Groeten uit Drenthe

Groeten uit Drenthe
muziek - Cuby & the Blizzards - Window of My Eyes
De Gasterse Duinen - Drenthe
De Gasterse Duinen bestaat uit een golvend heidelandschap. Forse stuifduinen en vennen bepalen grotendeels het aanzicht van het terrein. Het terrein ligt ten noorden van Gasteren Op het terrein zijn een hunebed en karrensporen te vinden.
Doldersummerveld- Drenthe
Een uitgestrekt vochtig heidereservaat, gelegen op de flank van het beekdal van de Vledder- en Wapserveensche A, ten noorden van Doldersum. Het veld maakt deel uit van het Nationaal park Drents-Friese Wold. Het natte heideveld gaat aan de noordzijde over in een reliëfrijk, voormalig stuifzandgebied.
Uffelter Binnenveld - Drenthe
Tussen Uffelte en Havelte ligt het Uffelter Binnenveld: een ongelooflijk mooi stukje Drents landschap: ondoordringbaar 'oerbos', besloten heideveldjes, raadselachtige bosvijvers, grillige vliegdennen, bloeiende schraallanden en de mooiste vennetjes.
Gasterse Duinen
Ten noordwesten van het dorp Gasteren liggen de Gasterse Duinen, een van de mooiste heide- en stuifzandgebieden van Drenthe. Zonder meer uniek is de ligging van het terrein in het stroomdal van de Drentsche Aa, ingeklemd tussen het Gastersche Diep, het Oudemolensche Diep en het Anlooër Diepje. De middeleeuwse karrensporen en het hunebed bewijzen dat de mens al minstens 5000 jaar in de Gasterse Duinen zijn sporen nalaat.
Scharreveld - Drenthe
Het nabij Westerbork gelegen Scharreveld bestaat uit een viertal heiderestanten temidden van een modern ontginningslandschap. In deze overwegend open, enigszins golvende heideterreinen bevinden zich enkele fraaie vennen.
Het Drouwenerzand - Drenthe
Het Drouwenerzand is een natuurgebied met heide en stuifzanden, gelegen in de Borger-Odoorn en voor een klein gedeelte in de Aa en Hunze. Het werd in 2009 aangewezen als aardkundig monument.
Hijkerveld
Hijkerveld - Drenthe
Het Hijkerveld behoort tot de grootste heidevelden van Drenthe. Ook het vloeiveldencomplex annex vogelreservaat Diependal vormt een onderdeel van het
Hijkerveld.
Ten noorden van het dorp Hijken ligt het Hijkerveld. Het weidse heidegebied met de tientallen vennen en veenrestanten geeft een goede indruk van het Drentse landschap van weleer. Op en om het Hijkerveld zijn talloze sporen van prehistorische bewoning te vinden. Verspreid over het terrein zijn veel grafheuvels te zien. In het zuidelijk deel van het Hijkerveld bevindt zich een groot celtic-field of raatakkercomplex.
Orvelterzand
Het noordelijk deel van dit schitterende boomheidegebied bestaat uit een overwegend vlak en vochtig heideterrein met een ven en wat venige laagten. Meer naar het zuiden toe wordt het gebied aanmerkelijk droger. Plaatselijk komt ook nog 'levend' stuifzand voor.
Hooge Stoep
Boswachterij Gees bestaat uit bos dat is aangeplant tussen 1920 en 1940. Het grootste deel is loofhout, afgewisseld met verschillende vennetjes en twee heidevelden, het Mekelermeer en de Hooge Stoep
Schapenpark
Op de woeste Drentse zandgronden zijn begin vorige eeuw duizenden bomen geplant. Ze moesten de dorpen tegen stuifzand beschermen. In 1972 waaide een groot stuk van het bos om door een hevige storm. De ene helft is opnieuw bebost. De andere helft wordt begraasd en heeft nu de naam het Schapenpark. Op het Molenveld loopt een kudde Drentse heideschapen.
Boswachterij Schoonloo
Schoonloo ligt midden op het Drents plateau. Het uitgestrekte bos wordt afgewisseld door enkele open gebieden. Ze hebben namen als De Tweelingen, het Elpermeer en de Meeuwenplassen. Het natuurgebied biedt onderdak aan veel bijzondere planten en dieren. De das en de veenbesparelmoervlinder komen er voor.
Boswachterij Grolloo
Grolloo (Drents: Grol) is een klein esdorp in het zuidwesten van de gemeente Aa en Hunze in de Nederlandse provincie Drenthe, gelegen op de Rolderrug. aan de N376 tussen de dorpen Rolde en Schoonloo. Ten oosten van het dorp liggen de Grollooërkoelanden, ten noorden het boscomplex Grollooërveld en ten zuidoosten ervan vindt men het Grolloërveen, onderdeel van de boswachterij Grolloo.
Het Groote Zand
Het Groote Zand ligt langs de noordelijke rand van de Boswachterij Hooghalen. Het dankt zijn naam aan de uitgestrekte zandwoestenij waar het ooit deel van uit maakte. Toch bestaat het Groote Zand uit heel wat meer dan stuifzand. Het is een afwisselend heidelandschap. Opmerkelijk is dat de natste delen van het terrein vaak hoger liggen dan de drogere delen. Het zeer plaatselijk voorkomen van keileem in de ondergrond, dat het water belet weg te zakken, is hiervoor een verklaring
Wildenberg-Rabbinge
Op een deel van dit heide- en stuifzandgebied is in de loop van de tijd een aantrekkelijk bos tot ontwikkeling gekomen. Het deel van de heide dat tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven, grenst hier aan de beek.

Пікірлер