Greselile Investitorului Modern cu Dan Sulica S08E06

‪@DanSulica‬ este unul dintre cei mai vechi educatori financiari din România și unul dintre cei mai activi. Este fondatorul proiectului Idei si Bani (ideisibani.ro/) cu o experiență foarte mare investițională și ne bucurăm că este aici alături de noi.
Este un investitor care caută mereu să investească diversificat în cele 4 clase de active: imobiliare, mobiliare, cash și afaceri. Este speaker la zeci de evenimente, trainer cu multe cursuri realizate pe domeniul investițional și consultant independent de investiții.
Vă recomandăm foarte mult să-l urmăriți și să participați la toate webinarii realizate de Dan pentru ca oferă foarte multe informații prețioase care cu siguranță o să vă ajute pe viitor.
Super CONCURS!
Avem 2 cărți de oferit de la editura ‪@ActsipolitonRo-carti-audio‬ pentru 2 asculători care ne răspund prin comentariu mai jos la următoarea întrebare:
”Care sunt greșelile pe care le-ai făcut în investiții și ce ai învățat din ele?”
Concursul este realizat până pe 10 aprilie. Pe 11 aprilie vom anunța câștigătorii printr-un reply la comentariul lor. Vom alege câștigătorii în funcție de răspunsul oferit la întrebare.
Detalii despre cărți pe care le poți câștiga găsești aici:
- www.actsipoliton.ro/nicole-la...
- www.actsipoliton.ro/ruth-souk...
Acest episod nu s-ar fi putut realiza fără ajutorul partenerilor noștri care ne susțin în anul 2024:
- Broker Oficial al Podcastului: @XTBro - Investește și Tranzacționează cu un broker reglementat și premiat. Detalii oferta 0% comision la acțiuni și ETF-uri clasice aici - geolink.xtb.com/lD55b
- Banca Oficială a podcastului: Raiffeisen Digital Bank - o bancă digitală, disponibilă clienților români 100% digital, oriunde, oricând. Bucură-te de un cont curent cu ZERO costuri, transferuri rapide prin intermediul serviciului național de plăți instant și cumpărături online sigure. La deschiderea contului, primești și un card de debit virtual, absolut gratuit! Descarcă aplicația și vezi cât de simple și accesibile sunt serviciile bancare cu Raiffeisen Digital Bank. - bit.ly/RaiffeisenDigitalBank
- Editura Act și Politon este specializată pe domeniul financiar și e cel mai important producător de cărți audio din România, care ne oferă cărțile pentru concursurile noastre.
- Aplicația investestelabursa.ro/ de unde ne informăm în legătură cu toate companiile care sunt cotate la BVB.
Linkuri utile:
Curs Investiții pentru începători - bit.ly/3yUTEJl
Consiliere Investiții & Educație Financiară - bit.ly/3neid0Y
Podcastul Banii Vorbesc - laurentiumihai.ro/category/ba...
Blogul - laurentiumihai.ro/
Capitole:
0:00 Intro
3:52 Cea mai mare greșeală investițională a românilor
7:14 Importanța fondului de siguranță
8:10 Lipsa obiectivelor în investiții
10:24 Specialiștii și sursele de încredere pentru informare
16:01 Datoriile bune vs datoriile rele
18:07 Investițiile în cele 4 clase de active
20:53 Importanța răbdării în investiții
25:07 Lipsa unei strategii investiționale
31:56 Comisioanele trebuie luate în considerare
33:39 Știrile pentru analiza instrumentelor investiționale
39:17 Obiectivul știrilor pesimiste despre imobiliare
42:47 Greșelile investitorului Dan Sulica
44:55 Apetitul românilor pentru investiții
46:25 Importanța diversificării și a evoluției de investitor
51:08 Valoarea profitului generat de portofoliul de investiții
56:30 Rata de retragere dintr-un portofoliu
57:50 Readaptarea instrumentelor, în timp
59:23 Greșeala ignorării impozitelor
1:02:57 Cum investește Dan Sulica
1:06:56 Investițiile ca un maraton
1:07:50 Concursul episodului
Music from Uppbeat (free for Creators!):
uppbeat.io/t/mountaineer/chec...
License code: ZHUC0EBWJIM2BPZW
#investitii #imobiliare #bursa

Пікірлер: 104

  • @daniel-luciansevera1592
    @daniel-luciansevera15922 ай бұрын

    Dan Sulica este fenomenal! Vă respect pt munca voastră și pt ca ne-ați dat oportunitatea de a sta ca un elev ascultător în fața profesorilor și a asculta cu atâta băgare de seamă o lecție foarte bună, cu atâtea lucruri de învățat!

