Lessen in corona-tijd: ’De Pest' van Camus - Tim Fransen

Ойын-сауық

Het boek ‘De Pest’ van de Franse schrijver Albert Camus is ineens immens actueel. Reden: het coronavirus, uiteraard. Want het boek verhaalt over een stad die in de greep is van een dodelijke ziekte, waardoor haar bewoners in quarantaine moeten. Het is 70 jaar na publicatie wederom een bestseller in onder meer Frankrijk, Italië en zelfs Japan. Aan tafel: cabaretier en filosoof Tim Fransen.
-------------------
Bekijk ook onze KZread-playlists:
DWDD terugkijken: bit.ly/dwdd_terugkijken
LuckyTV: bit.ly/dwdd_luckytv
Muziek in DWDD: bit.ly/dwdd_muziek
Alle YUNG DWDD-video's: bit.ly/yungdwdd
-------------------
#DWDD

Пікірлер: 64

  • @LambdaNL
    @LambdaNL4 жыл бұрын

    Eindelijk eens kwalitatieve tv. Misschien dat je vaker zonder publiek moet gaan Mathijs, dan valt de druk om leuk te doen toch een beetje weg en krijg je zowaar een goedlopend en ongeforceerd gesprek. Congratz.

  • @marcod5027
    @marcod50272 жыл бұрын

    Dit toont maar weer hoe goed Tim Fransen is; zelfs Matthijs van Nieuwkerk blijft secondenlang stil als Tim iets vertelt.

  • @bartv4013
    @bartv40134 жыл бұрын

    Tim Fransen heeft mij zojuist dit boek verkocht

  • @OOOOOOOKKKKKKK69

    @OOOOOOOKKKKKKK69

    4 жыл бұрын

    Prachtig boek. veel plezier ermee

  • @aphextwin6

    @aphextwin6

    Жыл бұрын

    Ik dacht dat ie Cabaretier en Filosoof was..

  • @chrisgrootwassink7488
    @chrisgrootwassink74882 жыл бұрын

    Camus is echt een geweldige schrijver. Een diep begrip van de menselijke geest heeft deze man.

  • @peterharmsen490

    @peterharmsen490

    Ай бұрын

    Of juist helemaal geen begrip of hij wil bewust geen God accepteren als oplossing

  • @chrisgrootwassink7488

    @chrisgrootwassink7488

    Ай бұрын

    ​@@peterharmsen490Zijn boeken zijn vaak een vorm van kritiek op de moderne ethos waarin persoonlijke verantwoordelijkheid nemen voor je beslissingen geen rol meer speelt vanwege de invloed van het nihilisme en het onvermogen om betekenis te vinden. Hij observeert na mijn mening heel goed de gevolgen hiervan op de samenleving, los van de discussie van het bestaan van een god. Dit is iets dat eerder een metafysische vraag is waar hij geen aandacht aan spendeerd in dit boek. Al ben je het daar niet mee eens, betekend dat niet dat zijn observaties niet scherp zijn en zijn oplossing voor het vinden van zingeving in een atheïstische samenleving niet zinvol zijn. Het nemen van verantwoordelijkheid en het vinden van zingeving in moeilijke situaties blijft ook binnen religie een relevant onderwerp.

  • @chrisgrootwassink7488

    @chrisgrootwassink7488

    Ай бұрын

    ​@@peterharmsen490Dat staat los van of zijn observatie van het menselijke gedrag helder is.

  • @bildstar57
    @bildstar57 Жыл бұрын

    Dit soort gasten en interviews mis ik heel erg. Van Nieuwkerk wordt hard afgestraft, maar wij ook.

