No video

KONYA GEZİSİ ÖZET / Konya Hakkında Önemli Bilgiler

İç Anadolu Bölgesinde yer alan ve Türkiyenin yüzölçümü olarak en büyük ili olma özelliğine sahip KONYA ;
Toplam Yüzölçümü 40.838 km2 dir.Akşehir,Ereğli,Yunak,Meram,Seydişehir,Selçuklu,Ilgın,Karatay başta olmak üzere 31 tane ilçesi vardır.
1987 yılında büyükşehir statüsüne kavuşan Konya çok köklü bir tarihe sahiptir.
M.Ö. 7000 yılından itibaren birçok medeniyete ev sahipliği yapan Konya,zengin kültürel mirası ile önde gelen şehirlerimiz arasındadır.
Türkiye'nin en eski yerleşim yeri olma özelliğine sahip Konya'da ilk yerleşimin tarih öncesi çağlara dayandığı düşünülmektedir.
Yapılan kazı çalışmaları ve araştırmalar sonucu Konya'da Cilalı Taş Devri ve Eski Bronz Çağı dönemlerinden kalma birçok kültürel
zenginliğe rastlanmıştır.
Dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olan Çatalhöyük, 2012 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmıştır.
Şehir Anadolu Selçukluları’nın ve Karamanoğulları’nın başkentliğini yapmıştır.Şehrin futbol takımı Konyaspor'dur.
Konya’nın simgeleri Mevlana Müzesi (Kubbe-i Hadrâ), çift başlı kartal'dır.Konyaspor'un ambleminde de yer alan çift başlı kartal figürü
Selçuklu döneminde hem devlet simgesi olarak kullanılmış hem de mimaride ve el sanatlarında bir motif olarak kullanılmıştır.
Bu motifin anlamı gücün fazlalaştırılması olarak yorumlanmıştır.İki farklı yöne bakan çift başlı kartal daha uyanıktır ve tehlikeyi hemen görür.
Türkiye'nin en kalabalık yedinci şehri olan Konya,aynı zamanda Türkiye'nin tahıl ambarı olarak da bilinir.
Konya toprakları ülkenin tarıma en elverişli alanrından biridir.Nüfusun büyük bir çoğunluğu tarım ve hayvancılıkla geçinir.
Buğdayın yanı sıra ayçiçeği,şeker pancarı,soğan,patates,fasulye,nohut mercimek üretiminde de Türkiye'de en başta gelen ilimizdir.
Elma,armut,kiraz ve vişne en çok yetiştirilen meyvelerdir.Aynı zamanda modern tarım araçlarının en çok kullanıldığı şehrimiz de Konya'dır.
İpek Yolu üzerindeki en önemli ticaret merkezlerinden biri sayılan Konya;tarihi hamamları,hanları,camileri,medreseleri,türbeleri ve müzeleri ile
her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır.
Konya ile özdeşleşmiş yemekler ;
Etliekmek,bıçakarası,sac arası,düğün pilavı,tirit,yoğurt çorbası,arabaşı çorbası,bamya çorbası,fırın kebabı,çebiç,mevlana böreği,batırık,kabak kayganası,papara,yufkalı tandır böreği,dilber dudağı,höşmerimdir.
Ülkemizin hemen hemen birçok yöresinde hazırlanan höşmerim tatlısı, aslında Marmara Bölgesi ile özdeşleşmiştir. Fakat Konya mutfağında en çok yapılan tatlılardan biridir.
Mevlana Celaledin Rumi'nin hoşgörüye ve insan sevgisine dayalı felsefesi ile yoğrulan Mevlana Dergahı ve Müzesi şehre ayrı bir önem kazandırmıştır.
Şehrin en önemli simgelerinden olan Mevlana Müzesini gezerek Konya gezisi ilk bölümüne başlayacağız...ÇOK YAKINDAA!...
Şehirde diğer gezdiğim yerleri de şöyle kısaca gösterelim.Bu gördüğünüz yerleri bölüm bölüm ayrıntılı olarak yayınlayacağız.
Konya Gezisi ilk bölümde görüşmek üzere..Hoşçakalın...
konya
tirit
mevlana
etliekmek
tahıl ambarı
bamya çorbası
Kaynaklar ;
gezimanya.com/...
www.sparkhotel...

Пікірлер: 19

    Келесі