Het beloofde transgenderonderzoek | Zembla

Medicijnen die verstrekt worden aan kinderen met genderdysforie hebben mogelijk effect op de ontwikkeling van de hersenen. Maar onderzoek daarnaar, dat zeventien jaar geleden werd aangekondigd door artsen van de genderkliniek van het VUMC (nu Amsterdam UMC), is nauwelijks uitgevoerd.
Kijk ook de uitzending 'Het transgenderprotocol':
Deel 1: • Twijfels over de weten...
Deel 2: • Twijfels over de weten...
Abonneer je op ons kanaal: bit.ly/ZEMBLA_BNNVARA
Luister onze onderzoeksverhalen in onze podcast:
Spotify podcast: spoti.fi/2UBbCQ6
Apple podcast: apple.co/3wVX4ZA
NPO podcast: bit.ly/3qrmKeb
Volg ons ook hier:
Instagram: / zembla_bnnvara
Facebook: / zembla.tv
Twitter: / zembla
LinkedIn: / zembla-bnnvara

Пікірлер: 122

  • @MazeCoolGamer
    @MazeCoolGamer6 ай бұрын

    Dus er is niet onderzocht of pubertyblockers een negatief effect hebben op de hersenen omdat men bang was voor een negatieve uitkomst, en dan dus geen goede carrière in de transgender ideologie voor diezelfde onderzoekers. "Wij van WC eend adviseren WC eend". Ik hoop dat het recht zal zegevieren voor de kinderen die spijt hebben, en ook voor de mensen die hun die spijt hebben veroorzaakt.

  • @redelephantsdotnl
    @redelephantsdotnl6 ай бұрын

    Goede uitzending, maar tegelijkertijd is een belangrijke vraag niet beantwoord. Waar komen de zoveel extra aanmeldingen vandaan? De dysforie is al decennia bekend, dus de diagnoses van psychiaters zouden min of meer gelijk moeten zijn. Een geleidelijke stijging door verbetering van diagnostiek is uiteraard verklaarbaar, maar men moet zich afvragen waar de aantallen die we zien vandaan komen. Hoeveel jongeren willen deze behandeling vanuit een sociaal/cultureel oogpunt, in plaats van een medische?

  • @ZEMBLA_BNNVARA

    @ZEMBLA_BNNVARA

    5 ай бұрын

    Goede vraag. In deze aflevering van de Zembla Podcast vertellen de journalisten hier kort iets over (vanaf 12:00): open.spotify.com/episode/2pV8lwQIdzIzYyTXWwZ3UG Kort gezegd: eigenlijk weet men dat niet, er zijn verschillende aannames over, maar niks is bewezen.

  • @billmartins5545

    @billmartins5545

    5 ай бұрын

    Het is gewoon een trend voor de meeste meiden, net als een eetstoornis en automutilatie dat waren. Voor de meeste jongens/mannen is het een soort porno verslaving, wellicht soms met autisme oid. Of het gaat om lesbi/homos die dat niet van zichzelf kunnen aanvaarden. Of trauma.

  • @BinaryBlueBull

    @BinaryBlueBull

    4 ай бұрын

    Dit is een terechte, goede en broodnodige vraag denk ik. Tegelijk kan men deze vraag ook omdraaien, namelijk "Hoeveel jongeren durfden deze behandeling vroeger niet te ondergaan, vanuit een sociaal/cultureel oogpunt, in plaats van een medisch?". Ik kan me namelijk beiden voorstellen, zowel dat het huidige sociale en culturele klimaat mogelijk bepaalde mensen richting deze behandeling drijft terwijl dit voor hen niet het beste pad is, als dat het sociale en culturele klimaat bepaalde mensen er vroeger mogelijk van weerhielden deze behandeling te ondergaan (denk dan aan bijvoorbeeld spot, agressie, vooroordelen,...) terwijl dat voor hen wél het beste pad had geweest. Mogelijk zijn beiden zelfs van toepassing maar is de groep die er onterecht naartoe gedreven wordt simpelweg groter dan de groep die ervan weerhouden wordt, waardoor we een toename zien Zeer belangrijk dat hier antwoorden op gezocht worden, want in het geval dat sociale en culturele aspecten hier een invloed op hebben, bevorderend dan wel remmend, moet er verder onderzocht worden hoe deze invloed zo veel mogelijk teniet gedaan kan worden

  • @redelephantsdotnl

    @redelephantsdotnl

    4 ай бұрын

    ​@@BinaryBlueBull De vraag omdraaien is idealistisch, tevens praktisch niet te onderzoeken. Desalniettemin - zou je verwachten dat het dan niet over voornamelijk jongeren gaat. Dan zou je ook en vergelijkbaar aantal volwassenen zien die 'nu uit de kast komen'. Wellicht is dat zo, ik heb geen zicht op cijfers hieromtrent. Het programma spreekt hoofdzakelijk over jongeren, maar tegelijkertijd gaat het ook over pubertijdsremmers - welke natuurlijk geen effect hebben op volwassenen.

