Laboratorul social | Cu Ana Popa despre ABC-ul mersului pe bicicletă prin Chișinău

Activista Ana Popa folosește de 12 ani bicicleta ca principal mijloc de deplasare prin oraș, iar în ultimii șase - promovează mersul pe bicicletă în Chișinău. Ana este invitata ultimului episod din acest sezon al Laboratorului Social dedicat „rebelilor” din R. Moldova.
Ana Popa s-a născut la Chișinău, dar toți cei 12 ani de școală i-a făcut la Iași, unde familia ei se mutase când ea avea șapte ani. Au urmat trei ani de studii culturale la facultate în Polonia, iar apoi masteratul. Dacă până atunci revenea doar periodic sau își petrecea vacanțele în Chișinău, apoi când a început o cercetare de masterat despre mișcări cetățenești în capitala moldoveană, s-a mutat aici cu totul.
Practica bate gramatica și Ana nu s-a putut limita la a observa și a cerceta, ci s-a implicat direct. Să militeze pentru ceva sau să protesteze împotriva nedreptăților face parte din felul ei de a fi. I se pare firesc să-i pese de comunitatea în care trăiește și să se implice activ. A făcut la fel în toate orașele în care a locuit până acum, fie că era în România, în Polonia, în Italia sau în Republica Moldova.
În Polonia, a descoperit Ritmurile Rezistenței, o modalitate creativă de a protesta cu ajutorul tobelor. Când a venit la Chișinău în 2018, a creat o formație de percuție care, până în prezent se adună săptămânal pentru repetiții la Casa Zemstvei și participă la diverse marșuri și acțiuni de protest.
Între timp, a simțit tot mai acut nevoia de a contribui la dezvoltarea unei culturi a mersului pe bicicletă în Chișinău ceea ce implică și cereri în adresa autorităților să creeze infrastructură pentru transportul alternativ, dar și educarea șoferilor, de regulă, ostili cu bicicliștii.
Ana a pornit de la nevoia ei personală de a circula în siguranță, dar crede că adoptarea bicicletelor și adaptarea infrastructurii ar aduce îmbunătățiri pentru toți cei care vor un oraș cu mai puține ambuteiaje și accidente, cu mai puțin zgomot și aer mai curat. Ar fi și un oraș mai accesibil și mai inclusiv, unde s-ar putea mișca mai ușor și persoanelor în scaune cu rotile, și cei care folosesc alte mijloace alternative de deplasare.
La revenirea sa în Chișinău, Ana a resuscitat și Masa Critică, o inițiativă mai veche, la care participase prin 2012, constând într-o plimbare lunară, pe un traseu prestabilit, la care participă zeci de persoane pe biciclete și trotinete, pentru a promova transportul alternativ prin oraș.
În ultimii trei ani, de când împreună cu alți activiști a fondat Alianța pentru Biciclete Chișinău (ABC), Ana discută constant cu autoritățile locale despre piste și parcări pentru biciclete, bugete și acțiuni concrete.
***
În noul sezon din podcastul „Laboratorul social”, cercetăm scena underground din Republica Moldova. Fiecare generație își are rebelii și răzvrătiții săi, deschizătorii de drumuri pentru noi tendințe și noi curente. Prin urmare, vrem să aflăm ce idei și probleme îi preocupă pe non-conformiștii zilelor noastre, ca să știm care vor fi trendurile de mâine ale întregii societăți.
În fiecare din cele 10 episoade din noul sezon, vei cunoaște unul sau două personaje, reprezentând un domeniu din arte sau din activism, acolo unde sunt cele mai multe și cei mai mulți alternativi: muzică, teatru, film, poezie, design vestimentar, ecologie, sculptură, arte vizuale, activism cultural și civic. Fiecare episod audio de podcast este însoțit de un video scurt despre același personaj.
🎧 Puteți asculta podcastul „Laboratorul social” și pe:
● Site-ul nostru: moldova.europalibera.org/labo...
● Apple Podcasts: bit.ly/3J7qjl6
● Spotify: bit.ly/3H7goJQ
***
✔️ Abonați-vă la Europa Liberă pe rețele sociale:
Facebook - / europalibera.org
Telegram - t.me/europaliberaru
Instagram - / europalibera
Odnoklassniki - ok.ru/group/52203659460797
🌐 Accesați site-ul nostru pentru cele mai proaspete știri și reportaje - moldova.europalibera.org/
📜 Ne bucurăm că participați la dezbaterile noastre și scrieți comentarii, dar vă rugăm să respectați câteva reguli:
1. Nu vrem să limităm în nici un fel libertatea de gândire și exprimare, dar ne rezervăm dreptul de a șterge din forum afirmații care pot avea consecințe juridice, care sunt defăimătoare, obscene, indecente, abuzive, violente, pornografice, amenințătoare, discriminatoare, care îndeamnă la ură sau sunt ilegale.
2. Forumul de dezbateri nu poate fi utilizat în scopuri comerciale.
3. Nu postați, cu bună știință, nici un material care ar putea reprezenta o încălcare a dreptului de autor.
4. Comentariile trebuie să fie, în cea mai mare parte, în limba română și rusă.

Пікірлер: 2

  • @gabrielursescu5087
    @gabrielursescu5087Ай бұрын

    In Romania în unele orase și localități mai mici deja funcționează.

  • @nicolasc466
    @nicolasc466Ай бұрын

    Dar dece? Fiindca cineva decide trebu sa-si Impuna dorinta la toti? Eu de exemplu prefer cu masina, merci. Tineti va ideela pentru voi

Келесі