No video

GG #2 Güneş Sistemlerinde Seri ve Paralel Akü Bağlantısı Doğru Nasıl Yapılır 2 !

Seri ve Parallel bağlantılı akülerde eşit şarj ve deşarj için aküleri bağlıyabileceğimiz 3.üncü yolu ve en iyi yolu anlatıyoruz. Bir önceki videoda anlattığımız yollara göre biraz daha masraflı ve uğraştırıcı bir çözüm ama aküler için en sağlıklı yollardan bir tanesi. Bu anlattığımız yöntemlerin dışında bağlanan seri ve paralel bağlantılarda akülerin daha çabuk eskiyeceğini ve bozulacağını unutmayın.
Bir Önceki Gergin Güneş • GG #1 Güneş Sistemleri...
Bir Sonraki Gergin Güneş • GG #3 Güneş Enerji Sis...

Пікірлер: 36

  • @recepkaynakci8100
    @recepkaynakci8100 Жыл бұрын

    Solar sistemlerde mantıklı bağlantı şekli seri mi paralel mi baglamaliyiz akuleri

  • @cenan24y
    @cenan24y Жыл бұрын

    Kablolar yeterli kalınlıkta ise iç dirençlerindeki fark çok çok küçük olacaktır. Asıl sorun akülerin iç dirençleri. Aynı özdeş aküler dahi olsa zamanla aralarındaki fark açılacaktır. asıl sorun bu. Keşke buna deyinseniz. Uzun vadede sonuçları çözümleri ne olmalı

  • Жыл бұрын

    5-6 set farklı akü kullandım. Seri ve Paralel. Sadece bir sette aralarında fark oluştu oda yanlış kullanımdan. Onun dışında kaliteli bir aküde servis ömrünün sonuna kadar ciddi bir fark oluşmaz. Eğer akü ömrünü tamamlamaya yaklaştı ise bu farkı görürsünüz. Kabloların uzunluğunu yabana atmayın, bu kurulum hatasıdır. Özellikle yüksek akım çektiğinizde bu fark artar. Onun için kablo uzunluğu önemlidir es geçilmemesi gerekir. Dediğim gibi kullanım ve kurulum hatası yok ise hiç bir aküde ben ciddi farklar görmedim. İnsanlar ikinci el akü, kalitesiz akü aldığı sürece bu farklara maruz kalırlar. Bunun çözümü basit Akü dengeliyiciler mevcut bunları kullanacaksınız ama bizim esnafımız bunu şu şekilde anlatıyor. Eğer akü dengeleyici kullanmaz isen akülerinde voltaj farklılığı olur ve bozulur. Bu yanlış, bu voltaj farklılığının esas sebebi kalitesiz ürün yada yanlış kurulum. Onun için hiç bir yabancı forumda yeni kurulan sistemlerde böyle bir aparat bulamazsınız. Sadece ikinci el çıkma akü kullanılan sistemlerde bu kullanılır oda bir yere kadar. Zira siz 1000/2000 amperlik bir akü bankasını 1-2 amper ile dengelemeye çalışırsanız ve farklılık çok ise yada çok çabuk oluşuyor ise zaten bunu başaramazsınız. Uzun vadede sonuçları ise basit bir akü çok şarj olur diğeri düşük kalır. Önce çok şarj olan yani voltajı yüksek olan bozulur sonrada öbürü.

  • @huseyinerdur2660
    @huseyinerdur26602 жыл бұрын

    Deneyimleriniz ve bilgileriniz için samimi olarak teşekkür ediyorum işleriniz kolay gelsin herşey gönlünüzce olsun.benim bağ evinde 24volt solar sistem var .6 adet sulu aküyü en uygun nasıl bağlamalıyım teşekkür ederim hoşçakalın

  • 2 жыл бұрын

    Siz kendiniz cizin daga sonra gunescokgergin@gmail.com adresine yollayin. Ek olarak inverter wattini belirtin ve kablo kalinliginizi. Ben bir eksik varsa cevapliyim.

  • @suataydemir9144
    @suataydemir91444 жыл бұрын

    merhaba,önçelikle tesekkurler .güneş enerji sistemleriyle ilgili bir çok paylaşım izledim ama bu şekilde akü baglantısı yapan yada tavsıye yapıldıgı denk gelmedim...bu kadar önemli konuda neden göz ardı edilmiş anlamadım..2.resimdeki semada farklı amper değerinde aküler bağlanırsa sıkıntı oluşturur mu 150+135+100 sekilde ..sıkıntı olursa bu akulerı nasıl bağlayabilirim .tesekkurler

  • 4 жыл бұрын

    Evet sıkıntı olur (Kullanım durumuna göre). 100 amper akü daha çok yorulacaktır. Ve daha erken yaşlanacaktır. Sonrasında 135 ve 150 amperlik aküler onu desteklemeye çalışırken yaşlanacaklardır. Akülerde en büyük sorun bu bağlantı hatalarıdır. Çünkü doğruda bağlasanız yanlışta bağlasanız sistem çalışır ama sizin o aküden alacağınız ömür yanlış yaptıysanız kısalacaktır. Göz ardı edilmesinin nedeni sistemin çalışması. Bu işi yapanların çoğunun kendini geliştirmeye çalışmaması ve bilgisiz olmaları. Müşterinin bilgisiz olması.

