  • 22 күн бұрын

    Projenin üstüne gidilmediği için değil. Proje de o dönem fetöcüler de tübitakta çalıştığı için haklı bir gerekçeyle o sistemi komple yokettiler debian üzerine tekrar yazıldı

  • @N3XT4Techno

    @N3XT4Techno

    22 күн бұрын

    Pardus halen var. Debian tabanlı olarak geliştirilmeye devam ediyor. Pardus yerli işletim sistemi olamaz olsa olsa yerli linux distrosu olur.

  • @Gerekyok31

    @Gerekyok31

    22 күн бұрын

    Yanlış hatırlamıyorsam Bill Gates bizimkini ziyaret etmişti sonrasında kenara atıldı.

  • @dataextend

    @dataextend

    15 күн бұрын

    Pardus Debian'ın makyajlı hali. Hiç bir fark yok.

  • @hashoshosaf
    @hashoshosaf22 күн бұрын

    sevgili yusuf.. konuyla alakası yok ama comodo yu incelermisin bilgisayar koruması konusunda tavsiye edermisin.. son zamanlarda virüslerden korkar olduk ben 100ncü yıl pardus kullanıyorum ve comodo kurdum ama nasıl kullanıcaz bilmiyoruz..

  • @Cloud67TR
    @Cloud67TR22 күн бұрын

    Windows bana bantla tutulan bir işletim sistemi gibi geliyor kaynakların(cpu,ram vb) yarısını kullanıyor küçük bir işlem için yarım saat kullanmayacağım şeyler yapıyor arkaplanda ama linux çok hafif ve hızlı küçük işlemleri çık hızlı bir şekilde yapabiliyorum

  • @arslan_1412
    @arslan_141222 күн бұрын

    Selam Yusuf ben bu kanalı çok uzun süredir takip etmeme rağmen geçen hafta linuxa geçiş yaptım bunun nedeni ne yaparsam yapayım linux sürücelirimi bir türlü desteklemiyırdu veya bilgisayar çöküyor du ama garidu linux denediğimde mükemmel uyumlu oldu artık linuxtayım özellikle oyun için mükemmel Bir çok oyun ve oyun emiletörü var garidu linuxu öneriyorum (sana teşekkürler garidu linuxu da senin eski videolarda görmüştüm )

  • @arifsagdc3076
    @arifsagdc307623 күн бұрын

    Yaklaşık bir aydır Fedora kullanıyorum. Bir daha windowsa geri döneceğimi sanmıyorum.

  • @ahmetkoc749
    @ahmetkoc74912 күн бұрын

    Merhaba, Linux'da nasıl k-lite mega codec pack kullanabilirim? Evet vlc var ama k-lite kullanmak alışkanlık haline geldi ve linux exe desteği olmadan çalıştırmanın bir yolu var mı?

  • @Cloud67TR
    @Cloud67TR21 күн бұрын

    saçma sapan hatalar çıkıyor sürekli format atmak zorunda kalıyorum

  • @pluviofilcactus
    @pluviofilcactus23 күн бұрын

    Geçen gün X te Linux u savunurken senin kanalını paylaşarak buradan daha detaylı öğrenebilirsiniz demiştim bu video da yeni gelenler için iyi oldu

  • @Timeinvalid
    @Timeinvalid21 күн бұрын

    selam. öncelikle geçiş için bir zaman lazım. bunun içinde sana bir video önerim var. iki işletim sistemini aynı anda kulanabilecekleri bir ortamı anlatman olacak. yani bilgisayar açılınca linux ve windows arasında seçim yapabilmelerini sağlayan bir seçeneği anlatman bunu anlatırken windowsta yüklü programların zarar görmeden ve windows silinme riski olmadan anlatman . bu iki işletim sistemi bilgisayarda kurulu olduğunda avantaj şu olur windowstaki kurulu sitemin linuxa artarma zamanı ve alışma süreci ve insanların iş kaybı zamanı yok olmaması için. bu insanların linux denemeleri ve alışmaları için çok iyi bir adım olacaktır. seçeceğin dağıtım linux dağıtımı standart bir windows işletim sisteminin yapabildiği herşeyi kapsayan bir dağıtım olmalı. bunları sağlayabilirsen anlatmak ve linux gelişimine katkı yapmak istersen. bizlerin bilmediği bu linuxa geçme ortamına katkı sağlayabilirsin. çünkü seni sürekli olarak linux öneren biri olarak seni izliyorum . o zaman bir adım atmanı bekliyorum. tavsiyelerinde ciddi isen bize iki işletim sistemini en güvenli bir şekilde kurabilmemiz için videolu bir anlatım bekliyorum.

  • @gollerdiyari
    @gollerdiyari16 күн бұрын

    Selamlar lütfen bu yorumumu dikkate al. Senin ve daha birçok yutubırın tavsiyesi ve videolarıyla ve Windowstan soğumamla, bundan altı ay önce çok uğraşarak linux kurdum. Ancak laptopumun dahili wifi 2.4 ghz olan modemine ayrı olarak aldığım 5ghz lik dongle'ı linuxta tanıtamadım. Sonra creality k1 max üç boyutlu yazıcının kendi programı olan creality print i yüklememe rağmen slice-dilimleme yapma kısmına geçmiyordu. İnterneti 110 megabit kullanmak yerine 40 mgbit kullanmak istemediğim ve yazıcıyıda kullanmam gerektiği için linux ve windows yüklü pc de üç dört aydır linux a girmiyorum.

  • @yusufipk

    @yusufipk

    16 күн бұрын

    Teknik problemler için foruma yazabilirsiniz - btt.community

  • @gollerdiyari

    @gollerdiyari

    16 күн бұрын

    @@yusufipk teşekkür ederim. ama foruma yazılıp ta çözüme kavuşacak konu değil diye düşünüyorum

  • @meta_aviation4909

    @meta_aviation4909

    15 күн бұрын

    @@gollerdiyarilınux amele işi cidden

  • @technoeren
    @technoeren22 күн бұрын

    Hocam şöyle bir sıkıntıda var, yazılımcıyım ve bence yazılım ve uyumluluk açısından linux hem macosta hemde windowsa kıyasla güzel ama 4 senelik linux serüvenimde yaşadığım en büyük sıkıntı hemen açıp kulaklığımı bağlayıp kodumu yazayım dediğimde kulaklık bağlantı sorunları kopmalar, sesle alakalı sıkıntılar yaşadığım oldu ya da bir açtığımda alttaki menü çubuğumun bozulduğu zamanlar oldu sorunlar ya benden dolayıydı ya da değildi stabilitide kısmında sorunlar olabiliyor. MacOS'a geçtim ve direk açtığım gibi kodlamaya devam ediyorum. Yine de gönlümde linux bir numara ve hayatımın bir parçası.

