Les excavacions del Jardí de Quint Licini i la zona del carrer de Laietània de Badalona

(CAT) A mitjan anys quaranta, els propietaris de la Torre Vella de Badalona van presentar un projecte d’urbanització dels terrenys coneguts popularment com el Clos de la Torre.
Aquesta urbanització -anomenada urbanització Pinós- ja s’havia intentat iniciar a la dècada dels trenta, però va quedar aturada per la Guerra Civil. Una vegada aprovat el projecte, es van parcel·lar les illes en solars que progressivament es van vendre. És així com es formen l’actual plaça de l’Assemblea de Catalunya, el carrer de les Termes Romanes i el carrer de Laietània.
L’any 1957, abans que s’hi construeixi, s’excava la zona de la plaça de l’Assemblea de Catalunya i es troba, entre altres, la piscina o estany que actualment es conserva al Jardí de Quint Licini, un element que, gairebé sencer, arribarà als nostres dies. Anys més tard, es comença la urbanització i l’edificació de la plataforma superior (la zona actual del carrer de Laietània) on es troben les restes d’una gran casa d’època romana, unes restes que, en aquell moment, no es van conservar.
Un conjunt de fotografies de l’Arxiu de Josep M. Cuyàs documenten aquestes excavacions i les estructures que s’hi van trobar. /
(ESP) A mediados de los años cuarenta, los propietarios de la Torre Vieja de Badalona presentaron un proyecto de urbanización de los terrenos conocidos popularmente como el Clos de la Torre.
Esta urbanización llamada urbanización Pinós ya se había intentado iniciar en la década de los treinta, pero quedó detenida por la Guerra Civil. Una vez aprobado el proyecto, se parcelaron las manzanas en solares que progresivamente se vendieron. Es así como se forman la actual plaza de la Assemblea de Catalunya, la calle de las Termas Romanas y la calle de Laietània.
En 1957, antes de que se construya, se excava la zona de la plaza de la Assemblea de Catalunya y se encuentra, entre otros, la piscina o estanque que actualmente se conserva en el Jardín de Quint Licini, un elemento que , casi entero, llegará a nuestros días. Años más tarde, se comienza la urbanización y la edificación de la plataforma superior (la zona actual de la calle de Laietània) donde se encuentran los restos de una gran casa de época romana, unos restos que, en ese momento, no se conservaron.
Un conjunto de fotografías del Archivo de Josep M. Cuyàs documentan estas excavaciones y las estructuras que se encontraron.

Пікірлер