Çılgın Türkler ekran kartı yaptı, lider oldu | 3DLabs bir döneme nasıl damga vurdu ?

Ғылым және технология

Ekran kartı alanında, grafik çiplerinde ve üç boyutlu grafik teknolojilerinde Türkler'in katkısı yok sanılır ama tersine bambaşka bir tablo var; İki çılgın Türk, ekran kartı dünyasının bir dönemine damga vurdu, liderlik etti ve öncü isimler arasına girdi.
Sıkı durun çünkü dünya devi pek çok şirketten, hatta NVIDIA'dan da önce grafik işlemci yapmış, üstelik pek çok ilke imza atmışlardı. Hatta profesyonel ekran kartı alanında performans lideri bile olmuşlardı. Bilinmeyen, anlatılmayan hani deyim yerindeyse gizli kalmış, unutulmuş bir başarı hikayesi bu, bu hikaye efsanevi 3DLabs'in hikayesi bu.
#3dlabs #gpu #ekrankartı

Пікірлер: 492

  • @ErdiOzuag
    @ErdiOzuag2 жыл бұрын

    Dostlar bu kanalda bir amacım var. Elbette yeni ürünleri anlatacağız, elbette yeri geldiğinde popüler teknolojilerden de bahsedeceğiz ama anlatılmayanları da anlatacağız, konuşacağız, paylaşacağız. Pek çok kişi, PC donanımlarında ya da grafik teknolojilerinde payımız veya rolümüz yoktur zanneder ama işin aslı öyle değil. İçimizden çıkmış, bu ülkenin topraklarında yetişmiş, kurduğu şirketlerle gidişata yön vermiş, öncülük etmiş nice isimler var. Onları anlatmak, rol model olarak paylaşmak istiyorum. Dolayısıyla "Çılgın Türkler" benim için bir video serisi olacak. Şu an için hangi sıklıkla yayınlayacağıma karar vermiş değilim, ama anlatılması gereken başarı hikayelerini ekranlarınıza getireceğim. İsim önerilerinize de açığım, umarım bu video hoşunuza gider. İyi ki varsınız, teşekkür ederim.

  • @azimli52_kurnaz_ironi_anti-ilk

    @azimli52_kurnaz_ironi_anti-ilk

    2 жыл бұрын

    👍

  • @onuraksy

    @onuraksy

    2 жыл бұрын

    Netaş hikayesi bir araştırın derim. Özellikle 90 98 arası ilk yazılım ihracatı yanlış hatırlamıyorsam Ali beydi adı

  • @muhammedmenap

    @muhammedmenap

    2 жыл бұрын

    Sen hep başkaydın Erdi abi her yönden kendimi görüyorum sende girişimcilik olarakta hayat felsefesi olarakta hep daha iyisinin yapılabileceğimizi, başkalarının bunu yaptığını, yapmanın zor olduğunu ama yapılabildiğini, ben de buna inandım, işimi hayatımı hep böyle yaşadım. Yetiştirdiğim her insanı da iş arkadaşlarıma da bunu aşılamaya çalıştım. Başka bir yolu yok heveslendirmek ittirmek gerekiyor maalesef, ya yanında olup ona göstermeli yaşatmalı ya da senin gibi güzel bir anlatıcı olmalı bu hayatta, en azından insanlar İçin bir şeyler yapmak istiyorsan.

  • @erayylmz3525

    @erayylmz3525

    2 жыл бұрын

    Lütfen devam et ağabey bu seri inan çoğu gence de ilham olacak.

  • @Orfezeus

    @Orfezeus

    2 жыл бұрын

    Asıl siz iyi ki varsınız Erdi hocam , emekleriniz için sağ olun var olun

  • @dkursada
    @dkursada2 жыл бұрын

    Siz derleyip sunmasanız kaybolup gidecek bilgiler bunlar, emekleriniz her zamankinden çok değerli. Ben tamamen içinde olmadığımızı düşündüğüm hangi alan varsa bir iki Türk'ün işine sonradan rast geliyorum, bu çok sevindirici oluyor. Ama bu eforlar hep bölük pörçük, bireysel başarılar. Bir araya gelmemiz gerek, gerekse diaspora olarak gerek içeride. Aramızdan birileri hep bir elleriyle önemli şeyler başarmışlar ama iki elin sesi oluyor sonuçta

  • @azimli52_kurnaz_ironi_anti-ilk

    @azimli52_kurnaz_ironi_anti-ilk

    2 жыл бұрын

    evt bir iş yapılacaksa temeli atılsın temelsizler yıkılıyor yıkılmasa belki bir gün önde gelenlerden olacak

  • @HasanToprak61

    @HasanToprak61

    2 жыл бұрын

    O kdr haklısın ki

  • @mctechnosoft

    @mctechnosoft

    2 жыл бұрын

    Biz tembeliz okumak yerine birinin bize okuması gerekiyor illa..

  • @sezerozdemir9664

    @sezerozdemir9664

    2 жыл бұрын

    @@mctechnosoft Büyüklerimiz Öyle Öğretti Çünkü

  • @Yuksel_Acikgoz
    @Yuksel_Acikgoz2 жыл бұрын

    Merhaba Erdi. Eğer anlatmak istersen; Maxim Integrated'i dünya devi haline getiren Tunç DOLUCA. Bu gün kullanılan analog dijital çevirici çiplerin temellerini atanlardan biri. Elektronik alanında yaşayan efsanedir.

  • @ahmetunluer7644
    @ahmetunluer76442 жыл бұрын

    çok teşekkürler Erdi bey ilk defa sizden duydum bu iki Türk vatandaşımızın başarılı hikayesini , sizi de tebrik ediyorum. Emeğinize sağlık.