  • @jagh3t548

    @jagh3t548

    22 күн бұрын

    hangi dagitimi kullaniyordun? Arch gibi cok hizli guncelleme alan dagitimlarda bu tarz durumlar daha cok yasanir. Ama debian fedora gibi dagitimlar daha stabildir mesela.

  • @technoeren

    @technoeren

    22 күн бұрын

    @@jagh3t548 kubuntu kullanıyordum

  • @LordHaydari
    @LordHaydari21 күн бұрын

    Burada en büyük probleme değinilmemiş, kullanılabilirlik. Ortalama bir kullanıcı için bilgisayar araçtır, özelleştirilebilir olması avantaj değil karmaşıklık getirir. Linux kullanıyorsanız arka planda sistem ile ilgili bir sorun yaşamanız olasıdır. İleri seviye kullanıcı zaten bir şekilde sorununu çözer. Çok düşük seviyeli bir kullanıcı için ise Google' a girmesi yeterlidir ama iş yapan orta seviye kullanıcılar için sistemin sorunlarına yapması gereken işten fazla vakit ayırması gerekir. Örneğin bir senarist, muhasebeci, avukat, esnaf, öğretmen vs için stabil çalışan ve basit web işlerini yapabileceği bir sistem yeterlidir. Linux' ta karşılaşacağı bir sorun yaptığı işe ara vermesine sebep olur.

  • @olus6582

    @olus6582

    21 күн бұрын

    Bunun benzerlerini Windows'ta da yaşayabilirsiniz. Bugün stabil bir sürü distro var bunların hepsi en az windows kadar kararlı.

  • @EmineCoskun-xi8gh

    @EmineCoskun-xi8gh

    10 күн бұрын

    En azından linux kadar yaşamazsınız 2017den beri Windows 10 kurulu tek tük sorunlar dışında sorun yaşamadım format dahi atmadim

  • @THETERNALLORD
    @THETERNALLORD18 күн бұрын

    Yeni laptop aldığımda linux kursam mı diye düşündüm ama ben bir sürü uygulama script ve oyuna mod vr tarzı eklentiler kullanırım onlar desteklemiyordu desteği artarsa linuxu düşünürüm

  • @aykutakkaya3803
    @aykutakkaya380317 күн бұрын

    Teşekkürler güzel insan

  • @enesycl6684
    @enesycl668422 күн бұрын

    Tamam oyun var ama fps sorunu da yaşanıyor cs2 de Linuxta Ubuntu garuda mint vs birçok dağıtımı denedim 100 fps alırken Windows da 150 fps alıyorum mecburen Windowsa geçtim

  • @pmeo

    @pmeo

    22 күн бұрын

    Evet örnek verecek olursak düz Windows 10 indirdiğim zaman sözde ayarlardan ekran kartı güncel demesine rağmen oyunlarda çok düşük fps veriyordu 3. Parti yazlım uygulamalarıyla ekran kartını güncelledim ve güzel performans verdi ama ne zaman linux yüklesem aynı sorunu yaşıyorum ama kötü olan mevzu linuxta 3 parti uygulamalar yoktu o sebeple winde 60 fps aldığım oyunu csgoda 20 fps alıyordum ama internette baktığım Zaman tam tersi linux daha performanslıidi

  • @WololoWololo2

    @WololoWololo2

    20 күн бұрын

    Windows 10 LTSC 2021 kullanırsan FPS daha çok uçuyor

  • @EmirAsafmusic
    @EmirAsafmusic19 күн бұрын

    Elimde bir tane bilgisayar vardı üzerinde linux etiketi vardı yani geldiğinde linuxla geliyordu ama klavye windowstu işte fark bu.

  • @mvarslan52
    @mvarslan5222 күн бұрын

    Ben GT410M ekran kartlı laptopumda STEAM de oyun açmayı bir türlü beceremedim sanırım Vullkan ile alakalı bie yetersizlik var. Oyun için sistem yükü az olması oldukça iyi olacaktı ama yapamadım.

  • @code_a_man
    @code_a_man23 күн бұрын

    3 kere falan linuxtan bıkıp windowsa dönmüştüm son birkaç yılda. Artık temelli olarak linux kullanıyorum. Eğer yazılımla ilgileniyorsanız ve Microsoft özelinde araçlar (Visual Studio, Mssql gibi ) kullanmıyorsanız kesinlikle linux kullanmalısınız.

  • @selahaddin-dogan

    @selahaddin-dogan

    22 күн бұрын

    bence Mssql sadece Windows kullanıyorsan Msql iyi Mysql'in linux'ta ki hali Mssql'in Windows'taki halinden çok daha iyi bence bana tek dert olan Visual Studio alternatifi bir yazılım bulamamdım.

  • @code_a_man

    @code_a_man

    22 күн бұрын

    @@selahaddin-dogan okuldaki ödevler mssql üzerinden olunca aslında docker ile çözüyordum fakat bu management studio kesin windows istediğinden o amaçlı belirtmek istedim. Ben de postgresql kullanıyorum normalde xd. Evet visual studio kısmı sıkıntı.

  • @Enesgoksu72779

    @Enesgoksu72779

    8 күн бұрын

    Alternatif aramaya gerek yok Visual studio code direk linuxta kendisi var zaten.

  • @code_a_man

    @code_a_man

    8 күн бұрын

    @@Enesgoksu72779 windows form olsun management studio olsun bunlar için windows şart ve visual studio ile visual studio code aynı şey değil

  • @selahaddin-dogan

    @selahaddin-dogan

    8 күн бұрын

    @@Enesgoksu72779 onda windows form app desteği yok

  • @yasarolgun5110
    @yasarolgun511022 күн бұрын

    Satılan freedos bilgisayarlar linux yüklü olarak satılırsa insanlar yavaş yavaş linuxa alışır ve farkındalık olur. Bu sayede birden olmasa da zamanla kullanım oranı artabilir.

  • @barisyild
    @barisyild20 күн бұрын

    Windows Mac gibi işletim sistemlerinde bir sorun yaşadığınızda google bile açmadan işletim sistemi içerisindeki toollardan sorunlarınızı çözebiliyorsunuz ancak linux'ta çok spesifik sorunlar dışında tamamen terminale bağlısınız. İşletim sisteminide sorun var ve cihaz bir sebepten açılmıyor mu geçmiş olsun kurtarma arayüzü ya yok ya da çok kısıtlı ve terminal kullanmanız gerekiyor donanıma bağlı bir sorun yaşıyorsanız forum forum dolaşmalısınız, spesifik bir sürüm kullanıyorsanız işletim sistemi sürümünüze tam uygun çözümü kullanmalısınız misal ubuntu 20.04'de bulunan çözüm 22.04'de çalışmayabiliyor ayrıca yabancı klavye düzeni ile kurtarma komut satırında bol şanslar 😂 Benim düşüncem linux gelişmiş kullanıcılar için yaratılmış bir işletim sistemidir ve 2 gui ekleyerek tüm kullanıcı sorunlarının çözülmeyeceği aşikar çünkü işletim sistemi inanılmaz detaylı yönetime izin veriyor bu da ihtimalleri çok arttırıyor ne yazık ki her şeyi gui ile çözemeyeceğiniz bir ortamda ev kullanıcılarının iyi bir deneyim sağlaması mümkün değil.