  • @redelephantsdotnl

    @redelephantsdotnl

    4 ай бұрын

    @@ZEMBLA_BNNVARA Dank hiervoor, heb het geluisterd. Er werd inderdaad iets over gezegd, maar eigenlijk alleen dat men liever niet heeft dat de vraag gesteld word. Dat begreep ik al wel.

  • @sonicdrone
    @sonicdrone6 ай бұрын

    Supergoed dat Zembla hier tijd en aandacht aan besteed. Zorg is nodig maar wel gebaseerd op een wetenschappelijke basis. En die is er blijkbaar niet.

  • @Dutch3DMaster

    @Dutch3DMaster

    Ай бұрын

    Toch wel. Een van de GnRH antagonisten (zoals puberteitsremmers officieel heten) is al meer dan 40 jaar op de Nederlandse markt en dus veilig bevonden. Dat middel werd nooit ontwikkeld voor transkinderen specifiek, maar voor kinderen die te vroeg in de puberteit kwamen. Die behandelde groep kinderen is nu ergens in de 40. Als die zulke ernstige gevolgen van deze medicatie (die ze op jongere leeftijd krijgen en makkelijker dan transkinderen dat ooit zullen) ondervinden, waarom horen we die dan niet? Of is het medicijn helemaal niet zo gevaarlijk als door deze "experts" wordt geclaimed? Vind je dan ook niet dat de angst en paniek rijkelijk laat komt en bijzonder selectief van aard is? Want een ander lijstje van mensen die met GnRH-antagonisten worden behandeld zijn: Mensen in een IVF traject Mensen met prostaat- of borstkanker Mensen die behandeld worden voor klachten met als oorzaak endometriose. Waarom hoor ik je daar dan niet over? Of wist je niet dat die medicijnen hier ook voor gebruikt worden omdat je de bijnaam van deze medicatie louter en alleen kent omdat transkinderen iets meer aandacht kregen in de media en je verder geen onderzoek deed naar de gebruikte middelen of de behandelprocessen? Vind je bovendien niet dat het een beetje eigenaardig is dat er geen enkele transpersoon geinterviewed wordt? De personen die volgens Zembla/"bezorge mensen" zo'n immens risico lopen?

  • @exero4738
    @exero47386 ай бұрын

    Ben geneigd te zeggen dat die arts haar BIG ontnomen moet worden. 30 jaar lang geen onderzoek doen voor mogelijke hersenschade maar wel steevast medicatie blijven geven. Kan nog snappen dat mensen deze medicatie willen ondanks de gevolgen maar het moet goed onderzocht zijn. (los van het feit dat het dan mogelijk verboden wordt)

  • @Dutch3DMaster

    @Dutch3DMaster

    Ай бұрын

    GnRH-antagonisten, zoals puberteitsremmers officieel heten worden niet alleen maar op transkinderen gebruikt. Ze zijn ook in gebruik voor een andere groep kinderen die als minderjarigen deze middelen (veel gemakkelijker, moet ik er ook zeker bij zeggen) krijgen omdat ze te vroeg in de puberteit komen. Zij gebruiken deze middelen gemiddeld genomen langer dan transkinderen dat ooit doen. Toch schreeuwt men rondom de behandeling van transkinderen ermee nu moord en brand: Het medicijn zou experimenteel, gevaarlijk zijn, we "kennen de bijwerkingen op de lange termijn niet!" En dat is best raar: een van de varianten van deze medicatie is al sinds 1980 of 1981 op de Nederlandse markt, en werd eerst alleen gebruikt voor het behandelen van kinderen bij wie de puberteit te vroeg begint. Bijna 10 jaar later pas werd het eerste transkind behandeld. Die eerste, andere groep kinderen is dus begin jaren 80 behandeld en nu ergens in de 40. Denk je niet dat we gehoord hadden over de "gruwelijke gevolgen" van deze medicatie die we ook aan andere kinderen geven? Vindt je ook niet dat de morele paniek over een medicijn dat al meer dan 40 jaar op de markt is rijkelijk laat komt en opvallend selectief is als het gaat om de behandelgroep? Want de volgende mensen worden er ook mee behandeld: Mensen in een IVF traject Mensen met prostaat- of borstkanker Mensen die behandeld worden voor klachten met als oorzaak endometriose Als deze medicatie zo gevaarlijk is, waarom springen we dan niet collectief uit ons vel richting al die andere behandeldoelen? Of is het moeilijker te verkopen dat we stellen dat we iemand met kanker eerst keihard dood moeten laten gaan voordat we maar 's aannemen dat er aanvaardbare risico's (die we kennen) kleven aan een middel dat ook de mogelijkheid tot leven biedt voor mensen met kanker? Het onderzoek naar deze middelen is er, en er zijn andere medische behandelingen met experimentele medicatie waarbij de lange-termijn gevolgen bij lange na nog niet bekend zijn, maar waarbij de soms levensreddende eigenschappen van het medicijn als een sterk wegend punt worden meegenomen, en de risico's op korte termijn die men wél kent inclusief onbekende gevolgen als aanvaardbaar beschouwt.

