Hoe konden de Romeinen zo succesvol worden? (1/5)

Romeinse keizers waren dol op succes, en deden alles voor eer en glorie. Vandaar dat ze graag en regelmatig nieuwe oorlogen begonnen. Maar hoe konden ze ook nog eens succesvol over hun hierdoor snel groeiende imperium heersen? Dat heeft te maken met het respect dat ze hadden voor de culturen die ze veroverden (op gewelddadige wijze, dat dan weer wel). Classicus prof. dr. Fik Meijer van de Universiteit van Amsterdam vertelt.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Deze week in Universiteit van Nederland:
Classicus prof. dr. Fik Meijer!
Fik Meijer, nu met emeritaat, was als bijzonder hoogleraar in de Zeegeschiedenis en Maritieme Archeologie van de Klassieke Oudheid verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Professor Meijer is de veelgelezen en veelgeprezen auteur van talloze artikelen en boeken over de oudheid. Professor Meijer wordt ook wel de populairste classicus van Nederland genoemd.
Meer weten?
Klik hier voor meer informatie! www.universiteitvannederland.n...
--------------------------------------------------------------------------------------------
Over de Universiteit van Nederland:
De beste hoogleraren van Nederland geven gratis college op internet. Elke werkdag komt er een nieuw college online, en elke week een nieuwe hoogleraar.
Een opname bijwonen? Dat kan!
Vier avonden per maand nemen we colleges op in Club AIR, Amsterdam, en jij kunt daarbij zijn. Tijdens zo’n avond nemen we vijf colleges van een kwartier op, gevolgd door Q&A en meet and greet (want tegen die tijd is de hoogleraar een rockster). Een echte aanrader!
Voor tickets en meer info ► www.universiteitvannederland.n...
Check onze website! ► www.universiteitvannederland.nl/
Twitter ► / universiteitnl
Facebook ► / universiteitvannederland

Пікірлер: 43

  • @akamba12
    @akamba129 жыл бұрын

    Fijn verhaal, zeer interresant. Doet beetje denken aan de VS en New York specifiek... Maar wow, steeds 3 lettergrepen per regel. Die heeft zijn de oratore overgeslagen en is rechstreeks naar de poëzie gegaan...

  • @t.6102
    @t.61029 ай бұрын

    super interessant allemaal. Alleen achter ieder woord een uitroepteken zetten, maakt dat ik na 5 minuutjes helaas toch afhaak. Geen tekort aan enthousiasme bij de spreker in Ider geval.

  • @Jaqvander
    @Jaqvander3 ай бұрын

    De eindeloze staccato maakt luisteren moeilijk.

  • @ducopieterse7103
    @ducopieterse7103 Жыл бұрын

    Dank, mooi uitgelegd. Zeer boeiend.

  • @footiecyclo
    @footiecyclo9 жыл бұрын

    Fantastisch laagdrempelig college

  • @klandertje
    @klandertje9 жыл бұрын

    Spreken in volzinnen is ook een opgave. Onderwerp interesseert me maar de manier van college geven lijkt bedoelt voor kleuters.

  • @johanngoethe6289

    @johanngoethe6289

    Жыл бұрын

    Het is "lijkt bedoeld" met een -d-......

  • @despeurneusgent190
    @despeurneusgent1909 жыл бұрын

    Zeer interessant, over de Romeinen kun je zo goed als eindeloos blijven vertellen. Een punt waar de Romeinen zelf wel zeker een opmerking over zouden maken, en hier al enkele keren vermeld wordt, is de manier waarop de man zijn publiek toespreekt. Door pauzes in te lassen binnen eenzelfde zin kun je meer nadruk leggen op woorden. Als je dit om de drie woorden doet, wordt het wel vreselijk eentonig en vervelend om naar te luisteren. Nu lijkt het meer alsof die man, waarvan ik zeker geloof dat hij veel boeiende dingen te vertellen heeft, constant moet nadenken en moeite heeft met het maken van deftige zinnen. Jammer! Wanneer dit over een ander onderwerp zou gegaan hebben, had ik dit nooit tot het einde kunnen beluisteren... Maar het gaat wel over het Imperium Romanum, dus... ;)

  • @andzwe
    @andzwe5 жыл бұрын

    Wat de uiterlijke gelijkenis betreft zou hij ook nog eens een overtuigende Julius Caesar kunnen neerzetten, in een film of toneelstuk.

  • @Wafelwaffel
    @Wafelwaffel5 жыл бұрын

    Iets rustiger praten zou het een stuk prettiger maken om naar te luisteren.