  • @alihaydarsadikoglu1524
    @alihaydarsadikoglu152422 күн бұрын

    Linux kullanıyorum ama macos la alt yapıya sahip olmasına rağmen(unix), onun kadar stabil kullanıcı dostu dağıtım hala karşıma çıkmadı, arayüz olarak benzerini yapsalarda işlevsellik olarak hala uğraştırıcı. Bir de çoğu dağıtımda uygulamaları arayüzden yüklesek bile, terminalden ek depolar yüklememiz gerekiyo yada bileşen mesela codec ler.

  • @uzhan
    @uzhan21 күн бұрын

    Oyun, Adobe vb. yazılım şirketleri isterlerse Flatpak sürümünü çıkarabilirler. bildiğiniz gibi Flatpak uygulamaları birçok Linux dağıtımını destekliyor. Linux dediğimizde insanların ilk aklına gelen ‘sürücü sorunu var’ durumu. Sürücülerin Linux ile ilgisi olmadığını bilmiyorlar. Linux’da bu durum çok büyük bir sorun değil. En pratik kurabileceğiniz bir Linux dağıtımlarından biri olan Linux Mint’i deneyin ve bir ay sonra fark edeceksiniz. En son kullanıcıda dağıtımlar popüler olabilir. Dağıtımların sponsor,bağış alması ,adobe gibi yazılımlar vb. popülerlikte etken faktörler.

  • @ramazansilme4078
    @ramazansilme407822 күн бұрын

    Linux son kullanıcıya uygun bir sistem değil ilgilisi ancak kullanabilir. Evet bilen için kolay ama bilmeyen için baş ağrısına dönüşebilir. Defalarca linuxa dönme denemeleri yaptım ama hep bir açık keyif kaçıran bir eksik ya da uzman bilgisi gerektiren bir sorunla karşılaştım. İnsanlar ilgili bile olsa forum forum gezerek problemine çözüm aramak istemiyor.

  • @WololoWololo2

    @WololoWololo2

    20 күн бұрын

    Windows isteyenlere Windows 10 LTSC en iyisi

  • @eneskaratas05
    @eneskaratas0521 күн бұрын

    Linux kullanmamın en büyük sebeplerinden birisi terminal. İki üç satırlık komutlarla bakım ve temizliğimi yaparak stabil bir şekilde kullanıyorum. Daha önce sürücü uyumluluk sorunları yüzünden ara vermek zorunda kalıyordum ama artık yeni sistemler ve kerneller sayesinde bu sorun olmaktan çıktı.

  • @fatihurguplu6440
    @fatihurguplu64406 күн бұрын

    Geçtim kanka rahatladın mı 🤣 ilk başlarda konfor alanımdan çıkmak istemedim aynı gün geri döndüm fakat 3 gün sonra windowsun 20 senedir farklı birşey sunmayışından sıkılmam ve kafasına göre yeni özellikler getirip işletme sistemine entegre edip kullanıcıya dayatmasından rahatsız olup tekrar bir deneyeyim dedim ve aslında korktuğum kadarda olmadığını hatta kişiselleştirme kısmında farketmeden çokca vakit geçirerek eğlendiğimi farkettim. Ayrıca geçmeyi düşünenler için şunuda söyleyeyim eğer oyun oynayabilirmiyim diye korkuyorsanız neredeyse bütün oyunları oynayabiliyorsunuz buna steam kütüphaneme girdiğimde bende çok şaşırdım kütüphanemdeki bütün oyunları çalıştırıyor (Bu kanalın Linuxta oyun oynama rehberini izleyin). Eğerki iş için geçiyorsanız yusufunda dediği gibi spesifik bir program kullanmanız gerekiyorsa ve bu linuxta çalışmıyorsa geçmeyin onun haricinde Linux'un hızı windowstan sonra ilaç gibi geldi ve kişiselleştirme kısmı çok eğlenceli ve bilgisayarınızı size özel hissettiriyor, artık bilgisayarımda farklı bir ilişkim var 🤣 Teşekkürler Yusuf İpek.

  • @silverman08
    @silverman0822 күн бұрын

    İkinci SSD diskte DeepinOs kurulu. Gün içinde birkaç kez kullanıyorum ama yaklaşık 1 yıllık deneyimden sonra diyeceğim şey şu: Linux'un daha 100 fırın ekmek yemek lazım. Bu arada Adobe ürünleri ile saçma Gimp'i kıyaslamak oldukça talihsiz bir kıyaslama.. *Düşüncelerinin çoğuna katılmıyorum.

  • @atlassisy
    @atlassisy22 күн бұрын

    oyunlarimin yüzde 90'ı epic'te. Epic'i yüklemeyi başaramamıştım. Ea games de yok. mesela pdf-xchange diye lisanslı bir uygulama da hata verdi (başka kullandıklarım da). yani bunlar benim için kritikti ama olmadılar ne kadar forumdan baksam da. ama mintlinux'u eski bir pc'de kullanıyorum. :D yani sayesinde kullanabiliyorum. 2 gblık core 2 lik bir pc'yi de fydeos ile kullanıyorum. Yani gerçi o da linux sayılır.

  • @uysalsrk
    @uysalsrk22 күн бұрын

    Donanim ureticileri kullanicilarin linux kullanmasini istemeyeceginden varsayilan olarak gelmesi biraz zor. Bir bilgisayar aldiniz sadece office internet kullaniyorsunuz. O bilgisayar olene kadar donanim degistirme ihtiyaciniz olmaz. Gizlilik, oyun , render da cok başarili olmasi durumunda coook uzun bir gelecekte belki populer olur. Ama rakiplerde bos durmayacaktir.