  • @cheh1311

    @cheh1311

    Ай бұрын

    Er is mensen jaren lang verteld dat als je deze behandeling niet ondergaat je voor altijd ongelukkig zal zijn en er waarschijnlijk een einde aan maakt. Daarom is het ook zo erg dat het zo lang is doorgegaan want nu zijn er duizenden kinderen die dit als enige oplossing zien voor hun problemen. Heel triest en schandalig.

  • @deBosMarmot
    @deBosMarmot6 ай бұрын

    Uitstekend werk door Zembla. Dit is een belangrijk onderwerp. Ga zo door!

  • @chivalryisdead6440
    @chivalryisdead64405 ай бұрын

    Goed werk, bedankt Zembla!

  • @ericspoor8175
    @ericspoor81756 ай бұрын

    Ik hoop dat de mnensen die geinterviewd worden wel enige bescherming voor hun carriere genieten. Feitelijkheid, wat voor onderwerp dan ook, moet altijd de boventoon kunnen voeren. Vooral in de wetenschap.

  • @Dutch3DMaster

    @Dutch3DMaster

    Ай бұрын

    Alleen moet je je afvragen wat een hoogleraar orthopedagogiek feitelijk kan bijdragen aan de behandeling van een endocrinoloog.... Hoe is het mogelijk dat iemand die geen endocironoloog is uitspraken mag doen over een middel dat hij of zij niet eens mag toedienen? Probeer alsjeblieft niet te doen alsof de transgender gemeenschap zo oppermachtig is dat een ieder die de zorg bekritiseert op basis van niets anders dan morele paniek (want dat is het) moet vrezen voor de baan die ze hebben... want dat is gewoon aperte onzin en angstzaaierij. Als sommige mensen domme uitspraken doen, en het heeft gevolgen, dan komt dat op het conto van de werkgever die zich misschien realiseert dat iemand een houding jegens dit onderwerp heeft die ze onverenigbaar vinden met het gevoel van veiligheid dat een arts per definitie uit moet stralen of dragen. Dan is dat die persoon zijn eigen schuld en heeft deze misschien ietsje teveel op persoonlijke titel op basis van persoonlijke opvattingen gesproken. Dit onderwerp is absoluut niet feitelijk juist behandeld: dan hadden ze transmensen die onder dit protocol gevallen zijn geinterviewed en gevraagd naar hun bevindingen. Dat is niet gebeurd: dat is een journalistieke dwaling van heb ik jou daar (hoor- en wederhoor?) Bovendien komt de angst voor de gebruikte medicatie rijkelijk laat: een van de middelen is al 40 jaar op de Nederlandse markt. Dit middel is bovendien nooit specifiek ontworpen voor de behandeling van transkinderen, maar voor kinderen bij wie de puberteit te vroeg begint. Tegenwoordig gebruiken we dezelfde middelen ook voor de behandeldoelen: Mensen in een IVF-traject Mensen met prostaat- of borstkanker Mensen die behandeld worden voor klachten met als oorzaak endometriose. Vind je dan ook niet dat de angst voor deze medicatie naast rijkelijk laat ook bijzonder selectief van aard is? Want ik kan je verzekeren dat er meer mensen in elk van die 3 behandelgroepen voorkomen dan er per jaar transkinderen behandeld worden (er melden zich per jaar minder dan 100 kinderen onder de 12 jaar aan bij de genderpoli). Deze uitzending was verre van correct en er ontbraken de nodige reacties van mensen die je in dit geval OOK moet interviewen. Dat is niet gebeurd, en daarmee doet deze uitzending meer kwaad dan goed. Voor mij is dat ook al duidelijk uit de vele reacties van mensen die werkelijk geen enkel verstand hebben van het onderwerp en zelfs geen voorlichtingsfolder van het VU Medisch Centrum hebben bekeken op internet...

  • @VulcanOnWheels
    @VulcanOnWheels6 ай бұрын

    4:58 en 6:32 Geen onderzoek?

  • @willemruitenbeek8152
    @willemruitenbeek81523 ай бұрын

    Hey, ik heb voor een pws eens een onderzoek gedaan naar het effect van plastic op het menselijk lichaam, dat was best schokkend echter erg oppervlakkig natuurlijk. Is het niet wat voor jullie omdat eens grondig te onderzoeken, en dan ook betrekking op plastic dat wij indirect innemen.

  • @jbird4478
    @jbird44786 ай бұрын

    Het idee dat puberteitsremmers omkeerbaar zouden zijn is sowieso onzin. De puberteit is een cruciale fase in je ontwikkeling. Stel dat het lichamelijk niet uit zou maken als je het een paar jaar uitstelt (wat me zo goed als onmogelijk lijkt, maar goed), dan nog zal het een enorme psychosociale invloed hebben. Dan ga je dus puberen op het moment dat al je leeftijdsgenoten al jaren in de puberteit zitten. Dat dat een omkeerbare "pauze" zou zijn, maken ze de kat maar wijs. Je ontwikkeling staat echt niet bepaald stil in die leeftijd.

