Hz. Musa, Firavun Akhenaton'un Dinini mi Tebliğ Etti? Akhenaton, Tevhid İnancının Gerçek Kökeni mi?

Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
/ @duyguzafer

Пікірлер: 28

  • @quantumgravity2180
    @quantumgravity21803 ай бұрын

    Amarna=Amran=İmran benzerliği bile tek başına nereye bakılması gerektiğini gösterir. Yada Aten'in tek bir tane bile putunun/heykelinin bulunmaması bile 10 Emirden ikincisinin uygulandığını gösterebilir. Yada Aton ve Tevrattaki ''Adonai'' benzerliği de ilginç olabilir. Yada Aten'e İlahinin 104. Mezmur'a benzerliği dikkate alınmalıdır. Kur'an'dan gidersek Musa ve Bilge Kul kıssasında gemilere el koyan zalim kralın kim olduğu araştırıldığında Amarna Döneminin son firavunu ve o dönemi tarihten silen Horemheb'in Büyük Fermanına ulaşılabilir. (Great Edict of Horehmheb). Ya da hikayede babasının dininden dönmüş ve Bilge Kul tarafından öldürülen gencin o dönem yaşamış tarihin en tanınmış firavunlarından biri ile benzerliği belki dikkat çekebilir. Yada Zülkarneyn kıssasındaki çifte boynuzun Mısır'ın Çifte Tacı (Pschent) ile benzerliği, kıssalardaki Güneş sembolünün Mısır için önemi, ilk kıssadaki balçık içinde bir göze batmış olan güneşin ''Ra'nın Gözü'' sembolü ile, yada ikinci kıssadaki güneşe karşı üstlerinde örtü bulunmayan kavmin ise Amarna yani Akhetaten kentinin mimari yapısı ile olan bağlantısı ve üçüncü kıssada kimsenin göremediği ama iki yamaç arasında yaratılan/yakılan güneşin Amarna döneminin ünlü Akhet sembolü ile bağı görülebilse sanırım çoğu soru işareti ortadan kalkacaktır. Mısır sembolizmi ve Kur'an'ın sembollerle ilişkisi bilinmeden bu saydıklarımın hiç biri fark edilemez.

  • @berkekaan6499
    @berkekaan64993 ай бұрын

    Zafer hocam bu konuda benim ilgimi çeken farklı bir teori var, o da Akhenaton ile Musa'nın aslında aynı kişi oldukları. Bu konuda ciddi araştırmalar yapan bazı araştırmacıların olduğu "Mumyaların Sırrı" isimli bir belgesel vardı. Orada Musa ile Akhenaton arasında baya fazla benzerlikten bahsediliyor. Misal; Akhenaton'un halkını beraberinde alıp başkenti başka bir şehre taşıması aslında mecbur kaldığı içindi diyor. Çünkü ülkedeki ona düşman rahip kesimi Akhenaton'a karşı çıktı ve isyan ederek onun peşine düştü. Bu olayın meşhur Mısırdan Çıkış hikayesi olduğu düşünülüyor. Yeni başkentte bulunan hiyerogliflerde Akhenaton, bu toprakların kendisine Tanrısı Aton tarafından vaat edildiğini yazmış. Musa'ya vaat edilen kutsal topraklar mevzusu. Ve başkentteki mezarların birinde, kralın danışmanı olan saray görevlisinin mezarına girdiklerinde oradaki hiyerogliflerde Akhenton, gökyüzünden kendisine verilen taş tabletleri tutarken resmedilmiş ve "Tanrının kelimelerini tutuyorum" ifadeleri kullanılmış. Tıpkı Musa'nın 10 emirin yazılı olduğu tabletleri alması gibi. Bunun gibi birçok benzerlikten bahsediliyor. Bunu da bir değerlendirmenizi isterim.