  • @gorkemkoc2228
    @gorkemkoc222822 күн бұрын

    Microsoft’un inanılmaz pazarlama yeteneği var ama burda Linux için bir eleştiri de yapmak isterim. İngilizce bir terim vardır “Pills included”. Hani bir ürünü alır eve gelirsiniz ve içinden pilleri çıkmaz, tadınız kaçar. Bir de pil almak için gidersiniz ama o heyecanınız artık düşmüştür.. heh işte Linux bence iki pille çalıştığı halde kutudan tek pil ile çıkıyor. Şunu yapmak istiyorum dediğimde aa onu şu paketle yapabilirsin diye öneriler geliyor ama bütüncül bir yapı göremiyorum bazı kısımlarda. Bu konuda “kutudan çıkar çıkmaz” kullanılır durumda olma durumuna göre sıralarsak MacOS > Linux > Windows diyebilirim şahsen. Adobe kısmına da katılıyorum. 6 yıl önce Window’tan bıkmış biri olarak arayışa girince kendimi önce hackintosh sonra da gerçek bir Mac kullanıcısı olarak buldum. Linux çok severim ama yolumuz uymadı maalesef 🙂

  • @jigmonetasTR
    @jigmonetasTR18 күн бұрын

    ben linux mint yakın zamanda kurmayı planlıyorum windows uygulamalarını açan eklenti yüklü geliyormuş öyle diyorlar.

  • @quiTefsNEX
    @quiTefsNEX22 күн бұрын

    Senin linux nasıl kurulur videondan linux kurdum 1 hafta önce, şu anda sorunsuz kullanıyorum dağıtım olarak ubuntu 24.04 LTS seçtim bunun sebebi ise görünüşünü beğendim ve hiç tecrübem olmadığı için en çok kullanılan bir dağıtım seçmek istedim, bir sorunla karşılaşırsam çözümünü kolayca bulmak istemiştim ( şu ana kadar hiç karşılaşmadım) bu yüzden ubuntuyu seçtim ve memnunum şu anda. Linuxa geçme sebebim ise windows bilgisayarımda düzgün çalışmıyordu.

  • @evsizhicbirseysiz2

    @evsizhicbirseysiz2

    22 күн бұрын

    iyi yapmışsınız. bende linux kullanan oyuncuyum. oyunları linux'ta oynuyorum.

  • @WololoWololo2

    @WololoWololo2

    20 күн бұрын

    Windows 10 LTSC 2021 kur kafan rahat olsun

  • @SaitYAMAK
    @SaitYAMAK22 күн бұрын

    Linux u en son 2005-2006 yıllarına kadar kullanıyordum, ama; İşim gereği (bilgisayar işleri) 2. bir bilgisayarda da windows kullanmak zorundaydım. Son kullanıcıları Linux kullanmaya ikna edemiyorduk. Bir ara Microsoft un o dönemler firmalara bir sürü korsan kullanımdan dolayı cezai işlemler uygulamışlardı. Bunların arasında İstanbul büyükşehir belediyesi de vardı. Ama insanlar 1.) Linux kullanımından, 2-:) AMD işlemcili bilgisayar kullanımından korkuyorlardı. Bunun en büyük sebeplerinden biri Logosoft tu (LOGO muhasebe programını yapan ve satan şirket, aynı zamanda Microsoft Türkiye distribitörü) Bazı bilgisayarlara çift işletim sistemi kurardık bunu dahi kabul etmezlerdi. Şimdi ise insanlarda bilgisayar kullanımı %60 azaldı, insanlar bilgisayar yerine cep telefonu kullanıyorlar. Ayrıca yeni alınan bilgisayarlarda Linux kurulu gelse bile satın alan kişi daha görmeden bilgisayarcısı tarafından Windowsa çevrilir. Okullarda bile windows dersi veriliyor Linux değil. İş yerleri işe alımlarda bilgisayar bilgisi olarak (Windows, word-excel, power point) biliyor olmasını şart koşuyordu ve hala öyle şartları var. Ayrıca Grafik-Görüntü programları deyince akla ADOBE gelir, mühendislik programları (CATIA, SAP2000, Autodesk programları v.b.), küçük işletmeler için; ön muhasebe, kasa ve perakende satış, lokantalardaki sipariş programları, muhasebecilerin, avukatların özellikle doktorların kullandığı programlar ve ekipman programları,i v.b. bunlar windows ortamında çalışıyor. Linux un bilinirliği konusunda yanılıyorsun, Linux sizin tahmin ettiğinizden daha fazla tanınıyor. Ama insanlar kullanmaya korkuyor. Çok fazla haddinden fazla sürüm ve çeşit var, önüne gelen 3-5 kişi toplanıp Linux işletim sistemi hazırlıyor. Ben bile 1990 yılından bu yana işim bilgisayarla (elektronik ve pic programlama üzerine eğitim almış biri olaak) ben bile korkuyorum. Ayrı bir bilgisayara kurup kontrol etmek, artısını eksisini görmek, neler yapılabilir, neler yapılamaz olduğunu anlamak için zaman ayırmak gerkiyor. Bu da zor bir durum. Ayrıca; şimdi youtube yi taratsam 1000 lerce word excel powerpoint access wideosu bulurum, adobe ve hatta windows üzerinde çalışan mühendislik programları bulurum. Söylermisin; kaç tane open office, libre office programlarını detaylı bir şekilde anlatan, phoshop un, Autocad ın, premier in, muhasebe ve cari programların alternatifi olan linux üzerinde çalışan kaç tane eğitim videosu bulabilirsin? Çok az, hatta çoğunu bulamazsın bile. Ayrıca siz youtuberler; neden adınıza youtuber deniliyor? Yapışmışsınız bir youtubeye, tıpkı insanların windows ve macos lara yapıştığı gibi. Neden buradaki videoların izlesene.com da, vk.com da, vb. yok. Bu sorulara cevap verebilirsen Linuxun neden tercih edilmediğinede cevap bulmuş olursun. Lütfen kusuruma bakmayın, eğer yanlış bir şey söylediysem benim hatam, affedin. Kolay gelsin, hoşça kalın.

  • @semih8926
    @semih892622 күн бұрын

    Senin kanalına ilk defa gelip izlerken (ilk izlediğim videon hacker opsec hataları olması lazım )hem senin abone sayına baktım hemde video izlenme sayıların niye bu kadar düşük dedim sonra baktım ki... Kendime şunu sordum" Linux niye popüler değil?" diye ve sonunda bunun cevabını bu videoda öğreneceğim teşekkürler!❤

  • @TalhaOkumus-iw4xr
    @TalhaOkumus-iw4xr18 сағат бұрын

    Bir diğer nedende Türkiye'de genellikle geçerli olmasada steamvr/oculus oyunlarını oynamak için çok fazla dolaylı yol gerekiyor

  • @enesaydemir9294
    @enesaydemir929421 күн бұрын

    sürekli pürüz yaşayıp hindulardan bındık bunduk bındık bunduk çözüm dinlemekten bıktığım için windows ile devam ediyorum

  • @OpenSourceGuyYT
    @OpenSourceGuyYT22 күн бұрын

    Terminal kullanması çook zevkli. Hatta PC'mde oyun vb bişey olmadığında sadece terminalle ilgileniyorum :D

  • @yano.sefajuu
    @yano.sefajuu5 күн бұрын

    Linux kullandım ancak bir kamera programlama işi oldu adam geldi windowsta çalışan bir program varmış. Bende linux var deyince o ne dedi. O zaman windowsa geri döndüm. Evet windows çok kaynak tüketiyor ama linuxte bir programı çalıştırmak için wine aracı karmaşık ben bir türlü çalıştıramadım. Windows adım gibi bildiğim ayarlara sahipken. Linuxa bir sürücü vs kurmak beni baya uğraştırmıştı. O zamanki ekran kartım eskiydi ancak onu bir türlü kuramayıp siyah ekranda kalmıştı.

