Iva Bicanic over de serie 'De Tranen van Tito' | De Sociëteit

Het is precies 30 jaar geleden dat er oorlog uitbrak in het voormalig Joegoslavië. De Nederlands-Kroatische Iva Bicanic maakte er de TV serie ‘De tranen van Tito’ over.
De Sociëteit is talkshow waarin Ajouad El Miloudi de actualiteit doorneemt, op politiek, maatschappelijk en cultureel gebied. We voeren het gesprek van de week, maar met een open insteek. Iedere vrijdag, zaterdag, zondag en maandag een nieuwe video om 19:00 uur. Op tv iedere vrijdag om 17.10 uur op NPO 2.
Meer van De Sociëteit? Volg ons op:
Instagram: / desocieteit
Facebook: / desocieteitntr
Twitter: / desocieteitntr

Пікірлер: 33

  • @teodoragodar
    @teodoragodar2 жыл бұрын

    Dank aan Iva voor haar inzet om deze verhaal voor Nederlandse maatschappij te brengen. Nog mooier is dat ze gaat door alle ex-Yu republieken en dat zij allemaal een kans hebben hun kant van de verhaal te late horen. Het is zeker heel zwaar voor veel mensen die hebben iemand in dat zinloos oorloog aan beide kanten verloren. Het is ook nog enorme verlies voor ons allemaal die zijn in die prachtige Yugoslavie geboren. Wat ze in deze video vertelde klopt. Tito was streng maar rechtvaardig. Er waren dingen die horen bij een communisme( dus kunnen beter) maar een ding is 100% zeker. Het was veel beter voor iedereen dan nu in elke ex-Yu land. Dit is natuurlijk maar mijn mening als iemand die heeft nog Tito levend gezien. Ik kan me nog goed herinneren hoewel was ik nog een kind geweest, toen Tito dood ging, zegt mijn moeder: " Dit is het eind van Yugoslavie. Nu zijn we in de put." En zo was het. Elke keer als iemand vraag me over Yugoslavie moet ik huilen. Ik heb nu drie nationaliteiten maar in mijn hart ben ik en ik zal altijd Jugoslaaf blijven. Hvala ti iVa ❣❣❣

  • @kristanl2970

    @kristanl2970

    8 ай бұрын

    bratstvo i jedinstvo!!!

  • @marijanekic5437
    @marijanekic54372 жыл бұрын

    Heel erg benieuwd hier naar, ik hoop het ergens te kunnen kijken. Ik ben als geboren en getogen Kroatische Rotterdamer na 44 jaar teruggekeerd naar mijn roots, dus mocht er ergens een link komen naar de serie, graag!

  • @Zapata175

    @Zapata175

    2 жыл бұрын

    Nedelja 19 dec. ,Ned 2, 20:30

  • @alfredubels8517

    @alfredubels8517

    2 жыл бұрын

    Elke zondagavond en met Ziggo go kun je terugkijken toch

  • @alfredubels8517

    @alfredubels8517

    2 жыл бұрын

    7 series heel interessant en aangrijpend

  • @marijanekic5437

    @marijanekic5437

    2 жыл бұрын

    @@alfredubels8517 Ik woon niet meer in Nederland vandaar mijn vraag of iemand weet hoe ik het kan terugkijken :)

  • @chafiquecommentator4859

    @chafiquecommentator4859

    2 жыл бұрын

    @@marijanekic5437 inmiddels al kunnen terugkijken? Ik woon in België en kan et niet zien vanuit mijn locatie

  • @kevinlouwers4754
    @kevinlouwers47542 жыл бұрын

    Super gaaf! Toffe serie ook… Ben zelf ook heel nieuwsgierig naar deze regio en er reizen doorheen aan het maken om ‘avonturen te beleven’… Kan me nog goed herinneren dat een oude man in de serie vertelde dat hij niet snapte dat mensen naar andere landen waren gevlucht om meer stabiliteit en rijkdom te zoeken. Hij vond het verlaten van het thuisland niet interessant en zag andere landen als saaie, TE brave landen. Hij was er trots op dat hij altijd zijn mannetje gestaan had en zei ‘dat het nooit saai was geweest’… Ik herken deze mentaliteit heel erg uit Oekraiene waar ik onlangs een paar maanden heb doorgebracht.

  • @markvandevijver3307
    @markvandevijver33072 жыл бұрын

    Ik vind het een prachtige serie. Ik ben een Nederlander en woon in Kosovo. De pijn van de oorlog is hier nog heel goed voelbaar. Hier zijn families veel dierbaren verloren. Mensen zijn hier super vriendelijk,gastvrij en behulpzaam. Mss kan men in Nederland er wat van leren. Er is nog een lange weg te gaan tussen de verschillende volkeren van het voormalig Joegoslavië maar als ik eerlijk ben zal het de komende 50 jaar hier nog niet veranderen. Hopelijk gaat de EU eens investeren in de Balkan....aan de mensen hier ligt het niet!!!!