  • @florentinevannoppen6780
    @florentinevannoppen67804 жыл бұрын

    "Het uitgelezen moment", clever

  • @markmuilwijk
    @markmuilwijk4 жыл бұрын

    In de avond van het programma, na 15 bruisende jaren, wordt het stil in de zaal. Letterlijk stil, zonder publiek. Stil, zoals het leven ook vaak stil wordt in ouderdom. Een tijd voor reflectie, de zolder opruimen ook, en bewondering. Bewondering over de absurditeiten en over het goede, en de zingeving die we eraan geven. Een fantastisch onderwerp, in een toepasselijk stille setting, zo in de avond van DWDD. Wat een gemis, nu, maar wat een mooie herinneringen. Much love!

  • @callumaustin9567
    @callumaustin95674 жыл бұрын

    mooi, goed en duidelijk gesproken over camus

  • @gerart22
    @gerart224 жыл бұрын

    Goede duiding, Tim

  • @bastibaroncini5713
    @bastibaroncini57133 жыл бұрын

    Ik ben benieuwd wat Fidan Ekiz' mening hierover zou zijn.

  • @marcod5027
    @marcod50274 жыл бұрын

    hahaha, het 'zoet' van Balkenende I is inderdaad een beetje zoals het 'zoet' van beroepscynicus Camus; als in, het is nooit gekomen. Bij Camus is het in elk geval nog stijlvol.

  • @Papermac
    @Papermac4 жыл бұрын

    Zeer bijzonder inderdaad... Niet gesitueerd in de moderne wereld, maar minstens even indrukwekkend : "Narziss en Goldmund" van Hermann Hesse.

  • @larsc4741

    @larsc4741

    4 жыл бұрын

    Niet echt in lijn met het onderwerp toch?

  • @Papermac

    @Papermac

    4 жыл бұрын

    @@larsc4741 Toch wel, de epidemie is een centraal element in het verhaal.

  • @larsc4741

    @larsc4741

    4 жыл бұрын

    @@Papermac Ik zou het niet echt als centraal element beschouwen maar het heeft wel invloed ja

  • @kvonribbenburg

    @kvonribbenburg

    4 жыл бұрын

    Of Dood in Venetie van Thomas Mann. Gaat onder meer over een cholera epidemie.

  • @Papermac

    @Papermac

    4 жыл бұрын

    @@kvonribbenburg Inderdaad. En ook De Toverberg natuurlijk.

  • @drunkensailor112
    @drunkensailor1124 жыл бұрын

    Hè?

  • @peterharmsen490
    @peterharmsen490Ай бұрын

    Wat een mooie doelgroep om het evangelie van Jezus Christus aan te bieden intellectuelen die in het leven nooit verder komen dan dat het leven een absurditeit is werp het net eens aan de andere kant uit zou ik willen zeggen wie zoekt zal vinden

  • @koenarno6442
    @koenarno6442Ай бұрын

    Als je denkt dat je iets kan leren van een roman van Camus, dan heb je er echt niks van begrepen.

  • @ceramicusplus3494
    @ceramicusplus34944 жыл бұрын

    De VVD staat te juichen dat ze dit hebben wegbezuinigd, dan krijgt tenminste voetbal inside een gelijk speelveld

  • @SiNDAWNNR
    @SiNDAWNNR4 жыл бұрын

    CoV = VoC

  • @SiNDAWNNR

    @SiNDAWNNR

    4 жыл бұрын

    @E Ner Nederland heeft weer bloed aan haar handen.

  • @SiNDAWNNR

    @SiNDAWNNR

    4 жыл бұрын

    @E Ner VoC heeft niks met racisme van doen... Uhu... Ja tochhh... Blijf slapen. Was zeker empowerment van black peoples he? Koulo schaap NL is zo racistisch als wat... en kijk nu? Straks de meerderheid dood. Ah gossie.

  • @MrJcvk
    @MrJcvk4 жыл бұрын

    En dan dacht ik dat ik onsamenhangend was. hij heeft vast interessante bevindingen maar hij springt echt van de hak op de tak.