  • @alibaysal8096
    @alibaysal8096 Жыл бұрын

    Videonzdaki gibi bağlantıyı aynen yaptim ancak burada baralardan hem şarj kontrol cihazına hemde invertere gittiğimde sanki şarj kontrol cihazındandan direk inverter gitmezmi akım şarj kontrol cihazindan çıkan akım baradan aküye gideceğine direk invertere gidermiş gibi geliyor bana

  • Жыл бұрын

    Mailden de cevap verdim. Akım ihtiyacı olan yere gider. Düşük gerilimli yere gider. Serbest akan bir su mantığında gitmez. Baranız uygun büyüklükte, kablonuz doğru kalınlıkta ise hiç bir sorun yaşamazsınız.

  • @tanerkalkan2018
    @tanerkalkan20183 жыл бұрын

    Video çok bilgilendirici teşekkür ederim ama keçeli kalem sesi bitirdi beni. Tüylerim diken diken lütfen bidakine baska bir kalem kullanın.

  • 3 жыл бұрын

    Bunu diyen ikinci kişisiniz... dikkat ederim =)

  • @hayriturk719
    @hayriturk7193 жыл бұрын

    Bisiklet 6 ad aküyü hem paralel hem seri bağlayıp aralarına şartel koyup giderken paralel şartelini kapatıp park halindeyken de seri şartelini kapatıp aküleri güneş panellerinden şarz edebilirmiyim

  • 3 жыл бұрын

    En ufak hatada bir dalginlikta akuleri bozarsiniz. Kisa devre yaptirip kablolari yakarsiniz. Kurtaricam derken elinizi parmaginizi yakarsiniz. Dediginiz olmaz degil olur. Dewalt 54 volt cihazlarini sizin dediginiz sisteme benzer bir sekilde calistiriyor. Dediginizi 3 pozisyonlu salter ile yaparsaniz daha saglikli olur ama yinede gereksiz. Onun yerine dogru aku yani lityum kullanacaksiniz dogru sarj cihazi ve dogru sayida panel olmasi gereken bu.

  • @peymanboyer
    @peymanboyer4 жыл бұрын

    İyi Günler, Alt alta sıralanmış 3 sıra ve her sırada 4 eşdeğer solar panel bulunan bir sistemde bu 3 sırayı birbirine paralel bağlayacağımızda her sıradan çıkan kablolar akü vidyonuzda anlattığınız gibi benzer bir mantıkla kablolar da aynı uzunlukta mı olmalıdır? Eğer solar panel seri dizilerinden gelen paralel bağlanacak kabloların bir tanesi daha kısa diğerleri bir miktar daha uzun olursa akım çekildiğinde kısa kabloya bağlı panel sırasından daha çok akım, diğerlerinden daha az mı akım çekilir? Yani yük kısa kablolu panel sırasına daha çok mu biner?

  • 4 жыл бұрын

    Peyman. Aku ve inverter baglantilarinda akulerin esit sarj ve desarj olmasi konusunda cok okudum ama ayni mantigi solar panel tarafinda dusunmedim ve uygulamadim. Uygulannasi lazimmi gereklimi bilmiyorum. Arastirmak lazim. Guzel bir soru. Sadece mantiken sunu soyliyebilirim bir panele daha fazla yuk bindirme olsa bile panele zarar vermezsiniz. Arastirip uygun bir bilgi bulursam yazarim.

  • @peymanboyer

    @peymanboyer

    4 жыл бұрын

    @ Yanıt için teşekkür ederim. Ben Türkçe olarak bununla ilgili bir şey bulamadım. İngilizce kaynaklara bakmak lazım. Panele evet zarar vermez lakin bu sistemlerden max. güç elde etmek amaç olduğu için kısa kablolu olandan daha fazla akım çekiliyor ve diğerleri bundan düşük kalıyorsa bu toplam performansa etki eder. Bu yüzden sormuştum. Eğer ben de bir yanıt bulabilirsem buradan izninizle paylaşırım. Siz bulabilirseniz buna da elbette çok sevinirim.

  • 4 жыл бұрын

    @@peymanboyer polystring configuration ve ozellikle combiner box tanimlarini okuyun. Direkt cevap degil ama yardimci.