  • @musatalayhan404
    @musatalayhan4042 жыл бұрын

    Asıl böyle güzel ve paha biçilemez içerikler hazırlayıp sunduğunuz için biz teşekkür ederiz, emeklerine sağlık Erdi hocam...👏👏👏

  • @Denizkurdu.1
    @Denizkurdu.12 жыл бұрын

    Tüm zamanların en iyi, en dolu, verimli teknoloji kanalı.. Teşekkürler üstat

  • @Abdullah_Kul
    @Abdullah_Kul2 жыл бұрын

    Erdi Bey, müthiş bir anlatım oldu, keyifle bir o kadarda ah çekerek izledim. İzledim çünki 90'lı yıllarda o kartların bazılarını satın aldım, bilhassa Voodoo 3D FX kartlarını, yaşayanlar için ama ne güzel heyecan verici günlerdi. Öteyandan birileri bize türkler onu yapamaz bunu yapamaz diye diye iliklerimize kadar işlemişler, devamında ise türkler yapamazdan: biz yapamayız'a sınıf atlatmışlarDI, ama gel görki durum tamamen farklıymış... Fazla uzatmaya gerek yok, işte şimdi bunu yaşayarak görüyoruz, Türklerin neler yapabildiğini, o zamanlarda milletimiz adına birileri o kişilerin elinden tutsaydı-da onlarla beraber bizim ülkemiz kalkınsaydı bugün çok daha ileri noktalarda olurduk... Teşekkürler.

  • @uuuub

    @uuuub

    2 жыл бұрын

    Bu işler bedavaya olmuyor, İngiltere'ye eğitim için gittiklerini de unutmayın. Sıfırdan bir mimarinin olgunlaşması 4-6 yıl alır. Bu da ciddi maddi kaynak gerektiren bir süreçtir.

  • @Abdullah_Kul

    @Abdullah_Kul

    2 жыл бұрын

    @@uuuub Erdi bey'in kanalını ziyaret edenlerin çoğunluğu bunun kolay olmadığını biliyor, hele hele bu yolun yolcuları dahada olayın farkında, ancak bizler her zorun önüne kendi zorlarımızıda eklediğimizde başarılı olma ihtimalimiz olurmu? "Umudun Zamanı" Radyo programında önceki akşam güzel bir düstur söyledi Umut bey: Hayatta başarılı olmak istiyorsan, çok çalışacaksın, çok azmedeceksin ve konforundan vazgeçeceksin. Biryerden bir şekilde öyle vaya böyle başlamak lazım!

  • @mehmetrehamasterac-pcelect8268

    @mehmetrehamasterac-pcelect8268

    2 жыл бұрын

    Woodoo 3D Fx ler öff hele bir de pro ses kartları vardı creative filan halt etmişti hatta zamanında creative den daha iyi zoltrix firması vardı batmasalar şimdi creative olmazdı ortalıkta ses konusunda bu iki firmanın üstüne yoktur fakat işte hayat şartları creative e yürü dedi keşke zoltrix firması yeniden kurulsa ve c-media yerine creative gibi kendi ses chiplerini üretseler harika olur ayrıca türkler türkiyede okuyup ta yapmamışlar gavurda okuyup yapmışlar ayrıca bunlar direk fabrika kurup yapmamışlar anlatan arkadaş anlatırken eksik anlattı bunlar sadece tasarımcı gene chip'i ya çinde ya güney korede ya da japonyada filan üretiyorlar ki hala günümüzde bu ülkelerde üretilir çünkü usa de motorola hariç(istese yaparlar ya usa deki işçilik ve diğer maliyetler yüzünden üretmiyor ve ya başka nedenlerden)yapacak firma yok ingiltere de bunu yapacak fabrika vb ya yok ya da adı sanı duyulmamış veya gene ülkedeki işçilik o şu bu maliyetleri yüzünden yapılamıyor en son ihtimal teknolojileri yetersiz olabilir almanya da siemens var neden yapmıyor o konuda bir bilgim yok belki üretiyorlardır fakat önemsiz ürünlerde filan kendi chipleri vardır ülkemiz de ise chip üretmek için gavurlardan daha iyi ekonomi daha iyi kanunlar ve zihinle zihniyet değişmesi lazım son olarak onlardan daha temiz bir ülke olmamız lazım şurada daha covid-19 da bile ne halde olduğumuz belli en basit maskeyi bile takmayı beceremiyoruz chip üretmek öteki yana dursun 😩

  • @mehmettuna3485
    @mehmettuna34852 жыл бұрын

    Yine belgesel tadında dolu dolu bir Erdi Özüağ klasiği,emeklerine sağlık .

  • @saliharslann
    @saliharslann2 жыл бұрын

    İşi ehline vereceksin ki ülke düzelsin. Erdi Bey siz tam Teknoloji Bakanı olacak kişisiniz. Çok uzun zamandan beri takip ediyorum ve her defasında yine mest etmeyi ve akıcı güzel bir dil ile anlatım yapmayı başarıyorsunuz. Bilgi noktasındaki seviyenizi hiç konuşmuyorum bile. Umarım bir gün o bakanlıkta sizi görürüm.

  • @durmuskandemir33

    @durmuskandemir33

    2 жыл бұрын

    👏🏻

  • @ErkanTekin43

    @ErkanTekin43

    2 жыл бұрын

    Bakanlık öyle bir şey değil kardeş. Ama kesinlikle teknoloji araştırma ve sunma danışmanı olmalı. Yönetmek ile o işi yapmak aynı şeyler değildir. Çoğu Hastane Müdürü / Başhekim in doktor olmaması gibi 😉

  • @gameshack3237
    @gameshack32372 жыл бұрын

    Ülkeye faydalı olacak bir bilgi olmuş cidden. Yetkililerin, iş dünyasının hatta devletin bir an önce bu isimlerle bir araya gelip ülkenin tamda üretime ihtiyacı varken bu tür yeni adımları kaçırmaması gerekiyor. Lütfen iletişimi olabilecek kişiler bunları aktarsın ülkemize faydası olsun. Emeğine sağlık erdi.

