🟠 La pas prin Cheile Bistritei (Vâlcea)

🔺️ Cheile Bistritei au o lungime de aproximativ 1200 de metri, si sunt cele mai inguste chei sapate in calcar din Romania, fiind declarate Rezervatie Naturala. „Vinovat” de formarea acestor chei prin muntele de calcar este raul Bistrita care izvoraste din Muntii Capatanii. Cheile Bistritei fac parte din Parcul National Buila-Vanturarita, acesta find cel mai nou si cel mai mic Parc National din tara.
🔺️ Chiar la intrarea in Chei pe partea dreapta pe malul raului Bistrita pe peretele de stanca sunt sculptate doua cruci, una mai mare de 5 metrii si una mai mica. Acesta este primul loc de pe chei unde se poposeste indelungat la sedinte foto. In drumul spre aceste cruci mai este un obiectiv turistic de care eu spun sincer am aflat cand m-am documentat ca sa scriu acest articol si anume o ramasita a unui pod vechi „care traversa raul, iar la celalant capat se oprea in peretele vertical al versantului, dupa care pe o alee din piatra turistii puteau inainta pana la jumatatea cheilor. Acest pod impreuna cu cele doua cruci sunt consemnate in Lista monumentelor istorice cu numele de „Podul Reginei Maria”. Este numit asa pentru ca regina il indragea in mod deosebit” - informatie culeasa de pe saitul ghidvideoturistic.ro
🔺️ Inainte de a trece actualul pod peste Bistrita la bariera te asteapta un padurar la care se plateste o taxa de intrare in Parc in valoare de 5 lei de persoana indiferent daca margi cu masina sau pe jos. Biletul pe care il primesti este valabil o saptamna pe toata intinderea Parcului Buila -Vanturarita, pe spatele acestui bilet find tiparita si harta parcului. Dupa ce treci de bariera intri pe un culoar unde zici ca stancile de pe o parte si alata a chilor vor sa se pravaleasca una peste alta, aproape formand un tunel, si unde vara simti o adevarata racoare, iar jos in vale vuietul apei Bistritei face un zgomot placut auzului si ochiului.
🔺️ Drumul forestier care insoteste Cheile Bistritei serpuieste pe langa raul Bistrita, este bun circulabil cam cu orice masina, dar aveti grija ca cate-odata pe anumite portini cad pietre de pe versanti.
🔺️ Pe langa relieful sapat de rau in calcarul muntilor, un punct de atractie al acestor chei este cele 22 de pesteri care se gasesc in aceste chei. Cele mai cunoscute sunt Pestera Liliecilor si Pestera Ursilor. La Pestera Liliecilor (sau pestera sfantului Grigorie) se poate ajunge din curtea Manastirii Bistrita, strabatand distanta de la manastire pana la pestera insotit de o maicuta care este si ghid. Pestera nu este luminata si daca nu aveti o lanterna la voi s-ar putea sa aiba maicuta cateva lumanari care sa va lumineze calea in intunericul pesterii. Intrarea in pestera este stramta dar dupa vreo 5 metri se largeste. In acesta pestera pe langa multimea de specii de lilieci puteti vedea si doua biserici, una mai mare chiar deasupra cheilor Bistritei iar cealalta este mai spectaculoasa fiind sapata in stanca. In acesta pestera erau ascunse moastele sfantului Grigorie (care se gasesc la Manastirea Bistrita) cand tara era atacata de dusmani.
🔺️ Cea de -a doua pestera, pestera Ursilor se afla la 500-600 de metri de la intrarea in Chei pe partea stanga a sensului de urcare pe Chei, fiind marcata cu un indicator. Accesul la pestera se face urcand niste trepte amenajate prin saparea in pamant. Pestera are o lungime de aproximativ 400 de metrii, fiind alcatuita dintr-o galerie principala si cateva galerii laterale. Galeria principala surprinde prin dimensiunile sale si anume o inaltime de 35 metri si o latime de 20 metri. Pestera nu este electrificata si nici exploatata in intregime, dar pentru galeria principala nu prea aveti nevoie de lumina, lumina naturala fiind suficienta ca sa lumineze aproape intreaga incapere. In acesta sau gasit fosile ale ursului de pestera si vestigii intorice unele datand din neolitic.

Пікірлер: 7

  • @eugeniaalpoianis9207
    @eugeniaalpoianis920710 ай бұрын

    F frumos prezentați!

  • @mihaeladumitru7429
    @mihaeladumitru742910 ай бұрын

    Multumesc! Pe mine m-ati inspirat si am si rezervat ceva in zona!

  • @moisiucflorin8206
    @moisiucflorin82062 жыл бұрын

    Foarte frumos peisajul și prezentarea de asemenea .

  • @plecatinnatura

    @plecatinnatura

    2 жыл бұрын

    Mulțumesc!

  • @andreistirbu2733
    @andreistirbu2733 Жыл бұрын

    De vis!

  • @plecatinnatura

    @plecatinnatura

    Жыл бұрын

    Cam așa ceva!

  • @haihuiRomania
    @haihuiRomania9 ай бұрын

    Salutare. Cu ce ai filmat de la sol ? E foarte cursiva și lineară filmarea.