  • @MrZirvenet
    @MrZirvenet3 жыл бұрын

    ben bu şekilde yapmıştım ama kablolar aynı mesafe değil. 8 aküyü bağladım.en orta mesafeye gelecek şekilde bağladım ancak bunu yaparken kablolar eğik büğük olmasın diye olduğu mesafeye uyan kablolama yaptım en kısası 15 cm en uzunu 30 cm. bundan sorun çıkarmı çok kısa olduğu için extra direnç yaratacağını düşünmüyorum ancak uzman olarak sizden görüş istiyorum

  • 3 жыл бұрын

    Uzman Değilim ki =)) Ben çeşitli kaynaklardan yıllar içinde biriktirdiğim ve doğru kabul ettiğim doğru sandığımı anlatıyorum. İlla doğru olacak diye bir şey yok. Kurt, soruna örneklerle cevap vericem anlıyacağını dusunuyorum. 8 aku bağladın sistemin 12 V kablolamada 8mm2 kullandın 100 watt çektin sorun çıkmaz. 3500 watt çektin sorun çıkar. Yani 100 watt çekerken aküler eşit yaşlanır, 3500 watt çekerken kısa kablolu akü daha çok yorulur. 8 akü bağladın sistemin 48 V kablolamada 8 mm2 kullandın, 400 Watt çektin sorun çıkmaz. 3500 Watt çektin sorun çıkabilir. 8 Akü bağladın sistemin 48 V kablolamada 25 mm2 kullandın, hiç bir sorun çıkmaz. 8 Akü bağladın sistemin 48 V kablolamada 25 mm2 kullandın, aküler arasındaki kablo farkı 15 cm ama birleştirdikten sonra aküler ile inverter arası 40 metre kablo çektin. Topyekün sorun çıkar. (Yani demek istediğim senin dediğin 8 akü varyasyonunun bir sürü ihtimali var, onun için benim "sorun çıkmaz" sözüme güveneceğine kitaba ve kurala bağlı kalmak daha faydalı diye düşünüyorum.) İşin püf noktası, sistemi dogru kursanda kurmasanda sistemin çalışır. Ama akülerinin bu yaptığından dolayı daha çabuk yaşlanıp yaşlanmadığını anlamak için detaylı ölçümler yapmak lazım bunada çoğu kimsenin imkanı, zamanı yada bilgisi yok. Anlatabildim inşallah demek istediğimi.

  • 3 жыл бұрын

    Fotolara baktim. Cok kaliteli degil ama anlasiliyor. Tavsiyem 1. Inverter aku arasi kablo kalinligini inverterin kitapcigindan kontrol edin. Kablo 25 den ince ve inverter 2000 den buyukse minimum 70 lik kablo kullanmaniz gerekir. 2. 8 aku paralel baglandiginda akuleriniz cok kaliteli olmali. Bir tanesi erken bozulursa hepsi siz farkedene kadar bozulur. 3. Sigorta kullanin. Ozellikle inverter aku arasina 2000 watt inverter icin 300a lik sigorta gerekir. 4. Sistemin duzenli takibi onemli. Ilerisi icin ekleme aku takibi dusunun. Kolay gelsin.

  • @akvaryummasal3339
    @akvaryummasal333911 ай бұрын

    Peki bara kullandığımız akü amperine göre mı alınmalı

  • 11 ай бұрын

    Akü amperine göre değil, bara üzerinden geçireceğiniz en yüksek akıma göre alınmalı. Mesela sizin 12V çalışan 1200 Watt bir inverteriniz var. Bu durumda 1200 / 12 = 100 Amper çekme ihtimaliniz var. O zaman 100 Amper üzeri bir bara almanız lazım. Ben şahsen böyle bir durumda 150 Amper kullanırım. 300 olsa idi 350 Kullanırdım.

  • @akvaryummasal3339

    @akvaryummasal3339

    11 ай бұрын

    @ 1500 w inverter kullanıyorum kaç amper bara alayım

  • 11 ай бұрын

    @@akvaryummasal3339 12V ise inverteriniz 150 Amperlik bir bara yetecektir.

  • @ozgurkaplan3878
    @ozgurkaplan38784 жыл бұрын

    bağlantılara sigorta koymuyorsunuz..!

  • 4 жыл бұрын

    Haklisiniz semaya sarj kontrol inverter da koymamisim. Bu sistem calismaz. Ama sanirim bu video esit yaslandirmada dogru baglanti konusunda. kzread.info/dash/bejne/kZOIza-TXcKyaJM.html bu video sigortalari anlatmisim.

