Lerarentekort op 6 van 10 basisscholen, bijna overal onbevoegden voor de klas

Het lerarentekort in het Amsterdamse basisonderwijs houdt aan. Uit onderzoek van AT5 onder vijftig basisscholen in de stad blijkt dat er op dit moment op ruim zestig procent sprake is van een lerarentekort. Op de meeste scholen gaat het om één fte, maar er zijn ook uitschieters naar zes. Ondanks alle inspanningen van wethouder onderwijs Marjolein Moorman (PvdA) zijn de tekorten nog niet opgelost.
De laatste jaren is het voor veel basisscholen in de stad elke zomer weer spannend: de formatie rond krijgen, zodat elke klas een leraar heeft. Eén van de scholen waar het ook dit jaar weer spannend was, is De Archipel op IJburg. Deze basisschool zit niet ruim in het jasje: is er een leerkracht ziek, dan is het vinden van vervanging elke keer weer een uitdaging.
"We hebben meestal een briefing waarin wordt verteld dat iemand ziek is. Ze proberen het vaak op te lossen, maar vaak hoor ik kort van tevoren dat bijvoorbeeld mijn onderwijsassistent er niet is en de onderwijstijd vervalt", vertelt Marte Brouwer, leerkracht van groep 4.
Ze vervolgt: "Je merkt wel dat de werkdruk hoger wordt. Ik maak plannen voor kinderen voor bijvoorbeeld extra ondersteuning en als dan de onderwijsassistent er niet is, dan heb je dat plan ook weer voor niks gemaakt. Die tijd heb ik dan voor niks daarvoor gebruikt. Dat is vervelend."
Acht op de tien basisscholen vreest dat het lerarentekort de komende jaren in Amsterdam zal toenemen, zo blijkt uit onderzoek. Om te voorkomen dat klassen naar huis worden gestuurd, zetten scholen steeds vaker onbevoegde leraren in. Op tachtig procent van de Amsterdamse basisscholen staan inmiddels leerkrachten voor de klas zonder de juiste papieren. Het gaat dan om bijvoorbeeld stagiairs van de pabo en zij-instromers.
"Het bevestigt een beeld wat we ook al eerder hebben gezien, maar wat niet verbetert", reageert wethouder Moorman. "Het grote lerarentekort is heel ernstig. Op heel veel scholen een tekort en onbevoegden voor de klas. Dat is voor de kwaliteit van het onderwijs natuurlijk niet goed."
Volgens Moorman is er de laatste jaren veel gebeurd om de problemen het hoofd te bieden. "Bijvoorbeeld het dichten van de loonkloof, waar wij ons sterk voor hebben gemaakt in Amsterdam. Ook zijn er bonussen voor leraren die werken op plekken waar ze het hardste nodig zijn. We moeten blijven inzetten op woningen, parkeervergunningen en het vergoeden van reiskosten voor leraren."
Ondanks de maatregelen is het lerarentekort niet opgelost. Moorman: "Dan kan je natuurlijk makkelijk zeggen: het was nog erger geweest als we het allemaal niet hadden gedaan, maar we moeten ook kijken naar wat we zelf kunnen doen. Dan denk ik aan alle randvoorwaarden waar ik net over sprak. Uiteindelijk wordt het beleid voor het onderwijs niet in Amsterdam, maar in Den Haag gemaakt."
En of de zorgen over het lerarentekort al niet groot genoeg zijn, is er ook nog toenemende armoede bij ouders van leerlingen. Uit ons onderzoek blijkt dat op bijna alle basisscholen in Amsterdam kinderen zitten die in armoede opgroeien. Eén op de drie scholen vreest een toename. Door de armoedeproblematiek wordt op ruim zestig procent van de scholen door leerlingen wel eens geen ontbijt of lunch meegenomen. Reden tot zorg, zegt wethouder Moorman. "Er is een grote relatie tussen armoede en ontwikkelkansen. Als je als kind stress hebt over of er wel voldoende geld is thuis, of de stress van je ouders ziet, dan heeft dat een effect op je ontwikkelkansen. Nog buiten het hele basale of je een lunch mee naar school krijgt en of je 's ochtends gegeten hebt."
Op steeds meer Amsterdamse basisscholen zijn er gratis gezonde ontbijten en/of schoollunches. Met geld van de gemeente wordt dit mogelijk gemaakt. Er wordt nu vooral gericht op wijken waar het ontbijt en de lunch het hardste nodig is.
Brouwer zegt over armoede in haar klas: "Er wordt vaak gezegd dat je het kan zien, dat ze bijvoorbeeld geen nieuwe kleding hebben. Dat zie je alleen niet altijd. Ik weet dat er kinderen in de klas in armoede opgroeien, maar ik kan het niet direct aan de uiterlijke kenmerken zien."



