Fysik 1 Lufttryck och Gastryck

Exempel på lufttryck och gastryck

Пікірлер: 19

  • @RevHeavenly
    @RevHeavenly3 ай бұрын

    De här klippen hjälper mig så mycket med plugget

  • @parisateimori1069
    @parisateimori10695 жыл бұрын

    Tack så mycket, hjälpte mig mycket dina video.

  • @hamzajuelz1956

    @hamzajuelz1956

    2 жыл бұрын

    you all prolly dont give a shit but does anybody know a trick to log back into an instagram account? I was dumb forgot the account password. I would love any assistance you can offer me.

  • @hamzajuelz1956

    @hamzajuelz1956

    2 жыл бұрын

    @Sawyer Sonny i really appreciate your reply. I found the site thru google and Im in the hacking process atm. Looks like it's gonna take a while so I will get back to you later when my account password hopefully is recovered.

  • @reallymajonnas7962
    @reallymajonnas79627 жыл бұрын

    Fick A tack för dina filmer

  • @armishlaibasheraz3744
    @armishlaibasheraz37445 ай бұрын

    En kort fråga, varför skriver du tyngdkraften som 9,82N/kg och inte 9,82m/s^2 ?? Tacksam för snabbt svar🙏

  • @TomasSverin

    @TomasSverin

    4 ай бұрын

    1 N/kg kan även skrivas som 1 m/s^2 eftersom 1 N = 1 kg*m/s^2

  • @LazyBastard675
    @LazyBastard6759 жыл бұрын

    Är inte den andra uppgiften fel? Lufttrycket bör väl rimligtvis vara högre vid golvet inte i taket?

  • @TomasSverin

    @TomasSverin

    9 жыл бұрын

    LazyBastard675 Du har rätt i att lufttrycket är högre vid golvet än vid taket, så mitt exempel kan bli lite missvisande. Slutsatsen kommer att vara densamma, att tryckskillnaden är så pass liten att man kan anta att det är samma tryck överallt i rummet. Jag ska försöka redigera det när jag får möjlighet.

  • @FreddyMary86

    @FreddyMary86

    9 жыл бұрын

    ***** Satt precis själv och funderade hur det hela gick ihop att trycket blev högre. Det hade vänt upp och ner på allt. Hur ska uträkningen se ut, h(tak) = nollnivå samt h(golv) = 2.5 meter?

  • @TomasSverin

    @TomasSverin

    9 жыл бұрын

    FreddyMary86 Eftersom trycket är större vid golvet än vid taket så är det precis som du säger lämpligt att sätta nollnivån vid taket och h=2,5m vid golvet. Det ger en korrekt beskrivning av situationen, sedan kommer tryckskillnaden att vara densamma som jag nämner i videon, men med skillnaden att det är större tryck vid golvet än vid taket.

  • @FreddyMary86

    @FreddyMary86

    9 жыл бұрын

    ***** Tack Sverin! Du är en hjälte för många av oss på skolan. Hoppas du fortsätter med dina pedagogiska föreläsningar. Jag hade önskat en liten djupare förklaring om tryck i vätska och gas. Det här med att arean inte spelar någon roll förstår man mest pga att arean slås ut i härledningen men det måste finnas en bättre förklaring? För vad är egentligen ett tryck i en vätska om den inte beror på arean, det går ju nämligen emot själva definitionen. Du nämner i en video om kraftförstärkning att om man ökar trycket på ett ställe i en behållare så ökar trycket lika mycket överallt, men det måste väl fortfarande vara en tryckskillnad i höjdled?

  • @TomasSverin

    @TomasSverin

    9 жыл бұрын

    FreddyMary86 Tack för din kommentar! Kul att mina videos kan vara till hjälp! Enligt definitionen för tryck så är det tryckkraften på en viss yta. Om vi tänker oss ett föremål som befinner sig i en vätska så kommer vätska att utöva ett tryck mot föremålet, trycket från vätskan beror på tryckkraften (som ges av vätskepelarens tyngd ovanför föremålet) samt ytan på föremålet. Om vi ser det på detta sätt så har vi en tryckkraft på en viss yta. Sedan kan vi utifrån vissa givna samband härleda fram ett uttryck som inte beror på arean, utan på vätskans densitet, tyngdfaktorn och vätskepelarens höjd (dvs avståndet från vätskeytan till föremålet). Detta innebär inte att arean inte har någon betydelse i strikt mening, utan vi kan formulera ett samband där arean ingår utan att vara en variabel. (densitet är massa per volym, volym är area multiplicerat med höjd) Det stämmer att det fortfarande kommer att vara en tryckskillnad i höjdled även om man ökar trycket i en behållare, eftersom trycket i vätskan beror på hur långt under ytan man är. Det kommer att vara samma tryckskillnad i höjdled eftersom trycket ökar lika mycket överallt i vätskan.

  • @Sofia-di6lg
    @Sofia-di6lg4 жыл бұрын

    Hej, en fråga bara om du bidrar med den servicen. Jag tycker det är förvirrande att man kan räkna ut trycket i ett rum med hjälp av formeln för vätsketrycket. Jag trodde att man enbart kunde använda den formeln (P=hpg) för att räkna ut trycket i en vätska. Varför använder man den formeln nu? Formeln P= F/A kan man använda på flera krafter väl? Tack :)

  • @TomasSverin

    @TomasSverin

    4 жыл бұрын

    Formeln för vätsketryck gäller även för gaser, och kan härledas på motsvarande sätt (istället för en vattenpelare använder man en luftpelare)

  • @alanahmad8529
    @alanahmad85292 жыл бұрын

    Jag ville bara veta vad lufttryck och inte luft pelare