Fysik 2 Fotoelektriska effekten

Förklarar och visar exempel på fenomenet fotoelektriska effekten och innebörden av gränsfrekvens för en metallyta.

Пікірлер: 17

  • @gypsycatcher1822
    @gypsycatcher18222 жыл бұрын

    tack big boss

  • @ivanjarlwallen2263
    @ivanjarlwallen22634 жыл бұрын

    Det var en jätte bra exempel där på slutet. Och hela videon är entusiastiskt bra. Fråga. I det sista exemplet så går du igenom, hur man skulle kunna få ut våglängden. Men hur skulle man utifrån samma uppgift kunna få ut hastigheten för den frigjorda elektronen. Det vore inte vara särskild långt förfarande tänker jag. Om möjligt kan du vägleda lite i kommentar fältet. Super Tack! Oavsett vilket.

  • @TomasSverin

    @TomasSverin

    4 жыл бұрын

    Tack för ditt meddelande Rörelseenergin på de frigjorda elektronen är given i uppgiften (0,13 eV), alltså kan elektronens fart bestämmas med formeln E_k=0,5*m*v^2, där E_k är elektronens rörelseenergi (i joule) och m är elektronens massa

  • @user-yo7wc3bf7j
    @user-yo7wc3bf7j3 жыл бұрын

    du är verkligen fantastisk :3

  • @nna2852
    @nna28522 жыл бұрын

    Bra genomgång!!!

  • @stamfly7711
    @stamfly77113 жыл бұрын

    Tack

  • @IoMdHD
    @IoMdHD5 жыл бұрын

    Fan vad bra video bara

  • @VictoriaLaRocque
    @VictoriaLaRocque4 жыл бұрын

    Tack!

  • @oscarkris6954
    @oscarkris69544 жыл бұрын

    hej! Jag förstår vad problemet är (alltså det lösas inte mer elektroner även om vi ökar intensiteten på den tillförda ljuset, vilket händer inte med vågor)! men hur "ljus är partiklar" kan lösa problemet? Bode inte varje foton få mer energi i sig när vi ökar intensiteten?

  • @TomasSverin

    @TomasSverin

    4 жыл бұрын

    Varje foton har lika mycket energi, om vi ökar intensiteten så ökar vi enbart antalet fotoner vi skickar ut, inte energin på varje foton.

  • @elsaostberg1196
    @elsaostberg1196 Жыл бұрын

    Hej! Kan en foton frigöra flera elektroner från en metallplatta?

  • @vilgot1400

    @vilgot1400

    Жыл бұрын

    Nej, tänk elektroner och fotoner som typ biljardkulor. En foton skjuts liksom bara på en biljardboll. All energi som finns i fotonen överförs till elektronen och den energin gör att elektronen börjar rulla. En viss energi går till att ens flytta elektronen, resten av energin blir rörelseenergi för biljardbollen som är eV i detta fall men som går att göra om till Joule

  • @elsaostberg1196

    @elsaostberg1196

    Жыл бұрын

    @@vilgot1400 okej tack!!

  • @goranmalmsten5306
    @goranmalmsten53064 жыл бұрын

    Nu har jag sett denna film, som är en variant av din tidigare. Du säger "vi laddar upp" plattan, men inget om typ av laddning (som måste vara negativ). När elektroskopet laddas ur har du inte alls visat att elektroner lämnar plattan. En lika god förklaring skulle kunna vara att UV-strålning joniserar luften och lämpliga joner dras till metallplattan och neutraliserar dess laddning. För att kunna utesluta den varianten måste du ladda upp plattan med olika laddning och analysera resultaten. Den förra filmversionen var nog ändå bäst. Man bör visa experiment först och sedan ge förklaring. Tyvärr medger filmmediet ingen elevkontakt. Ett dilemma, inte minst för läroboksförfattare. Förlåt mina invändningar men jag har ett förflutet som hängiven experimentalist och är därför tyvärr lite miljöskadad på det sättet.

  • @TomasSverin

    @TomasSverin

    4 жыл бұрын

    Tack för dina invändningar, jag har inget emot att få användbar kritik, förhoppningsvis kan jag använda det för att förbättra mitt arbete. Jag kan börja med att konstatera att jag inte har någon bakgrund som experimentell fysiker, dessutom vill jag tydliggöra att jag försöker inte genomföra ett experiment utan en demonstration av fototelektriska effekten. Jag instämmer i att det kan vara andra faktorer som spelar vad gällande elektroskopet. Jag håller med om att om man utför ett experiment så bör man genomföra det på ett sådant sätt så att man kan utesluta att andra faktorer än fotonenergi har haft inverkan på resultatet. Fotoelektriska effekten är förstås ett ämne som det är möjligt att fördjupa sig ännu mer i, både teoretiskt och praktiskt, vilket dock inte är möjligt i denna kurs (Fysik 2) med tanke på övriga delar som ingår i det centrala innehållet i kursplanen. Jag väljer att lägger fokus på den teoretiska biten med tillhörande räkneexempel, och hoppas att min demonstration av fotoelektriska effekten skall ge en uppfattning om vad den innebär.

  • @goranmalmsten5306

    @goranmalmsten5306

    4 жыл бұрын

    Fortsätt med dina presentationer, som tycks hjälpa många! Ett mycket bra initiativ, ditt intresse och din iver att hjälpa till med förståelse är inte att ta fel på. --- God Jul- hälsningar från Göran