  • @umitsardas8525
    @umitsardas8525Ай бұрын

    Maşallah hocam

  • @ahmetcevatakar
    @ahmetcevatakar3 ай бұрын

    Tesekkurler

  • 3 ай бұрын

    Çok güzel konular seçiyorsunuz hocam. İnsanın dinlememek için nedeni kalmıyor :)

  • @hongada2572
    @hongada25723 ай бұрын

    Ağzına sağlık Zafer hocam sayenizde güzel şeyler öğreniyoruz devamı gelir inşallah bol bol

  • @mehmetalisayan457
    @mehmetalisayan4573 ай бұрын

    Tesekkur ederiz hocam❤

  • @SosyoMuhendis-no5nb
    @SosyoMuhendis-no5nbАй бұрын

    Güneşe tapınma konusu yanlış anlaşılıyor olabilir. Mesela Zerdüştler için de ateşperest, ateşe tapıyorlar denilerek yanlış yorumlanırlar ama gerçekte ateşe tapmazlar; ateş yaratıcının bir sembolüdür. Güneş de yaratıcının bir sembolü; bir tezahürü olarak görülüyor olabilir.

  • @CivanYlmaz-et5tr
    @CivanYlmaz-et5tr3 ай бұрын

    Dolu dolu bir video olmuş ağzınıza sağlık

  • @YusufAlbayrak-nf3hv
    @YusufAlbayrak-nf3hv3 ай бұрын

    Tesekkurler hocam.

  • @IsmailKoc-cm6jk
    @IsmailKoc-cm6jk3 ай бұрын

    Merhaba değerli hocam, başarılar dileriz

  • @kitlamadublaj6514
    @kitlamadublaj65143 ай бұрын

    teşekkürler hocam

  • @AbdullahbinMubarek.
    @AbdullahbinMubarek.3 ай бұрын

    Arşivlik videolar çekiyorsunuz. Allah razı olsun hocam. Önemli noktalara parmak basıyorsunuz.

  • @MrMuradum
    @MrMuradum3 ай бұрын

    Hocam teşekkür ediyoruz bilgilendirme için ama inanç önderlerinin birbirinden etkilenmeleri için aynı çağda yaşamaları şart değil, nitekim tüm peygamber de birbirlerinden yüzyıllar sonra etkilenerek kendi inanç sistemlerini kurmuşlardır.

  • @mustafayu3974
    @mustafayu39743 ай бұрын

    Hocam teşekkürler. Size bir sorum olacak; Günümüzde bile duadan sonra amin, Amen denilmesinin, Eski mısır inancındaki Amon tanrı inancı ile ilgisi var mıdır?

  • @ismailcingoz7278
    @ismailcingoz72783 ай бұрын

    Tebrikler hocam

  • @blabla-kk8bl
    @blabla-kk8bl3 ай бұрын

    Hocam Zerustlukle alakasi varmi bu dinin cunki ikiside gunese ve atesi kutsal sayiyo. Ayrica islam isa`yi ruhullah kabul ederek aslinda ruhul kudusu desteklemiyormu?

  • @BT-schannel
    @BT-schannel3 ай бұрын

    akhenaton'un tanrısı aton'a yazdığı ve tek tanrısını övdüğü şiirdir. Tanrı, uludur, birdir, tektir. ondan başkası yoktur. bir tanedir, o’dur her varlığı yaratan. bir ruhtur tanrı, görünmeyen bir ruh… ta başlangıçta vardı tanrı. tek varlıktı o.

  • @kafamagore74
    @kafamagore743 ай бұрын

    masal niyetine dinliyorum

  • @nuranbaltacioglu1265
    @nuranbaltacioglu12653 ай бұрын

    Altinda ki iman yada inkar getisi misirda maske

  • @mayonnerissela8323
    @mayonnerissela83233 ай бұрын

    AMEN Hoteb! Hrıstiyan dua eder, sonunda AMEN der Müslüman dua eder sonunda AMIN der. Firavundan dilekte bulunduklarının farkında degiller.

  • @Etic335
    @Etic3353 ай бұрын

    Kendisini Peygamber ilan etmiş. Hala,,,Amen deniliyor.

Келесі