  • @devasandu
    @devasandu2 ай бұрын

    Investisem în acțiuni la BVB în 2008 după care a venit criza, și după 2 ani am vândut în pierdere. În acei ani nu aveai acces la așa multe informații. important este că am reînceput să investesc din 2022.

  • @skd
    @skd23 күн бұрын

    Cand faci trading, te lupti cu angajatii din banci, practic genii alese de mana de directorii bancilor si instruiti ani de zile de cei mai buni din domeniu. Aia dorm doar miercuri si au la dipozitie informatii de care tu auzi dupa 3 zile. Practic ei asa fac banii, pe spinarea "traderilor" care au impresia ca stiu ce fac. Stii jocul ala, Aviator? E, cam asa e trading-ul.

  • @jurcsisinpisti2102
    @jurcsisinpisti21022 ай бұрын

    Greșeala mea a fost la început că m-am dus numai pentru dividende mari fără să mă documentez! Și am pierdut niște bani, doar am învățat că dacă vreau pe termen lung să învestesc, nu Este ce-a mai bună investiții! Mulțumim pentru acest Podcast foarte educativ!

  • @roxanamunteanu1637
    @roxanamunteanu16372 ай бұрын

    Greșeala mea, pana acum (investesc doar de un an), este de a nu mă informa suficient despre instrumentele in care investesc. Am investit in niște chestii dubioase cu cryptomonede, abia după aceea am inceput sa mă informez, să mă educ , de fapt, să vreau sa stiu. Am pierdut multi bani, dar consider că a fost plata pentru faptul că am aflat că, dacă vreau să știu, pot să știu ! Nici atâta nu știam acum 1 an.... Mulțumim de emisiune !!! Ascult de fiecare dată !

  • @gabimuresan9188
    @gabimuresan91882 ай бұрын

    Cea mai mare greseala pentru mine a fost ca , nu am facut un fond de siguranta suficient de mare (doar 2 luni) si m-am apucat de investit, si pe urma am fost nevoit sa vand din portofoliul acumulat , desi stiam ca e bine sa ai un fond de urgenta, plus siguranta facut si doar apoi sa te apuci de investit. Felicitari pentru podcast!

  • @Ionut35
    @Ionut352 ай бұрын

    Greseli au fost mai multe, printre care: 1. La inceput o supra-diversificare cu sume mici in multe ETF-uri (12). Acum am 3 ETF-uri si platesc mult mai putine comisioane. 2. Rebalansare saptamanala de ETF-uri. Acum am 3 si doar le alimentez lunar. 3. Pe langa cele 3 ETF-uri, am cautat companii ce dadeau divident mare. Se pare ca pe termen lung este contra productiv. 4. Pastrarea pe card si cash a fondului de rezerva. Dupa o perioada lunga in care nu l-am folosit, am calculat cat as fi putut castiga daca era tinut in obligatiuni sau titluri de stat. E tot fond de rezerva si nu afecteaza portofoliul de actiuni la nevoie, dar in caz de nefolosire, fondul creste

  • @georgeispas8830
    @georgeispas88302 ай бұрын

    Cea mai mare greseala a fost sa-mi adaug in portofoliu DGI companii din germania, olanda, irlanda, canada etc. Impozite mari si nu se evita dubla impozitare

  • @IsabelaGhebarus
    @IsabelaGhebarus2 ай бұрын

    Greseala mea cea mai mare a fost cumpărarea unei case pe vârful crizei din 2008, la care am plătit rate din ce in ce mai mari si mai greu de suportat până în 2015 când am dat-o in plata. Deși a fost închiriată, de la 1000euro/luna in 2009 a ajuns la 300euro/luna in 2014 iar rata era de peste 1000euro. Dacă ar fi fost acum, as fi închiriat in regim hotelier, as fi gasit soluții.. Am invatat ca trebuie sa-mi calculez gradul de indatorare si ca trebuie sa fac mai multe "picioare financiare" atunci când afacerile sunt pe val..

  • @andreeapatranoiu
    @andreeapatranoiu2 ай бұрын

    Am tinut banii numai in banca, in depozite in mare parte, timp de peste 10 ani si abia acum am inceput sa iau contact cu educatia financiara in asa fel incat sa realizez ca ar fi fost mai bine sa ma apuc mai demult de investit si ca inflatia m-a facut sa pierd bani pentru ca banii s-au devalorizat. Multumesc!