  • @Lasparagas
    @Lasparagas16 күн бұрын

    Lunix üzerinde fivem rp sunucularını oynaya biliyormuyuz biliyorsan nasıl yapabileceğini bilmiyorum yardım eder misiniz

  • @punkitub
    @punkitub16 күн бұрын

    0:36 insanlar tembel

  • @mustafaerkek5023
    @mustafaerkek502322 күн бұрын

    Neden Symbian Tercih edilmedi ? Az donanımla çok iş yapabiliyordu. Tek çekirdek işlemcisi ve 256mb ram li modelleri bile android in ilk 5 sürümlerinden daha stabil çalışıyordu. Bahsettiğim symbian sürümü fp2 ve belle refresh s60v5 (Nokia 701-808-e7-n8) . Tutupta 5800 xm deki symbian s60v3 ile kıyaslamayın.

  • @kemalsaydut
    @kemalsaydut22 күн бұрын

    3 ay kadar önce sizin videolarınızdan etkilenerek Fedora'ya geçiş yaptım ve gayet memnunum. Sanıldığı gibi zor bir durum yok. Sadece biraz merak etmek lazım. İnsanlara zorla Linux yükleyip 1-2 ay kullanmaları için zorlansa %70'i Windows'a dönüş yapmaz. :D

  • @yusufbaturalpbekec334
    @yusufbaturalpbekec33422 күн бұрын

    Bilmediğimden soruyorum bu linuxda oyunları oynamak için kullanılan uyumluluk wine aracı adobe un programları veya benzer programları uyumlu yapmak için kullanılamıyor mu? Kullanımıyorsa neden? Açıklayıcı bir cevap verebilir misiniz?

  • @hyrkan_3504

    @hyrkan_3504

    22 күн бұрын

    bazi surumler calisirken bazilari problem yaratiyor ancak isin icin bagimli deilsen gece bilirsin ben windowsdan kde neona gectim, hayatimda hic bilgisyardan bu kadar keyif aldigimi hatirlamiyorum (ozellikle terminal olayi mukemmel) )

  • @WololoWololo2

    @WololoWololo2

    20 күн бұрын

    Şimdilik Windows 10 LTSC kurun 2031'e kadar desteği var

  • @tah2w
    @tah2w22 күн бұрын

    Abi ben 1 yıl önce linux severek kullanıyordum ve benim için hiç sıkıcı gelmezdi her gün yeniliği vardı yeni sistem aldım ve artık adobe programlarıyla çalışıyorum kısacası editörüm ve para kazanıyorum bide fazla oyun oyunuyorum ve windows bu nedenle benim için kolay benim istediğim tekrardan linuxa geçmek bazen windows aşırı sıkıyor ve masa üstüdüne yenilik - akıcılık istiyorum ama bu şartlarla işim baya zor sence ne yapmalıyım (linuxda bazı sorunlarım vardı o nedenlede linuxa geçmek den üşendiğim oluyor mesela wine’ın doğru dürüst çalışmaması ve ya startup’ın baya uzun sürmesi falan ve masaüstü bugları baya yoruyodu ve o zamanlardada hatırlıyorum artık linuxu silmek istemiştim ama silmedim

  • @adnancankartal8270
    @adnancankartal827022 күн бұрын

    10 yil once de terminallik cok bi sey yoktu ki. 2013ten beridir Mint kullaniyorum. Orijinal Debian`dan Garuda`ya kadar. Isim geregi Rhel de kullanmam gerekiyor gun icinde. Bu sistemler arasinda cok buyuk farkliliklar yok. Masaustu ortami olarak da Cinnamon en begendigim ortam. Kullandigim donanimlar genelde orta-ust segment olmasina ragmen MS tarafindaki urunleri mahremiyete saygi duyulmamasi, tercihlere saygi duyulmayip bir seylerin dayatilmasi ve urunlerin fazla agir olmasi nedeniyle tercih etmiyorum. MS urunlerini kullanmak zorunda kaldigim donemlerde mecburen gecici sure dualboot olarak kullandim. Hobi olarak GIMP ve Inkspace kullaniyorum. Adobe urunlerinden daha iyiler mi bilmem ama benim isimi goruyorlar. Libre office zaten isletim sisteminden bagimsiz ilk tercihim.

  • @verdaisilplayz
    @verdaisilplayz22 күн бұрын

    Linux kesinlikle daha fazlasını hak ediyor benim açımdan.

  • @MKara36
    @MKara3622 күн бұрын

    Profesyonel yazılımların olmaması evet etkili ama bence bu küçük bir etki. Çünkü daha dar bir kitleye hitap eden bir sorun. En önemli noktalar çok fazla dağıtım olması ve insanların alışkanlıklarından vazgeçmek istememesi.

  • 22 күн бұрын

    Eskiden doctus vardı Tansu diye bir kullanıcı o zamanlar sanal makine falan olmadığı için kendi bilgisayarında dual boot şeklinde falan linux kurar bunun da fotoğraflarını falan rehber şeklinde yayınlardı. Yani diyeceğim eskiden daha zordu şimdi o kadar bir zorluğu kalmadı fakat şimdiki insanlar da eskisi kadar sabırlı ve istekli değil.

  • @volkanates
    @volkanates20 күн бұрын

    Reçel deneyini daha da genişleterek anlatmak gerekirse, insanlar kendilerine hazır sunulan şeyleri sever. Reçel seven birçok insan dahi reçelin nasıl yapıldığını merak dahi etmemiştir. Tıpkı bir yemeği ellerinle hazırlamak gibidir linux kullanmak. Kaşif, aşçı ve organize etmeyi seven birisi olmalı linux kullananlar. Hazır sunulan, son kullanıcı odaklı linuxları pek sevemiyorum ama yaygınlaşması için de gerekli.