  • @Dutch3DMaster

    @Dutch3DMaster

    Ай бұрын

    Dus als een kind te vroeg in de puberteit komt en dezelfde medicatie krijgt, dan werkt deze niet? En zou het verschrikkelijk desastreuze gevolgen hebben? Want kinderen die te vroeg in de puberteit komen krijgen deze middelen ook gewoon he, al bijna 10 jaar langer dan er ooit transkinderen mee behandeld werden, maar blijkbaar zijn die medicijnen daar zo verschrikkelijk veilig dat we helemaal niets over die gruwelijke effecten horen. Ik vind het raar dat je de psychosociale ontwikkeling zo erg aanhaalt: die zou namelijk ernstiger geschaad worden als je de puberteit maar gewoon doorgang laat vinden. En even voor de duidelijkheid: ik kwam verhoudingsgewijs met mijn leeftijdsgenoten nogal laat in de puberteit. In combinatie met het feit dat ik nogal klein was heeft men even in de gaten gehouden of daar een hormonale oorzaak aan ten grondslag lag. Toch hoor ik je niet roepen dat al die kinderen die wat later zijn dan de rest zulke ernstige ontwikkelingsproblemen op kunnen lopen als ze om hun heen met kinderen te maken hebben die al verder zijn dan zij. Ja, er zijn verschillen in ontwikkeling en omdat de hormonale invloed op dat moment stilstaat vindt dat deel van de ontwikkeling niet plaats. Maar in die tijd is er een aanhoudende serie gesprekken met de psycholoog die het kind begeleid, net als de endocrinoloog die de gezondheid bewaakt. Het gaat om minder dan 100 kinderen per jaar he... En kinderen die te vroeg in de puberteit komen horen we niks over: vind je dan ook niet dat de paniek een beetje boel selectief is en zich opvallend richt op een al gemarginaliseerde groep kinderen?

  • @tinovisscher8674
    @tinovisscher86746 ай бұрын

    Ik heb zelf betablokkers geslikt tijdens de puberteit. Dit heeft ook veel gedaan met mijn ontwikkeling. Ik kan me niet voorstellen dat het niks doet met je als dit slikt. Mooie en goeie vragen! Ik hou echt veel van jullie video’s. Mijn dank!

  • @GENleecossie

    @GENleecossie

    6 ай бұрын

    Waarom heb je dat genomen?

  • @ursanirak2870

    @ursanirak2870

    6 ай бұрын

    Je bedoelt puberteitblokkers?

  • @bout30

    @bout30

    6 ай бұрын

    ​@@GENleecossieAI praat je mee

  • @GENleecossie

    @GENleecossie

    6 ай бұрын

    @@bout30 AI is koud en kent geen gevoelens 😊

  • @edwindol3597

    @edwindol3597

    6 ай бұрын

    veel goeds gedaan voor je ontwikkeling of slechts? En ja het is een medicijn het is de bedoeling dat het iets met je doet.

  • @metaliusmadhead
    @metaliusmadhead6 ай бұрын

    Ze zijn meer bezorgd over de resultaten en dat dit mogelijk de behandeling zou moeten stoppen, dan of het eigenlijk wel veilig is? WAT?! Het doel van een medische behandeling is mensen helpen, waarom zouden ze in godsnaam doorgaan met een "behandeling" als bewezen is dat verkeerd is, oh ja maar het werkt. Ja, maar tegen welke prijs? En waarom niet zoals vroeger gebeurd, wachten tot ze volwassen zijn. Een Engelse arts heeft hier een goede uitspraak over: We are building the airplane as we are flying it.

  • @rorybaart8668

    @rorybaart8668

    6 ай бұрын

    "Ze" zijn helemaal niks, misschien laat Zembla ergens beter bewijs weg maar in de video is dat puur speculatie van die onderzoekster.

  • @Dutch3DMaster

    @Dutch3DMaster

    Ай бұрын

    " als bewezen is dat verkeerd is"

  • @Dutch3DMaster
    @Dutch3DMasterАй бұрын

    Het is wel typisch he, hoeveel van mijn reacties inmiddels verwijderd of onzichtbaar zijn gemaakt... Mag de waarheid over die andere groep kinderen die precies dezelfde middelen krijgt niet gehoord worden omdat het niet in het straatje van ongelimiteerd transfobisch zijn past? Omdat het laat zien dat jullie je werk niet goed gedaan hebben bij Zembla? Ik bedoel, wie is hier nou bang voor de feiten?