  • @danielchereches6388
    @danielchereches63882 ай бұрын

    Greseala cea mai mare pentru mine este faptul ca, nu am inceput sa investesc mai repede. Am inceput cu rambursarea anticipata a unui credit ipotecar, pe care l=am achitat cu o anticipatie de 18 ani.Credirul ipotecar m-a invatat sa fac economii si am continuat cu economii in euro, apoi mi-am dat seama ca suma economisita depaseste nevoile mele pe 6 luni. Am continuat cu investitia intr-un fond de pensii private pilon 3, echivalent cu 400 euro anual care sunt scutite de impozit. Dupa o buna documentare am continuat cu investitii in titluri de stat, investitie constanta lunar timp de doi ani 2022-2023, acum capitalizez dobanzile si mai adaug lunar o suma de bani. Voi continua cu investitii in ETF-uri ca investitie pasiva Dupa documentare atenta posibil sa trec sa investesc eu direct in actiuni la societatile cuprinse in indicele BET. Foarte important .eu sunt mai conservator, prefer castig mai moderat faara riscuri dar constant.

  • @tradingdelazero

    @tradingdelazero

    2 ай бұрын

    Ai făcut lucrurile "ca la carte". Felicitări. Cu siguranță vei ajunge la un portofoliu impresionant in câțiva ani👏

  • @nicolaecaliman6743
    @nicolaecaliman67432 ай бұрын

    Greseala mea a fost faptul ca am investit in 2004-2005 aproximativ 1300 de lei, si i-am retras. Dacă ar fi rămas acea sumă investită, posibil ca aveam o avere în moemntul de față, un posibil ..FIRE. De vreo câteva luni am început cu adevarat educarea mea financiară, si am înțeles faptulo că am greșit foarte mult prin faptul că nu am lăsat acei bani să lucreze în locul meu, ca sa nu mai spun de partea în care aveam ocazia sa mai adaug în timp și alte fonduri.

  • @androane
    @androane3 күн бұрын

    Cred ca cea mai mare greseala pe care o fac si cei mai multi este a nu investi in sine. A investi in tine si in skill-urile tale ofera cel mai bun randament.

  • @BaniiVorbesc

    @BaniiVorbesc

    2 күн бұрын

    Foarte bun punctul de vedere.

  • @user-ff3rn8gf4w
    @user-ff3rn8gf4w2 ай бұрын

    Una din greseli a fost la criza covid. Am sesizat relativ repede dupa ce circulatia in lume a inceput sa fie restrictionata ca va urma rapid caderea burselor. Am vandut o parte din portofoliu. Ma asteptam ca revenirea pe burse sa se faca dupa 1-2 ani. Dar dupa doar cateva luni piata a urcat la fel de rapid. Si in urma recumpararii actiunilor nu am castigat mare lucru, dar mi-am dat seama ca riscasem mult fara rost.

  • @danieli.8746
    @danieli.87462 ай бұрын

    Greșelile mele făcute în investiții sunt următoarele: am cumpărat acțiuni de tehnologie pe principiul value investing acum câțiva ani, când erau subevaluate (eg. AMAT, Micron, GOOG, WDC etc.) și nu am avut suficientă răbdare pentru a fructifica creșterile spectaculoase din 2023 și 2024. Am gândit inițial ca un investitor și am acționat ca un trader. O alta greșeală a fost aceea de a cumpăra mai multe acțiuni de tip growth chiar inainte de corecții. 😅 Plus alte câteva greșeli, bineînțeles. Oricum, am fost relativ precaut si nu am pierdut sume considerabile. Consider că de banii pierduți am învățat niște lecții valoroase pentru viitor.😊 Spor!

  • @ionutstan3164
    @ionutstan31642 ай бұрын

    Informații de calitate felicitări și 👍😊😊😊

  • @stefanhorotan3685
    @stefanhorotan36852 ай бұрын

    Buna ziua. Greseala mea, cea mai mare, este ca am inceput sa investesc fara a avea un plan de investitii. Din pacate nici acum nu pot spune ca planul meu este complet. Doresc sa creez doua portofolii de investitii, unul de ETF-uri si unul de actiuni platitoare de dividende, iar pentru al doilea inca nu am stabilit un plan concret de investitii ( criteriile exacte de selectare a societatilor, cand cumpar, cand vand o actiune, etc.). De asemenea, o alta greseala a fost ca nu am studiat indeajuns brokerii prin care sa investesc, astfel ca acum am ajuns la al treilea, mutarea de la unul la altul presupunand costuri in plus. Lectia invatata este ca pana nu mi-am stabilt exact un plan de investitii (in ce doresc sa investesc, reguli clare de investit, obiective, etc.) nu am obtinut randamentele dorite, am cumparat si am vandut in functie de emotii si nu am reusit sa imi creez un portofoliu.