  • @karakuri100p
    @karakuri100p4 жыл бұрын

    5:01 en wat als dit (cov) bestaat terwijl God er gewoon wel is dan? Rare beredenering om te zeggen dat er geen vervelende dingen zouden gebeuren omdat God er wel of niet is. Wij mensen hebben toch vrije wil of niet soms... Of is dit juist weer wat de bijbel zegt, dat we een vrije wil hebben maar dat we door diezelfde wil ook dingen onnodig over onszelf heen roepen. Het resultaat is dat wij dingen plaatsen tussen ons en God (andere bezigheden creeeren een afstand) want God gaat niet dingen goedkeuren die Hij weet dat verkeerd voor ons is. We hebben allemaal een redder nodig en dat is Jezus , God’s woord , in the flesh die hierzo op aarde kwam +2000 jaar terug. Edit: Waarom word die camus zo geprezen terwijl zijn filosofische gedachten niet over een komt met de realiteit??

  • @lourensterveen1

    @lourensterveen1

    4 жыл бұрын

    Geoffrey D als je echt nieuwsgierig bent, moet je eens een explainer zoeken bij de mythe van Sisyphus, hij en velen met hem willen niet ‘geloven’ om de harde realiteit uit de weg te gaan. Dit is het interessante verschil tussen Kierkegaard en Camus in hun existentialisme.

  • @sander_kijkt

    @sander_kijkt

    4 жыл бұрын

    Wat heeft het willekeurige ontstaan van een dodelijk virus te maken met de door jou aangenomen “vrije wil” van de mens, dan?

  • @karakuri100p

    @karakuri100p

    4 жыл бұрын

    H.A. Kraan euh, die gast bracht opeens God in dit fragment he, niet ik... Anyway, onze vrije wil is de verbinding..kijk om je heen, zie je niet hoevelen lak hebben aan de maatregelen die er genomen worden? Das die vrije wil en dan als ze ziek worden is het opeens iemand anders schuld...Sociale distantiëren is ook moeilijk voor mensen terwijl normaal moet je moeite doen om mensen echt om je heen te hebben.. Trouwens, wie zegt dat dit een willekeurig ontstaan iets is , is gewoon niet goed geïnformeerd..er werd hier al internationaal over gesproken in 2003,2009, 2013 .. Ze vertellen ook niet dat er meerdere mutaties bestaan etc. maja ik zou zeggen , kijk naar de rest van de wereld hoe zij ermee opschieten en kijk dan nog eens naar de nederlandsche aanpak. Ik bedoel het model van ruttte is vergelijkbaar met die van italie en italie heeft vandaag china ingehaald met het aantal slachtoffers van dit gebeuren.. Dat gecontroleerd 60% laten besmetten werkt niet...dit lijkt bijna op een soort van populatie controle ofzo... Edit: Jij hebt geen vrije wil? Ok ...in de gevangenis of ... ??? Wie beperkt je?

  • @karakuri100p

    @karakuri100p

    4 жыл бұрын

    lourensterveen1 ben er bekend mee alleen komt de gedachtengang niet over een met de werkelijkheid want het rust op een fundament van een christelijk wereldbeeld . Verwijder die geschiedenis en zie alles afbrokkelen. Ik bedoel maar, onze moraliteit is gebaseerd op een christelijk gedachtegoed..of heb jij iemand anders dan Jezus in gedachten als je denkt aan iemand in de historie die zei om mensen te behandelen zoals je zelf behandelt wil worden dan? Veel weten blijkbaar niet dat Hij dat als eerste zei..lees vanaf matthew 5 tot het einde van de gospel van matthew en zie gewoon de barmhartigheid, de liefde die God voor ons heeft. Hij heeft veel meer te bieden dan camus of wie dan ook..en onthoud he, we leven 2020 na wiens geboorte?? Jezus Christ, dus het is niet een sprookje maar keiharde geschiedenis. En er is genoeg bewijs naast de bijbel boeken over de gebeurtenissen in de bijbel, historia zoals josephus , tertullian , ignatius etc.

  • @SlaughterOfRoses

    @SlaughterOfRoses

    4 жыл бұрын

    Hahaha en dan de bijbel en Jezus wel realiteit noemen, wat ben jij maf

Келесі