LAVANTA ESİNTİSİ. Tüm aşamaları ile lavanta sabunu yapımı tarifi. Reçete ile birlikte.

Zeytinyağı, laurik asit (hindistanm cevizi yağı asidi), lanavta uçucu yağı ile birlikte sağlıklı ve estetik bir sabun çalışmasını sizlerle paylaşıyrum. Yapmaya karar veriseniz, başlamadan öbce güvenlik önlemlerinizi alınız.
Reçete:
Zeytinyağı: 1800 gram. Kostik: 1800 x 0.136= 244,8 g
Laurik asit: 100 gram. Kostik: 100/200x40= 20
Laurik asit yerine hindistan cevizi yağı kullanılabilir. Kostik miktarı çok değişmez.
Toplam kostik: 244,8 + 20 = 264,8 gram
Su: 630 gram (yağ miktarının yaklaşık %35'i)
Lavanta yağı: 25 gram
Tuz çözeltisi: 20 gram tuz, 100 gram su.
Bölümler:
00:00 Başlangıç..
01:45 Isıl işlem başlangıcı...
02:20 Tuz ilavesi...
04:40 Yeterli akışkanlık sağlanması ve diğer aşama...
04:50 Lavanta uçucu yağ ilavesi...
05:13 Renklendirme...
07:30 Hamurun kalıba dökülmesi...
10:53 Sabunun kalıptan çıkarılması ve kesilmesi...
Uyarı: Sabun yapımı ve benzeri uygulamalarda, işe başlamadan önce mutlaka güvenlik tedbirlerinizi alın. Kostik, çok tehlikelidir, ciddi yaralanmalara neden olabilir. Cildizi, gözlerinizi temas ettirmeyin, solumayın, havadar bir ortamda çalışın. Kişisel güvenlik ekipmanlarınızı kullanın. Koruyucu eldiven, koruyucu gözlük, maske ve önlük kullanın.
Uyarı: Bu videodaki bilgiler kendi araştırmalarım sonucu derlediğim özet bilgilerdir. Uygulamalar da kendi kişisel tecrübe ve bilgilerimin ürünüdür. Kesinlikle tıbbi ve tedavi amaçlı tavsiye içermez. Bağlayıcılığı yoktur.
Çalışmalarınızdan kaynaklanabilecek olumsuzluklardan sorumlu değilim. Cildinizde bir problem varsa öncelikle bir hekimden yardım almanız gerekmektedir. İlk defa kullanacağını malzemeleri mutlaka küçük bir alanda test edin. alerjiniz varsa kesinlikle kullanmayın. #sabun, #lavanta, #lavender

Пікірлер: 27

  • @bagdatylmaz44
    @bagdatylmaz443 ай бұрын

    👌🏻

  • @chemistumit

    @chemistumit

    3 ай бұрын

    çok teşekkür ederim.

  • @bagdatylmaz44
    @bagdatylmaz443 ай бұрын

    Ev hanimi olarak yağ ve kostik dışında başka hammadde temin edemiyenler içün sıcak yöntem sabun yapımı videolarınızı bekliyoruz.

  • @chemistumit

    @chemistumit

    3 ай бұрын

    kzread.info/dash/bejne/k32g0cV8g668Z7g.html

  • @Hasocakurgup
    @Hasocakurgup3 ай бұрын

    Emeğinize sağlık hocam güzel bir çalışma olmuş

  • @chemistumit

    @chemistumit

    3 ай бұрын

    Çok teşekkür ederim, sizin lavanta yağını kullandım. Sizin de ellerinize sağlık. Harika oldu.

  • @hamiyetkeskin4000
    @hamiyetkeskin40003 ай бұрын

    Kolay gelsin Ümit hocam. Önceki videoların birinde/ stearik ve laurik asit çalışmasında/ katı yağlar ve asitlerle çalışırken, ısının 35 derecede olması gerekir " demiştiniz,.

  • @chemistumit

    @chemistumit

    3 ай бұрын

    Merhabalar, evet haklısınız Zaten bu çalışmada da düşük sıcaklıkta ve yüksek su miktarı ile başladım fakat sertleşme çok aşırı olduğu için, ısınan sıvıların yükselen sıcaklıkla viskoziyeleri azalır mantığıyla ısıtmakmdurumında kaldım. Renkli çalışma yaptığım için gerekti. Tek renk olsaydı ısıtmaksızın bşr süre daha karıştırıp kalıba alabilridim. İlginiz ve dikkat çektiğiniz nokta için çok teşekkür ederim.

  • @Enson05
    @Enson053 ай бұрын

    Ellerinize sağlık, yine çok güzel bir paylaşım olmuş Ümit bey. Laurik asit kullanırken bir ölçümüz varmı? örneğin bu videoda 1800gr yağ için 100gr laurik asit kullandık, daha önce sabun bazı videolarının birisinde 200gr yağ ve 300gr laurik asit, diğer videoda ise 70gr laurik, 30gr srearik asit kullanmıştık... burada, z.yağı ve h.cevizi yağı karışımı gibi düşünebiliriz değil mi? ideal bir yağ karışımı elde etmek anlamında.