  • @cipriano659
    @cipriano6592 ай бұрын

    Am investit intr-o companie dintr-un domeniu foarte promitator in streaming de video, cu multiplii financiari beton, am urmarit rapoartele financiare si am pierdut 90% din banii economisiti pentru ca am facut extrem de mult cost average... insa dupa 1,2,3 ani afacerile firmei respective au scazut an de an asadar investitia la bursa in companii individuale fara a intelege foarte bine modelul de business al companiei este o bomba cu ceas a carei explozie, sansa ta ca mic investitor fara sa fii in domeniul respectiv e minima sa o preconizezi, in vremuri bune totul e lapte si miere, iar cand va exploda impactul asupra vietii tale va fi enorm in special psihologic.. asa ca pe viitor daca voi mai reusi sa economisesc voi prefera investitiile plictisitoare in titlurile de stat!

  • @dramaticquiz
    @dramaticquiz2 ай бұрын

    11:24 Cele mai bune sfaturi pe care ar trebuii sa le urmeze toti cei care cumpara cursuri.

  • @MickStanciou
    @MickStanciou2 ай бұрын

    Foarte bun episod!!!

  • @BaniiVorbesc

    @BaniiVorbesc

    2 ай бұрын

    Mulțumim 🙌

  • @nazguul512
    @nazguul5122 ай бұрын

    cea mai mare greseala pe care o poate face cineva, FOMO. Ce am invatat? Emotiile nu au ce cauta in acest domeniu :)

  • @giureaana8454
    @giureaana84542 ай бұрын

    Greșala mea a fost că am vândut în panică,pierzând cam 2000 de euro😢. Ce am învățat? Că și dacă ți se spune sa nu faci asta,chiar daca nu ești neapărat începător,emoțiile cântăresc mult în investiții

  • @detectiviiapeipierdute
    @detectiviiapeipierdute2 ай бұрын

    greseala mea e ca am fugit dupa dividente mari.....am vandut companii care nu au mai dat dividende mari pentru companii care ofereau un dividend mare....apoi am vazut cum au crescut companiile care le-am vandut

  • @Gabriel_Ak
    @Gabriel_Ak2 ай бұрын

    Prima greseala cand am inceput sa investesc, a fost sa investesc in ce am m-au sfatuit unele persoane, fara a ma documenta. Partea rea a fost ca, criptomonedele fiind foarte volatile, am pierdut banii investiti. A doua greseala a fost sa ma panichez la o scadere a pietei, si cu toate ca eram documentat, nu am avut incredere si am scos banii. Mutare care s-a dovedit a fi o greseala in urmatoarele 2 luni, cand valoarea activului a revenit, chiar a fost peste.

  • @AlexandraBoeru-pz8qs
    @AlexandraBoeru-pz8qs2 ай бұрын

    Cea mai mare greseala a fost sa nu fac nimic cu banii, daca nu ii cheltuiam ii tinem la "saltea" neavand incredere in institutiile financiare(banci) si preluand de la parinti mentalitatea ca investitiile sunt periculoase("Dormi linistit, FNI vegheaza!"). A trebuit sa ma maturizez si sa ma educ mult pe zona financiara ca sa ies din mindsetul presetat!

  • @user-ep4le2cf2u
    @user-ep4le2cf2u2 ай бұрын

    Cea mai mare greșeală e ca nu am început sa investesc mai devreme, adică din 2008 când am avut prima fărâmă de idee și am așteptat pana în 2021

  • @bogdan-ionutspatariu1095
    @bogdan-ionutspatariu10952 ай бұрын

    Greseala mea este ca nu m am apucat de investit mai devreme,dar niciodata nu e tarziu

  • @VassCsongor
    @VassCsongor2 ай бұрын

    Greșelile mele au fost că am vândut ASC, AST, BRD și ETF-ul cu câștiguri minime în anul trecut, și că nu am participat la oferta de listare H2O, cu gândul că de regulă scade prețul acțiunii după listare. Am învățat faptul că pe termen lung merită mai mult să investești, și că IPO-ul merită dacă este vorba de o SA de valoare.

  • @alfred3775
    @alfred37752 ай бұрын

    Cea mai mare greșeală a mea a fost să vând pe scădere în loc să acumulez.

  • @eugeniusro
    @eugeniusro2 ай бұрын

    Are Cristian Sima o vorbă, anume la bursă se duc oameni cu experiență și oameni cu bani iar la sfârșit ăia cu experiență pleacă cu banii iar ăia cu banii pleacă cu experiența. Deci dacă nu aveți experiență cu bursa stați la distanță de ea, mai bine beti , mâncați și vă distrati de banii aia altfel or să îi mănânce alții. Brokerii, dealerii și consultantii au nevoie de fraieri pe care să îi mulgă de comisioane, o vorbă veche spune că loto este pentru oameni săraci iar bursa pentru oameni bogați, e acelasi mecanism, sunt doar niste păcănele mai sofisticate.

