Fındıkta Budama 1

Ғылым және технология

Ana dal bırakırken buna dikkat edelim

Пікірлер: 21

  • @yaverlerkoyde6745
    @yaverlerkoyde67453 жыл бұрын

    Emeginize saglik ustadim saygilar

  • @erhansarisaray1305
    @erhansarisaray13053 жыл бұрын

    Emeğinize sağlık kolay gelsin 👏 Bahçede sizlerin bilgisine çok ihtiyacımız var selamlar.

  • @ziyakucuk4082
    @ziyakucuk40823 жыл бұрын

    Kolay gelsin Mustafa bey

  • @yusufkulaksz4229
    @yusufkulaksz42293 жыл бұрын

    HOCAM KOLAY GELSİN AŞILI VE AŞISIZ NORMAL TEK GÖVDE FINDIK AĞACI VAR VERİMİ ÇOK DAHA İYİ DİYORLAR BİR BİLGİNİZ VARMI ŞİMDİDEN TŞK.LER

  • @mustafa-zor

    @mustafa-zor

    3 жыл бұрын

    Aşısız fındık, bolu fındığı denilen, aşı anacı olarak kullanılan fındık ve verimsiz, aşılılardan veya bildiğimiz fındık çeşitlerinden yapılan tek gövdeli dallar ocak sistemine göre daha verimli olabilirler ama bunun için ilk yıllarda şekil budamasını bilmeniz lazım. Reklamlara fazla aldanmayın, bir zamanlar devekuşu, paulownia ağacı, romanow koyunu da vardı, unutuldu gitti.

  • @yusufkulaksz4229

    @yusufkulaksz4229

    3 жыл бұрын

    @@mustafa-zor HOCAM TŞKLER NORMAL TEK GÖVDE BİRKAÇ SIRA DİKİP DENEMEK LAZIM ANLADIĞIM KADARIYLA ZATEN OCAK SÖKMİCEM TEK GÖVDE BÜYÜDÜĞÜNDE DURUMA GÖRE SÖKERİM SAYGILAR

  • @sungur2002
    @sungur20023 жыл бұрын

    Herşeyden önce emeğinize sağlık, benim sorum şu olacaktı; Mevsimin bu zamanı budama için erken değil mi ? Yaprakların büyük bir kısmı dökülmeden budama yapmak doğrumu, 10-15 gün önce yaprak gübresi uyguladım,bu uygulamadan ne kadar süre sonra budama işlemine başlamalıyım?

  • @mustafa-zor

    @mustafa-zor

    3 жыл бұрын

    Dediğiniz doğru, yaprak gübresi uygulaması yaptıysanız dallarınızda yeşil yaprak çoktur, yaprakların hafiften dökülmesini bekleyin. Ondan sonra ana dallar üzerinde budamaya geçebilirsiniz. Bu bahçeye artık sonbahar geldi, yaprak dökülmeleri başladı, burada sıkıntı yok. Dip sürgünleri için ise bunları beklemeye gerek yoktur. Yıl içinde istediğiniz zaman onları temizleyebilirsiniz.

  • @sungur2002

    @sungur2002

    3 жыл бұрын

    @@mustafa-zor teşekkürler, bir iki ay içinde tavuk veya koyun gübresi uygulamayı düşünüyorum. tavuk gübresi mi yoksa koyun gübresi mi önerirsiniz. Budama işleminden önce mi sonra mı uygulamalıyım

  • @sungur2002

    @sungur2002

    3 жыл бұрын

    Fındıklığı çapalamayı düşünüyorum, bir taraftanda kökteki meristem doku hücrelerine zarar verir miyim ve bu yüzden ocaklarda çürüme gerçekleşir mi diye çekiniyorum. Çapalayı önerirmisiniz peki