  • @sebahattinylmaz5716
    @sebahattinylmaz57164 жыл бұрын

    Merhaba 6 adet 12 volt akü 24 volt sistem için nasıl seri paralel bağlanır

  • 4 жыл бұрын

    Sebahattin bey seri paralel baglanti konusunda bu ikinci video birde bironcisi var eger bu videolardan baglanti nasil yapilacagi hakkinda bir fikir edinemediyseniz kon7 hakkindz biligili bir firmadan destek almanizi oneririm cunku ben burdan size bir sey yazarim ve siz yanlis anlar ve uygularsaniz akuleriniz bozulabilir performansi iyi olmayabilir yada bir cihaziniz zarar gorebilir bu riski alirim diyorsaniz yazarim seve seve

  • @sebahattinylmaz5716

    @sebahattinylmaz5716

    4 жыл бұрын

    @ 6 akü var 24 volt sistem 2 şer 2 şer bağlı biri şarj olurken 12.80 yanindaki 14.40 felan oluyor olctugumde aküler 1 yıl daha olmadı acaba hangisi bozuldu yada farklı birşey mi var çözemedim

  • 4 жыл бұрын

    @@sebahattinylmaz5716 12.80 olanin bir hucresi bozuk buyuk ihtimalle. Neden boyle arizalar olur? Sistemin desteklediginden fazla akim cekmekten yanlis baglantidan yanlis kablo kalinligindan kalitesiz akuden. Duzeltilebilir mi? Gel aku ise imkansiz. Sulu aku ise kismen ender vakalarda. O akuleri takana ve satana basvurucaksiniz. Kim takti akuleri siz mi?

  • @sebahattinylmaz5716

    @sebahattinylmaz5716

    4 жыл бұрын

    @ firma takmıştı aküleri şimdi ben sizin anlattığıniz gibi bağladım hepsini akü markası yuasa 90 ah

  • 4 жыл бұрын

    @@sebahattinylmaz5716 tamam firmaya soyleyin ozaman dengeli sarj ve desarj icin dogru baglanmamis diye telaffi edebiliyorlarsa etsinler

  • @sebahattinylmaz5716
    @sebahattinylmaz57164 жыл бұрын

    Sizin dediğiniz 2. Semada ki gibi yaptım bu seferde eksi kutbundan invertere giden akü çabuk boşalıyor

  • 4 жыл бұрын

    Yanlis baglanip 1 yil calistirdiktan sonra duzgun baglanti yaptiginizda akuler duzelmez. Akuye verdiginiz hasari duzeltemessiniz. Akuler en zayif halka mantigi ile calisirlar. Bir akunuz kotu ise digerlerinide zamanla yiyecektir. Ne yaparsaniz yapin yeni aku almadan bu durumdan uzun vadede kurtulamayacaksiniz. Suanki baglantilariniz dogru olup olmadigini ancak yeni akuleri belli bir sure kullandiktan sonra anliyanileceksiniz. Ayrica basiniza gelen durumun baska sebepleride olabilir. Asiri kullanim yuklenme gibi.

  • @sebahattinylmaz5716

    @sebahattinylmaz5716

    4 жыл бұрын

    @ usta sana bir soru daha soracam kusura bakma şimdi önceden 4 akü vardı sonradan 2 daha ilave ettim 1 ay sonra bu problem çıktı şimdi yeniden bı test yaptım 6 akü takılıyken 12 volt aşağı olan iki tane aküyü söktüm 4 tane bağlı kaldı ve sistem normal çalışıyor o 12 volt aşağı olan bozuk zannettigim boşa aldığım aküyü ölçtüm 13 volt çıkıyor bu sistemde nasıl bir yanlışlık var çözemedim 6 tane takınca acaba aküler tam eşit bosalmiyor olabilirmi

  • 4 жыл бұрын

    @@sebahattinylmaz5716 kullanilmis akunun yanina yeni aku baglanmaz. Yeni aku belli bir sure normal calisir sonra cabuk yaslanir. Eger tarif ettiginiz baglanti videoda verdigim ornekler gibi yapilmadi ise akulerin bazilarina zarar vermissinizdir. Volt akunun ne kadar dolu oldugunu gosterir ama kapasitesini yani kac amper depolayabildigini gostermez. Sisteme aku ekleyerek hata yapmissiniz. Akuleriniz artik esit yaslanmadigindan elinizdeki akuleri kullanabildiginiz kadar kullanin yeni 6 aku aldiginizda herseyin dogru oldugundan emin olun. Yer ve agirlik sikintiniz yok ise 6 tane 90 ah yerine 2 tane 200 ah alin. Yada 4 tane 150 ah. Cunku 3 set paralel yaptiginizda 1 sette hata olursa duzgun olanlarida bozar. Mumkun oldugunca riski azaltmak icin aku sayisini az tutmaya calisin.