AT5 - Echt Amsterdams Nieuws
Abonneer hier op ons youtubekanaal:
/ at5
Tips of opmerkingen?
Whatsapp: 06 511 909 38
Telefoon: 020 555 1155
Volg AT5:
www.at5.nl
Instagram: at5.nl
Facebook: at5nl
Twitter: at5

Пікірлер: 55

  • @g.j.schreuder7152
    @g.j.schreuder7152 Жыл бұрын

    Ook veel respect voor deze mevrouw die voor ontbijt zorgt. Bedankt heer Rutte en E.U. voor het niet beschermen en bewaken van de kinderen van de toekomst. Ik kan het niet anders zien dan hoe het nu is.

  • @tim3440

    @tim3440

    Жыл бұрын

    Wat kan Rutte en de EU exact doen aan inflatie. Je moet hiervoor de ECB bedanken ;) Dus in Frankfurt gaan klagen jij.

  • @g.j.schreuder7152

    @g.j.schreuder7152

    Жыл бұрын

    @@tim3440 Ik weet heel goed dat de inflatie het gevolg is van het beleid van de ECB. Kinderen met lege magen in de klas is voor Nederlandse begrippen een apart verschijnsel. Ja , ik vind dit een zorg waar dhr Rutte zich ook best druk over mag maken. Ik ben geen wereldverbeteraar en pretendeer niet om mij op het internet eens eventjes geweldig druk te gaan zitten maken over deze problemen. Het is blijkbaar een zeer complex probleem wat ook ik en velen met mij stevig in de portemonnee voelen.

  • @tim3440

    @tim3440

    Жыл бұрын

    @@g.j.schreuder7152 Juist, want een brood (hetgeen 1.5 euro kost) en wat beleg (kaas wat per plakje wellicht 0,10 euro kost) is te duur ? Zou dit in veel gezinnen ook niet met prioriteit te maken hebben? Je ziet altijd bij dit soort gezinnen dat ze een leger aan huisdieren hebben en roken als een schoorsteen. Tja, dan denk ik ook iets met prioriteiten. Idem dito overigens voor de tampon kwestie wat ook belachelijk is. Waarom moet Rutte iets doen aan de gestelde prioriteiten van volwassenen? Je mag hopen dat mensen die kinderen niet niet compleet achterlijk zijn, toch? Inflatie is zo simpel als het te veel willen uitgeven van overheden en het daardoor moeten bijdrukken van centen. Je moet minder willen, dan zal je ook niet hoeven bij te drukken.

  • @henkhenk7467

    @henkhenk7467

    Жыл бұрын

    Er moest meer geld naar de zorg, dus minder geld naar onderwijs. Je moet als overheid soms keuzes maken hoeveel je aan wat gaat uitgeven en daarbij moet je ergens opofferen om ergens anders geld erbij te kunnen doen. Meer geld naar onderwijs zou betekenen dat er ergens anders geld weg zou moeten gaan.

