FINDIK İÇİN SIVI BALIK GÜBRESİ YAPIMI

Ғылым және технология

FINDIK İÇİN SIVI BALIK GÜBRESİ YAPIMI
(Yazının kalabalığı gözünüzü korkutmasın, açıklayıcı olması için uzun yazdım)
Lactobasil serumu (bokashi sıvı konsantresi) için internet adresi (bunu pirinçten de yapabiliyoruz, kafamız karışmasın diye hazır aldık) 365 lira yapmışlar
biorfe.com/urunler/laktobasil...
Pancar melası için internet adresi (fiyatını artırmış şu an 290 lira, bunun yerine elinde olan varsa 1,7 kg pekmez de katabilir)
www.pttavm.com/melas-7-kg-sul...
YAPILIŞI
1. 5 kg balığı ve parçalarını blenderde (mikserde, rondoda) parçala
2. Buna 15 litre klorsuz su kat, karıştır
3. 500 gram lactobasil serumdan ekle (internetten aldık), karıştır
4. 1,7 kg melas ekle (internetten aldık),karıştır
5. Karışımın olduğu bidonu 21-30 derece arası gölgelik yerde güneş görmeden 21-30 gün beklet
6. Süre sonunda bu sıvıyı süzün
7. Uygulamada 100 litre suya 0,750 lt karıştır, en güzeli toprak içine, ocak etrafına ver.
Karışımın azot oranı yüksektir. Biz topraktaki mantarları, mantarlar da topraktaki bitki besin maddelerini parçalayarak dallarımızı besleyecek. Fındıkta yaprağa püskürtmeden toprak içine verirsek faydası daha iyi oluyor. Ağır killi toprakların (cilim), yapısı gereği, toprağı oluşturan küçük parçalarının birbirine bağlılığı fazladır, suyu iyi çekemezler. Bu karışım parça bağlılığını
azaltarak gözenekli yapıyı artırır. Toprağa hava aldırır. Toprağın organik madde miktarını olumlu etkiler. Toprağın kimyasallardan dolayı kilitlenen yapısı açılır, mikroorganizma aktivitesi artacağından toprakta hazır bulunan bitki besin maddeleri parçalanarak köklerden alınabilecek hale gelirler. (Bir yerde, abartılı da olsa toprak içindeki bu mikrobiyal aktivite toprağı ilk haline getirir diye yazıyordu.)

Пікірлер: 9

  • @selimyavuz4542
    @selimyavuz45425 ай бұрын

    👍👍👍

  • @alexdesouza5049
    @alexdesouza50495 ай бұрын

    Hocam bu karışımı hazırladıktan sonra fındık ocağına topraktan vermek istesek,yağmur yağdıktan sonra versek daha mı iyi olur? birde ocak başı kaç litre topraktan vermeliyiz?

  • @mustafa-zor

    @mustafa-zor

    5 ай бұрын

    Topraktan, şişleme gibi aletle, ocağın büyüklüğüne göre 1-2 litre arası vereceğim. Toprak altı olduğundan yağmuru beklemek icap etmez, o dağılıyor toprakta, canlı mikroorganizma içeriği.

  • @yusufcaya6523
    @yusufcaya6523Ай бұрын

    Toprak yüzeyine atsak olmazmı yağmurla birlikte

  • @mustafa-zor

    @mustafa-zor

    Ай бұрын

    Mikrobiyal gübreler, direk güneşi görmeyecek şekilde, dediğiniz gibi yağmurlu zamanlarda toprak yüzeyine uygulanabiliyorlar. Akıp gitmelerini önlemek için de toprak altına veriyoruz. Uygulama şeklini kendimiz seçiyoruz.

  • @yusufcaya6523
    @yusufcaya65234 ай бұрын

    Yapılan gübre ne kadar zaman kullanılır yada nasıl muhafaza edilir

  • @mustafa-zor

    @mustafa-zor

    4 ай бұрын

    Aslında yapıldıktan sonra hemen kullanmak lazım, benimki depoda duruyor ama hala üzerinde beyaz küf tabakası oluşuyor, küçük kaplarda dolapta saklanabildiği söylense de en iyisi mart ayında başlayıp bir ay sonra olgunlaşınca süzüp hemen toprak altına vermek.

  • @serkandilmen4896
    @serkandilmen48965 ай бұрын

    Ne işe yariyoki

  • @mustafa-zor

    @mustafa-zor

    5 ай бұрын

    Aşırı derecede mikroorganizma ürüyor toprak altına sulandırılıp verildiğinde orada da çoğalıyor, topraktaki atıl durumda bekleyenler de dahil gübreleri ve bitki besin maddelerini parçalayıp bitkinin alacağı forma dönüştürüyor.

Келесі