Kiinan talousmalli törmäyskurssilla Lännen kanssa | Hyödyn matkassa

Hyödyn matkassa on viikoittainen videosarja, jossa OP:n salkunhoitaja ja strategi Jussi Hyöty vie sinut suoraan maailmantalouden pulssille. Sarjan tavoitteena on auttaa sinua oivaltamaan talouden kuumimpia ajureita ja niiden vaikutuksia sijoitusmarkkinoihin nyt ja tulevaisuudessa.
00:13 Kiinan talousmalli törmäyskurssilla Lännen kanssa
10:53 Kiinan teollisuuden tuki on "beggar-thy-neighbour" -strategia
22:54 Yhdysvallat on globaalin ylisäästämisen vastaanottaja
32:13 Valuuttamarkkinoilta näkee talouksien vahvuuden
43:31 Yhteenveto
Xi:n uusi iskulause "new quality productive forces" ei ole sisällöltään kovin uusi. Kiinan välttämätön talousmallin muutos näyttää olevan paluu tarjontaa kasvattavaan teollisuuspolitiikkaan. Xi:n tavoitteissa ensin tulee geopolitiikka ja sitten talous, mikä tulee taloudelle kalliiksi.
Sekä von der Leyen (EU) että Yellen (USA) ovat syyttäneet Kiinaa epäterveestä kilpailusta. Koska Kiinan teollisuus on maailman suurin (2 x USA), lisäinvestoinnit teollisuuteen johtavat automaattisesti ylikapasiteettiin, jota kotimarkkinat ja muu maailma eivät voi sulattaa.
Kiina panostaa lisää teollisuuteen, vaikka taloutta tasapainottava ratkaisu olisi panostaa kotimaiseen kulutukseen. Rationaalinen selitys tälle on pyrkimys syödä Lännen teollisuutta sisältäpäin. Jos Länsi vastaa Kiinan halpatuotantoon protektionistisilla keinoilla, Kiinalle jää käteen ylikapasiteettinsa. Jos Länsi ei pystytä protektionistisia suojamuureja, sen teollinen pohja murtuu.
Keskeinen osa Yhdysvaltain vaihtotaseongelmaa on valuutan reservistatus, joka imee pääomia Yhdysvaltoihin ja velkaannuttaa talouden. Yhdysvaltain talous ei kestä loputtomiin dollarin reservistatusta. Yhdysvaltojen olisi järkevää aloittaa dollarin reservistatuksesta irtaantuminen, mutta dollari on Yhdysvaltain tehokkain ase geopolitiikassa.
Seuraa meitä:
Twitter: / opsijoittaminen
Instagram: / op_sijoittaminen
Videoihin, jotka eivät ole asiakkaan toiminnan kannalta kriittisiä, ei ole tehty kuvatulkkauksia, tekstitystä tai tekstimuotoista vastinetta. Lisätietoja saavutettavuusselosteestamme voit lukea täältä: www.op.fi/saavutettavuus/sosi...

Пікірлер: 7

  • @user-qs3xv1bp9i
    @user-qs3xv1bp9iАй бұрын

    Kiitos Jussi hyvästä esityksestä joka avasi hyvin globaalin markkinan nykyistä tilannetta

  • @OPxSijoittaminen

    @OPxSijoittaminen

    Ай бұрын

    Kiitos palautteesta! :)

  • @Fl4ngerr
    @Fl4ngerrАй бұрын

    Brics-buumi vuosien 2008-2010 välillä?

  • @thetjt
    @thetjtАй бұрын

    Ylikapasiteetti voi tosiaan olla ongelma, tosin Kiinan tarkoitus on kehittää korkean teknologian yrityksiä. Mutta täysin valheellista oli se että Yellen meni Kiinaan ja kritisoi mm sähköautojen ja aurinkokennojen tuotantoa, vaikka USA on käytännössä jo estänyt niiden tuonnin maahan ylikorkeilla tariffeilla... ja taitaa vielä päälle selvittää vakoilevatko kiinalaiset sähköautot Amerikkalaisia kuluttajia... vaikka niitä autoja ei edes tuoda maahan. Toisin sanoen kyseessä ei ollut rehellinen huoli, vaan yritys mustamaalata kiinalaista tuotantoa. Tosiasia on että Amerikka ei pärjää Kiinan teollisuudelle maailmalla ja pelkää talousmahdin asemansa menettämistä. Mielestäni ajavat asiaansa hyvin epäeettisesti propagandalla ja sanktioilla... miksi Hollantilainen yritys ei voi toimittaa litografialaitteita Kiinaan... miksi Taiwan, muutaman kilsan päässä Kiinasta ei voi toimittaa puolijohteita? Miksi Amerikkalaiset yrittivät kieltää Huawein liitolaisiltaan jne jne. Ehkä Kiina ei olekaan se markkinahäirikkö, vaan Amerikka - joka myös imee maailman pääomat ja osaamisen itselleen, kuin vampyyri. Ja seuraava pörssiromahdus tulee taas Amerikasta... kiitos siitä jo etukäteen.

  • @thetjt

    @thetjt

    Ай бұрын

    Lisäisin vielä että Kiinan suurin ongelma korkeaan teknologiaan panostamisessa on ennen kaikkea Yhdysvaltain yritys estää kaikki kiinalainen teknologia, omassa maassaan ja mahdollisuuksien mukaan myös maailmalla. Muuten suunnitelmassa ei mitään vikaa... uskon että viennin laajentaminen pitkälti mahdollista globaaliin etelään ja Aasiaan. Miksi maailman pitäisi käyttää Amerikkalaisia luksus tuotteita, ei kai se sinänsä mikään itseisarvo ole... Xiaomi on aivan yhtä hyvä ellei parempi kuin Apple/Tesla... Jotka muuten valmistettu Kiinassa/Taiwanissa...

  • @maurituomisto8007

    @maurituomisto8007

    Ай бұрын

    Yleisesti tunnettua on Kiinalaisten epäreilut kaupankäyntitavat, tuotteiden kopiointi, välinpitämättömyys henkisen omaisuuden suojasta ja vakoilu. Tämä tiedoksi tietämättömälle.

  • @pasim819

    @pasim819

    Ай бұрын

    Demokratialla on hintansa. Ollaan harmaalla alueella, mustaa vastaan.