Hoe waardeer je een Aandeel? (DCF-Methode)

Wil jij ook direct en visueel inzicht in jouw beleggingsportfolio?
portfoliodividendtracker.com/...
In deze video hebben we aandacht besteed aan het waarderen van Aandelen. Hierbij is er gebruik gemaakt van een Discounted Cashflow methode (DCF waardering) om de intrinsieke waarde van een aandeel te bepalen. Daarnaast is er uitgebreid aandacht besteed aan het belang van een goede fundamentele analyse en het doen van de juiste aannames. Het aandeel van Apple is als voorbeeld gebruikt.
Deze video bevat geen financieel advies
Muziek: Midnight Stroll - Ghostrifter
Productie / Edit: Mees Bovelander

Пікірлер: 35

  • @simone_maya
    @simone_maya11 ай бұрын

    Een goed en winstgevend signaal is de sleutel tot een succesvolle transactie

  • @simone_maya

    @simone_maya

    11 ай бұрын

    Google zoekt KAYLA TABITHA RODRIGUES op

  • @aandeelaandeel4214
    @aandeelaandeel42147 ай бұрын

    Dat dit kanaal 2.28k subs heeft is een schande. Dit is een geweldig kanaal met fatsoenlijke en heldere content!!! love

  • @Zinovius
    @Zinovius2 жыл бұрын

    Wat ontzettend interessant om deze content te zien, begrijpelijk en rustig alles uitgelegd wat de uitgangspunten zijn bij het waarderen. Graag meer van dit soort content om de essentie te begrijpen van het waarderen. Nogmaals dank voor de moeite die je hebt genomen Mees! Naast deze waarderingsmethode ben ik ook erg benieuwd hoe je tot een fundamentele analyse komt; wat zijn de startpunten, gebruik je een checklist, waar haal je je info vandaan etc.

  • @HenkJanLeeuwik
    @HenkJanLeeuwik2 жыл бұрын

    Ontzettend duidelijke uitleg, compleet en overzichtelijk. Goed bezig Mees! Een fundamentele analyse zou leuk zijn, van ASML of Adyen bijvoorbeeld icm de waardering.

  • @meesbovelander6513

    @meesbovelander6513

    2 жыл бұрын

    Leuk om te horen, Thanks ;)

  • @sanderberendsen1369
    @sanderberendsen13692 жыл бұрын

    Enorm fijn uitgelegd, dank!

  • @jessederooij2247
    @jessederooij22474 ай бұрын

    Super uitleg en video, bedankt! Ik ben al bekend met hert gebruik van dit model en daarom zijn alle stappen duidelijk te volgen. heb je misschien een format van dit model zodat ik deze zelf ook kan invullen?

  • @wandaenrainaldo4721
    @wandaenrainaldo4721 Жыл бұрын

    Waar haal je de 1-jarig, 5-jarig en 10-jarige margins vandaan of hoe wordt deze berekend? Ik kom er niet uit met de cijfers in de sheet / video

  • @kevingadellaa704

    @kevingadellaa704

    Жыл бұрын

    eens, loop ik ook tegen aan.

  • @wandaenrainaldo4721
    @wandaenrainaldo4721 Жыл бұрын

    Mooie video, is de template toevallig ook ergens te vinden die gebruikt wordt in de video?

  • @stefanmos4357
    @stefanmos4357 Жыл бұрын

    goede video, maar hoe kom je aan de free cashflow dat ontgaat mij?

  • @tom.s1991
    @tom.s19917 ай бұрын

    Bedankt voor de toffe video. Hoe kom je op het gewogen revenue growth voor 1 jaar, 18,6%? Dit cijfer kan ik niet herleiden.

  • @ruben792
    @ruben7922 жыл бұрын

    Fijne uitleg, thanks! Kun je het door jou gebruikte excel-sheet ook ergens downloaden toevallig?

  • @PortfolioDividendTracker

    @PortfolioDividendTracker

    2 жыл бұрын

    Hoi Ruben, momenteel is deze nog niet beschikbaar. In een volgende video ga ik hier op terugkomen!

  • @HenkJanLeeuwik

    @HenkJanLeeuwik

    2 жыл бұрын

    Ik ben ook hierin geïnteresseerd

  • @jesznl

    @jesznl

    2 жыл бұрын

    Ik ook

  • @B.O.E.A.
    @B.O.E.A.2 жыл бұрын

    Waar kan ik het linker afbeelding in het begin van de video vinden. Het afbeelding waarin timeliness staat.

  • @PortfolioDividendTracker

    @PortfolioDividendTracker

    2 жыл бұрын

    Hoi Bo, deze statistiek is afkomstig van SimplySafeDividends (SSD)

  • @andymans2534
    @andymans25342 жыл бұрын

    Heel erg interessante video! Goed hoe je uitlegt hoe de berekening is opgebouwd en hoe je de inputs bepaalt. Toch nog een vraagje: In een eerdere video gebruikte je de som van alle disc. cash flows en telde die op bij de terminal value om vervolgens ook nog de schulden en cash positie in rekening te brengen en zo tot een fair value te komen. In deze video maak je de berekening anders. Hier gebruik je de som van de disc. dividenden, tel je die op bij de terminal value en houd je geen rekening met schuld en cash op de balans. Als ik beide methodes zelf na reken in excel dan kom ik in beide gevallen toch een heel andere fair value uit. Waarom zou je de ene of de andere methode gebruiken?