  • @Bomber12

    @Bomber12

    2 жыл бұрын

    Buradan gelen parayı da cebe indirirler emin ol

  • @emirturkoglu6752

    @emirturkoglu6752

    2 жыл бұрын

    @@Bomber12 çünkü tr deyiz normal bunlar

  • @Enes_AARON

    @Enes_AARON

    2 жыл бұрын

    @@Bomber12 anca vergiyle şirketi şuan ki sahipleri satmazlarsa bişey yapamazlar

  • @Nocturnalcan
    @Nocturnalcan2 жыл бұрын

    Osman Kent’in University of Birmingham da yaptigi konusmayi dinlemenizi tavaiye ederim. Butun hikaye’yi kendi anlatimiyla dinleyebilirsiniz. Videonun adi: “Success gives your credibility to talk about your failures” Ayrica o sunumda bazi önemli firsatlari nasil teptiklerinide anlatiyor.

  • @yusufgocmen1534

    @yusufgocmen1534

    2 жыл бұрын

    ingilizcemiz olsaydı daha iyi olacaktı ama maalesef merak ettim ama bir şey anlamamak kötü.

  • @emeklilikteyasataklanzeban7129
    @emeklilikteyasataklanzeban71292 жыл бұрын

    videolar az izlense de videolarını izleyen bir avuç insan sana minnettar

  • @azimli52_kurnaz_ironi_anti-ilk

    @azimli52_kurnaz_ironi_anti-ilk

    2 жыл бұрын

    +1 kal¡teli ortamlar hep böle olur çok zaman sonra şanı yayılır popü|er olur herkesce tanınır bazı ortamlar sapıtıt bazıları hakkıyla devam eder erd¡'yide görücez dicemde sanmıy0rum yı||ardır bu işin içinde şimdi zevkle yt'ye içer¡kler sunuyor ve her daim kendisini geliştirmesini bekliy0rum/ruz

  • @farukcan5815
    @farukcan58152 жыл бұрын

    O kadar. Sevindim ki bi Türkün evlatlarını teknolojiye yön vermişler. Elhamdülillah... Allah razı olsun... Bu insanların değeri bilinmeli faydalanmalıyız.

  • @zafercgezen
    @zafercgezen2 жыл бұрын

    Çok güzel bir konu seçmişsiniz ve çok iyi bir anlatım olmuş. Emeğinize sağlık. Farkındalık anlamında da çok iyi bir video. Umarım çip girişimleri konusunda parmak bastığınız konulara kamu ve özel sektörde ilerleyen zamanda önem gösterebilir ve konunun ne kadar önemli olduğunu anlayabilirler.

  • @yusuftanr
    @yusuftanr2 жыл бұрын

    Bu işleri Türklerin yapması mesele değil. Türkiye'de yapılması önemli. Türkiye bunu geliştirebilecek alt yapıyı ve eğitimi insanlara verebiliyor mu? Verdiği zaman gururlandır.

  • 2 жыл бұрын

    Üstad emeğine sağlık. Büyük bir keyifle izledim. Yaşımız ve mesleğimiz gereği firmaları biliyoruz ama ilk defa kurucularının türk olduğunu öğreniyoruz. Keşke yıllar önce bu bilgiyi birçok arkadaşımız öğrenmiş olsaydı. Belki ufuklarını açmalarında ve bu biz yapamayız temasından kurtulmalarında yardımcı olurdu. Tekrar emeğine sağlık. Artık şunu söylemek lazım sürekli. "Biz türkler yaparız!"

  • @colonel_landa
    @colonel_landa2 жыл бұрын

    7-8 yıl önce Tübitak Bilgem'e bağlı Yital (Yarı İletken Teknoloji Araştırma Laboratuvarı) yetkililerine; Yarı iletken üretimi ve çip tasarımı konusunda tesislerine ziyarette bulunmak, bu konuda üretim süreci hakkında bilgi edinmek ve sonucunda ileriye dönük neler yapmak istediğimi gayet uzun ve açıklayıcı mail atmıştım. Gelen cevap kısa ve netti: "Ziyaret kabulü veya bilgi paylaşımı yapmıyoruz."

  • @noksyesvs

    @noksyesvs

    2 жыл бұрын

    nedeni türkiyenin askeri teknolojiye odaklanmış olması. türkiyedeki yetkililer son kullanıcı odaklı bir teknolojide öncü olabileceklerine inanmıyor. bunun yerine 'çakıl' gibi işlemciler üreterek uçak, helikopter ve roketlerde kullanılacak yüksek gizliliği olan ve olması gereken işlemciler yapıyor. bu yüzden erdi beyin videosu türk mühendislerini cesaretlendirmek açısından oldukça değerli. kısacası türkiyede un var, yağ var, şeker var ama helva yapamıyoruz.

  • @latifakcay7453
    @latifakcay74532 жыл бұрын

    Harika bir video. Daha da önemlisi gerçekten bir amacı, bir niyeti, bir derdi olan bir adam. Emeğinize, yüreğinize sağlık. Dilerim bir gün ülkemizin ürettiği çiplerin videolarını yayınlamak da size nasip olur.

  • @alperg1142
    @alperg11422 жыл бұрын

    Beğenerek izliyoruz. Harikasınız Teşekkürler , iyi yayınlar.

  • @fatihgencer6014
    @fatihgencer60142 жыл бұрын

    emeğinize sağlık üstadım inanın sizin videoları sabırsızlıkla bekliyorum,ve birgün nasip olursa tanışmak isterim saygılarımı sunarım başarılarınızın devamını dilerim efendim.