  • @keeshoogtevrees-jv9ps
    @keeshoogtevrees-jv9ps3 ай бұрын

    waarom ligt de taalgrens op de taalgrens?

  • @jemert96
    @jemert965 жыл бұрын

    Heb lang geleden een lezing van hem bijgewoond, herinner me nu weer waarom ik toen ook al in slaap viel ondanks het interessante onderwerp

  • @jaapvansplunter2517
    @jaapvansplunter25176 жыл бұрын

    Een lezing beginnen met als oorzaak van het Romeinse succes de wens van Romeinen om over het Forum Romance een eretocht te mogen houden...... Te bizar voor woorden.

  • @ezandman6804

    @ezandman6804

    6 жыл бұрын

    Oh, wat had jij gekozen dan? haha

  • @kamion53

    @kamion53

    2 жыл бұрын

    Statusverwerving was onder de elite uiterst belangrijk, iedere senator verlangde diep in zijn hart Primus inter Pares te kunnen zijn, de eerste onder de gelijken en voor die status was een militaire carriére een vereiste. Burgerlijk, Geestelijk en Militair bestuur waren sterk verweven. Dat zie nog het best in Augustus, die niet zozeer keizer werd genoemd maar Princeps.... de eerste burger en allerlei militaire burgerlijke en geestelijke ambten in één hand brengt. Een triomf gaf zo'n enorme statusverhoging, dat de keizers na Augustus het recht voor de keizerlijke familie alleen reserveerden. Overigens werd diegene die de Spartacus opstand neersloeg: Marcus Licinius Crassus geen triomf toegewezen maar een ovatie, dat was een eretocht te voet.

  • @heinhabraken
    @heinhabraken9 жыл бұрын

    Ontzettend interessant onderwerp, maar de manier van praten van de goede man verpest het voor mij helemaal. Haperende, onderbroken zinnen en een schreeuwerige toon. Jammer!

  • @ezandman6804

    @ezandman6804

    6 жыл бұрын

    "de goede man" ? Professor Doctor voor jou, makker... haha

  • @Hallointhehouse

    @Hallointhehouse

    5 жыл бұрын

    E Zandman Hij mag lekker zelf bepalen hoe hij deze knakker aanspreekt. Voor mij ook zeer matige vorn van presenteren waardoor het kijken ondragelijk is.

  • @engelbertbarkel9129
    @engelbertbarkel91295 жыл бұрын

    hadden die romeinen zelf geen jaartelling? wisten ze dat de vesuvius 79 na chr. uitbarstte?

  • @kamion53

    @kamion53

    2 жыл бұрын

    de romeinen telden de jaren Ab Urbe Condita = vanaf de Stichting van de Stad onder vermelding welke consuls hun termijn hadden. vanaf eind 3de eeuw gebruikten ze de Diocletiaanse Era, die telde vanaf het aan de macht komen van keizer Diocletianus en welke uiteindelijk in de 6de eeuw door de Anno Domini is vervangen.

  • @Marenqo
    @Marenqo9 жыл бұрын

    Would be great to have more stories of the common people instead of the emporors lives, like Mayr Beard has done for the BBC

  • @voornaam3191

    @voornaam3191

    Жыл бұрын

    They all filed their saucy diary into the National Archives in Rome. Section called Common People contains millions of diaries. And NOBODY is interested. So they vaporised them. You know, testing a nuclear bomb, things turn into vapour. When you get leukemia, it was caused by a radio active diary particle, and EVERYBODY will deny that. It was of course an American bomb test. So nobody cares.

  • @eva4adam451
    @eva4adam451 Жыл бұрын

    Oi erg interessant. Maar een fanatieke dukt op de stembanden kan mijn aandacht niet vasthouden.

  • @svw1978
    @svw19785 жыл бұрын

    Hij vergeet dat er iets aan vooraf is gegaan.. Ze hebben heel veel overgenomen van de Etrusken die hebben de basis gelegd...Kennis is 1 maar dingen boeiend uit te leggen is andere koek en deze meneer kan dat niet..

  • @noachsluijs1631
    @noachsluijs16317 жыл бұрын

    hij praat echt vervelend alsof hij expres 1 of 2 seconden wacht elke 5 woorden

  • @Powerslider

    @Powerslider

    4 жыл бұрын

    Stotteren met stiltes.

  • @nunudegfe3765
    @nunudegfe37654 жыл бұрын

    Praat normaal