Κότσαρι Κάρς (Kotsari Kars)

Λαογραφικά στοιχεία
Η προέλευση του χορού είναι από το Κάρς και χορευόταν κυρίως από Έλληνες του Καυκάσου και της πρώην ΕΣΣΔ. Στην Ελλάδα το Κότσαρι απέκτησε πλέον Πανποντιακό χαρακτήρα αφού χορεύεται από όλα σχεδόν τα συγκροτήματα και είναι ίσως ο περισσότερο φημισμένος χορός μετά τον χορό Σέρα. Αν και είναι μεικτός χορός χρησιμοποιείται από ορισμένα συγκροτήματα σαν καθαρά αντρικός με πολεμικό ύφος αφού δημιουργήθηκαν και οι ανάλογες φιγούρες από τους χοροδιδασκάλους. (Συμβολή στην έρευνα του Ποντιακού χορού Ν Ζουρνατζίδη).
Εικάζεται ότι το όνομα του χορού προέρχεται από τον τρόπο που αυτός χορεύεται. Συγκεκριμένα, τα δύο κουτσά βήματα (κοτσά) εκτελούνται στα πρώτα τέσσερα μέτρα του χορού με χτύπημα της φτέρνας (στα Ποντιακά κότσ' ) στο έδαφος ενώ το άλλο πόδι ταυτόχρονα άρετε (δηλαδή ο χορός άρει το κότς΄ έτσι προκύπτει το Κότσαρι.
Ο χορός Κότσαρι παίζεται από όλα τα μουσικά όργανα χωρίς τραγούδι. Οι Αρμένιοι τον ονομάζουν Κοτσαρί, υπάρχουν πολλές παραλλαγές του χορού με την ονομασία αυτή ενώ και το ύφος είναι επίσης διαφορετικό.
Χορογραφία
Ο χορός είναι μεικτός δεξιόστροφος έχει 8 βήματα η λαβή είναι από τους ώμους, ενώ ο ρυθμός είναι δίσημος 2/4 ή 4/8
Πάτημα-χτύπημα του αριστερού ποδιού στον τόπο και ταυτόχρονη άρση του δεξιού προς τα πλάγια με τσάκισμα-λύγισμα του γόνατος (βήμα 1) πάτημα δεξιού ποδιού στο έδαφος με ταυτόχρονη άρση του αριστερού με κάμψη από το γόνατο (βήμα 2) πάτημα-χτύπημα του αριστερού ποδιού στον τόπο και ταυτόχρονη άρση του δεξιού προς τα πλάγια με τσάκισμα-λύγισμα του γόνατος (βήμα 3) κλότσημα δεξιού ποδιού λοξά αριστερά προς το κέντρο του κύκλου μπροστά και πάνω από το αριστερό (βήμα 4). Πάτημα δεξιού ποδιού προς τα δεξιά και λίγο πιο μπροστά από το αριστερό (βήμα 5) πάτημα του αριστερού ποδιού πίσω από το δεξί (βήμα 6) πάτημα δεξιού στην διάσταση δεξιά (βήμα 7) και κλείσιμο αριστερού δίπλα στο δεξί (βήμα 8).

Пікірлер: 19

  • @blackbirdkostas
    @blackbirdkostas9 жыл бұрын

    Μπράβο! Πολύ χρήσιμο για όσους θέλουν να μάθουν και να μελετήσουν τον χορό.

  • @ilarryos
    @ilarryos10 жыл бұрын

    Αν μπορειτε σας παρακαλω. οταν δειχνετε τον χορο για να ειναι πιο ευκολο να αντιγραψουμε σε εισαγωγικα τις κινισεις. να ειστε με την πλατη στην καμερα. θα βοηθουσε πολυ πιστευω. Ευχαριστω!!

  • @aggelosmontana1660

    @aggelosmontana1660

    6 жыл бұрын

    ilarryos αυτο ακριβός

  • @user-iy5nl6cv9l
    @user-iy5nl6cv9l7 жыл бұрын

    Είναι όλα τα βίντεο παρα πολυ ωραια και κατατοπιστικά. Συνεχίστε τη δουλειά σας με νέα, που να έχουν και παραλλαγές και φιγούρες. Μπράβο σας.

  • @CptNickk
    @CptNickk11 жыл бұрын

    Εμείς σας ευχαριστούμε κύριε Κοκοβίδη ανυπομονούμε με καινούργια σας βίντεο!!

  • @cSfiatkos
    @cSfiatkos8 жыл бұрын

    μπραβο σας, εξαιρετική η σειρά των βίντεο που έχετε ανεβάσει, συγχαρητήρια!

  • @tasoskokovidis

    @tasoskokovidis

    8 жыл бұрын

    +Christos Sfiatkos Σε ευχαριστούμε να είσαι καλά.

  • @CptNickk
    @CptNickk11 жыл бұрын

    Κύριε Κοκοβίδη φανταστική δουλειά, μπράβο σας, αν θα μπορούσατε να δείχνατε κάποια κόλπα που έχει αυτός ο χορός π.χ. το ψάρι θα σας ήμουν ευγνόμων! Πάντα τέτοια!