  • @iomarian13
    @iomarian132 ай бұрын

    o greala mare facuta a fost sa urmaresc finfluenceri nepotriviti si sa incerc sa aplic ce recomandari faceau ei o alta greseala facuta a fost participarea la webinarii nepotrivite in care prezentatorul/prezentatoarea promova cursul platit

  • @Evellyn2023.
    @Evellyn2023.2 ай бұрын

    Inca nu pot spune care e "cea mai mare greseala" intrucat am doar 2 ani de cand investesc. Inca invat si acumulez. Abia acum descopar care "coșuri" mi se potrivesc si care nu. Care imi aduc liniste sufleteasca si care anume imi aduc satisfactie si imi hranesc orgoliul cu actiunile straine. Am de toate :)) am pornit de la fondul de urgenta, am trecut la depozite, actiuni, etf-uri. Dupa 2 ani +16%. Cred ca cele mai mari greseli pot fi investitiile fara cunostinte despre firma si necitirea articolelor/ stirilor din piata.

  • @teodoralmasan8041
    @teodoralmasan8041Ай бұрын

    👍👍🙏

  • @FENOMENMMA
    @FENOMENMMA2 ай бұрын

    Greșeală mea este ca nu investesc ca n-am cunoștințe și o frică, dar am nevoie de cartea pe care o veți oferi, mersi mult și succese mari

  • @nicolaeargaseala
    @nicolaeargaseala2 ай бұрын

    Domnule Dan șanț multi care că și mine nu credem în BVB ci în piața SUA,uk ,dax,cac, polonia,Italia,Spania,Olanda,etc Romania nu e sigura politic și economic.

  • @paulsuba6212
    @paulsuba62122 ай бұрын

    Cum imi dau seama, concret pe aplicatie (trading 212) , cu cat creste portofoliul sau cu cat scade? Pe aplicatie imi arata ceva de genul ,,suma investita", ,,rentabilitate" si valoare portofoliu. Multumesc

  • @BaniiVorbesc

    @BaniiVorbesc

    2 ай бұрын

    Noi nu folosim trading 212 ☺️ sunt sigur ca are și o secțiune cu detalii portofoliu unde să fie afișate acele detalii.

  • @N0tori0uS
    @N0tori0uS2 ай бұрын

    Greseala mea este ca nu am inceput, mai devreme ,sa investesc cu toate ca am economisit mai tot timpul…

  • @vladut2003
    @vladut20032 ай бұрын

    O greseala a fost subestimarea riscului de investitii in obligatiuni corporative din care am invatat cat de greu este, de fapt, de analizat si de urmarit constant parametrii de solvabilitate ai emitentului ... un risc pe care astazi, pe scara de ierarhie a instrumentelor disponibile, il percep superior actiunilor bluechip :(

  • @user-yt5du3hr1s
    @user-yt5du3hr1s2 ай бұрын

    Va mulțumesc mult, foarte frumos ați explicat. Eu am început să investesc de aproape un an. Cate puțin în fiecare lună numai in actiuni pe BVB. Teama mea este următoarea: dacă peste 10-15-20 de ani va veni o situație, o criză economică, ceva și toată investitia mea se va prăbuși ? Asta mă sperie.

  • @tradingdelazero

    @tradingdelazero

    2 ай бұрын

    De aceea este nevoie de fondul de urgență și siguranță. Dacă investiția e pe termen lung, sigur portofoliul va avea parte și de săptămâni, luni și poate chiar ani pe roșu, insa tendința este pe termen f lung de creștere. Deci dont worry, o sa fii bine dacă vei avea un portofoliu diversificat vei fi ok

  • @user-yt5du3hr1s

    @user-yt5du3hr1s

    2 ай бұрын

    Vă mulțumesc pentru răspuns. Apreciez și vă respect. Încerc să am un portofoliu diversificat, cu primele 8 și ultimele 2 acțiuni de pe BVB. Iar de luna asta am luat și TVBETETF. Sănătate și spor să aveți !

  • @victornve
    @victornve2 ай бұрын

    Dave Ramsey zice ca in “the long run” mutual funds bate SP500 sa nu plătești mai mult de 1/:/ dar in același timp te uiți la istoric de cel puțin 5-10 ani sa bată SP500!

  • @iulianserban10
    @iulianserban102 ай бұрын

    problema principala a intregii planete, nu este ca nu investesc oamenii. problema o reprezinta fundamental banii fiat care se devalorizeaza in functie de ce decid in mare cateva banci centrale. un on (exemplu: tamplar) ar trebui sa munceasca sa puna niste banii deoparte si sa nu fie nevoit sa devina investitor doar ca sa isi pastreze puterea de cumparare. intoarcerea la hard money de genul aur sau bitcoin este singura speranta pentru un om de rand sa isi poate duce traiul. investiile sunt foarte bune, dar ar trebui sa fie optionale, iar banul muncit sa isi pastreze valaore in timp, ceea ce nu se intampla astazi.

