Kuinka pörssissä voitetaan, professori Vesa Puttonen?

”Olen 30 vuotta seurannut ja ollut markkinoilla, mutta en muista, että markkina olisi ollut näin mielenkiintoinen”, sanoo rahoituksen professori Vesa Puttonen.
Rahoitustutkimuksen pohjalta yleinen ohje on, että osakemarkkinoiden kannattaa olettaa olevan tehokkaat. Näin suositelluksi sijoituskohteeksi valikoituu kattava indeksi, johon sijoitus tulisi tehdä kulut minimoiden.
Puttonen itse ei kuitenkaan voi sijoittaa amerikkalaisindeksiin, sillä "mahtavan seitsikon" (Apple, Microsoft, Amazon.com, Nvidia, Alphabet, Meta Platforms ja Tesla) arvostukset tuntuvat vääristyneen turhan korkeiksi.
"Tuntuu, että näitä yhtiöitä ei voi mikään voittaa - sitähän niiden arvostus heijastaa”, Vesa Puttonen sanoo.
"Henkilökohtaisesti minun on vaikea sijoittaa yhtiöön, johon on hinnoiteltu kaikki hyvä sisään. En pysty sijoittamaan amerikkalaisindeksiin siksi, että nämä seitsemän yhtiötä ovat niin suurella painolla”, Puttonen jatkaa.
Puttonen kertoo myös viimeaikaisista liikkeistään sijoitusmarkkinoilla sekä sen, mitä keinoja rahoitustutkimus on löytänyt markkinoiden voittamiseen. Jaksossa selviää myös tarina Puttosen Audin "PUT-20"-rekisterikilven takana.
Marinadi-osiossa käsitellään Nordea Fundsin toimitusjohtajan Tanja Erosen kanssa Nordean rahastovalikoimoiman viiden tähden rahastoja ja syitä niiden menestykseen.
Marinadi-osio yhteistyössä: Nordea Funds
#osake #osakkeet #sijoittaminen #rahoitusteoria #taloustiede
Tutustu Nordean rahastovalikoimaan: www.nordea.fi/henkiloasiakkaa...

Пікірлер: 17

  • @jmflow8717
    @jmflow87175 ай бұрын

    Mielenkiintoista katsottavaa. Sanoisin, että fanitan näitä ja vesi kielellä odotan jo seuraavaa jaksoa. Kiitos Karon Grilli. Jatketaan samaan malliin 💪

  • @Karongrilli

    @Karongrilli

    5 ай бұрын

    Kiitos, tämä lämmittää kovasti pakkasaamuna!

  • @finnmay
    @finnmay5 ай бұрын

    Onpas mielenkiintoista settiä tarjolla tällä kanavalla. Aloitteleva rahastosijoittaja imee kuin pesusieni ajankohtaisia pohdintoja tällä rintamalla. Kiitos, että tarjoilet kiinnostavaa sisältöä! 😊

  • @Karongrilli

    @Karongrilli

    5 ай бұрын

    Kiitos! Toivottavasti Grillistä saa sytykkeitä sijoittamiseen!

  • @herrakauppias
    @herrakauppias5 ай бұрын

    Vesa Puttosen ja Harri Moision äänet ovat hyvin toisensa kaltaisia kuten myös heidän puhetyylit painotuksineen.. 😁

  • @KaitsuMaitsu
    @KaitsuMaitsu11 күн бұрын

    Meikäläisen johtava sijoitusmetodi on MUTU. 👍

  • @talouskurssit7028
    @talouskurssit70284 ай бұрын

    Mukavaa kun Puttonen muistaa ’ päähän potkittuja ’ ❤❤😊😊

  • @sakarikaristo4976
    @sakarikaristo49765 ай бұрын

    Kiinnostava jakso! Kiitos tästä. Puhuitte SRV:n hybridilainasta. Onko niin, että mattimeikäläinen ei käytännössä voi ostaa suomalaisten yhtiöiden velkakirjoja?

  • @Karongrilli

    @Karongrilli

    5 ай бұрын

    Kiitos! Voi niitä ostaa, mutta kaikki pankit eivät välitä niitä.

  • @eramies1691
    @eramies16915 ай бұрын

    Itse myin kaikki pörssiosakkeet pois vähän ennen venäjän hyökkäystä ukrainaan ja hyvä niin. Erittäin suurella todennäköisyydellä olemme sukeltamassa syvään lamaan. Sieltä laman pohjilta sitten vasta kannattaa ostaa ei ennemmin.