  • @Djloco1989
    @Djloco198911 жыл бұрын

    Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, αλλά να συναντήθουμε ως συμπατριώτες και να χορέψουμε και Κοτσαρι..!!! Πόλλοι από εμάς τους ΈλληνεςΠόντιους,αποκαλούμε τους Αρμένιους που κατάγωνται από την περιοχή του Πόντου ως ΑρμένιοιΠόντιοι.

  • @tasoskokovidis
    @tasoskokovidis11 жыл бұрын

    Σας ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα λόγια σας. Κάποια στιγμή στο μέλον θα φτιαξουμε και κάποιες παραλαγές αφου ο χορός έτσι κι αλλιώς συνεχώς διαφοροποιείται...

  • @umkalzum
    @umkalzum5 жыл бұрын

    τι αξια εχει καθε πατημα?

  • @Djloco1989
    @Djloco198911 жыл бұрын

    Part4: στο Σοτσι,Μαϊκοπ,Κρασνανταρ που έχουν καταγωγή από τις περιοχές του Ευξείνου Πόντου (Τραπεζούντα,Σαμψούντα,Ριζούντα,..) πέζουν την κεμεντζε και χορεύουν "τικ" αλλά και τον "Σερρα Χορον" στο οποίο τον αποκαλούν "Τίτρεμε" ή "Τιρτουκ". Βλέπεις έχουμε πολλά που μοιραζόμαστε,δεν θα πρέπει να νευριάζουμε και να αντιδρούμε.Πήγαινε σε χορούς που κάνουνε οι Συμπατριώτες σου Γαρσλίδες στην Ελλάδα,να χορέψετε τον χορό "Φόνα" που στην Τουρκία ονομαζόταν "Αρμέγκον",δηλαδή, Αρμένικο.

  • @user-lz8vo3de4d
    @user-lz8vo3de4d7 жыл бұрын

    το χορευουν μονο τα αγορια?

  • @user-ol6kq6xk8q

    @user-ol6kq6xk8q

    7 жыл бұрын

    Άντρες και γυναίκες

  • @TheWillystyla
    @TheWillystyla10 жыл бұрын

    Guda is not a instrument from Kars, duduk is a instrument from kars :)

  • @mikep6499

    @mikep6499

    7 жыл бұрын

    pontic greeks that migrated to kars in 1870 took with them the tulum-guda, so that is why you listen tulum iin this video

  • @Djloco1989
    @Djloco198911 жыл бұрын

    Part3:Μην μπερδεύσαι,όταν αναφερόμαστε σε "Ποντιακό στοιχείο" ή "Ποντιακούς χορούς" ή για τους "Πόντιους" δεν εννοούμε μόνο τους για Έλληνες.Συμπεριλαμβάνουμε και τους Τούρκους,Λάζους,Αρμένιους και Έλληνες που ζούν και ζούσαν στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου.Γι'αυτό ο όρος "Πόντιος" δεν αναφέρεται μόνο σε Έλληνες αλλά σε όλες τις εθνότητες που απάρτιζουν και απάρτιζαν τον πλυθησμό στον Εύξεινο Πόντο.Μοιραζόμαστε τα ίδια έθιμα και τον ίδιο πολιτισμό,υπάρχουν πολλοί Αμσιεν Αρμένιοι που ζούν

  • @Djloco1989
    @Djloco198911 жыл бұрын

    Part2: και κάπου το Αρμένικο στοιχείο ήταν μειοψηφία σε σχέση με τις άλλες εθνότητες.Έχεις δίκιο ο χορός Qochari είναι Αρμένικος,αλλά οι Έλληνες χορεύουν ένα τελείως διαφορετικό Qochari από τους Αρμένιους.Το Qochari που χορεύουν οι Έλληνες δεν έχει καμία σχέση με το Qochari που χορεύουν οι Αρμένιοι.Μην ξεχνάς ότι ζούσαμε κάποτε όλοι μαζί στην Μικρά Ασία ( σήμερα Τουρκία),και πήραμε από τους Αρμένιους αλλά δώσαμε και εμείς στους Αρμένιους.Αλλά και οι Τούρκοι μας δώσανε και τους δώσαμε.

  • @Djloco1989
    @Djloco198911 жыл бұрын

    Part1:Καλησπέρα Αρτουρ,θα διαφωνήσω με τα λεγόμενα σου.Πρώτον,επειδή σε ορισμένες πόλεις υπήρχε σημαντικός αριθμός Αρμενίων που κατοικούσαν εκεί,αυτό δεν σημαίνει ότι η πόλη είναι Αρμένικη.Αυτό συμβαίνει και σε εμάς τους Έλληνες,επειδή στην περιφέρεια τραπεζούντας οι Έλληνες ήταν περισσότεροι,αυτό δεν σημαίνει ότι η Τραπεζούντα είναι Ελληνική πόλη.Σε όλες τις περιφέρειες υπήρχαν οι πλειοψηφίες και οι μειοψηφίες,κάπου το Αρμένικο στοιχείο ήταν υπερίσχυε από τις άλλες εθνότητες

Келесі