  • @PortfolioDividendTracker

    @PortfolioDividendTracker

    2 жыл бұрын

    Hi Andy, goeie vraag. Het verschil tussen de voorbeelden is dat in het ene geval gebruik wordt gemaakt van een enterprise value multiple en in de andere video gebruik wordt gemaakt van een price multiple (deze video). Welke methode gebruikt wordt is aan de belegger. Als wordt gekozen voor een enterprise value moet er een schuldencorrectie worden uitgevoerd. Als er gebruik wordt gemaakt van een price multiple (deze video) hoeft die correctie niet gemaakt te worden. Ik kan je aanraden om onze video over Multiples te bekijken. Daar wordt dit een stuk uitgebreider uitgelegd ;)

  • @guidovant4391
    @guidovant43912 жыл бұрын

    Helemaal super! Goede uitleg. Zou je ook de sheet kunnen delen? Erg handig in gebruik 🙂

  • @PortfolioDividendTracker

    @PortfolioDividendTracker

    2 жыл бұрын

    Hoi Guido, hier komen wij in een volgende video op terug!

  • @Willemjve
    @Willemjve2 жыл бұрын

    Mooie video en prima uitleg. De berekeningen in de tab 'Forecast' uit je sheet heb ik na kunnen maken en de logica is duidelijk. Heb je de marge-ontwikkelingen en "growth rate" voor aandelen en dividend uit de eerder genoemde bronnen gehaald? In principe zou je die moeten kunnen berekenen op basis van de data in de sheet. Ik heb een poging gedaan maar kom dan alleen op andere percentages uit. In de tab 'Data' lijkt er overigens een nul te veel te staan in cel H6. Ik ben benieuwd naar de volgende video's!

  • @tommyveltman350

    @tommyveltman350

    Жыл бұрын

    Weet niet of je dit nog leest, maar heb inderdaad hetzelfde probleem. Wat betreft de free cashflow vind ik op het internet hele andere getallen. Deze zijn tevens ook vaak hoger dan de netto winst wat volgens mij logischer is. Als je dit doorrekent voor de free cashflow margin kom je al op accuratere waardes uit die ook meer lijken te kloppen met resultaten gevonden op het internet. Zelfde geldt voor de profit margin -> gebruik de waardes gegeven op quickfs. Alleen de rev. growth % lijkt redelijk te kloppen.

  • @wandaenrainaldo4721

    @wandaenrainaldo4721

    Жыл бұрын

    @@tommyveltman350 Ik loop nu inderdaad tegen hetzelfde aan, waardoor ik nu twijfel of ik de juiste formules gebruik. Is er iemand hier die deze sheet goed ingevuld zou kunnen delen?

  • @norburtjuuh
    @norburtjuuh Жыл бұрын

    Hi Mees, Bedankt voor je leerzame video's, keep it up! Ik vroeg me echter wel af (weet niet of dit al eerder is gevraagd) waarom je dividenden meeneemt in de waardebepaling van het bedrijf? Het dividend is toch slechts een manier waarop de gegenereerde cash flow besteed kan worden, het voegt toch geen directe waarde toe?

  • @PortfolioDividendTracker

    @PortfolioDividendTracker

    Жыл бұрын

    Hoi Norbert, goede vraag! Het waarderingsmodel wat ik heb toegepast in deze video kijkt naar de zogeheten 'shareholder yield'. Het model simuleert daarmee de returns van een persoon die een aandeel van het bedrijf in kwestie vasthoudt in de geanalyseerde periode. De directe yield die een aandeelhouder ontvangt komt voort uit de dividenden, de buybacks en de verkoopprijs op de exit datum. Je kijkt met deze methode dus eigenlijk welke cashflows er naar de aandeelhouders gaan. Een andere methode is om de gehele cashflow te analyseren (dus niet alleen de CF die wordt gebruikt voor dividenden en buybacks) en vervolgens een correctie te maken voor de netto schuldpositie. Beide zijn goede methodes!

  • @boukescholtens5684
    @boukescholtens56842 жыл бұрын

    Super video Mees! Vraagje: waar haal jij de cijfers vandaan? Heb je hier een bepaalde site voor? Mij valt het namelijk op dat verschillende sites verschillende getallen weergeven.

  • @PortfolioDividendTracker

    @PortfolioDividendTracker

    2 жыл бұрын

    Hoi Bouke, dit is inderdaad vrij onhandig. Het verzamelen van data is over het algemeen een vrij tijdsintensief onderdeel van het waarderen. Ik gebruik namelijk meerdere databronnen. Een groot gedeelte van de gebruikte data komt van QuickFS.

  • @robinreus275
    @robinreus2752 жыл бұрын

    Wat doe je met een aandeel dat geen dividend uitkeert? En dit in de komende 5/10 jaar waarschijnlijk ook niet zal gaan doen?

  • @randomname572

    @randomname572

    2 жыл бұрын

    Dividend is niet essentieel toch? De cash die het bedrijf per aandeel verdient is nog steeds van jou, ook als het niet als dividend wordt uitgekeerd

  • @meesbovelander6513

    @meesbovelander6513

    2 жыл бұрын

    Hoi Robin, in dat geval laat je dit onderdeel van de DCF-analyse vervallen (de waarde wordt 0). Voor de rest van de stappen kun je dezelfde methodiek aanhouden.

  • @AlarickVerhoef
    @AlarickVerhoef Жыл бұрын

    Is dee sheet ook beschikbaar ergens?

  • @Habetskuh
    @Habetskuh Жыл бұрын

    Is er ook een mogelijkheid om deze excel template ergens te vinden om zelf te kunnen gebruiken? 🙂 Groet, een jongende en lerende belegger.