Karlar altında gizemli bir şehir: Bayburt | Mopaş Vitrin Dergisi

Devasa bir kalenin gölgesinde yükselen bir şehir Bayburt. Doğu Karadeniz sıradağlarının hemen güneyindeki Çoruh Vadisi’nde yer alan şehir, sizi gizemli bir tarih yolculuğuna davet ediyor. Çıkacağınız bu yolculukta Bayburt, sizi tertemiz havası, damaklarda iz bırakan yöresel lezzetleri ve doğasıyla da büyülemeye de hazır.
Eski adı Ermenice'de Papert, Baberc ya da Baybert olan şehrin adı 1930 reformlarıyla "Bayburt" olarak kabul edilmiş. Bayburt ve yöresi, Türkmenlerin Anadolu'da ilk yerleştikleri bölgelerden. Şehir yüzölçümü ve nüfusu itibarıyla Türkiyenin en küçük illerinden biri. Doğu Karadeniz sıradağlarının hemen güneyindeki Çoruh vadisinde yer alıyor. Kuzeyde Trabzon ve Rize ile doğuda Erzurum güneyde Erzincan ve batıda Gümüşhane illeri ile komşu. İl, 3652 km kare yüzölçümüne sahip. Bayburt ili çok eski transit ticaret yolu olan Trabzon-İran arasındaki "İpek ve Baharat Yolu"nun bir durağı. Ekonomisi tarım, hayvancılık ve ticaret ağırlıklı. Tarım dışında kalan ekonomik yapısı, üretim yolu ile satışa arz şeklinde değil, dışarıdan getirip satışa sunma şeklinde gelişmiş.
TARİHİ YERLER
Bayburt Kalesi
Şehrin kuzeyindeki yalçın kayalar üzerinde inşa edilmiş olan Bayburt Kalesi’nin ilk defa kimler tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmiyor. Bagrat Sülalesi (885-1044) zamanında varlığından söz edilen kalenin, çok daha önce miladın ilk yüzyıllarında mahalli prenslik ve krallıkların mücadelesine konu olduğu anlaşılmakta. Kale, Türklerin eline geçmeden önce; Roma, Ermeni, Bizans, Arap ve Komnenos hakimiyetinde kalmış. Halk arasında Çinimaçin Kalesi de denilen kale, Dede Korkut hikâyelerinden “Kam Büre Oğlu Bamsı Beyrek Boyunu Beyan Eder” adını taşıyan hikâyede Beyrek'in (Bey Böyrek veya Bamsı Beyrek) fethedip ün kazanmak üzere yola çıktığı kaledir.
Dede Korkut Türbesi
Dede Korkut Türbesi il merkezine, 39 km. uzaklıktaki Masat Köyü’nde bulunuyor. Mimari özellikleri düşünüldüğünde, çok eski dönemlerde yapıldığı belirlenmiştir. Halk arasında Ali Baba diye geçen Türkmen,Bektaşi Babası türbesinin , Dede Korkut'a ait olduğu tezi Şair Orhan Şaik Gökyay tarafından ortaya atılmış. Ali Baba veya Büyük Baba adıyla anılan türbeyi inceleyen Gökyay 1986 baskılı "Dede Korkut Hikayeleri" adlı kitabında türbenin resimlerini de vererek Dede Korkut'a ait olduğunu ifade etmiş. Türbe üzerinde eski Türkçe ile 718 tarihi okunuyor. Her yıl Temmuz ayının 3. haftasında uluslararası düzeyde Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni düzenleniyor ve şölen esnasında ilde Dede Korkut'la ilgili sempozyum, sergi, şiir gibi dallarda faaliyetler yapılıyor.
Sırakayalar Şelaleleri
Bayburt-Erzurum karayolunun 6 km'sinden ayrılarak 16 km daha yol aldıktan sonra ulaşılan Sarıkayalar Şelaleleri, ilin merkez Sarıkayalar Köyü’nün girişinde ve köy içinde olmak üzere iki tane. Yaz aylarında çevreleri mesire yeri olarak kullanılan her iki şelale de görülmeye değer doğal güzelliklere sahip.
Mağaralar
Bayburt, iki önemi mağaraya da ev sahipliği yapıyor. Çimağıl Mağarası, il merkezine 36 km mesafedeki Çimağıl Köyü’nün Taşındibi Mahallesi’nde bulunuyor. Buz Mağarası ise Masat Vadisi’nin güneyinde Helva Köyü’nde yer alıyor.
Baksı Müzesi
Baksı Müzesi Doğu Karadeniz'de, Bayburt'un 45 km dışında, Çoruh Vadisi'ne bakan bir tepenin üzerinde kurulu...
BAYBURT’TA KIŞ SPORLARI
Bayburt’ta Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu iklimleri, birlikte görülüyor. Bunun sonucunda yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve yağışlı geçer. Ancak, yükseltilerin fazla olmaması nedeniyle, Doğu Anadolu’ya göre, iklim biraz daha yumuşak. Yılda yaklaşık 6 ay boyunca karla kaplı olması nedeniyle kış sporları yapmaya çok elverişli. Ayrıca merkezde 1250 metre uzunluğunda ve 70 adet askılı teleksi tesisi bulunuyor. Kayak pistleri ise 3000 metrelik zirveden başlıyor. Konaklama derseniz yaklaşık 100 yataklı bir kayak evi, konaklama için hizmet veriyor. Bir kış tatilinde Kop Dağı Kış ve Kayak Sporları Merkezi’nde kış sporlarını deneyimleyebilirsiniz.
ULAŞIM
Bayburt-Gümüşhane arasındaki uzaklık; 78 km. Bayburt-Erzincan arasındaki uzaklık: 135 km. Bayburt-Erzurum arasındaki uzaklık: 126 km. Bayburt-Rize arasındaki uzaklık: 250 km. Bayburt-Ankara arasındaki uzaklık: 798 km.
Yapmadan Dönme
• Bayburt Kalesi’ne çıkıp foto safari yapmadan,
• Aslan Dağı Mesire Alanı’nda piknik yapmadan,
• Kop Dağı Kayak ve Kış Sporları Merkezi’ni ve Aydıntepe Yer Altı Şehri’ni görmeden,
• Çoruh Nehrinde rafting yapmadan dönmeyin.
Bayburt lezzetleri
• Yalancı Dolma (Yemek)
• Eşki Lahana (Yemek)
• Galacoş (Yemek)
• Kesme Çorbası (Yemek)
• Lor Dolması (Yemek)
• Süt Böreği (Tatlı)
• Tatlı Çorba (Tatlı)
• Tel Helvası (Tatlı)
Mopaş youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın : / @mopas2226

Пікірлер: 3

  • @recepipek3796
    @recepipek37967 жыл бұрын

    Benim memleketim bee :)

  • @khaltbalhar7397
    @khaltbalhar73977 жыл бұрын

    where is the aydıntepe yeralti şehri?

  • @khaltbalhar7397
    @khaltbalhar73977 жыл бұрын

    where is the aydıntepe yeralti şehri?