  • @g.j.schreuder7152

    @g.j.schreuder7152

    Жыл бұрын

    @@tim3440 Ja , ik geloof zeker dat een deel van deze mensen inderdaad wel een tv hebben staan ter grootte van de wand van een huiskamer en ook nog veel roken..Het blijft een kwestie van wat mensen belangrijk vinden. Het kan ook nog zijn dat men het niet eens van zichzelf door heeft dat de eigen kinderen zonder ontbijt naar school gaan. Daar kan een overheid in deze gevallen niet voor opdraaien. Aan de andere kant zakken er zeker mensen door de ondergrens en zien geen kans meer om rond te komen. Van te veel willen zijn er zeker nog redelijk veel in Nederland. Ikzelf zie het nut er niet van in om maar meer en meer te willen. Dat is ook weer voor verschillende interpretaties vatbaar. Als je alles al hebt, heb je makkelijk praten of zoiets. Wat is verwend en wat is echt tekort hebben? De samenleving is zo sterk veranderd qua samenstelling en mentaliteit. Zo moeilijk om te beoordelen wat er aan de hand is. Pas als mensen vrijwel niets meer te verliezen hebben , zal er iets veranderen. Tot die tijd vinden overheden en grote groepen in de samenleving het wel best. Zo werkt het mechanisme blijkbaar.

  • @g.j.schreuder7152
    @g.j.schreuder7152 Жыл бұрын

    Tekort al sinds jaar en dag. Een belachelijke werkdruk steeds meer targets. En dan moeten leerkrachten het nog leuk vinden om hun baan te blijven doen. Woningen zijn onbetaalbaar voor een gemiddelde leerkracht. Enorm jammer dat dit zo gaat voor alle mensen die zich voor de kinderen inzetten. Respect voor onderwijsgevenden.

  • @jamegumb7298

    @jamegumb7298

    Жыл бұрын

    Ik zat in 92-94 zo ongeveer in Eemnes op school. Toen waren er ADV dagen, en moest je maar thuis blijven of er was een lokaal waar je ging zitten en troep te doen kreeg en een leerkracht kwam langs eens per uur om orde te houden. Ging nergens over, was veel vaker dan je zou denken. Invalkrachten waren er niet. Is niet iets van nu, al zal het nu wel erger zijn.

  • @redwhite_040

    @redwhite_040

    Жыл бұрын

    Woningen veel te duur en alleen maar respectloze multiculti kinderen in je klas.

  • @tomhoornstra1379
    @tomhoornstra1379 Жыл бұрын

    Hoeveel bazen had een leraar 50 jaar geleden ? Eén, dat was "het hoofd der school" de hoofdonderwijzer. Hoeveel managementlagen heeft een leraar op de basisschool tegenwoordig ? Een coordinator een middle manager, een directeur en een college van bestuur. Echt geweldig; daar zaten al die leraren op te wachten.

  • @warffxfreak

    @warffxfreak

    Жыл бұрын

    ik dnek dat je zeker gelijk hebt maar ik denk ook dat meer dan een laag ook goed is voor veiligheid en openheid. als elke beslissing afhangt van wat maar 1 of 2 mensen vinden dan kan dat soms ook heel vervelend uitpakken denk ik.

  • @Max-bd2st
    @Max-bd2st Жыл бұрын

    Pak die pabos eens aan en zorg voor een goed loon en betaalbare huizen. Dat lijkt mij wel de oplossing. Doe er wat mee

  • @kevin-lb9in

    @kevin-lb9in

    Жыл бұрын

    Heb jij wel enig idee hoeveel een basis leerkracht verdiend met nog eens zoveel vrije dagen? Betaalbare huizen is een probleem waar iedereen last van heeft, niet alleen leerkrachten. Zat mensen die minder verdienen. Hoofd en bijzaken.

  • @Max-bd2st

    @Max-bd2st

    Жыл бұрын

    @@kevin-lb9in snap jij het allemaal wel. Anders is er nu toch geen lerarentekort

  • @kevin-lb9in

    @kevin-lb9in

    Жыл бұрын

    @@Max-bd2st Heb je de salarissen bekeken of reageer je vanuit emotie? Riekt meer naar dat tweede. Werk draait namelijk niet alleen om salaris. Werkdruk, werkzaamheden, verantwoordelijkheden, eventuele andere secundaire arbeidsvoorwaarden, werktijden etc etc etc. Dus misschien niet blind staren.

