Hai, torsk og andre arter i Oslofjorden

I Oslofjorden er det både hai og torsk, men økosystemet i Oslofjorden er i ubalanse. Det er færre blåskjell, bestanden av torsk har kollapset, og fjorden gror igjen av alger. Oslofjorden sliter, men den er ikke død. Oslo kommune har gjort en stor innsats med å hente opp tapte teiner og fiskeredskaper fra Indre Oslofjord, slik at de ikke lenger kan drive spøkelsesfiske. Dette gir et unikt innblikk i hva slags dyr som lever og skjuler seg i fjorden, men også om truslene dyr og natur opplever.
De aller fleste undervannsklippene i videoen er fra Indre Oslofjord. Stor takk til Green Bay og Oslo Havn for alle klipp filmet med undervannsdrone.
🏘️Oslofjorden har et enormt nedbørsfelt. Osloområdet kan sammenlignes med en utslagsvask. 118 kommuner ligger i nedbørsfeltet og påvirker Oslofjorden.
🌊Indre Oslofjord er en grunn fjord med en dybde på 20-30 meter, selv om det også er dypere visse steder. Ved Drøbak er Oslofjorden smalest og grunnest, med en bredde på ca. 1 km og en dybde på ca. 20 meter.
🫧Den smale og grunne terskelen ved Drøbak fører til begrenset vannutskiftning, og dermed oksygenmangel i store deler av de dypere vannmassene i Indre Oslofjord, særlig i Bunnefjorden.
💧Generelt har vannkvaliteten i Indre Oslofjord blitt betydelig bedre siden 1970-tallet på grunn av utbygging av renseanlegg og system for ledningsnett og avløpsvann.
👍Staten vedtok i 2021 en femårig tiltaksplan for Oslofjorden. Ifølge tiltaksplanen er det tre hovedårsaker til forurensningen av Oslofjorden: Stor tilførsel av næringsstoffer og miljøgifter, langvarig overfiske, med blant annet bunntråling som ødelegger for livet på havbunnen og bygging i strandnære områder.
💩Til tross for strengere regelverk og bedre renseteknologi, går det fremdeles urenset avløpsvann ut i Oslofjorden. Det er ca. 50 renseanlegg rundt Oslofjorden. Oslo, Bærum, Asker og Nesodden er blant de få kommunene som har moderne renseanlegg som fjerner nitrogen fra kloakken.
🚙Avrenning fra gater og veier, gjelder særlig Indre Oslofjord, og fører alt fra tungmetaller, oljekomponenter og mikroplast ut i fjorden. Hyppigere flom på grunn av klimaendringer vil føre til mer avrenning fra elver og bekker.
00:00 Sel i Oslofjorden
00:20 Spøkelsesfiske
00:40 Småflekket rødhai
00:57 Påfuglmark
01:25 Hummer, en nøkkelart
02:09 Oslofjorden og torsken sliter
02:26 Torsken, viktig for økosystemet
03:14 Ålegras
03:28 Skarven dør i teiner
04:16 Bløtkoraller
04:50 Leppefisk, Nordens tropefisk
05:42 Hva som faktisk fins i fjorden vår

Пікірлер: 1

  • @niklasnaper6596
    @niklasnaper659628 күн бұрын

    Fin videosnutt! Det er så viktig å få dette frem i lyset da det er på overtid for lengst.