  • @gokhanasik7352
    @gokhanasik73522 жыл бұрын

    1998 yılında 3DLabs Diamond FireGl 1000 pro vardı bende. Pentium 133 makinamda 8 mb belleğe sahip ekran kartım, 14" monitörümle Lightwave 3d ve Softimage3D kasıyordum. O zamanlarda 3d animasyon veya Vfx merakınız varsa, silicon graphics rüyalarınızı süslerdi. Uçuk fiyatları vardı. Ama bu kartlar SGI de yakaladığın masaüstü performansını PC'ye getiriyordu. O zaman bu kartların arkasında Türklerin olduğunu bilmiyordum. Sonradan öğrendim. Çok güzel çalışma Erdi. Tebrik ederim. Emeğine sağlık.

  • @ilkeryilmaz7314
    @ilkeryilmaz73142 жыл бұрын

    Başlığı görünce büyük bir heyecanla videoyu açtım ve bir beyin göçü hikayesi daha dinleyerek hayal kırıklığına uğradım. Ülke olarak değerlerimize sahip çıkmıyoruz maalesef.

  • @basibazouk
    @basibazouk2 жыл бұрын

    90ların iyi firmalarından birisiydi. Görselleştirme konusunda çok çok başarılıydı.

  • @Hypersonicbiker
    @Hypersonicbiker2 жыл бұрын

    Öncelikle emeğinize ve yüreğinize sağlık, çok güzel bir video olmuş. Türkiye halen bu mühendislerden yardım alıp, şirket kurup yeni 3D grafik firması kurulabilir. Ciddi bir kazanım olur. 90'lı yıllar bir daha gelmez. Fırtınalı çılgın yıllardı.

  • @AdminAbi
    @AdminAbi2 жыл бұрын

    Erdi Bey kendini hiç bozmayan teknoloji editörü olarak sizi tebrik ediyorum. Videolarınızdan her zaman keyif alıyorum. Araştırmalarınız ve anlatımınız bence mükemmel. İnşallah bu kanal daha büyüyecektir. Bu abone rakamları bu kanalın hakkı değil en az on katı olması gerekirdi. Neyse zamanla o da olur inşallah. Başarılar kardeşim.

  • @reco7282
    @reco72822 жыл бұрын

    Erdi beyin anlatımına,sunumuna,araştırma sına hayranım.bir teknoloji bu kadarmı güzel anlatılır.hani birisi iştahlı yemek yerken sizinde iştahınızı kabartır,işte erdi beyde okadar iştahlı anlatıyor ki teknoloji yi yiyesim geliyor.gün geçtikçe teknolojik bilgilere daha da merakım artıyor.tüm bu nedenlerden dolayı teknoloji de bu kanala abone yim.çünki erdi bey.teknolojiyi anlatırken aynı zamanda da yaşatıyor.ağzınıza,emeğinize sağlık👏👏👏👏👏🌟🌟🌟🌟🌟

  • @muratkirmaci8167
    @muratkirmaci81672 жыл бұрын

    Çok teşekkür ederiz, elinize emeğinize sağlık, harikasınız...

  • @emreakgog7835
    @emreakgog78352 жыл бұрын

    Emeğine sağlık senin her yaptığın arastirmalari ve bu araştırmadan çıkan sonuçları keyifle izliyor ve takip ediyorum her videodan sonra yenisi gelmesini sabırsızlıkla bekliyorum

  • @metetatlisu2134
    @metetatlisu21342 жыл бұрын

    Ah be 3DLabs :( Creative belki de en çok batması gereken markadır. Satın alıp da yok ettiği cevher niteliğinde çok fazla marka var adını hatırlayamadım Erdi Abi ama NASA gibi devlere ses teknolojisi geliştirip son kullanıcıya giren mükemmel bir Ses markasını alıp yok ettiler. 3DLabs'i de bilerek yok ettiler alıp alıp yok ettiler ne değişik bir şirket ya ben anlamıyorum nasıl yıllarca ayakta kalabildi Creative. Erdi hocam senden bir de detaylı bilgi içeren Creative videosu bekliyorum :)

  • @atillaasl
    @atillaasl2 жыл бұрын

    Yine muhteşem bir konu,yine muhteşem bir anlatım.yine bilinmeyen bir konuya parmak basmak....işte bu yüzden bu kanal farklı, Erdi Özüağ farklı.Eline ,Emeğine sağlık.Seviyoruz seni....

  • @GHOSTFRG
    @GHOSTFRG2 жыл бұрын

    Sizde değerlisiniz bizim için. Emeğiniz çok büyük siz de hakkınızı helal ediniz. Heykeliniz yapılsa beton yetmeyecek insansınız

  • @guvenguder1503
    @guvenguder15032 жыл бұрын

    Gelin benden dinleyin. Anlatayım gibi sözlerle araya koyduğun boşluklara beni soguttun merakımdan vazgeçirdin ve 5.dkda izlemeyi bıraktım senin yüzünden. Bravo sana ...

  • @emirhankeles6760
    @emirhankeles67602 жыл бұрын

    Vay be sen anlatmasan haberimiz olmayacak. Keşke bizzat ülkemizde böyle girişimler olsaydı. Çip gerçekten de değerli ülkemizde de üretilmeli. İleride çip üreten ülkeler güçlü olacak.

  • @mehmetulupnar8659
    @mehmetulupnar86592 жыл бұрын

    Bu videoyu arada kaçırmışım. :) Müthiş bilgilendirici bir video olmuş. Teşekkürler. Gerçekten Türkiye'de işini layığı ile yapan teknoloji editörlerinin başında geliyorsunuz. Bu iki ismi tanıttığınız ve başarılarını bize aktardığınız için tekrar teşekkürler. Bu tür videoların devamını görmek dileğiyle... :)

  • @saban03
    @saban032 жыл бұрын

    eskileri dinlemek çok güzel bugün gelinen noktaya nerelerden gelindiğini öğrenmek gerçekten güzel hisettiyor. ekran kartlarında 16 gb vramın konuşulduğu bu dönemlerde 4 mb vram görmek gerçekten muazzam bir şey :) 25 yılda neler gelişmiş neler

  • @EmrahUrhan
    @EmrahUrhan2 жыл бұрын

    3 sene önce Ankara'daki Ceph etkinliğine bakanlığın birisinde görevli mühendisler gelmişti ve yeni teknolojilere (macera olarak değil, emin adımlarla) geçiş konusunda yöneticilerinin çok engelleyici olduğunu söylemişlerdi ki yeni dediğimiz teknolojiler yıllardır piyasada olan teknolojiler. Ama açık kaynak ama ölçeklenebilir veritabanı çözümleri yerine devletimizde hala Microsoft ve Oracle'a dünyanın paraları ödeniyor, bedavadan da olsa mezun olduktan sonra kullanamayacakları IDE'leri öğrencilerin kullanabilmesi için mantıksız anlaşmalara imzalar atılıyor.