  • @Treinbouwer
    @Treinbouwer6 ай бұрын

    Dit is dus precies waarom je een balans moet hebben tussen progressief en conservatief:🤦‍♂️ soms moet iets veranderen, maar je moet er wel eerst een tijd over nadenken. Dat laatste is de laatste decennia niet gebeurd en er is ook regelmatig niet gekeken of het eerste het geval is. Je kunt er bom op zeggen dat over een aantal jaar problemen boven komen van de radicale ondoordachte beslissingen van de laatste jaren. Misschien niet in dit geval, je hebt immers ook niet voldoende onderzoek om te zeggen dat het schadelijk is, maar als je op verschillende plekken Russisch roulette speelt, zal het vast ergens fout lopen.😬

  • @schiffelers3944
    @schiffelers39446 ай бұрын

    Duh, als je de puberteit remt blokkeert dan komen ze nog niet in de puberteit, dus gaat die ontwikkeling op dat gebied niet door. Waarom men ook niet eeuwig op de puberteit-remmers moet. Alle ingrepen hebben risico. Eventueel moet plastische en cosmetische ingrepen ook maar even op de rem totdat alles daar ook beter is onderzocht. Geen vergelijkbare zaken, lol. Dat het onderzoek beter moet staat vast, dat het niet werkt is hiermee ook niet bewezen. En dat is de hoek welke linguïstiek wordt genomen hier, spijtig.

  • @whodis5774

    @whodis5774

    6 ай бұрын

    dat is niet de hoek die hier wordt genomen, er wordt duidelijk gezegd: het is belangrijk voor patienten en ouders om te weten dat we eigenlijk nog maar weinig weten van de effecten

  • @ttaibe

    @ttaibe

    6 ай бұрын

    Er is niet voldoende onderzoek gedaan naar wat de neven effecten zijn, er wordt wel beweerd dat de gevolgen omkeerbaar zijn. Dit weten we dus niet. Ik vind het niet verkeerd in ieder geval om daar vraagtekens bij te zetten. Helemaal in context van deze behandeling waar je eigenlijk nauwelijks fundering voor is. Dat neemt niet weg inderdaad dat je het niet te groot moet maken. Elke behandeling brengt risico's met zich mee. Opgroeien met (zware) psychische problemen heeft dat zeker ook. Je kan klagen over de linguïstiek. Oke, ik zie je punt. Maar ik heb de indruk dat het binnen de perken blijft aangezien hier verder niet of nauwelijks betere docus over zijn, die minder gekleurd zijn. En laten we eerlijk zijn, iedereen is gekleurd. Als je bijvoorbeeld de NOS er op na slaat kan je in (bijna) alle artikelen of willekeurige onderwerpen meer of minder kleuring terug vinden.

  • @mikedebruyn

    @mikedebruyn

    6 ай бұрын

    Maar de vraag is dus of dat wel zo is dat je het gewoon even uitstelt. Uit het onderzoek op dieren blijkt dat bepaalde delen van de hersenen na het slikken van die blokkers anders ontwikkelen dan als je geen blokkers had gebruikt. De vraag is dus ook of die blokkers op alles een rem zetten of dat er een bepaalde ontwikkeling in onze hersenen plaatsvindt omdat we ouder worden die wordt ondersteund door de hormonen die op dezelfde leeftijd vrij komen. Als je die hormonen dan een tijd onderdrukt kan dat van invloed zijn op de ontwikkeling van de hersenen die gedurende die tijd wel gewoon doorgaat. De manier zoals jij er over praat lijkt het haast alsof je denkt dat je het ouder worden een tijdje stil zet en dat is dus absoluut niet het geval.

  • @kayasper6081

    @kayasper6081

    6 ай бұрын

    Over pakweg 20 jaar zullen we op deze periode terugkijken met de conclusie dat er veel ernstige vergissingen zijn begaan om iets te "repareren" wat nooit stuk is geweest.

  • @rorybaart8668

    @rorybaart8668

    6 ай бұрын

    @@ttaibe Ha er zijn zeker nog veel minder objectieve meningen over, maar ik had zelf hogere verwachtingen van Zembla. Het voelt enorm naïef om dit alles los proberen te zien van de context van alle discriminatie en tot politieke speelbal maken van het onderwerp. Normaal zou ik het bijvoorbeeld ook gek vinden als een kliniek niet heel veel zin heeft in interviews. Met alle doodsbedreigingen, geweld en desinformatie naar/over transgender mensen en hun zorgverleners vind ik het al een stuk minder gek.

  • @sie11pervan
    @sie11pervan6 ай бұрын

    En mensen die er commentaar op hadden werden jarenlang weggezet als gekkies. Zoals met zo veel dingen. Achteraf toch weer gelijk..

  • @Google-Username

    @Google-Username

    2 ай бұрын

    En hoe.. Ik rook mezelf tegenwoordig maar dood, ik doe al jaren niks meer voor deze samenleving behalve nemen en nemen (tot er verandering plaats vindt). Zelfs al zou ik nu met dezelfde personen het hierover hebben als toen en ze bewijs zou tonen zoals filmpjes als deze, word ik nog steeds weggezet in de hoek van een gek. Dus ze doen maar, ze vreten zichzelf uiteindelijk wel op. 😅

  • @josvandenanjerklucht
    @josvandenanjerklucht6 ай бұрын

    ondertussen 30 jaar later en heb je zonder dat je weet wat iemand met iets ingespoten maar je weet niet wat het doet met wie? Wat een dumpster fire is dit hier aan het worden

  • @Google-Username

    @Google-Username

    2 ай бұрын

    Een hoop emotioneel labiele figuren die tegenwoordig hier rondlopen..