  • @chemistumit

    @chemistumit

    3 ай бұрын

    Merhaba, ilginiz için çok teşekkür ederim. Normal sabunlarda hindistan cevizi yağı, laurik asit için üst sınır %30 dur. Bu orana kadar istenilen miktarda kullanılabilir. sabun bazlarında durum farklıdır. Sabun bazları bence doğal sabun olarak değerlendirilemez, çok fazla solvent içerirler.

  • @bagdatylmaz44
    @bagdatylmaz443 ай бұрын

    Aliminyum kap kullanmamamızı önerdiniz. Kullanırsak ne olacağını, sonuçlarını da öğrenmek isteriz.

  • @chemistumit

    @chemistumit

    3 ай бұрын

    kzread.info/dash/bejne/k32g0cV8g668Z7g.html

  • @cazibegundogu2235
    @cazibegundogu22353 ай бұрын

    Lavanta yağının kokusu sabun bekledikçe uçmuyormu acaba? Bazı kişiler içine parfüm sabitleyici diye birşey koyuyor içine bu gereklimi? Birde şunu sormak istiyorum sabun içine konulan tuz köpüğü azaltırmı? Teşekkür ederim kolay gelsin.

  • @chemistumit

    @chemistumit

    3 ай бұрын

    Merhaba, tuz miktarı çok abartılmadıkça köpğrme konusunda problem oluşturmaz. Koku dayanımı ilave edilen esansiyel yağ miktarına da bağlıdır, absrpsiyon özelliğinden dolayı difüzyonun yavaşlatılması için kil ilavesi de yapılabilir. Kapak fotosu da görüldüğü gibi bşrkaç hafta sonra hava geçirmeyecek şekilde streçlenirse ve ya paketlenirse süre oldukça uzar.

  • @kubraerdogan4889
    @kubraerdogan48893 ай бұрын

    Sudaki kirecin köpürmeyi azaltmasından dolayı edta ekleniyor,bunun bir zararı var mıdır?Yorumunuz nedir?Alternatif bir madde önerebilir misiniz?

  • @chemistumit

    @chemistumit

    3 ай бұрын

    Merhaba, EDTA (etilen diamin tetraasetik asit) şelatlaştırıcı özelliği sayesi,nde sudaki Ca ve Mg gibi sabun gresi oluşturup köpürmeyi engelleyen iyonları bağlar. Bu yolla sabun köpürmesini arttırır. Etki mekanizması sabun üzerine deği su üzerinedir. Bilinen bir zararı yok diye biliyorum ama yine de iyi araştırmak lazım. Bunun yerine asetik asit (sirke) veya sitrik asit kullanılabilir.

  • @bagdatylmaz44
    @bagdatylmaz443 ай бұрын

    Bir kaç sorum olacak. Sabunlaşma aşamasında hızlı karşılaşmayı gidermek içün ısıtmak yerine yağ ilave edemez miydik? Yine akışkanlık içün suyu( ısıtma işlemi uygulamadan) direkt ekleyemez miydik? Üçüncü soru: yağ ve tuzlu suyu birlikte ekleyip inceltemez miydik?

  • @chemistumit

    @chemistumit

    3 ай бұрын

    kzread.info/dash/bejne/k32g0cV8g668Z7g.html

  • @serapsahin3143
    @serapsahin31433 ай бұрын

    Laurik asit sabunun doğalligini bozmaz mı?

  • @chemistumit

    @chemistumit

    3 ай бұрын

    Merhaba, birkisel yağ asidi olduğu için bozmayacağını düşünüyorum.

  • @isimsiiz
    @isimsiiz2 ай бұрын

    Merhaba, kanalınızdaki sabun üretim videolarının büyük çoğunluğunu izledim ve uyguladım. Genelde zeytinyağı + hindistan cevizi yağlı sabun yapıyorum, yapmaya çalışıyorum. Hem soğuk hem sıcak proses yapıyorum. Köpükte sorun yok fakat sabun çok çabuk eriyor, yumuşak oluyor. Tuz atiyorum. Superfat genelde %5-10 arası uyguluyorum. Bir keresinde %2 superfat li yaptım ama yine cabuk eriyor, yumuşak halde. Sizce ne yapmam lazım?

  • @chemistumit

    @chemistumit

    2 ай бұрын

    Merhabalar, her yolu uygulamışsınız. Superfati Max %2 tutup hamuru 60 derecede jelleştirip ki bu kısmi sıcak prosestir. Daha sert ve dayanıklı ürün elde edersiniz. O da 6 hafta bekletilmeli. Elinizdekilerin de bekleme süresi arttıkça dayanıklılık karının artması gerekir. Özellikle %2 sf olanın. İlginiz için çok teşekkür ederim.

  • @hamiyetkeskin4000
    @hamiyetkeskin40003 ай бұрын

    Uçucu yağlar çok pahalı

  • @chemistumit

    @chemistumit

    3 ай бұрын

    Merhaba, haliyle, hammadde kaynakları, üretim yöntemleri, enerji vs derken maliyetleri blr hayli yükseliyor.

  • @YakupBayerMusic
    @YakupBayerMusic3 ай бұрын

    hocam laurik asit i nerden temin edebiliriz trendyol harici

  • @chemistumit

    @chemistumit

    3 ай бұрын

    Yakında yardımcı oolacağımı umuyoruz.

Келесі