  • @asd-ge9lp
    @asd-ge9lp22 күн бұрын

    Kullanıcıların çoğunun mahremiyet, gelişmiş özelleştirilebilme ve küçük de olsa performans artışını umursamaması. Çoğunluk "sadece çalışsın" mentalitesiyle düşünmesi linux dağıtımlarının gelişmesini engelliyor. Hatta çoğu kişinin güvenlik güncellemesi alıp almayacağını umursadığını bile düşünmüyorum. Bunun en güzel örneği özellikle genç olmayan neslin kullandığı akıllı telefonların çoğunun güncelleme desteğinin çoktan bitmiş olması. Çoğu kişi windows'u, android/ios'u veya kullandığı uygulamaları/web tarayıcıları tweak edip daha mahremiyet dostu olmasını sağlamıyor. Özelleştirme konusu da aynısı, kimse o kadar fazla özelleştirme yapmıyor, çoğunluğun yaptığı en büyük özelleştirme ekran kağıdını değiştirmek ve masaüstüne kısayol atamak. Diğer bir mesele de linux'un göründüğü kadar son kullanıcıya hitap etmemesi. Windows'da her şey için bir pencere bulunur. Dolayısıyla çoğu sorun hiç terminale başvurulmadan halloluyor. Linux için bu geçerli değil, elbette grafik arayüzü konusunda önemli gelişmeler kat edildi ancak sorun çözmek için terminal ve config dosyaları neredeyse şart. Çok fazla distronun olması da sorun çözümünde bir dezavantaj sağlıyor. Kısaca, linux'un popüler olabilmesi için bir şekilde windows kadar donanım/yazılım desteği ve terminalin bir zorunluluk olmaktan çıkması gerekiyor.

  • @emreya
    @emreya21 күн бұрын

    Çoğu uygulamalar bulut sisteme entegre oldukça linuxun kıymeti daha çok anlaşılacağını düşünüyorum, zamanla windows mac gibi lüks segmentde kalacak popülerliği düşecektir. Linux bulut sistemle çok pratikleşecek ve açık kaynak uygulamalarla insanlar daha çok beğenecektir.

  • @nereqla
    @nereqla21 күн бұрын

    Çok fazla seçeneğin olmasını küçümsemeyin, Seçme Paradoksu diye bir şey var. Seçeneklerin çokluğu bizi gerçekten geride tutuyor ve mutsuz yapıyor. Bu konunun incelendiği Bolluk Paradoksu diye bir kitap var, meraklısı göz atabilir.

  • @dataextend
    @dataextend15 күн бұрын

    Battlefield 2042 1 ay önce Linux Steam ile çalışıyordu. Son güncelleme ile EA launcher Linux'u aktif olarak banladı. Aslında oyun çalışacak ama EA çalışmasın diye çaba gösteriyor. Windows'a kernel seviyesinde anti-cheat eklemişler. Galiba Linux ile bunu aşmak mümkün olabiliyormuş. O yüzden engellenmiş. Valorant'da aynı şekilde engelli. Guild Wars 2 ise çoğu zaman daha iyi FPS verse de bazen anlamsız yavaşlamalar oluyor. BlishHUD isimli bir eklenti var, haritada falan yardımcı oluyor. Bunu Linux'ta çalıştırmak tam bir işkence. Şeffaf olarak oyunun üzerinde görünmesi gerekirken siyah olup oyunu kapatıyor. DXVK (Vulkan) hala tam olmamış ki DX'teki saydamlığı sağlayamıyor. Oyun tarafında buna benzer sıkıntılar var. Adobe Programları çalışmıyor. GIMP , Krita falan farklı programlar ve aynı şeyleri yapamıyor. Photoshop kendi başına bir platform haline gelmiş. Sadece Photoshop ile çalışan binlerce filtre, eklenti, aksiyon var. Bunların hiçbiri Linux'ta çalışmaz. Profesyonel PS kullanıcının Linux'a geçmesi mümkün değil. Endüstri standardı bazı yazılımlar yok. 3DMax , Siemens Manager (STEP7) PLC programı , Catia , Solidworks gibi CAD/CAM yazılımları. Yok yani. Sanal makine içinde Windows kullanmak aslında Linux kullanmak olmuyor. KVM/QEMU ile GPU passtrought yapılabiliyor ama sadece masaüstü GPU ile mümkün. Ayrıca bunu yapmak için de epeyce uzman olmak gerekiyor. Profesyonel masaüstü yazılım geliştiricisi olarak hızlıca müşterinizi memnun etmek istiyorsanız Visual Studio ve .NET ile yolunuz mutlaka kesişecektir. Mono projesi terkedilmiş gibi görünüyor. DevExpress gibi paketler de Linux ile çalışmıyor. İşte bunların hepsi Windows'ta birkaç tıklama ile yapılabiliyor. Desktop tarafında durum böyle.Linux seven ve kullanan biri olarak bunları yazıyorum. Server ve gömülü sistemler tarafında ise tam bir Linux hakimiyeti var. Raspberry Pi başta olmak üzere , benzer kartlarda Linux çalışıyor. Bundan zaten kimsenin şikayeti yok.

  • @skycihan1977
    @skycihan197720 күн бұрын

    Hocam bir kaç soru soracağım 1- Oyun oynamak için en iyi ve en güvenilir linux dağıtımı hangisi ? İnternetten baktım çoğu kişi Pop_Us! Diyor 2- ekran kartı driver'larını normal bir şekilde geforce experience yükleyerek güncelleyebilirmiyim ? 3- diyelimki işletim sistemine linux kuruldu sonradan linux'u bir kaç sebepden dolayı sevemedik geri Windows işletim sistemine dönüş yapmak istiyorum dönerken Gömülü olan ürün anahtarı otomatik olarak Windows'da urun anahtarı etkinleştirilmiş olarak gözükür mü ? 4- ben acer marka bir laptop kullanıyorum onun Fan için driverları linux sisteminde yok (nitrosense gibi) otomatik olarak fan çalışırmı linux'da veya fan rpm hızını nasıl ayarlayabilirim ?