  • @Dutch3DMaster

    @Dutch3DMaster

    Ай бұрын

    Blijf vooral geloven dat endocrinologen een stelletje duistere figuren zijn hoor, die de ouders niet informeren over wat, hoe en waarom, en dat deze endocrinologen niet met een psycholoog die het kind gezien en gesproken heeft, heeft overlegd om tot het akkoord van de behandeling te komen. Deze Zembla uitzending verspreid vooral een hele hoop leugens: een van de gebruikte middelen is al meer dan 40 jaar op de markt en werd bijna 10 jaar langer al gebruikt om kinderen die te vroeg in de puberteit komen mee te behandelen. Maar daar is niks mis mee natuurlijk: transkinderen echter, die kunnen we even extra de grond in stampen door hun medische behandeling te omschrijven als schimmig, duister, niet gecontroleerd en weet ik veel wat.... Zembla heeft een pittige knieval gemaakt helaas, en dit is er een prima voorbeeld van.

  • @martiendejong8857
    @martiendejong88576 ай бұрын

    Omdat we jongeren niet meer mogen behandelen als blijkt dat er gevaren zijn aan de behandeling onderzoeken we de gevaren maar niet.

  • @Dutch3DMaster

    @Dutch3DMaster

    Ай бұрын

    Fout: Omdat we een gemarginaliseerde groep kinderen nog even verder de grond in willen stampen omdat we weten dat die kinderen noch hun ouders zich goed kunnen verdedigen tegen alle onzin. Kinderen die te vroeg in de puberteit komen worden al bijna 10 jaar langer behandeld met een middel dat al sinds begin jaren 80 op de Nederlandse markt is, maar daar horen we niks over. Vind je de paniek niet rijkelijk laat en bijzonder selectief om de gebruikte middelen plotseling onveilig, experimenteel en weet ik veel wat te beschouwen? Want de eerste groep kinderen die behandeld is, is nu in de 40... Toch horen we daar niks over... En als je je afvraagt waarom: OMDAT DE MEDICATIE VEILIG IS.

  • @bout30
    @bout306 ай бұрын

    Puberteit remmen kan niet... Permanent veranderen dat kan wel

  • @kayasper6081

    @kayasper6081

    6 ай бұрын

    Van geslacht veranderen kan ook niet. Je geslacht permanent beschadigen kan wel.

  • @twink276

    @twink276

    6 ай бұрын

    Het hele ding van pubertijd is dat je permanent veranderd.

  • @Dutch3DMaster

    @Dutch3DMaster

    Ай бұрын

    Nee? Niet? Hoe verklaar je dan de kinderen bij wie de puberteit (schrijf het dan op z'n minst goed) te vroeg begint succesvol geholpen zijn met PRECIES DEZELFDE MEDICATIE als transkinderen? Hoe verklaar je dan dat je alleen boos bent over transkinderen? Een van de middelen die ervoor in gebruik is is verder al meer dan 40 jaar op de Nederlandse markt... toch is de morele paniek naast rijkelijk laat ook bijzonder selectief.

  • @benstotil9677
    @benstotil96776 ай бұрын

    Goed werk dit

  • @LilithMiller-tn5jd
    @LilithMiller-tn5jd5 ай бұрын

    I mean how many persons are sexually abused who want this?

  • @twink276
    @twink2766 ай бұрын

    Dus bij dieren kans op ander sociaal gedrag tijdens de pubertijd. Boeit dat? Pubertijd is altijd al een bende geweest qua sociaal gedrag, meer of minder is denk ik niet problematisch. En dus kans op vertraagde ontwikkeling. Dan je zet ze gewoon wat langer op school lijkt me. Als dit de bijwerkingen zijn om er voor te zorgen dat een trans kind niet depressief (of erger) wordt op de langere termijn, dan valt het allemaal wel mee. Bij depressie werkt het brein van een kind/volwassene al helemaal niet meer goed. En dat gaat ook een hele hoop leerachterstand geven. Daar komt dan ook nog eens verhoogde kans op verslavingen bij. We zullen wel zien wat er allemaal wordt onderzocht in de toekomst.

  • @itsokaytobeaselfhatingjew5971

    @itsokaytobeaselfhatingjew5971

    6 ай бұрын

    Ik zou me meer zorgen maken, dat er wordt verwezen naar een studie, die niet de effecten van puberteit remmers onderzocht...dit lijkt meer op kwakzalverij, dan medische behandeling.