  • @adrianvaideanu7299
    @adrianvaideanu72992 ай бұрын

    Greseala mea a fost ca am cumparat si vandut actiuni pe baza de emotii, fara o analiza la rece a rapoartelor financiare a acelor companii.

  • @elvispopa9004
    @elvispopa90042 ай бұрын

    Nu am diversificat deloc. Am mers all in ,iar cand a scazut actiunea am fost foarte aproape sa marchez pierderea.Noroc ca am avut oameni cu experienta de la care am invatat cum sa procedez in acea situatie si in urmatoarele care vor aparea. Nu am facut dca,am investit toata suma cand am considerat eu si s-a dovedit un pas gresit la acel moment.

  • @BaniiVorbesc
    @BaniiVorbesc2 ай бұрын

    Super CONCURS! Avem 2 cărți de oferit de la editura Act si Politon pentru 2 asculători care ne răspund prin comentariu mai jos la următoarea întrebare: ”Care sunt greșelile pe care le-ai făcut în investiții și ce ai învățat din ele?” Concursul este realizat până pe 10 aprilie. Pe 11 aprilie vom anunța câștigătorii printr-un reply la comentariul lor. Vom alege câștigătorii în funcție de răspunsul oferit la întrebare. Lasa comentariul tau separat mai jos!

  • @sorinpanait8907

    @sorinpanait8907

    2 ай бұрын

    Am inceput investitiile in urma inscrierii pe platforma Upriserz , acum mai bine de un an si a urmaririi cursurilor MONEY MAKER 1-8 . Nu am facut greseli majore pana acum si datorita faptului ca m-am instruit inainte de a investi. Am acum doua portofolii de investitii , unul la TRADEVILLE pe BVB si altul pe XTB in ETF-uri. Vreau sa multumesc cu aceasta ocazie dl. Dan Sulica si Valentin Nedelcu pentru schimbarea mindsetului meu.

  • @corinacurta

    @corinacurta

    Ай бұрын

    Sunteti deosebiti, multumiri amandurora pentru toate informatiile impartasite. Despre greseli facute? Aceea de a va fi descoperit tarziu, in prag de pensionare. Am inceput sa investesc doar dupa 2021, cand a venit Valentin Nedelcu in Schaeffler sa prezinte principiile de investitii si conceptul de independenta financiara. Ce am invatat? Never say never.... Niciodata nu este prea tarziu pentru nimic. M-am apucat de investit, la XTB. Am si eu in portofoliu S&P500 ca Dan, mai am si alte ETFs cu acumulare si distribuire.... ca unei pensionare..... Ce am mai invatat.... ca informatiile trebuie impartasite.... si daca informatia a ajuns la tine.... nu a a ajuns degeaba..... Felicitari inca o data pentru toate informatiile si efortul vostru..... Sa puteti oferi in continuare informatii..... cine are urechi le va auzi.....

  • @igorpresinte9320
    @igorpresinte9320Ай бұрын

    Am ascultat zeci de podcasturi și am răscolit tot de pe google și nu am găsit un răspuns. Locuiesc și muncesc în Irlanda, sunt cetățean al României și al Republicii Moldova, cu reședința în Moldova. Cum investesc la Bursă ca să evit impozitul pe profit din Irlanda care e de 41%? O idee ar fi să transfer banii de aici în România sau Moldova, dar voi plăti comision pe transfer, să aduc cashul în buzunar, dar nu vin așa des în țară. Sper să îmi răspundeți, mulțumesc.

  • @BaniiVorbesc

    @BaniiVorbesc

    Ай бұрын

    Contează foarte mult unde ai reședința fiscală. Chiar dacă transferi banii în alte țări, contează reședința fiscală.

  • @igorpresinte9320

    @igorpresinte9320

    Ай бұрын

    @@BaniiVorbesc Mulțumesc pentru răspuns. Atunci se pare că unica metoda de a evita acest impozit enorm ar fi cea despre care ați vorbit în podcast și anume să îți schimbi reședința.

  • @igorpresinte9320

    @igorpresinte9320

    Ай бұрын

    Din păcate e și mai rău decât știam, chiar și varianta de a investi pe o perioadă mai lungă în Irlanda ca ulterior să îți schimbi reședința în altă țară nu pare posibilă. Pentru că la fiecare 8 ani vei fi taxat cu 41% pe ETF, chiar dacă nu vinzi.. Nu găsesc nicio soluție, 8 ani trec repede..

  • @dicurazvan6528
    @dicurazvan65282 ай бұрын

    Oare de ce toate vlogurile se fac doar pentru incepatori? Astept si eu niste discutii pentru oameni cu o pregatire peste medie.