  • @msnmaster81
    @msnmaster812 жыл бұрын

    müthiş bir programdı. Güzel bir inceleme olmuş bir çok kişinin gıptayla baktığı bir işi bir Türk ün gerçekleştirmesi ve çok ileri düzeylere getirmesi çok gurur verdi. Umarim bu kişilerin tecrübelerinden bir şekilde yararlanılır.

  • @goldenstone69
    @goldenstone692 жыл бұрын

    Harika bir video. çok teşekkürler Erdi bey, Emeğinize sağlık.

  • @fevcix123
    @fevcix1232 жыл бұрын

    erdi abi harikasın daha önce bildiğimiz kartın aslında türklerin yapmış olması muazzam creativenin arkasında kaybolmuş resmen kartı kullanıcı olarak hep creative olarak bilirdik :)

  • @fatih99yahoocom
    @fatih99yahoocom2 жыл бұрын

    Zamanında S3 virge, Voodo ekran kartlarını çok kullandık. PC kurulumu yapıp sattık. Bu ürünlerin üretilmesinde Türklerin emeği olduğunu yeni öğrendim. Emeğine sağlık.

  • @turanakyurek119
    @turanakyurek1192 жыл бұрын

    Böyle bir video çektiğin için sana çok teşekkür ederim en az onlar kadar sen de güzel kaliteli bir paylaşım yapmışsın ağzına yüreğine sağlık enzer paylaşımlarda hep bekleriz iyi ki varsınız

  • @mahmutdogan1724
    @mahmutdogan17242 жыл бұрын

    Silikon vadisinde çalışan çok fazla türk yönetici var hatta bir çok teknoloji şirketi özellikle Türk yönetici arıyor ,bir videoda bununla ilgili gelirse çok sevinirim Erdi abi

  • @user-cq9fc3ti2s

    @user-cq9fc3ti2s

    2 жыл бұрын

    Türk yönetici aradıklarını sana özel olarak söylediler galiba :)

  • 2 жыл бұрын

    Erdi bey emeğinize sağlık .Harika bir video olmuş .

  • @balikciking01
    @balikciking012 жыл бұрын

    O büyük Türk leri kutluyorum, seni de bu insanların hikayelerini bulup yayınladığın için kutluyorum.👏👏👏

  • @bugracelayir
    @bugracelayir2 жыл бұрын

    Mükemmel anlatım, çok çok teşekkürler. Bu kartların piyasada döndüğü dönemlerde yeni yeni bilgisayar ortamlarına girmiş olan ben, fx4000 in neden oyun oynatmadığını filan araştırıyordu. 3dlabs in hikayesinden hiç haberim yoktu. Çok keyifle izledim ellerinize sağlık...

  • @yasingezgin584
    @yasingezgin5842 жыл бұрын

    sizin bu yaklaşımınız cok hoşuma gidiyor siz olmasanız belki bu bilgileri hiç bilmeyecektik agzınıza yüreginize saglık keşle siz gibi insanlar cogalsa teşekkür ederiz video için 👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  • @alirizacinibulak
    @alirizacinibulak2 жыл бұрын

    bu videonun milyonluk olması lazım. böylesine değerli insanları kanala konuk alsanız ne güzel olur

  • @byklkedi
    @byklkedi2 жыл бұрын

    Emeğine yüreğine sağlık yine teknoloji dünyasından cımbızla tek tek seçerek toparlanmış bilinmesi ve dersler çıkarılması gereken bilgiler teşekkürler Erdi kardeşim başarılar dilerim....

  • @ayhangumus1097
    @ayhangumus10972 жыл бұрын

    Emeğine sağlık kardeşim.vallahi çok heyecanlandım izlerken.bunu hiç duymadım.bu zaman a kadar.cok önemli bilgiler.devletimizin kesinlikle bu insanlar dan yararlanması gerek çip için.eline emeğine sağlık.cok önemli çok.vallahi bir solukda izledim videoyu.

  • @mkaancyln4891
    @mkaancyln48912 жыл бұрын

    Erdi bey, katılıyorum bu tecrübeli insanları getirip ülkemizde fırsat verebiliriz. Bu video ve bilgiler için teşekkürler

  • @sureyyasehitoglu1960
    @sureyyasehitoglu19602 жыл бұрын

    Sen içerik kalitesi olarak bariz şekilde diğerlerinden ayrılıyorsun. Yaptığın işin hakkını veriyorsun. Teşekkür ederim.

  • @muratkoc307
    @muratkoc3072 жыл бұрын

    Emeğinize,bilgi birikiminize sağlık. Bu kadar bilgiyi toplamak derlemek büyük başarı. 👏👏👏

  • @zaferbilen2256
    @zaferbilen22562 жыл бұрын

    Bu video yine bir Erdi Özüağ klasiği olmuş, baştan sona emek... Ellerinize, kalbinize, zihninize sağlık. "Çılgın Türkler" serisini heyecanla bekliyoruz. Selamlar...

