No video

Het turbulente leven van de Alkmaarse bloemenklok

Achter het huidige lieflijke tafereeltje van fleurig bloemenperkje en bloemenklok in de rustieke Alkmaarderhout, schuilt een levensverhaal vol met heftige discussies over locaties, geldproblemen, vandalisme en verslonzing.
Jongeren kennen de klok wellicht pas sinds 2009, toen het uurwerk in ere was hersteld naar aanleiding van het 400-jarig bestaan van de Hout. Oudere Alkmaarders weten dat de klok er niet altijd zo verzorgd uit heeft gezien. In de jaren zeventig en tachtig raakte de klok meermaals beschadigd na voetbalwedstrijden in het nabijgelegen AZ-stadion. Weer iets oudere Alkmaarders herinneren zich misschien wel de keren dat zij met ouders of grootouders de Hout bezochten. Maar de oudste Alkmaarders weten nog hoe de eerste bloemenklok aan de Stationsweg erbij lag.
Tenzij anders aangegeven zijn de foto's uit de collectie van het Regionaal Archief Alkmaar en zijn de makers van die getoonde foto's niet bekend.
Met dank aan Emmie Snijders voor het historisch onderzoek en het schrijven van de teksten.
Het hele verhaal over de Alkmaarse bloemenklok is te lezen in het boek "Alkmaars groene verleden": remote.archief...
Met dank aan stadsuurwerkmaker Boris Stiensma. In nieuwsbrief 63 van Erfgoed Alkmaar kan je een interview met hem lezen: www.erfgoedalk...

Пікірлер: 2

  • @corrietimmer4830
    @corrietimmer48302 жыл бұрын

    Heel mooi verhaal en ontzettend leuk om meer te weten over de geschiedenis van deze mooi klok. Dank u wel.

  • @CarloTamis
    @CarloTamis2 жыл бұрын

    In de vorige eeuw was een bezoek aan de Alkmaarderhout, met de Bloemenklok, apenkooi en de hertenkamp een leuke bestemming voor schoolreisjes. De Bloemenklok diende vaak ook als achtergrond voor (trouw)foto's. De ruimte onder de Bloemenklok werd ooit bewoond door Edo Sol, onder Alkmaarders uit die tijd een bekend straatfiguur. Leuk om zo de historie van de Bloemenklok terug te zien en blij dat de klok goed wordt onderhouden door de gemeente Alkmaar