  • @pintexim

    @pintexim

    2 ай бұрын

    Pai cine sa discute lucruri peste medie ? Majoritatea educatorilor habar nu au de mai mult iar tinta lor sunt incepatorii, cursuri etc stii povestea .

  • @1.3.7

    @1.3.7

    Ай бұрын

    Pentru asta se plătește 😊

  • @DestinyDancePitesti
    @DestinyDancePitesti2 ай бұрын

    Greșeala mea a fost că nu am investit 🙈

  • @ileanapuscas5567
    @ileanapuscas55672 ай бұрын

    Greșeală mare, nu am economisit și nici nu am investit, cât am câștigat am cheltuit 😮

  • @tradingdelazero

    @tradingdelazero

    2 ай бұрын

    Asta înseamnă lipsa de educație financiară. Fără a pune mai întâi deoparte o sumă, lunar, ÎNAINTE de a face orice altceva, nu vei reuși nimic în viata...succes la economisit!

  • @mircea_h

    @mircea_h

    2 ай бұрын

    Niciodată nu e prea târziu

  • @thieph
    @thieph2 ай бұрын

    Sulică

  • @nicolaeargaseala
    @nicolaeargaseala2 ай бұрын

    Eu am un venit de 1000ron/lunar cum săi împart în 4clase de investiți?

  • @tudorcristea8553

    @tudorcristea8553

    2 ай бұрын

    Cumparat ti un costum si fugi la munca

  • @nicolaeargaseala

    @nicolaeargaseala

    2 ай бұрын

    Sa ști că lucrez că om bun la toate la un particular și fără carte de munca de la 04-20 cu toate că am și un handicap(epilepsie),nu am cerut gratis mici pomana voiam să știu în ce sa investesc 1000ron atât câștig cu tot cu indemnizație deci nu stau sa tai frunza.

  • @b78ptf

    @b78ptf

    2 ай бұрын

    Domnule draga dumneavoastră trebuia sa investiți cat va permiteți în cunoștințele dumneavoastră pentru a putea câștiga mai mult.Prin citit, cursuri de dezvoltare personala și pe diferite domenii care va pot aduce un venit mai mare.Incercați sa observați ce va place sa faceți si va poate aduce și un venit suplimentar. Dupa ce va măriți venitul, va puteți gândi la investiții. Mult succes!

  • @nicolaeargaseala

    @nicolaeargaseala

    2 ай бұрын

    Imvestesc dnule dar daca tot era vorba sa ne împărțim in toate cele 4 clase de active voiam să știu cum să împart 1000ron căci numi permit sute de mii de dolari că domnul sulica

  • @b78ptf

    @b78ptf

    2 ай бұрын

    @@nicolaeargaseala Nu trebuie sa investiți sute de mii de dolari ,de altfel și asta e o greșeală sa investești sume mari mai ales dacă nu sti în ce. Puteți investi lunar cat va permiteți în fiecare luna recurent în cate un activ din cele patru.Exista etf uri pe toate cele patru active.

  • @1.3.7
    @1.3.7Ай бұрын

    Mulțumesc mult

  • @BaniiVorbesc

    @BaniiVorbesc

    Ай бұрын

    Noi mulțumim. Te invităm să te abonezi ca să fii în contact atunci când apar noi episoade ☺️

  • @cecilthedragon2814
    @cecilthedragon281413 күн бұрын

    Chiar daca clipul e interesant am inchis pana la urma pentru ca m am saturat sa aud ......îhî îhî îhî îhî îhî îhî îhî îhî îhî îhî îhî îhî îhî îhî îhî îhî îhî îhî

  • @BaniiVorbesc

    @BaniiVorbesc

    13 күн бұрын

    Mulțumim de feedback ☺️

  • @BaniiVorbesc

    @BaniiVorbesc

    13 күн бұрын

    Mulțumim de feedback !

  • @user-lk2kn5se8q
    @user-lk2kn5se8q2 ай бұрын

    Prima greseala am cumpărat crypto Axie infinity la 10centi , iar la 35c am.vandut tot , am zis ca aici este de mine se fac banii usor:))) , apoi la 1 dolar axie faceam calculu la cat profit aveam dacă nu vindem, iar de la 1 dolar pana la 100+ cat a fost m am uitat la ea :)))) A doua greseala am avut 500 de bnb in 2021 l am vandut la 37 , ma.plictisisem de el nu facea nimic , pur ai simplu era stable coin.... apoi cand am vandut m.am.uitat la el din nou! Problema este ca trebuie sa ai răbdare, am.jnvatat sa întru in piata cand vreau eu cand sunt confortabil, nu intru in piata când vrea piata , iar la.final conteaza cand tragi linie sa fii pe +! Profitul e profit, lacomia nu este buna!

