Franz'ın Öngörüsü : Viyana Doğa Tarihi Müzesi

Bu Franz'ın 1748'deki öngörüsü. Halkı için kurduğu bir hayal ve yaptığı bir
yatırım.
Viyana Doğa Tarihi Müzesi web sitesi www.nhm-wien.ac.at/en
Bir çok salonu olan dev taş bir bina yapalım ve içine de binlerce taş parçası koyalım, insanlar da gelip bunlara baksın. Böyle bir fikir olabilir mi? Taşa, toprağa bakmak için insanlar neden gelsin?
Franz Stephan, 18. Yüzyılda Avusturya İmparatoru. Ancak kendisinin çok daha güzel bir sıfatı var, Bilimin Koruyucusu
Boşuna vermemişler ona bu sıfatı, örneğin 1748 de büyük bir servet karşılığı, dünyanın çok farklı yerlerinden toplanmış on binlerce farklı çeşitte kaya ve taş parçaları, yer kabuğundan ne çıkıyorsa bunların koleksiyonunu almış.
Sonrasında o kolleksiyonu bu harika binaya koymuşlar ve Viyana Doğa Tarihi Müzesi içerisinde Mineraoljik yani yer kabuğundan çıkarılanlar kolleksiyonu oluşmuş.
İçine girdiğinizde bir salon vitrinler dolusu ; dolaplar dolusu taş sergisi. Her biri dünyada nereden geldiği, ne tip kaya parçası olduğu gösterilip; sınıflarına göre ayrılarak dizilmiş. Öyle böyle değil, kendisi de çok şık büyükçe bir salon içi taşlarla dolu.
Bu kadar taşın arasında kalbimizde tahta sahip olan taşı hemen bulduk, Mustafa Kemal Paşa taşı.
Sonra anlıyorsunuz ki bu salon bitiyor, sonrasında bir çok salon aynı şekilde bunu takip ediyor. Bu noktada saygı duyuyor insan. Bu kadar parçayı bir araya getirmek, bunları tasnif edip böyle sergilemek.
Sadeec taş parçaları değil, oluşumları, fiziksel özellikleri, içerik farklılıkları gibi farklı konular hakkında bir çok bilgiler de basit bir dille anlatılmış. İsteyen okur, öğrenir, isteyen sadece taşa bakar.
Sonra insan düşünüyor, neden adamlar bu kadar para ve emek harcamışlar bu işe, şehrin en önemli yerinde harika bir bina. Lüks evler veya AVM yapmamışlar müze yapmışlar. Kim ne yapsın bu taşları. Adamın bir nedeni olmalı.
Müzeler sadece şehri güzelleştirecek harika mekanlar, turistlerin ziyaret edeceği alanlar olmamalı. Sanırım bu Franz “halkımın bilgisi artsın, vizyonu yani görüşü gelişsin diye düşünmüş olmalı. Eğer bu müzeyi ziyaret eden binlerce insanın içinde bir kaçı bu işe merak salar ve tutku haline getirirse ileride ülkeye büyük faydalar olarak geri dönecektir.
Bu kolleksiyonu aldığında tarih 1748. Daha Uzun Mehmet’in Ereğli’de 1829 da kömür ü bulmasına 81 yıl var. Franz 81 yıl önce dünyadan onbinlerce kaya parçası kolleksiyonu alıp, halkına sunmuş. Siyasi tarafını bilmem ama bence Franz ülkesini seven, hem ileri görüşlü bir eğitimci hem de iyi bir iş adamıymış.
Halkı, İnsanlarının kalitesi bir ülkenin en büyük sermayesi. Eğitimle, destekle, örneklerle mutlaka geliştirilmesi lazım. Müzeler de bu planın, bu yatırımın bir parçası.
Sadece yerkabuğundan çıkanlar değil aynı zamanda uzaydan yer küreye düşenler de sergilenmekte. İnsan hayrete düşüyor 1800 lerde düşmüş gök taşlarını tarihleri ve yerleri ile sınıflandırılmasını gördüğünde. Saygı duyuyorsunuz insanların çalışkanlığına.
Taşlar bittiğinde Doğa Tarihi müzesinin diğer bölümlerine geçebilirsiniz.
Londra ve New York’taki Doğa Tarihi müzelerini de çok sevmiştim ancak, Viyana Doğa Tarihi müzesi kalbimde ayrı bir yere sahip, saygı duyduğum bir yer.
#Viyena #Avusturya #doğa #müze #mineraloji

Пікірлер: 10

  • @Xaen_0
    @Xaen_0 Жыл бұрын

    👍👍👍

  • @flaqicy3320
    @flaqicy3320 Жыл бұрын

    gördüğüm en iyi anlatımlardan saolun hocam

  • @cagrixo_
    @cagrixo_ Жыл бұрын

    Çok bilgilendirici bir video olmuş videoların devamını dörtgözle bekliyoruz

  • @creatusamv7692
    @creatusamv7692 Жыл бұрын

    Güzel diksiyon ile bilginin bi araya gelmesi... Zevkle izledim aynı zamanda bilgilendim. Teşekkürler

  • @a12345874
    @a12345874 Жыл бұрын

    Tşk Alpay Hocam. Çok güzel bir bilgi oldu benim içinde

  • @Cap_SpeedUp
    @Cap_SpeedUp Жыл бұрын

    Çok güzel ve sade bir anlatım elinize sağlık

  • @ChesFTU

    @ChesFTU

    Жыл бұрын

    :):):)

  • @ChesFTU
    @ChesFTU Жыл бұрын

    Bize de gitmek nasip olur inş :)

  • @cagrixo_

    @cagrixo_

    Жыл бұрын

    İnşallah maşallah

  • @batuhanacc1808
    @batuhanacc1808 Жыл бұрын

    Güzel ve akıcı bir anlatım ağzınıza sağlık