Gıda Mühendisliği Ne İş Yapar? İş İmkanları Nasıldır? Maaşları & Yurtdışı İş İmkanları

Gıda mühendisliği okumak mı istiyorsunuz? Gıda mühendisliği ne iş yapar, iş fırsatları ve maaşları nasıldır? Dersleri ve yurtdışı imkanlarına dair önemli detaylar bu videoda sizi bekliyor!
Şirketlerin Listesi: bibaskayakalilar.com/gida-muh...
#gidamuhendisligi #gidamuhendisligiokumak #gıdamuhendisligiisimkanlari
00:00 - Gıda Mühendisliği Okumak
01:18 - Gıda Mühendisliği Bölümünün Amacı Nedir?
01:45 - Gıda Mühendisliği Dersleri
02:20 - Gıda Mühendisliğinin Geleceği / Önü Açık mı?
04:04 - Gıda Mühendisliği İş İmkanları Nasıldır?
05:44 - Gıda Mühendisliği Seçmeli miyim?
06:50 - Gıda Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?
07:35 - Gıda Mühendisliği Yurtdışı İş İmkanları
07:50 - Gıda Mühendisliği Maaşları
08:19 - Bölüm Puanı
Sağlıklı beslenmenin ve gıda tedariğine ulaşabiliyor olmanının önemini zor dönemlerde çok daha fazla hissediyoruz. Bugün sizlere temel amacı insanoğlunun sağlıklı beslenmesi olan bir mühendislik bölümünü analiz edeceğiz, gıda mühendisliği.
Yüzyıllar öncesine kıyasladığımızda gıdaya ulaşmak ne kadar kolaylaştı değil mi? Dondurulmuş gıdalardan, toz haline getirilmiş besinlere, ürünün türüne göre özel olarak paketleme yöntemlerinden, devasa üretim yapmayı sağlayan üretim tesislerine, en ücra köşeye kadar ulaştırılabilen güçlü tedarik zinciri yönetiminden, gıdaların en sağlıklı koşullarda saklanmasına kadar gıda mühendisleri hayatımızı etkileyen çok önemli işlere imza atıyorlar.
Peki, Türkiye’de gıda mühendisliği iyi bir tercih mi, üstelik bir gıda mühendisi sadece gıda sektöründe mi çalışıyor? Bu ve benzeri sorulara yanıt vermek için tıpkı diğer bölüm analiz videolarımızda kapsamlı bir şekilde yaptığımız gibi gıda mühendisliği bölümünü de derinlemesine analiz ettik. Bu doğrultuda gıda mühendisliği mezunları ne iş yapar, gıda mühendisliği iş fırsatları nasıldır, gıda mühendisliği maaşları ne durumdadır, gıda mühendisliğinin önü açık mı, yurtdışı alternatifleri var mıdır, bölümün geleceği nasıldır gibi önemli soruların cevaplarını kapsamlı araştırmamız neticesinde detaylıca vericez. Ayrıca, her zamanki gibi bu bölümü de 3 ana kriterimiz üzerinden puanlicaz.
Peki öyleyse hazırsanız, başlıyoruz.
İlk olarak bölümün amacı nedir bunu açıklamakla başlayalım. ODTÜ’nün yapmış olduğu tanıma göre, gıda mühendisliği bölümleri, güvenli, yüksek kaliteli, katma değerli gıda ürünleri, üretim ve dağıtım sistemleri tasarlamak, geliştirmek ve üretmek için gerekli bilgi ve beceriyi öğrencilere kazandırmayı amaçlamaktadır. Bu bölüm size sadece gıda alanında değil, sahip olacağınız mühendislik backgroundıyla hangi iş alanına girerseniz girin, mühendislik bakış açınızı uygulama fırsatı sağlayacaktır.
Gıda mühendisliği dersleri nasıldır?
Unutmayın, bu bir mühendislik bölümüdür. Doğal olarak özellikle ilk iki yılda mühendisliğe yönelik ortak dersler görürsünüz, yani tüm diğer mühendislerin aldığı temel mühendislik derslerini alır, aynı zamanda temel gıda mühendisliği dersleri görürsünüz. 3 ve 4.sınıfta ise mühendislik yaklaşımı devam etmekle beraber gıda mühendisliğine yönelik daha derinlemesine dersler alınır örneğin gıda teknolojisi, gıda kimyası, gıda işlermleri, gıda biyoteknolojisi, ambalajlama, kalite kontrol vb.
Peki, bu mesleğin geleceğine dair genel görüşler neler bunu vurgulayalım.
İlk olarak gıda insanlığın ayrılmaz bir parçası. İnsanlar her zaman gıdaya ihtiyaç duyacak. Üstelik bu ihtiyaç yaşanan krizler ve artan nüfus ile gün geçtikçe daha da artacak. Bu da gelecekte mevcut gıdayı arttırma ve mevcudu daha iyi kullanmaya yönelik gıda mühendislerine daha da ihtiyaç olacağını işaret ediyor.
Üstelik göstergeler diyor ki gelecekte gıda daha da çeşitlenecek, spesifik gruplara, ihtiyaca özgü ürünler oluşturulacak. Bu da uzmanlaşmayı arttıracak.
Dünyanın önünde bulunan en büyük engellerden biri ise elbette sürdürülebilirlik. Gıda mühendislerine dünyanın sürdürülebilir bir yer olabilmesi için daha fazla sorumluluk düşecek. Gıda sektörünün daha sürdürülebilir hale getirilmesi şart. Örneğin Dünya Kaynakları 2015 Raporunda sunulan, 2010’daki araştırmalarına göre gıda sektörü sera gazlarının %24’ünden sorumluyken ve global su kullanımının %70’ini kullanıyor.

Пікірлер: 456