İkinci Düzey Gündem Belirleme Kuramı - İletişim Ansiklopedisi

Özet
McCombs ve arkadaşlarının (2000) İspanya Genel Seçimleri üzerine yaptığı ikinci düzey gündem belirleme araştırmasında sadece konular değil, aynı zamanda konuların nitelikleri de araştırma içinde incelenmiştir .” İkinci düzey gündem belirleme çalışmalarının iki temel hipotezi şu şekilde ifade edilebilir:
1. Bir konu veya diğer bir nesnenin kitle iletişim araçları içinde yer alma tarzı (haberde niteliklere yapılan vurgu) bu konular hakkında kamunun düşünce tarzını etkiler.
2. Bir konu veya diğer bir nesnenin kitle iletişim araçları içinde yer alma tarzı (haberde niteliklere yapılan vurgu) kamu gündeminde bu konunun dikkat çekiciliğini etkiler.” (Ghanem, 1997: 4; Aktaran: Yaşın, 2008: 28)
Analiz yöntemi birinci düzeyde olduğu gibi, medyaya uygulanan içerik analizi ile kamuoyu için yapılan saha araştırması arasında korelasyona dayanmaktadır. İkinci düzey niteliksel gündem belirleme araştırması için yukarda belirtilen değişkenler tanımlanmış, bunlarla ilgili seçmenin tutumunu oluşturacak duygusal boyutta değişken pozitif, nötr ve negatif değerlerden oluşan üçlü bir kategori elde edilmiştir. İkinci düzey gündem belirleme çalışmaları niteliklere yöneltilen dikkat ve adayların belli bağlamlar ile ilişkilendirmesi yoluyla önceleme (priming) ve çerçeveleme (framing) çalışmalarına yakınlaşmaktadır. İkinci düzey gündem belirleme çalışmaları konuların öne çıkarılan dikkatleri ile ilgilenirken, önceleme (priming) araştırmaları bireylerin yönelimlerini ve siyasi aktörleri değerleme biçimlerini etkiler. Medyanın öne çıkardığı özellikler, gündemi değerlendiren bireylerin hafızalarına kazınmakta, bu yolla değerlendirmede kullandıkları ölçütleri belirlemektedir. Haber çerçeveleme ise bir haberi herhangi bir bağlama oturtmak için yapılan seçkilerdir. Bu açıdan hangi özelliklerin öne çıkarıldığı, hangisinin elimine edildiği ikinci düzey gündem belirleme çalışmaları ile çerçeveleme çalışmalarının ortak noktasını oluşturur.

Пікірлер