  • @jukkalepisto2703
    @jukkalepisto27035 ай бұрын

    Saako pörssistä kottii?

  • @johanneshiden
    @johanneshiden5 ай бұрын

    Hassu tuo yleinen suhtautuminen, että markkinoiden pitää olla "virallisesti" tehokkaat, mutta silti toimitaan sen mukaisesti, että ne eivät sitä ainakaan täysin ole. On paljon konkreettisia esimerkkejä siitä, miten markkinat ovat epätehokkaita. Helpoin sellaisia on todeta mikrotasolla yksittäisten osakkeiden kohdalla, mutta kyllä niitä löytyy makrotasonkin ilmiöistä.

  • @Karongrilli

    @Karongrilli

    5 ай бұрын

    Tutkimuskonsensus käsittääkseni on se, niin kuin ohjelmassakin mainitaan, että vaikka markkinat ovat ajoittain tai useinkin tai ehkä kaiken aikaa "väärässä", mutta "väärässä oleminen" ei ole johdonmukaista eikä ennustettavaa niin, että se mahdollistaisi ylituotot. Joten kannattaa olettaa, että markkinat ovat tehokkaat.

  • @johanneshiden

    @johanneshiden

    5 ай бұрын

    ​ @Karongrilli Kiitos vastauksesta. Kirjoitin 2010 kolmiosaisen blogisarjan aiheesta, eikä oma ajattelu ole oikeastaan siitä muuttunut. On mielestäni ilmeistä, että markkinat ovat aina vähintäänkin jossain määrin väärässä, kysymys on vain siitä kuinka väärässä/oikeassa ne markkinat ovat. Se vain on käytännössä aika kaukana todellisuudesta, että kaikki saatavilla oleva tieto olisi aina heijastunut markkinoiden hinnoitteluun täysin ja tietoa täysin oikein tulkiten ja vieläpä ilman että mitkään itse sijoituskohteisiin suoraan tai makrotalouden kautta liittymättömät taloudelliset, psykologiset tai spekulatiiviset tekijät vaikuttaisivat ratkaisevasti hinnanmuodostukseen. Toki vaikka markkinat eivät olekaan täysin tehokkaat, markkinat voisivat periaatteessa olla ikään kuin inhimillisesti tehokkaat siten, että sitä ylituottoa ei olisi saatavissa. Mutta jos markkinat olisivat edes noin tehokkaat, eikö jo se tarkoittaisi juuri sitä, mitä videon alkupuolella penäsit, että osakepoiminta on turhaa, ja että olisi perustellumpaa laittaa rahat vain suoraan indeksiin?

  • @Karongrilli

    @Karongrilli

    5 ай бұрын

    Juuri sitähän se se tarkoittaisi, ja juuri sitä mieltä rahoitusteorian konsensusnäkemys käsittääkseni on. Sitähän Vesa Puttonenkin haastattelussa sanoo.

  • @johanneshiden

    @johanneshiden

    5 ай бұрын

    ​@@Karongrilli mitä olen markkinoiden tehokkuudesta lukenut, niin yleensä todetaan esim. Eugene Faman tavoin, että markkinoiden tehokkuus tarkoittaa sitä, että kaikki tieto heijastuu markkinahintoihin, ja sen seurauksena on se, että ylituottoa ei voi saada. Eli ei niin, että mahdottomuus saada ylituottoa tarkoittaisi markkinoiden tehokkuutta, vaan että se mahdottomuus saada ylituottoa on seuraus markkinoiden tehokkuudesta. Itse näkisin asian niin, että on teoreettinen täysi tehokkuus, jota pienempi tehokkuuden taso on tuo "inhimillinen tehokkuus", joka toimii rajana sille, onko ylituottoa saatavissa. Mielestäni on ilmeistä, että markkinat eivät saavuta edes sitä inhimillistä tehokkuutta, mutta se kuinka kaukana siitä ollaan, riippuu ajankohdasta ja kohdemarkkinasta. Ja tässä yhteydessä keskeinen tekijä saattaakin olla Puttosen mainitsema kustannustehokkuus. Toki markkinoiden tehokkuus näyttäytyy erilaisena riippuen siitä, onko pelikassa tuhansia euroja, miljardeja euroja, vai jotain siltä väliltä.