  • @Atatürkedits1923
    @Atatürkedits192322 күн бұрын

    Bir şey soracağım hangi linux dağıtımını kullanıyorsun (yeni aboneyim)😁

  • @defexthor

    @defexthor

    22 күн бұрын

    Arkadasin yuzunde "btw i use arch" ifadesi var 😂

  • @xidd

    @xidd

    22 күн бұрын

    mint

  • @Atatürkedits1923

    @Atatürkedits1923

    21 күн бұрын

    @@defexthor kötü bir anlama gelmiyor dimi ona göre profil resmimi degistiririm

  • @PITIS_TR

    @PITIS_TR

    19 күн бұрын

    ​@@xiddArch kullanıyor diye biliyorum

  • @Bilim_vesaire
    @Bilim_vesaire22 күн бұрын

    Ben şahsen kullandığım profesyonel yazılımlar desteklese kesinlikle bir linuxa geçmek isterim ama malesef hala daha kullanmam gereken yazilim eklentileri windowsa ozel

  • @mkrts88
    @mkrts8814 күн бұрын

    5:55 maximum 5 tane linux dağıtımı olmalı başkanım. 1. si windows un kopyası gibi olsun özelleştirme nerdeyse hiç olmasın ama stabil v donanım desteği full olsun 2 3 4 5 maksat şenlik olsun

  • @isasakar8058
    @isasakar805822 күн бұрын

    Kolay gelsin. Yıllardır makinalarima hep çift sistem kurdum. Son bir iki yıl ise tek işletim sistemi yani mint kuruyorum. Soylediklerine katılıyorum ama kanıtlayanam bir etkende Microsoft baskısı diye düşünüyorum. Almanya'dan geken akrabaların elindeki notebookta Ubuntu görünce baya şok oldum. On yıl kadar önceydi. Adamların haberi bile yok önemli olan tarayıcı çalışıyor yeterli. Çok uzattım özür. Saygılar

  • @bugra1129
    @bugra112922 күн бұрын

    2006-2007'li yıllardı. İlkokul 4-5. sınıfa gidiyordum. O zamanlar okuldaki bilgisayar laboratuvarında bilgisayarlarda windows xp yüklüydü ve bilgisayar dersimize Sosyal Bilgiler öğretmeni giriyordu. Sosyal Bilgiler kitabını açtırır, Word'te kitapta yazanları girmemizi isterdi. 6. Sınıfa geçtiğimde gerçek bir bilgisayar hocası gelmişti. Gelirken yanında resmi Pardus kurulum cd'leri de getirmişti. Çokça muhabbet ederdik, CD'lerden birini istedim. Evdeki bilgisayara kurmuştum. O zamanlar gayet güzel bir şekilde kullanılabiliyordu. Ne yapıyordum? İnternette dolaşıyordum sadece. 1-2 ay kullandıktan sonra bıraktım. Sonraki yıllarda ara ara linux kullanmaya devam ettim. Ama sadece meraktan ve neler değişmiş görmek içindi. 2011'de Dell bilgisayar almıştık ve varsayılan olarak Ubuntu yüklüydü. 2002'de aldığımız bilgisayar hala sağlamdı, XP ile kullanmak istemediğim için hafif bir linux distrosu yüklemiştim. 2014'lerde oyunlarımı oynadığım laptopta Linux+Windows kurdum, bir süre kullandım ama boot sorunları yarattığı için linux'u tamamen kaldırdım. ... Aralarda daha birçok "maceram" olmuştu linux ile. En son 2020'de Covid zamanında hadi bakalım deyip asıl olarak kullandığım bilgisayara Arch tabanlı Manjaro kurdum. Kişiselleştirmesi, kullanımı o kadar eğlenceliydi ki, bilgisayarı açıp masaüstüne bakmaktan bile mutlu oluyordum. Simgeler, ekran görüntüleri, arayüzler vs. neredeyse her şey çok iyiydi. Arada çöküyordu, arada hata veriyor üzerinde 1 saat çalıştığım dosyayı kaybediyordum derken 1 sene kullandım. Arkadaşlar Valorant'a başladı, silip Windowsu tekrar yükledim. Linux'un yapıp Windows'un yapamadığı o kadar çok şey var ki, say say bitmez. Bunların bir çoğunun windowsta eksiksiz alternatifi var. Her şeyi geçtim Windowsta WSL var. Geçen gün OLLAMA'yı denemek istedim. Windowsta bununla uğraşmak o kadarda efektif değildi. WSL ile hallettim, windowstaki tarayıcıdan kullandım. Linux'u niye tam olarak kullanamıyorum? Çok fazla Office uygulaması kullanıyorum ve ne kadar uyumluluk problemi yok dense de var. Şekilli şüküllü hazırladığım word dosyasını başkasına gönderince ağzı yüzü kayıyor. Office 365'te otomatik yedekleme açık, elektrikler kesildiğinde en fazla 1-2 kelime kaybediyorum. Evet tarayıcıdan da yapabilirim ama aynı akıcılığı sunmuyor. Evet Linux'ta oyun desteği son yıllarda çok iyi gelişti ama şu oyunu alayım oynayayım dediğimde sitelerden ne kadar destekliyor diye bakıyorum, ek ayar yapmak gerekiyor mu ona bakıyorum derken kullanıcı deneyimini düşürüyor. Gamepass :( Linuxta kesinlikle GUI ile birçok işlemi gerçekleştirebiliyorsun ama yine de bazı ayarları tam olarak istediğin gibi yapmak için o terminali açmak gerekiyor. Kendi bash scriptlerimi eklemiştim, güzel güzel kullanıyordum ama windows'tan buraya geçen biri için, öğrenmek için zaman ayırmak istemeyen biri için bu gerçekten çok korkutucu. Ortalama herhangi bir kullanıcı bunların hiçbiriyle uğraşmak istemiyor. Öğrendikten sonra Windows'ta yapacağı bir işi iki kat hızlı yapacak olsa bile öğrenmek için zaman ayırmak istemiyor. Linux benim için ayrılmak zorunda olduğum bir sevgili gibi.

  • @istar.

    @istar.

    22 күн бұрын

    Nedenleri çok basit yolculuk yapacaksınız uçağı, treni kullanmayı öğrenmek zorunda değilsiniz. Otomobilde biraz daha yük artıyor ancak yine de motorunun nasıl çalıştığını öğrenmek zorunda değilsiniz meraklılar dışında bunu insanlardan beklememek lazım. Bizim dünyamızda kimisi araç ve aracılara hayran, bunlar OS ve hardware'ler, bu hastalıkların payı çok düşük dünyada.:) Bilişimci olarakta ben hep diyorum insanlar işe, hedefe odaklanması yeterli olmalı, araç ve aracılarla çok fazla boğuşmak zorunda kalıyoruz bunlar kalkmalı dünyadan.:)

  • @kanarya8
    @kanarya820 күн бұрын

    Adobe'nin programlarını Wine ile çalıştıramaz mıyız?

  • @a.kursat9281
    @a.kursat92819 күн бұрын

    AM5 ile bazi oyunlar oynamaz oldu acaba sorun benim sistemden mi bilemedim am4 ile her oynumu oynadigim metro exodus ile garuda linux oynayamaz oldum

  • @R2N81
    @R2N81Күн бұрын

    Son kullanıcıya yeterince hazırlop cumburlop işletim sistemi değil,oldukça sade (Başlangıçta),alışık olunmayan ve her kullanıcının uğraşmak istemeyeceği uygulama indirme yöntemi var ve en mühimi "OYUN" oynaması belli yazılımsal prosedürleri yerine getirmek için uğraşacak olmana rağmen ,indir çalıştır oyna basitliğinde değil.