  • @attilarobertdenes5316
    @attilarobertdenes53162 ай бұрын

    La noi se inveesteste mai mult in pacanele 😂 din pacate

  • @BaniiVorbesc

    @BaniiVorbesc

    2 ай бұрын

    Trist …

  • @baditamaria1309
    @baditamaria13092 ай бұрын

    Greșeala mea a fost că am investit intr-o aplicatie o sumă de peste 2 mii de euro, gandindu-ma ca voi avea de castigat. In aplicatie mi-a aparut ca am castigat cativa banuti, insa daca mai investesc inca 2 mii de euro, castig dublul sumei. M-a incantat ideea, fara sa ma gandesc la aspectele negative. Dupa ce am investit iar 2 mii de euro, imi spunea ca trebuie sa mai adaug inca 2 mii de euro pentru a putea retrage intreaga suma. Nu am mai putut sa ma risc, deja investim prea mult, fara sa pot retrage banii. Am pierdut toti banii, de fapt, au rămas in cont fara sa ii pot retrage. Tot pierduti sunt. Au o tehnica a lor cu care te atrag, a fost o aplicatie fake care a profitat de naivitatea mea. Dupa acest eșec, aș putea spune ca nu mai vreau să investesc niciodată sau poate că aș investi dacă m-aș informa corect, dacă aș citi mai mult pentru a-mi schimba gandurile. 😊

  • @gabrielsg6641

    @gabrielsg6641

    2 ай бұрын

    Buna ziua. Despre ce aplicație e vorba? Mulțumesc

  • @tradingdelazero

    @tradingdelazero

    2 ай бұрын

    Nu mai sunt în cont demult, de fapt din prima ora in care i ai pus acolo. Tu vezi doar niște cifre pe un ecran. Banii sunt deja cheltuiți demult de scammerii care te au păcălit

  • @LinUx-dc3mj
    @LinUx-dc3mj2 ай бұрын

    Btc nu a scazut niciodata 80% iar speranta de viata in Ro nu este nici pe departe cea pomenita de invitat. Lipsa de incredere in BVB vine din toate jmecheriile care s-au facut acolo in defavoarea micilor investitori.

  • @GhitaTorz

    @GhitaTorz

    2 ай бұрын

    Pai de la 69k pana la 17k cam cata scadere aproximezi ca ar fi?

  • @alexfrusinescu288

    @alexfrusinescu288

    2 ай бұрын

    Hai lasa ca nici cu Btc nu mi-e rusine. Decat Btc care e atat de volatil mai bine Bursa. Sunt satul de astia care cred ei ca se îmbogățesc peste noapte. Tipic romanesc 😂😂😂 Cum iti asterni așa dormi.

  • @LinUx-dc3mj

    @LinUx-dc3mj

    2 ай бұрын

    @@alexfrusinescu288 orice companie de pe bursa se poate duce la zero . volatilitatea BTC este grozava pentru cei care stiu sa cumpere si sa vanda. aca nu te simti confortabil cu volatilitatea atunci stai pe s&p pt ca acolo ai o oarecare stabilitate. Daca vorbesti de bursa din Romania, ai o piata extrem de mica, nu ai volume, nu poti sa faci short si nu ai options... Ai dreptate: cum iti asterni asa dormi.

  • @LinUx-dc3mj

    @LinUx-dc3mj

    2 ай бұрын

    @@GhitaTorz in tot ciclul de bearmarket a existat un 77% dar daca este sa privesti asa lucrurile de ce nu compari cu caderile din bursa, unde au fost falimente rasunatoare in care actionarii au inregistrat pabuba totala. Luati in calcul faptul ca BTC are cicluri si oricum ai calcula, BTC a avut o crestere care pe total a fost fabuloasa. BTC nu se poate duce la zero asa cum se poate duce orice companie de pe bursa. Chiar daca exista caderi semnificative, acestea sunt temporare

  • @LinUx-dc3mj

    @LinUx-dc3mj

    2 ай бұрын

    @@GhitaTorz Daca luam in calcul tot ciclul de bearmarket atunci ultima scadere a fost de aproximativ 77% dar atunci trebuie sa urmarim comparativ cu piata bursiera unde au fost numeroase situatii unde companii renumite au falimentat iar investitorii au inregistrat pierdere totala. BTC nu se poate duced la zero ! BTC a avut crestere pe tot ciclul existentei sale chiar daca in fiecare bearmarket exista scaderi care sunt oportunitati fabuloase pt investit. Si casa fiu mai exact pun o intrebare: Care este probabilitatea ca cineva sa cumpere exact in varf si sa vanda exact in bottomm ca sa vorbim de scaderea de 77% ?

  • @teodoralmasan8041
    @teodoralmasan80412 ай бұрын

    👍👍🙏