  • @GENleecossie

    @GENleecossie

    6 ай бұрын

    Dus puberteit is altijd al een bende geweest qua sociaal gedrag. Waarom dan puberteit blockers? En hoelang moet dat dan gebruikt worden ? Wat voor garantie geven puberteit blockers dat de puber in kwestie niet meer depressief na gebruik? Depressie komt in alle leeftijden voor zoals je al aangeeft. Bij een kind kan dat leerachterstand opleveren, bij een volwassene achterstand in de groei van carrière en zelfs ontslag. Zo ligt de kans op verslaving aan anti depressie of puberteit blockers op de loer . Ik heb helaas al van wat mensen afscheid mogen nemen door het gebruik van anti depressie medicatie, het dreef hen tot zelfmoord 😢 De kans op drugsverslaving ligt een stuk lager . Drugsverslaving komt onder alle vlakken van de maatschappij voor . Het zou de ggz en de hulpinstanties sieren is een keer te luisteren naar patiënten ipv meteen te grijpen naar medicatie. Het zou die zorg ook sieren om niet steeds te wisselen van behandelaars. Wat we ons als mens ook eens moeten realiseren is dat we makkelijk over te halen zijn om in iets te geloven wat houvast geeft . En we worden door het interweb en de msm continu overspoeld met hoe je je moet voelen, hoe je moet denken , wie je moet zijn . Tijd voor jezelf is er niet meer ,tijd voor ontwikkeling is er bijna niet meer . Ik ben 51 en heb mijn puberteit gelukkig zonder het interweb en een telefoon op zak mogen meemaken. Gelukkig tijd gehad en gekregen om na te denken ipv van het voorgeschoteld worden hoe en wat ik moet denken en voelen 😊

  • @Colinde86

    @Colinde86

    6 ай бұрын

    omdat in de pubertijd bijv. jongens de baard in de keel krijgen, meisjes ongesteld worden en borsten krijgen en alles wat daar bij hoort. Als je dat afremt / blokt, dan kan de puber in kwestie nog wat langer nadenken of hij wel of niet in transitie wil gaan. Verder helemaal met je eens wat betreft anti depressiva. Zelf ook zeer negatieve ervaring mee, werd te makkelijk en op te jonge leeftijd gegeven. Die tijd ligt gelukkig achter me. @@GENleecossie

  • @billmartins5545

    @billmartins5545

    6 ай бұрын

    Wat een simpele reactie. De ontwikkeling loopt ook een keer ten einde en als je dus een paar jaar je puberteit onderdrukt hebt kan je dat later niet meer inhalen, net als dat wanneer je als kind erg ziek bent geweest je vaak kleiner bent dan wanneer je niet ziek was: tijdens je ernstige ziekte groeide je niet goed en dat kan je niet altijd meer inhalen omdat je botten op een bepaald moment niet meer kunnen groeien. Dat zal met het brein ook zo zijn. Een paar jaar langer naar school helpt dan niet. Iemand die alleen maar vmbo aan kan zal nooit gymnasium kunnen doen ook niet als hij er jaren langer over mag doen. En wat denk je wel niet dat de sociale effecten zouden zijn van jaren langer over school doen? Kan je daarna wel doorleren en werken als je al niet mee kon komen op school? Depressie en neerslachtigheid is te behandelen met therapie en eventueel tijdelijk met medicijnen (zou bij minderjarigen altijd een laatste uitkomst moeten zijn).

  • @mikedebruyn

    @mikedebruyn

    6 ай бұрын

    Het lijkt alsof je denkt dat het ouder worden stop wordt gezet met de pubertijdsremmers. Het ouder worden gaat gewoon door en hersenen die normaal in die tijd beïnvloedt worden door hormonen worden dat opeens nu niet.

  • @fam.s.vdbrink7961
    @fam.s.vdbrink79616 ай бұрын

    Ik zou denken: accuut stoppen. Hier moet de politiek zich over uitspreken

  • @maanvis81

    @maanvis81

    6 ай бұрын

    Dat wordt na de verkiezingen iig... maar hopelijk wordt er daarvoor nog een daebat aangevraagd.

  • @SouthparkAvatarWater

    @SouthparkAvatarWater

    6 ай бұрын

    Transgenders zijn tegenwoordig heilig elke vorm van kritiek is transfobie

  • @Dutch3DMaster

    @Dutch3DMaster

    Ай бұрын

    Waarom acuut stoppen? Een van de middelen is al meer dan 40 jaar oud, en werd als eerste gebruikt om kinderen bij wie de puberteit te vroeg begint mee te behandelen. Die zijn dus nu zo in de veertig. Bijna 10 jaar later pas werden transkinderen voor het eerst behandeld: het leidde tot het opzetten van de aller-allereerste genderkliniek ter wereld die ook transkinderen behandeld. Vind je ook niet dat naast de andere behandeldoelen (IVF-trajecten, kankerbestrijding, endometriosebehandelingen) de paniek dan niet alleen rijkelijk laat maar ook een beetje boel selectief is? Als die eerste groep kinderen zulke gruwelijke gevolgen heeft ondervonden, waarom horen we DAAR dan niks over? Want die groep kinderen krijgt die medicatie makkelijker dan een transkind ze ooit krijgt, zonder psychologische screening (wel met gezondheidscontroles natuurlijk). Waarom is een journalistiek platform dat ooit een pittige reputatie had zoals Zembla zo beroerd omgegaan met de vraag en laat men zo onwijs veel dingen weg waardoor men (ik kan het alleen maar hopen als iets dat onbedoeld is) de suggestie wekt dat deze medicatie ontworpen werd met transkinderen in het achterhoofd en dat men zogenaamd blind is voor de lange-termijn gevolgen? Want die weten we grotendeels he: die andere groep kinderen werd er bijna 10 jaar eerder al mee behandeld.