  • @mustafa-zor

    @mustafa-zor

    3 жыл бұрын

    @@sungur2002 Bu konuda her ziraatçi ayrı bir yorum yapar, onun için milletin kafası karışır. Benim yorumum ise şu; fındık saçak köklü bir bitkidir. Yani köklerin çoğu, dalın boyu kadar, toprak yüzeyine yakın gelişir. Cevizdeki gibi vida şeklinde aşağı gitmez. Siz bunları motorla sürüp koparırsanız sadece bitkiyi yorarsınız tekrar uzaması için. Fındık arsız bir bitkidir yanı kolayca bunları onarıp yerine de koyar, bu yüzden ben bahçeyi sürüyorum traktörle zararını görmedim diyenlere rastlayabilirsiniz. Toprakta organik madde yeterli ise yapısı yumuşak olur. Toprak yüzeyinde iki parmak kalınlığında kaymak tabakasını kırmak yeterli olur. İşin özü şu: Bahçeniz meyilli ise bu tabakayı demir bir tırmıkla harmanda fındık karıştırır gibi karıştırmanız yeterli. Eğer bahçe düz ise bu işlemi kazma ile de yapabilirsiniz. Yabancı kanallarda göreceğiniz tek gövdeli kiraz ağacı gibi fındıklarda traktörle sürüm yapılabilir ama bizim dallarımız buna uygun değil. ( azıcık uzun yorum oldu)

  • @sungur2002

    @sungur2002

    3 жыл бұрын

    Çok teşekkür ederim tekrar. Fen Bilimleri için atama bekleyen, ÖABT sınavı iyi geçmiş ve bu sınavın stresini doğada atmak isteyen bir kardeşinize çok yardımcı oldunuz.Şu anda sadece makas ve küçük bıçkı ile dip temizliği yapıyorum. Yaprakların durumuna göre budamaya başlayacağım. Ocakları 4+3 veya 5+2 şeklinde planlıyorum.

  • @Edilee_
    @Edilee_3 жыл бұрын

    hocam bizim tarlalar orman gibiydi bi ocakta 40 tan fazla dal vardı ben kesip bir ocakta en fazla 13 sağlıklı dal (yarısı 3-4 yaşında) bıraktım dalların 3 4 metre boyu var işciler fındık toplarken dalları eğdi ve dallar yarıbelinden eğik kaldı acaba dalların boyu cokmu uzun? ve 9 dönümden 530kg fındık cıktı. gübresini felan aksatmasam üç dort sene sonra verim artarmı

  • @mustafa-zor

    @mustafa-zor

    3 жыл бұрын

    , buraya bahçenin resmini atabilirmisin, görüp yorumumu oradan size yazayım, burayı okuyanlar için ayrıca cevaplamam lazım, onların da hakkı geçmesin. İlk yapacağınız iş toprak tahlili olmalı, pH düşükse ne yaparsanız yapın verimi artıramazsınız, tahlil sonuçlarına muhakkak uyun, 9 dönüme 530 kg çok az ama bahçeye ilgi gösterirseniz bu rakam çok yukarılara gidecektir. Ocakta 13 dal yine çok. Fındık dalının özelliği, yanındaki dalla güneşi görmek için rekabete girip boy uzatmaya gitmesidir. Ana dal olarak düşündüğünüz dal sağlıklıysa yanında sakın yedek dal bırakmayın, rekabete girmesinler. Eğik kalan dalların bir zararı olmaz. Yalniz ocakta budamayla beraber ana dal üzerindeki budamalar da öğrenin derim. Görmeden ancak bu kadar tavsiyede bulunabiliyorum.

  • @Edilee_

    @Edilee_

    3 жыл бұрын

    @@mustafa-zor hocam fotoğrafları attım iki tarlanın ne durumda, fotoğraftaki tarlaları budamadan önce tarla içinde insan yuruyemiyordu o kadar pis bir tarlaydı , internetten oğrendiğim kadarıyla tarlayı bukadar yapabildim.

  • @bunyaminerdogan962
    @bunyaminerdogan9623 жыл бұрын

    Hangi aya kadar budama yapilir

  • @mustafa-zor

    @mustafa-zor

    3 жыл бұрын

    Dip budamaları, dip sürgünü budamaları 12 ay boyunca yapılır, ana dal üzerinde budamalar sonbahar-kış döneminde bitkinin dinlendiği dönemde yapılır, dala su yürümesi başlayınca biter.

  • @ziyakucuk4082
    @ziyakucuk40823 жыл бұрын

    Hocam budama bu vakitlerde yapmak uygun olur mu

  • @mustafa-zor

    @mustafa-zor

    3 жыл бұрын

    Benim bölgem (Giresun Görele için) budamalar başlayabilir, yaprak dökülmeleri başladı artık

Келесі