Gökhan Temur-Emanet (Celaloğlan)

Музыка

Gökhan Temur-Emanet
Söz: Göleli Celaloğlan
Müzik: Gökhan Temur
Ey ağalar naçar kaldım dünyada
Benim işim ol mevlaya emanet
Gerçeği unuttum kaldım hülyada
Benim işim ol mevlaya emanet
Anam yoktu gözlerinden yaş sile
Genç yaşımda nedir çektiğim çile
Kardaşım yok kabrim üstüne gele
Benim işim ol mevlaya emanet
Kalmadı takatim kalmadı halım
Kızıl gülden ayrı kaldı gör dalım
Celaloğlan der ki çiçeğim balım
Benim işim ol mevlaya emanet
Kaynak:
Ardahan Türküleri
* * *
Gökhan Temur
1968 yılında Ankara’da doğdu. İlk, orta ve yükseköğrenimini Ankara’da tamamladı.
Aslen Ardahanlı bir aileden gelen Temur, müzikle küçük yaşlarda ilgilenmeye başladı. İlk bağlama derslerini babasından aldı.
10 yaşındayken TRT Çocuk Korosuna girdi. Orta öğreniminden sonra Gazi Üniversitesinde müzik okurken aynı zamanda Lütfiye İçen’den keman, Rıdvan Süer’den piyano dersleri aldı. Aynı dönemlerde TRT Gençlik Korusu sınavını kazandı. Mustafa Özgül, Hikmet Taşhan, Mehmet Özbek ve Sadettin Gürhan’dan halk müziği solfeji, repertuarı ve teorisi dersleri alarak bilgisini pekiştirdi.
1990 yılında Kültür Bakanlığı tarafından açılan sınavla ses sanatçısı olarak Şanlıurfa Devlet THM Korosu bünyesinde göreve başladı. Türkiye’nin birçok bölgesinde koro elemanı ve solist olarak çeşitli konserlere katıldı. Kültür Bakanlığı ve başka kurumlarda halk müziği toplulukların oluşmasına katkıda bulundu, yönetmenliklerini üstlendi.
Değişik tarzlarda birçok bestesi bulunan Gökhan Temur’un eserleri birçok sanatçı tarafından yorumlandı.
Gökhan Temur, özellikle Ardahan yöresinden olmak üzere birçok derleme yaparak halk müziği arşivine kazandırdı. Temur’un bu çalışmaların bir bölümü Orhan Bahçıvan ve Selçuk Murat Kızılateş’le birlikte »Ardahan Türküler« (2016) adıyla kitap olarak yayımlandı.
* * *
Göleli Celaloğlan
1918-1959. Göle’nin Hoşdülbend köyünde doğdu. Asıl adı Celal Kızılateş‘tir. Osmanlıca ve Arapçayı küçük yaşlarda köyündeki ileri gelenlerden, Latin alfabesini ise askerlikte öğrendi.
Yaklaşık 10 yaşından itibaren eniştesi Mustafa’dan davul, zurna, kaval, mey ve bağlama çalmayı öğrenmeye başladı. Ayrıca ağıtlar ve türküleri öğrenmesindeki en önemli etkenlerden biri de ablası Altun’dur.
Köylerine gelip giden aşıklar aracılığıyla bilgisini pekiştirdi. Ancak yörenin en ünlü davulcularından olması nedeniyle hemen her düğüne çağrılan Celaloğlan bu süreçte de birçok türkü ustası ve aşıkla görüşüp kendini geliştirme fırsatı buldu.
Yörede bilinen Sofu Emmi (1886-1984), Xeveli Babuş (1910-1973) ve Ferman Baba (1920-1996) gibi birçok aşığın doğrudan ustası olarak kabul edilmektedir.
Yöredeki efsanevi konumundan dolayı birçok türküde de adı geçen Celaoğlan’ın genç yaşta ölmesi üzerine ardından onlarca ağıt yakıldı.
Celaloğlan bir kış günü çaldığı bir düğünden sonra hastalanınca kızakla köyüne getirildi. Çok geçmeden de öldü ve orada toprağa verildi.
* * *
Burada yer alan veriler EskiDevir kanalındaki orijinal link kaynağı belirtilmediği sürece kullanılamaz.
Başka ortamda aktarılacak video ve müziklerde hiçbir değiştirme, kesme ve/ya ekleme yapılamaz.
Bu şartlar yerine getirildikten sonra ve ticari amaç olmaksızın alıntı yapılabilir.
Aksi durum telif ihlali sayılır. Burada kastedilen telif, eserlerin üzerinde bir hak talebi değil, sadece buradaki sunumla ilgilidir.
Eserlerin ticari hakları ilgili özel ve/ya tüzel kişilerin kendilerine aittir. Bir ihtilaf çıkması durumunda kendileriyle veya yasal temsilcileriyle bağlantıya geçilmelidir.
BekirKaradeniz.com
bekirkaradeniz.com/index.php/b...

Пікірлер: 4

  • @AysegulGenc-jb7jb
    @AysegulGenc-jb7jb28 күн бұрын

    Gökhan Temur hocadanda bu güzellik beklenirdi. Emeği geçenler sağolsunlar 👏👏👏🌹

  • @ibrahimkamilbirlikay4875
    @ibrahimkamilbirlikay487518 күн бұрын

    Candaşi eserlerine benziyor, Gökhan sesine , yüreğine sağlık.

  • @onderaslan83
    @onderaslan8328 күн бұрын

    Muhteşeeem👏👏👏👏👏

  • @hayalkucukabhazkz5805
    @hayalkucukabhazkz580528 күн бұрын

    Harikaaa👏👏👏👏

Келесі