  • @krklarelibutikmobilya6003
    @krklarelibutikmobilya60032 жыл бұрын

    emeklerinize sağlık, Teşekkürler

  • @oziylmaz4728
    @oziylmaz47282 жыл бұрын

    Kahvenizi alın gelin deyince, yatmaya hazırlanırken gidip kahve yapıp geldim kendime :) Türkler'in böyle başarılarını duyunca çok gururlanıyorum gerçekten. Neler yapmışlar ve üstüne zamanlarından ilerde düşünüp üretebilmişler. Bu hikayelerin Türkiye'de kalıp, büyüyüp güçlü şirketler olduğunu görebiliriz umarım bir gün çünkü geciktiğimiz her gün aslında yıllar kaybediyoruz. Sevgiler dostum, iyi çalışmalar.

  • @dodgedemonsrtx

    @dodgedemonsrtx

    2 жыл бұрын

    Türkiye'de kalıp büyümek mi ? Puhahhaha 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  • @cihanakgun1840
    @cihanakgun18402 жыл бұрын

    İşte geldi beklenen güzel adam 👍 dinliyoruz seni reis

  • @glitchtvtr
    @glitchtvtr2 жыл бұрын

    Wikipedide 7 nm process başlığında bir Türk ismine denk gelmiştim 2002'de IBM'in araştırma ekibindeymiş Ömer Dokumacı.

  • @Lim10_Edit
    @Lim10_Edit2 жыл бұрын

    Başlığı görünce hemen geldim ...seviliyorsun abi

  • @ismailaltankurt536
    @ismailaltankurt5362 жыл бұрын

    Teknolojide bir şeyler bildiğimi sandığım gerçeğini bana hissettirdiniz ve gösterdiniz. İyi ki varsınız.

  • @kaplanbilisimatolyesi
    @kaplanbilisimatolyesi2 жыл бұрын

    Deneyim, Araştırma, Bilgi ve Sunum Hepsi bu videoda var. Akış dinleyici için çok önemli. Onlar gibi insanlar sizin gururunuzu okşamış hocam. Sizin gibi insanlar da bizim gururumuzu okşadı. Aydınlattı. çalışmalarınızın devamını dilerim. Elektronik alanda Arduino alanında da içerikler faydalı olabilir. Gelecek on yıllar bu teknolojiyi konuşacak diye bir beklentim var. Sadece Arduino degil mikrodenetleyicilerin tamamı diyebilirim. Saygılarımla

  • 2 жыл бұрын

    Allah razı olsun erdi kardeşim böylesini güzel işler başaran her tükden allah razı olsun bilmiyorduk sayende öğrendik umarım dediğin gibi olur ve bu iki efsaneyi ülkemiz en iyi şekilde değerlendirir Ve böylece ülkemizdeki zeki insanlarda yurtdışında degilde güzelim ülkemize faydalı işler yaparlar inşaallah

  • 2 жыл бұрын

    Hocam gerçekten keyifle izledim. Fakat ülkemizde kıymetlerinin bilinmediğini düşündükçe de çok üzüldüm. Her şeye rağmen gurur duydum. Emeğine sağlık. Sözler yetmez ama hakkın çok.

  • @abvarat
    @abvarat2 жыл бұрын

    Harika bir konum ve anlatım. Teşekkürler.

  • @Huseyin1422
    @Huseyin14222 жыл бұрын

    Arsivlenecek bilgiler. Emeginiz icin tesekkur ederim

  • @alicandemirkol2275
    @alicandemirkol22752 жыл бұрын

    Böyle teknoloji hikayelerinin bir gün ülkemizde de olmasını isterdim

  • @veyselkumru1288
    @veyselkumru12882 жыл бұрын

    Sende olmasan haberimiz olmayacak böyle muazzam insanlardan.Bence TRT'de belgesel bile hazırlanabilir.Birçok gencimize belki de ilham kaynağı olur.Şuan silikon vadisinde birçok türk beyin var keşke kendi ülkemizde değerlendirebilsek..

  • @mertonurcevik2837
    @mertonurcevik28372 жыл бұрын

    Emeğinize sağlık gerçeken çok değerli bilgiler vermişsiniz.

  • @hasansabbah9779
    @hasansabbah97792 жыл бұрын

    tşkler nefesine saglık varol güzel insan

  • @AliEmreYetgin
    @AliEmreYetgin2 жыл бұрын

    Bence bu video teknoloji bakanına ulaştırılabilir onlar en azından öncü olabilir ülkemizde böyle girişimler olması için inşallah yetkililer sesinizi duyar birşey daha öğrenmiş olduk sayenizde Erdi bey teşekkürler.

  • @Cosmos_Quantum
    @Cosmos_Quantum2 жыл бұрын

    Zannediyorum şimdiye kadar yaptığınız en güzel programlardan birisi olmuş. 90 lı yılları hatırlattınız bana. TÜYAP fuarlarını, Commodore AMIGA aşkımı ve yavaş yavaş ölmesini, 3d ekran kartlarının yaygınlaşmasını, sound blaster ses kartlarını, modem kartlarını, o zamanki dergileri (PC World (benim favorimdi, sizin gibi okuyucuyu çok bilgilendiren bir dergiydi, neyin ne olduğunu nasıl çalıştığını vb. bilgileri köşelerinde anlatırlardı) Byte, Chip) Fakat sizin bahsettiklerinizden ya haberim yoktu yada dergilerde okudum ama unutmuş durumdayım. Yani o dönemlerde bizden birilerinin bu kadar başarılı olduğuna dair bir anım yok maalesef. En sonda söylediğiniz aklımdan geçiyordu, neden böyle tecrübelere sahip kimselerin tecrübesinden faydalanmıyoruz? Hadi devleti geçtim, bu topluma hiç mi hiç faydası yok ve olmayacakta fakat bizdeki para sahibi insanlarda bu gibi işleri yapma arzusu içinde değiller. Kurulu düzenlerini sürdürseler yeterli oluyor sanırım. Tekrar teşekkürler, gerçekten hem içten bir kişisiniz hem de beyefendi, saygılarımla.