  • @henkhenk7467

    @henkhenk7467

    Жыл бұрын

    Dara is geld voor nodig, geld dat ergens vandaan moet komen.

  • @nelus7276

    @nelus7276

    Жыл бұрын

    @@Max-bd2st Jij snapt het niet. Wedden dat je geen flauw idee hebt van wat het leraren salaris dan is en hoe zich dat verhoudt tot andere beroepsgroepen?

  • @Trust-me-I-am-a-dentist
    @Trust-me-I-am-a-dentist Жыл бұрын

    Advies: nog meer gelukszoekers en hun gezinnen hier binnen halen.

  • @ah-yb9jf
    @ah-yb9jf Жыл бұрын

    Onderwijs en zorg is een reflectie van de staat van je land # drama

  • @Niels_Dn
    @Niels_Dn Жыл бұрын

    Apart, toen ik ging studeren ging er echt een shitload naar de Pabo. Waar zijn die allemaal gebleven? Was leraar zijn toch niks?

  • @imprisonedone8054
    @imprisonedone8054 Жыл бұрын

    Hopelijk gaat het zo door, want dan kan ik alles skippen👍 op school leer je tegenwoordig niks.

  • @rvoorma

    @rvoorma

    Жыл бұрын

    een slavenopleiding

  • @ingmarlangerak8973
    @ingmarlangerak8973 Жыл бұрын

    Er zijn leraren genoeg, echter geen betaalbare woningen.

  • @stefanr5430

    @stefanr5430

    Жыл бұрын

    ' er zijn leraren genoeg' ehhh.... nee...

  • @honesta2707

    @honesta2707

    Жыл бұрын

    @@stefanr5430 hoe minder hoe beter!!

  • @rogiergorter6214
    @rogiergorter6214 Жыл бұрын

    Er zijn genoeg gegadigden die ook 1 schooldag in de week jongeren wat van de wereld willen laten zien in plaats van rijtjes leren en toetsen.

  • @anaias74
    @anaias74 Жыл бұрын

    Zelf veroorzaakt probleem!

  • @jfkcamelot
    @jfkcamelot Жыл бұрын

    Dat Nederland de Oekraine financieel en militair steunt vind ik belangrijker dan goed onderwijs.

  • @pvught390
    @pvught390 Жыл бұрын

    Zou het ook kunnen dat het lerarenvolkje te veel vrij tijd ?

  • @ah-yb9jf
    @ah-yb9jf Жыл бұрын

    Huurwoning 3000 p maand

  • @ah-yb9jf
    @ah-yb9jf Жыл бұрын

    Betalen 💰

  • @OFFICIALFUNUSBAND
    @OFFICIALFUNUSBAND Жыл бұрын

    Begrijpelijk. De linkse lobbie jaagt veel leraren weg.

  • @adwillemsen583
    @adwillemsen583 Жыл бұрын

    lol...aardig op weg richting totale zwakzinnigheid....go go go whahahah

  • @waxweazle100
    @waxweazle100 Жыл бұрын

    Leer er mee leven 😂

  • @Verzuvois
    @Verzuvois Жыл бұрын

    Homeschool your children!

  • @rjong5756

    @rjong5756

    Жыл бұрын

    dat kan niet in nederland

  • @nelus7276

    @nelus7276

    Жыл бұрын

    @@rjong5756 Wat een gelul. Ken er minstens tien. Daarnaast, je bedoelde waarschijnlijk 'het MAG niet'.

  • @johndo8257
    @johndo8257 Жыл бұрын

    Als je 80 miljard aan een griepvirus hebt uitgegeven blijft er niet veel meer voor onderwijs over .... hè Mark?

  • @ADVX750
    @ADVX750 Жыл бұрын

    Blijf lekker stemmen op VVD D66 CU PVDA 🎉