Hümik Asit Nedir?

Үй жануарлары мен аңдар

‍Humik ve fulvik asitler, bitki ve hayvanların doğal çürümesi sonucu gerçekleşen kimyasal ve biyolojik etkileşimler sonucu oluşan mikroorganizmaların, biyolojik aktiviteleri yoluyla ortaya çıkan bileşenlerdir.
Tek bir asit olmayan humik ve fulvik asitler toprak, turba, tatlı su ve okyanuslar gibi doğal kaynaklardan gelen karmaşık moleküllerdir.
En zengin humik asit içeriği, yer kabuğunun yüzeye yakın katmanlarında ve leonardit olarak adlandırılan yüksek konsantrasyonda bulunur.
Humik asit, toprak ile bitkiler arasındaki besin maddelerinin aktarımı için çok değerli olup, bitki köklerinin su ve besin maddelerine bağlanmasına yardımcı olur. Yüksek humik asit seviyeleri verimi önemli ölçüde artırabilir.
Humik asit bitki beslemede ana gübre değildir. Bitkilerin ihtiyaç duydukları besinler olan azot, fosfor, potasyuma ilave ikincil besinler ve iz elementlerin alınmasını kolaylaştırıcıdır.
Topraktaki organik maddelerin ana içeriği humustur. Humik asit ise humusun en aktif maddesidir.
Bitkiler ve hayvanlar öldüğünde, molekülleri toprakta diğer organizmaların kullanımı için kullanılabilir hale gelir.
Bakteriler, mantarlar, protozalar, solucanlar ve hatta böcekler bu taze materyali tüketir. Bu işlem uzun süreler ve bir kaç döngü boyunca yapılması sonucunda humus oluşur.
Humus diye adlandırılan ve üç bileşenden oluşan bu maddeler şunlardır:
Fulvik asit: Tüm pH koşulları altında suda çözünür ve düşük moleküler ağırlıkta olup; sarı ila sarı-kahverengi renkte humik bir maddedir.
Humik asit: Daha yüksek pH değerlerinde çözünebilen ve fulvik asitten daha fazla molekül ağırlığına sahip koyu kahverengi bir humik maddedir. Humik asit yüzyıllarca bozulmadan toprakta kalabilir.
Humin: Herhangi bir pH'da ve suda çözünmeyen, yüksek bir moleküler ağırlığa sahip ve sıvı humik asit ürünlerinde bulunmayan siyah humik bir maddedir.
Humik Asitin Faydaları Nelerdir?
⦁ Besin alımını arttırır.
⦁ Toprakta su tutma kapasitesini arttırarak bitkilerin kurağa karşı direncini arttırır.
⦁ Genel toprak yapısını iyileştirir.
⦁ Toprakların pH değerini düzenler.
⦁ Demir alımını artırarak demir klorozunun ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
⦁ Genel bitki sağlığını iyileştirir, bitkilerin zararlılara ve hastalıklara karşı dayanımını arttırır.
⦁ Bitki hacmini artıran kök büyümesini uyarır.
⦁ Çimlenmeyi artırır.
⦁ Bitki büyümesini teşvik eder, verimi ve kaliteyi arttırır.
⦁ Tohum zarını ve metabolik aktiviteleri uyarır ve böylece çimlenme oranını arttırır.
⦁ Fotosentezi; bitkinin şeker ve vitamin içeriğini arttırır.
⦁ Humik asit nitratı bağlayıp kök bölgesi çevresinde tutarak, yeraltı suyuna sızan nitratı azaltır ve yeraltı sularını korur.
⦁ Herbisit, pestisit ve fungisitin etkinliğini arttırır.
Humik Asit Nerelerde Kullanılır?
Organik toprak düzenleyicisi olan humik asitler, toprağın gübreyi daha iyi almasını sağlar.
Tarla bitkileri, sera yada açık alan sebze yetiştiriciliklerinde, meyve ağaçları, zeytin, bostan, bağ gibi tüm bitkisel ürünlere ilave olarak, humik asitler organik yetiştiricilikte de kullanılan gübre içinde mutlak suretle olmalıdır.
Ayrıca ekim öncesinde de tohuma humik asit uygulaması yapılabilir. Humik asit sulandırılmadan ya da yarı yarıya sulandırılarak tohumlar kaplanır. Sonrasında 15-20 dakika güneşte kurutulan tohumların toprağa ekimi gerçekleştirilebilir.
Humik Asit Ne Zaman Kullanılır?
Asıl amacı toprağın fiziksel ve kimyasal yapısını iyileştirmek olan humik asitler; bitkilerin tüm gelişme dönemlerinde kullanılabilir.
Tarla bitkilerinde ve seralarda tohum ekimi yada fide dikiminde veya hemen öncesinde kullanılabilir. Meyve bahçelerinde ise sonbahar veya erken ilkbaharda toprağa uygulanır.
Tarımla ilgili daha fazla içerik için sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın!
👉🏽 www.hortiturkey.com/
Diğer sosyal medya hesaplarımızdan da aramıza katılabilirsiniz!
👉🏽 Instagram: / hortiturkey
👉🏽 Facebook: / hortiturkey
👉🏽 Linkedin: / hort. .

Пікірлер

    Келесі