  • @kemalaytemiz3366
    @kemalaytemiz33662 жыл бұрын

    Müthiş bir araştırma, harika bir video, gençlerimize örnek olacak muhteşem başarılar. Ellerine sağlık teşekkür ederim.

  • @patriot61
    @patriot612 жыл бұрын

    Video çocukluğuma götürdü resmen.. İntel 486 demişsiniz bende ondan önceki seri 386 lı bir bilgisayar vardı.. Daha sonraki bilgisayarımda da TNT 2 grafik kartlı, feci kazıklamıştı bilgisayarcı :)) Videoyu baştan sona çok beğendim, farkını konuşturmuşsun Erdi hocam

  • @serdaraydn7282
    @serdaraydn72822 жыл бұрын

    Güzel bir araştırma. Beğendim.

  • @ahmetfaruksayg2666
    @ahmetfaruksayg26662 жыл бұрын

    Bu değerli bilgileri bize derleyip sunduğun için teşekkür ederiz

  • @sahatv5416
    @sahatv54162 жыл бұрын

    emeğinize sağlık kaliteli video olmuş

  • @yusufgocmen1534
    @yusufgocmen15342 жыл бұрын

    Çok güzel bir video hazırlamışsınız Erdi bey, kendisiyle birde röportaj yapsaymışsınız tam olacakmış teşekkürler..

  • @Burhanettinkuddusiserbes
    @Burhanettinkuddusiserbes2 жыл бұрын

    Muhteşem ilham veren bir başarı hikayesi ve çok emek içeren başarılı video olmuş emeğine sağlık erdi

  • @johndoo1265
    @johndoo12652 жыл бұрын

    Bundan hic haberim yoktu 😳 Tabiki avrupada "türkler yapti" diye bir reklam göremeyiz zaten 😒 Helal olsun abilerime, cok gurur verici 🤗🤗🤗

  • @fatihduman9063
    @fatihduman90632 жыл бұрын

    Abone oldum beğendim. Çok güzel bir kanal

  • @mertcanahi1773
    @mertcanahi17732 жыл бұрын

    Bu kanalı bence bu kadar özel yapan: 1- Kimsenin bahsetmesini anlatmak yeni ürünlerde. 2- Sadece ürünleri değil bu ürünlerin üreticiler hakkımda bilgiyide bu denli güzel ve anlaşılır aktarılıyor olmak. Üretimin tarihinden tuttunda firmaların gelecek vizyonlarını anlatan KZread Türkiye’de başka kimse yok. Abi başarılarının devamını diliyorum ve seni milyon aboneler ile hayal ediyorum. O zaman arkanla muazzam bir finansal destek ve insan gücü olacak şu an bunları başaran birinin 1M abone ile neler başarabileceğini sadece izleyip göreceğiz. Erdi ÖZÜAĞ: Bu yapabildiğimin en iyisi değil.

  • @serkankara8379
    @serkankara83792 жыл бұрын

    Erdi Bey emeğinize sağlık , nerden buluyorsunuz bu bilgileri, izlediğimiz her saniyeyi milyonlarca kez hak eden videolar ve şu geçişlerde kullandığınız şarlkıyı ilk defa buradan duydum ve beğendiğim şarkılar listesine ekledim , teşekkür ederim :D

  • @braddavidwhite9880
    @braddavidwhite98802 жыл бұрын

    Erdi bey seviliyosun.Senin haberler başka.....

  • @ayhancam5894
    @ayhancam58942 жыл бұрын

    O büyük Türk leri kutluyorum, seni de bu insanların hikayelerini bulup yayınladığın için kutluyorum.

  • @alituncoz9975
    @alituncoz99752 жыл бұрын

    Değerli bilgiler için çok teşekkür ederim böyle değerli Türk isimleri yaban ellerde başarı göstermiş ama endi ülkelerin de değer görmemiş bu çok üzücü

  • @ozgurpala
    @ozgurpala2 жыл бұрын

    Gözümde canlanırrrrrrrrrr , koskoca maaaazi :/ Emeğine sağlık usta o günlere götürdün bizi valla gözler yaşlı yine ...

  • @mehmetsahin9300
    @mehmetsahin93002 жыл бұрын

    Emeğinize gönülden teşekkürler, umarım Türkiye teknolojiye yön veren bir ülke olur ❤️❤️❤️

  • @hacerdemirel9833
    @hacerdemirel98332 жыл бұрын

    Çok çok teşekkür ederim. Çok faydalı ve etkileyici oldu.

  • @mehmetmumtaz
    @mehmetmumtaz2 жыл бұрын

    Erdi bey size çok teşekkür ediyorum. Çılgın Türkler serisine bir önerim. Bir Emek (Birleşen Emekçiler) Elektrik Elektronik Sanayi A.Ş. 1974 yılında Denizli'de kurulan firma Türkiye'nin ilk bilgisayar anakartını üretir.(1982) Bu anakart tasarlayan mühendis bu videoda bahsi geçen Yavuz Ahıska ve kardeşi Fatih Ahıska ile yaparlar. 1982/83 yıllarında 9 adet bilgisayar yapılır.

  • @yusufgocmen7114

    @yusufgocmen7114

    2 жыл бұрын

    Bunu hiç duymamıştım

  • @Nocturnalcan

    @Nocturnalcan

    2 жыл бұрын

    Dogru bilgi. Eger boyle bir video yapilmak istenirse ikisinide yakindan tanidigim icin iletisime gecilmesine yardimci olabilirim.

  • @mehmetmumtaz

    @mehmetmumtaz

    2 жыл бұрын

    @@Nocturnalcan mümkün ise üretilen bu ilk anakart ve bilgisayar resimlerini görebilirim miyim ?

  • @Burpain17
    @Burpain172 жыл бұрын

    3Dlabs sitesi hala aktif çok şaşırdım, eline sağlık Erdi abi, böyle kimsenin bilmediği konulara el atıp anlatman çok güzel.