  • @GAINZonWHEELS
    @GAINZonWHEELS6 ай бұрын

    Dat is niet waar, het is nooit meer omkeer baar"…

  • @Dutch3DMaster

    @Dutch3DMaster

    Ай бұрын

    Dus al die kinderen die te vroeg in de puberteit komen zijn permanent kind gebleven? Want die krijgen gewoon dezelfde medicatie he? Maar dat verzaakte Zembla de kijker uit te leggen omdat ze daar dit keer absoluut hun werk niet goed gedaan hebben.

  • @seanmaddows9790
    @seanmaddows97906 ай бұрын

    Het is al te gek voor woorden dat dit onderzocht moet worden. Het westen verdient zijn eigen ondergang

  • @Dutch3DMaster

    @Dutch3DMaster

    Ай бұрын

    Ja? Dus met minder dan 100 kinderen per jaar die zich aanmelden en waarschijnlijk nog minder per jaar die een behandeling krijgen gaat het Westen naar de tering? Leg me dat eens uit? Want statistisch gezien snap ik niet dat een percentage van minder dan 0,000006% van de Nederlandse bevolking de ondergang van de Westerse beschaving op z'n conto kan schrijven.

  • @kookverslaving
    @kookverslaving6 ай бұрын

    lekker soundtrackje van Severance onder gezet

  • @socialkreature
    @socialkreature6 ай бұрын

    Heeft FVD toch weer eens gelijk, voor de zoveelste keer..

  • @bornwithoutconsentobviously

    @bornwithoutconsentobviously

    6 ай бұрын

    Ik zou zeggen, de eerste keer.

  • @socialkreature

    @socialkreature

    6 ай бұрын

    @@bornwithoutconsentobviously Oekraïne?

  • @gusgoof358

    @gusgoof358

    6 ай бұрын

    Hebben hun ook een keertje gelijk!

  • @twink276

    @twink276

    6 ай бұрын

    ​@@socialkreaturebeetje verdacht dat FvD de Oekraïne oorlog kon voorspellen, vind je niet? Ohja, Thierry heeft connecties met het Kremlin..... Dat is een andere Zembla aflevering.

  • @Treinbouwer

    @Treinbouwer

    6 ай бұрын

    Dat komt niet omdat partijen als FVD zo verstandig zijn, maar omdat van oorsprong degelijkere partijen besloten hebben zich ervan te distantiëren door exact het tegenovergestelde te doen van wat partijen aan de rechter flank zeggen.

  • @berendbotje62
    @berendbotje626 ай бұрын

    Kappen er mee je weet niets van de lange termijn

  • @definitlynotbenlente7671

    @definitlynotbenlente7671

    2 ай бұрын

    als je een transitioning van geslacht wilt is het beste om dat voor de puperteit te doen echter mag dit pas bij 18 jaar (te laat dus) de blockers zijn ervoor om bedenktijd te geven en zodat de transitie zo goed mogelijk uitgevoerd kan worden want als de pupertijdt voorbij is ben je te laat je kunt wel willen dat er geen lhbtq mensen bestaan maar ze zijn er wel

  • @Dutch3DMaster

    @Dutch3DMaster

    Ай бұрын

    Nee? Dus al die kinderen die te vroeg in de puberteit kwamen en al begin jaren 80 behandeld zijn en nu dus ergens in de veertig zijn hebben gruwelijke lichamelijke klachten waar we niets van weten? Waar we niets van horen omdat??? Ja, waarom eigenlijk? Misschien omdat de lange-termijn gevolgen ER NIET ZIJN? Vind je niet dat een middel dat al meer dan 40 jaar op de markt is en nooit met transkinderen in het achterhoofd ontwikkelt is maar voor kinderen die te vroeg in de puberteit komen rijkelijk laat de beschuldiging van "gevaarlijk" opgeplakt krijgt, en dat deze beschuldiging bovendien opvallend selectief gericht is op een toch al gemarginaliseerde groep mensen/kinderen? Is dat niet een beetje heel erg toevallig? En is het ook niet een beetje boel bizar dat zo'n detail door Zembla COMPLEET GENEGEERD wordt?

  • @lidysellink2221
    @lidysellink22216 ай бұрын

    Wat hebben de prikken gedaan met de gezondheid van de wereld bevolking , dit is ook niet meer om te keren .!!!!

  • @onartistiek
    @onartistiek6 ай бұрын

    Goed werk, bedankt Zembla!