  • @alfredubels8517
    @alfredubels85172 жыл бұрын

    Dank Iva voor de korte maar zeer interessante geschiedenis ook heel emotioneel met een traan

  • @realtalk675
    @realtalk6752 жыл бұрын

    Super interessant

  • @robercevicscubbbv386
    @robercevicscubbbv3862 жыл бұрын

    Alle afleveringen via de NPO te bekijken.

  • @chafiquecommentator4859
    @chafiquecommentator48592 жыл бұрын

    Jammer dat ik deze docu niet vanuit België kan zien..iemand een idee hoe??

  • @ljubipetrovska9674
    @ljubipetrovska96742 жыл бұрын

    Je mog toen wel zeggen ik ben Kroaat, Servier......ik ben Masedonish, dat stond zelfs ook in het paspoort. Je mog ook zeggen ik ben katoliek, ortodoks, moslim.....

  • @eazyemco

    @eazyemco

    2 жыл бұрын

    En Bosniaks? Kon je dat kiezen??? Nee he...

  • @gentinl6891

    @gentinl6891

    2 жыл бұрын

    Bulgaar?

  • @gb2096

    @gb2096

    2 жыл бұрын

    Onzinnige discussie. Als Joegoslavisch staatsburger had je een Joegoslavisch paspoort. Omdat het land twee alfabetten en meerdere talen kende waren er varianten in latijns schrift, cyrillisch schrift en inderdaad in het Macedonisch. Daarnaast zag het paspoort van elke deelrepubliek er iets anders uit. Je kon je dus in zekere mate differentiëren van Joegoslaven uit andere regio’s - maar het paspoort bleef Joegoslavisch. (Bulgarije heeft daar vrij weinig mee te maken) Religieuze overtuiging stond hier los van. Alle godsdiensten waren toegestaan, al was de scheiding tussen geloofsbelijdenis en het openbare leven strict; geloof was een persoonlijke zaak, niet van de staat of het bredere maatschappelijke verkeer. Noem het een scheiding tussen kerk en staat ‘next level’ - waarbij de staat de boventoon voerde. Maar je mocht alles geloven wat je wilde, Ljubi heeft dus in principe gelijk. Gezegd moet worden dat, vooral in de beginperiode van de staat, (sommige) godsdienstige instellingen in de gaten werden gehouden en geestelijken die ultranationalistische/separatistische ideeën predikten werden opgepakt. De handhaving hierop werd naderhand wel een heel stuk minder streng. Joegoslavië was een staat in ontwikkeling. Dat is een beknopte weergave van hoe het zat. Lees toch allemaal een keer een boek.

  • @ljubipetrovska9674

    @ljubipetrovska9674

    2 жыл бұрын

    @@eazyemco Hoezoo niet Bosanac,Bosanka alleen dat gebruikte iedereen in Bosnija ongeacht is die moslim, ortodoks of katolik...De bekenste zangars, moeziekgroepen etc.. kwamen het meest uit Sarajevo, Bosanci

  • @holysoutheuropedivizija2206

    @holysoutheuropedivizija2206

    Жыл бұрын

    ​@@eazyemconee idd dat is het punt juist!

  • @redstar612
    @redstar6122 жыл бұрын

    Ik ben Joegoslaaf tot me dood ! Doet me allemaal nog pijn 😔

  • @gentinl6891

    @gentinl6891

    2 жыл бұрын

    Ubi

  • @teodoragodar

    @teodoragodar

    2 жыл бұрын

    IK ook ❣ Dusom i srcem

  • @thefakecroat

    @thefakecroat

    2 жыл бұрын

    Zauvijek♥️

  • @bilic81bosna

    @bilic81bosna

    Жыл бұрын

    Voor altijd 💪

  • @bobbymkd457
    @bobbymkd4572 жыл бұрын

    De aflevering over Macedonie is niet objectief en het weerspiegeld niet het feit dat dat de enige republiek is dat zonder oorlog uit Joegoslavie is ontstaan ook erg oppervlakkig over de rol die de EU heeft gespeeld in benadelen van Macedonie namelijk de Griekse en de Bilgaarse blokkade.

  • @viktorkovach8772
    @viktorkovach8772Ай бұрын

    He, he , eeuwige vraag waarom ontstaan oorlogen en waarom landen uit elkaar vallen. Tja in het verleden waren Noord Holland en andere Hollanden in de oorlog ook, dus oorlog kan je beschouwen als een normale zaak tussen mensen. Klinkt dom maar dat is wel zo, helaas. Wij mensen zijn dom !