  • @yeniraki_ie
    @yeniraki_ie2 жыл бұрын

    abi içerik çok iyi. emeğine sağlık. başarılar.

  • @tel4dam
    @tel4dam2 жыл бұрын

    gerçekten çok iyi ve bilgi dolu bir video olmuş emeğine sağlık

  • @haluksaylgan34
    @haluksaylgan34 Жыл бұрын

    Erdi bey son söylediklerinizine katılıyorum bu iki değere sahip çıkılmalı bence

  • @koksalatar8675
    @koksalatar86752 жыл бұрын

    Teşekkürler!... Emeğinize sağlık!...

  • @OyuncuyaHaber
    @OyuncuyaHaber Жыл бұрын

    Bu güzel video için teşekkürler.

  • @furkanduran9940
    @furkanduran99402 жыл бұрын

    Aydınlandık, böyle bir içerik için teşekkür ederiz .

  • @yeterbeter83
    @yeterbeter832 жыл бұрын

    Emeğinize sağlık

  • @birSMuzmani
    @birSMuzmani2 жыл бұрын

    Erdi Bey, emeğinize sağlık. Naçizane bir önerim olacak; bu bilgilendirici içeriklerin vurucu kısımlarını içeren KZread Shorts videoları yapmanız halinde içerikleriniz, konuya meraklı olan ancak teknik detaylara vakıf olmak istemeyen insanlar tarafından daha çok ilgi görecektir diye düşünüyorum. Saygılarımla.

  • Жыл бұрын

    85'li yıllarda Türkiye'nin ilk Konsol Oyunları üreten yapımcı ve geliştiricisi ünvanının sahbi olmuştum birden bire. O dönemde çıkan COmmODORE64 dergisi beni yılın başarılı en genç oyun yapımcısı ilan etmişti. Atari Salonlarına oyunlar üretiyordum. Şirket mirket hak getire tek başıma evimde 37 ekran küçük bir Televizyon ve bir Commodore64 ile bu oyunları tek başıma üretiyordum. 90'lı yıllara geldiğimizde yavaş yavaş ülkemize Siyah Beyaz Ekran kartı(Herkül Ekran Kartı) olan MS-DOS işletim sistemli PC ler gelmeye başlamıştı. Çok pahalıydı ama bir şekilde bir gün bir PC elde ettik. PC 'deki işletim sistemi içinde GWBACIC ve QBASIC yazılım derleyici yüklü geliyordur ,bazı ufak tekef oyunları el yordamı ile bu PC denecanavarda üretmeye başlamıştım ki bu ATATRİ Dünyasınıdna sonu olduğu yıllardı artık 96-97 ler de ben kafaya koymuştum PC için bir şeyler üretmeliydim. Aklıma o dönem ilk KASA Üretimi gelmişti ama hasbel kader karşıma başkaları çıkmış ve fikrimi değiştirmemi sağlamıştı yeni fikrim PC'lere Ekran Kartı ve Anakart üretimi fikri ağır bastı. Yaşadığım MERSİN' nin tam göbeğine bunun için fabrika kurmak için girişimde bulundum. O dönemde dünya da 400 $ ekran kartı furyası yaşanırken 15-30 dolara ekran kartı üreten Koreli bir firmayı ülkemize davet ederek fabrika kurulumu için el sıkışmak istedim . Adamlar bizim ülkemizdeki Sigortalı işçi maliyetlerinin, üretim maliyetlerini karşılayamayacağı için bu girişimim sonuçsuz çünkü bizim ülkemizde o dönem asgari ücretler kişi başı 350-370TL arasındaydı oysa bu adamlar 1 Ekran kartını 2-3 Dolara üretiyorlar ve 10-15-30 $ gibi fiyatlara dünyaya satıyorlardı. Hevesim kursağımda kalmıştı . Henüz 17 yaşındaydım ve önümde başka seçenekler doğacağına inancım sonsuzdu. Teknoloji işi benim geleceğimdi ve ben onun peşini bırakmaya hiç niyetim yoktu. Şimdi halâ oyun sektöründeyim ve kurduğum şirketlerim ile Türkiye'nin ilk oyun geliştiricilerini yetiştirmiş biri olarak yoluma devam ediyorum. Ezcümle , Hayallerinizin peşinde koşun gençler. Yıllardır bunu anlatıp öğretmeye çalışıyorum. Hayal ederek dünyayı kurduk, bir düşünün Einstein, Tesla, William Shockley vb dünyayı değiştiren bilim adamları ve mucitler HAYAL etmeyi bırakmış olsalardı bugün hangi teknoloji üretilmiş olurdu. Bana göre dünyanın en-en-en büyük buluşu Elektrik'tir. Düşünsenize, bugün Elektrik icat edilmemiş olsaydı olmasaydı ,Bilgisayarları, uzay seyahatlerini, cep telefonlarını… İnternet, otomasyon, elektrikli araçlar, uçaklar, uydular… Aklınıza ne gelirse. üretilememiş olacaklardı. Çünkü bunların gelişmesinin de tek neden William Shockley, John Bardeen ve Walter Brattain 'in TRANSİSTÖR'ü bulup geliştirmesi ile olmuştur. Peki elektrik icat edilmemiş olsaydı transistorları de üretmeye gerek kalır mıydı? Okuyun gençler! çok okuyun ve hayatın bir noktasında 1 BİT veya 1 BYTE olmaya çalışın, sizin de bu çorbada tuzunuz olsun. Hazıra konmayın kendiniz üretin, üretmek için çaba gösterin.

  • @ayhangumus1097
    @ayhangumus10972 жыл бұрын

    Bu videoların kesinlikle devamını bekliyoruz reis.

  • @latcakir
    @latcakir2 жыл бұрын

    Çok güzel bir video. Bu videolar bize çalışma azmi veriyor. Teşekkürler.

Келесі