kerkklok ( Fis¹ ) van B&B Mauritiuskerk te Jirnsum (Irnsum)

bij deze de documentatie van B&B Mauritiuskerk te Jirnsum (Irnsum).
0:00 - foto's buitenkant
0:16 - foto ornamenten interieur
0:19 - foto's van de klok
0:53 - luiden van de klok (plenum)
info kerk:
De voormalig Nederlands Hervormde Kerk in Jirnsum is gebouwd in 1877 door de bekende Friese architect Jacob Nijdam. In 2010 werd de laatste kerkdienst gehouden en stond het gebouw op de nominatie om gesloopt te worden.
De kerk is nu van binnen veranderd in een woning met Bed & Brochje (B&B) in de kerktoren. De huidige bewoners gaven de kerk haar oorspronkelijke naam terug: de Mauritiuskerk. Zo heette de kerk in de 12e eeuw toen het gebouw nog op het kerkhof van Jirnsum stond tussen de grafstenen. Toen er in 1877 een nieuwe kerk werd gebouwd verhuisde het inventaris - zoals de kerkklokken - mee naar de nieuwe locatie aan de Rijksweg in Jirnsum gelegen aan rivier De Boarn.
De kerktoren is 35 meter hoog. In de toren hangt een door Gobel Moer, een bekende Brabantse klokkengieter, gegoten klok (1488) afkomstig uit Stavoren. De klok is waarschijnlijk hergoten in 1968 nadat de klokken tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) door het Duitse nazi-leger werden gestolen. De 2e (en 1e?) klok is niet terug gekomen. waarschijnlijk is het metaal omgesmolten om wapens van te maken voor de oorlog tegen de gealieerden.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in de Mauritiuskerk vluchtelingen uit de Randstad opgevangen, met name de zogeheten hongerkinderen. Ze kwamen per boot aan uit o.m. Leiden en Amsterdam en kregen in de hervormde kerk eten en drinken voor ze bij boerenfamilies in en rondom Jirnsum werden ondergebracht.
B&B gasten kunnen de toren onder begeleiding beklimmen en de kerkklok zien. Mauritiuskerk B&B heeft twee studio's met complete keukens: De Pelgrim en De Kraak die staat op de plek waar vroeger het grote kerkorgel stond (het 16e eeuwse orgel is verhuisd naar een kerk in Zoeterwoude en is inmiddels een nationaal monument). Het woonhuis is gebouwd in het schip van de kerk waar vroeger de preekstoel stond.
De Mauritiuskerk is vernoemd naar de heilige Mauritius, een Romeins soldaat en martelaar uit de derde eeuw na Christus.
Meer info: www.mauritiuskerk.nl
info klok:
gieter: Gobel Moer - Van Bergen Heiligerlee
gietjaar: 1488 - hergoten in 1968
toon: Fis¹
ophanging: krukas - vallende klepel
luidinstallatie: handmatig
(geluid door Rienkbrouwer, aan het einde geluid door de dochter van de bewoners)
ook heeft er voor de oorlog een 2e klok bij gehangen; de ophanging hangt er nog.
Er zijn 2 mogelijkheden voor welke klok dit was: een VB heiligerlee uit 1879 of een G Gregori uit 1604.
bron: Oorlogsbronnen.nl
Dank aan de bewoners van B&B Mauritiuskerk voor het mogen luiden van de klok.
opname gemaakt op 22 juni 2024, 11:30u.

Пікірлер: 4

  • @GSTAR2810
    @GSTAR281022 күн бұрын

    Ik vind dit 1 van je mooiste video's. Daarnaast is fis¹ ook mijn favoriete toon. Echt leuk dat je deze klok mocht opnemen en luiden en echt een mooi interview.

  • @rienkbrouwer

    @rienkbrouwer

    22 күн бұрын

    Bedankt

  • @kerkklokkenfrl3214
    @kerkklokkenfrl321422 күн бұрын

    Overduidelijk een fis¹

  • @rienkbrouwer

    @rienkbrouwer

    22 күн бұрын

    Ik zal het aanpassen