  • @anettahitgawer
    @anettahitgawer22 күн бұрын

    Her ne kadar Linuxa geçmek istesem de Adobe programlarının desteklenmemesi beni zorluyor yaklaşık 2 yıldır webtoon editörlüğü yaptığımdan üretken dolgudur katmanlardır dizgide kullanılan yazı efektleridir gimp gibi programlarda bulunmadığı için (belki de bulunuyordur ama ben bulamadım) linuxa geçemiyorum. Sanırım emekli olup öyle geçeceğim :3

  • @jagh3t548

    @jagh3t548

    22 күн бұрын

    dualboot kullanabilirsin veya wine'i ile calistirmayi da deneyebilirirsin ama cok saglikli olmayabilir.

  • @anettahitgawer

    @anettahitgawer

    22 күн бұрын

    @@jagh3t548 doğru diyorun. Fedor'nın son sürümünü o şekilde kullanmıştım ama günümün çoğunu yine windowsda geçirdiğimden fedoraya artık hiç geçmez olmuştum. Hedefim bu yaz tamamen bir linux dağıtımına geçmek olacak. Umarım başarırım :/

  • @borancraft
    @borancraft22 күн бұрын

    abi ben linuxsu seviyorum ama gündelik olarak oynadığım oyunlara izin vermiyor artık linux bu oyunları açarmı açmazmı diye bize bigilendirirmisin

  • @aperturescience630

    @aperturescience630

    14 күн бұрын

    Windows kuracaksın mecburen

  • @alper.t
    @alper.t6 күн бұрын

    1 aydır Ubuntu 24.04 LTS kullanıyorum. Ubuntu pro diye birşey var onu yaptım bir artısı var mıdır normal kullanıcı için. Canlı güvenlik yaması yaptı birkaç defa yeniden başlatmak istemedi.

  • @barsbilgin4401
    @barsbilgin440122 күн бұрын

    Bir konuda bilgisayar üreticilerinin donanım ve driverların herhangi bir linux dağıtımı test edilmeden ve onaylamadan çıkartması. Örneğin Lenovo Thinkbook P16 almıştım ubuntu da bluetooth malesef problemli idi. mouse bluetooth ile kullandığımda çok fazl donma yaşıyordum. Çift monitör ile farklı seviyede ayarladğımda görüntüde donma oluyordu. Lenovo sitesinde ubuntu certified laptoplarına baktığımda en az 3 nesil eski laptopları görüyorsun. Sırf bu yüzden bir dönem wsl kullanarak devam ettim 😢.

  • @WololoWololo2

    @WololoWololo2

    20 күн бұрын

    Windows 10 LTSC çok daha iyi

  • @nizamettin.guvenc
    @nizamettin.guvenc22 күн бұрын

    Windows 10 desteği kesileceği için Linux'e geçme kararı aldım eski bilgisayarımda denediğim için biraz bilgiliyim teşekkürler Yusuf İpek

  • @Berk5568
    @Berk556820 күн бұрын

    linuxun yapmasi gereken tek sey son gunluk kullaniciyi dikkate almasi gerekli terminal isteyen kullanmali ama terminal kullanmadanda her seyi yapabilmeli

  • @ardasengun2005
    @ardasengun20059 күн бұрын

    Windowsta kullanabileceğim her şeyi linuxta kullanabilsem direkt geçerdim ama maalesef yok.

  • @Bro7777yt
    @Bro7777yt22 күн бұрын

    Yani eğer İşletim sistemi yüklemeden korkuyorsanız dual boot da yapa bilirsiniz.Diskinizi bölüp Linux için yer ayırdığınızda sadece o ayrılmış bölgede işlem yapacağınız için hiçbir şekilde Windows bundan etkilenmeyecek. Ben diski 3 yere bölüp triple boot yaptım.Windows,Linux, Android-x86 Hepsi de güzel çalışıyor.

  • @EditsAnimations
    @EditsAnimations22 күн бұрын

    Nobara kullanıcısıyım ve Nobara'yı çok sevdim daha önce mint ve pop kullanmıstım ama Nobaranın Fedora tabanlı olduğu için çok sevdim Yapımısı GloriousEggrol bu OS'e oyun ve program çalıştırmak (Windows) için çoğu seyi indirmiş Wine-Bottles, Proton GE ve ben baya kolay buldum nobarayı

  • @DeliForce
    @DeliForce22 күн бұрын

    s2msonik driver hataları ve bir gece güncelleme yaptığında sabah bilgisayarın kernel crash verebilir

  • @alialtuntas8207
    @alialtuntas820722 күн бұрын

    Daha 2 gün önce Linux'un yükselmesinin arkasındaki sebepleri anlattığım bir sunum yaptım ve şimdi bu videoyu görüyorum :D

  • @wessgggg1884
    @wessgggg188423 күн бұрын

    Abi Yapay zeka modellerinin eğitimi ve çalıştırılmasında Windows'un mu yoksa Linux'un mu daha hızlı olduğunu merak ediyorum. Nvidia'nın açıklamasının ardından Cude 12.0 ile Windows'taki yapay zeka modelleri 3 kat hızlandırıldı. Linux daha mı hızlı? Bunu bilen var mı?

  • @yusufipk

    @yusufipk

    23 күн бұрын

    Bilmiyorum araştırmak lazım.

  • @anlhakanyarc4850

    @anlhakanyarc4850

    23 күн бұрын

    Aynı, bir fark yok diyebiliriz. Geliştirme ortamı önemli sadece. Windows'ta Visual Studio ile geliştirmeye destek verirken Linux'ta maalesef eclipse denilen saçma sapan bir şeyin eklentisi ile geliştirme yapabiliyorsun. VSCode'a veya Qt Creator'a geçirmeyi çok denedim ama başarılı olamadım. Olabilen varsa bir yardımını alırım. :)

  • @faruktabutcuogullar2614

    @faruktabutcuogullar2614

    22 күн бұрын

    linuxta anaconda var mı?

  • @anlhakanyarc4850

    @anlhakanyarc4850

    22 күн бұрын

    @@faruktabutcuogullar2614 Var

  • @yusufipk

    @yusufipk

    22 күн бұрын

    @@faruktabutcuogullar2614 Evet

  • @Freeman11
    @Freeman1122 күн бұрын

    Ben de aynılarını düşünüyorum. Maalesef ki şu an linux ile windows aynı kefede değiller. Windows'taki çeşitlilik macos'da bile yok. Sadece linux olarak değil, açık kaynaklı özgür yazılımlar çoğunlukla geri kalıyor. Çünkü endüstri ve son kullanıcı standartlarını karşılamak konusunda yetersiz kalıyorlar. Görüyoruz ki yazılım dünyasında da kapitalizm daha başarılı olmuş gözüküyor.

Келесі