EXPLICATIV RECORDER. Ce se întâmplă cu gunoiul pe care îl reciclăm

Am urmărit traseul deșeurilor colectate selectiv de la o scară de bloc din București până la linia de producție a unei fabrici care se ocupă cu procesarea plasticului.
„Explicativ Recorder“ este un proiect susținut de UniCredit Bank.
-----------------------------------
Recorder este o publicație online construită de o echipă de jurnaliști în jurul acestor principii: jurnalism onest, făcut cu pasiune și pus în serviciul public.
Mai multe clipuri produse de noi sunt pe:
site: www.recorder.ro
pagina noastră de Facebook / myrecorder
contul de Instagram / recorder.ro

Пікірлер: 538

  • @georgestamate2824
    @georgestamate28242 жыл бұрын

    Bun material. Va zic sincer ca pana sa plec din Romania reciclam zi de zi, lucru care nu l-am facut pana sa ajung in vestul Europei a fost sa si spal produsul inainte sa il pun la reciclat, asta pt simpul fapt ca nu am stiut necesitatea/importanta acestui lucru. Cred ca ar fi foarte eficienta o campania la nivel national, incepand chiar din scolile primare. Copii pot avea un impact major pt a creea o tara "ca afara".

  • @0CryingAngel0

    @0CryingAngel0

    2 жыл бұрын

    Acum 15 ani invatam despre lucrurile astea in scoala generala, prin diverse initiative si proiecte (de aici sau din strainatate - Eco-schools, Peace Corps, samd) sau in cadrul evenimentelor anuale precum Ziua Pamantului sau Ziua Apei. In unele institutii de invatamant deseurile erau sortate inca de-atunci. Acasa, apoi, alta era povestea. Nu cred ca exista o singura solutie si atat, pentru schimbare. Cel putin la fel de importanta este si informarea adultilor. Cand copiilor le va fi la indemana sa puna in practica ce invata la scoala (dupa ce vor reclama adultii, ca mine si ca dvs., lipsa zonelor de colectare selectiva, de exemplu) le va fi mult mai usor sa se obisnuiasca asa. Pana atunci vom ramane in acelasi stadiu de acum 15 ani, de cand astept si eu o schimbare.

  • @dragos9134

    @dragos9134

    2 жыл бұрын

    @@0CryingAngel0 Nu este adevarat, si eu am fost in generala acum 10-15 ani si nu se invata asa ceva, cosul de gunoi al clasei a fost tot timpul un haos : foi de hartie, doze de suc din metal, sticle de suc din plastic, resturi menajere de la mancare, samd. Si nimeni nu ne-a spus nimic de reciclare.

  • @CrisdavElectric

    @CrisdavElectric

    2 жыл бұрын

    Asta e marea problema in tara asta…. Nu se mai face educatie, copiii sunt bombardati doar cu teme si manuale groase de matematica, in loc sa fie educati sa recicleze, conserve si sa protejeze natura. Profesorii sunt ocupati sa le arate filmulete pe TikTok si alte Social Media

  • @dragos9134

    @dragos9134

    2 жыл бұрын

    @@CrisdavElectric “Nu se mai face educatie” pai cand s a facut vreodata ? Sistemuk nostru de educatie e cel folosit in comunism la baza, care nu te ajuta deloc in viata, nici macar nu te ajuta sa promovezi propriile examene ca trebuie sa faci meditatii. Sistemul nostru te invata maxim o meserie, dezvoltare personala deloc, asa era si in comunism, trebuia doar sa mergi la munca si atat, nu trebuia sa stii mai mult

  • @scr1ptery642

    @scr1ptery642

    2 жыл бұрын

    Ar fi mai practice niste stații de reciclare accesibile pentru oameni, le cumperi și îți duci gunoiul gata selectat și presat. Dar nu va funcționa.. trebuie sa vina un Ghiță să își arunce pampersul la puradel.

  • @TabitaBelean
    @TabitaBelean2 жыл бұрын

    Respect acestor oameni care fac această muncă deosebită!

  • @eosforfly

    @eosforfly

    2 жыл бұрын

    In Cta al de Polaris, firma de oameni politici, ca nu orice sarac are firma de colectare a deseurilor, n au fost in stare sa puna in fiecare cartir un toberon mai de doamne ajuta pentru pet uri, si sa vrei sa reciclezi, nu ai unde sa arunci, totul e la gramada. 2 In Norvegia de ex, lumea care arunca gunoi sortat primeste bani, idiotii de romani nu vor primi niciodata bani pentru ca nou, astia de la poalele p-lii, suntem niste nimeni in fata afaceristilor gen, suntem niste gunoaie care merita traate ca atare. Altfel nu imi explic de ce am ajuns saracii EUropei... Daca era destepti nu ajungeam unde suntem acum dar.... ne meritam statutul de gunoaie... ei fac bani de pe urma noastra, ati inteles, da?

  • @eosforfly

    @eosforfly

    2 жыл бұрын

    @F. A. Apropo, acum vreo 4 ani erau in Constanta vreo 3 firme care se chinuiau cu reciclarea, mergeau din magazin in magazin si cereau cartoanee de la baxurile de produse. Cel care detine monopol pe orasul cta in colectarea gunoiului NU SE Ocupa cu asa ceva ca era stresant , probabil, dar de anul asta s au pus pe colectat, ghici cce, firmele din trecut au disparut ca vorba ta, MAfia dracului, astia de la recordici ne vand gogosele pentru idioti

  • @PastorulceIbun

    @PastorulceIbun

    2 жыл бұрын

    Respect oamenilor din acest domeniu! 👏

  • @ismailpainedecirc8615

    @ismailpainedecirc8615

    2 жыл бұрын

    de ce ti se pare munca deosebita? e o afacere ca oricare alta, nu vin aia sa-ti ridice tie deseurile de la nas pe gratis.

  • @mihaelaralucalazar7540

    @mihaelaralucalazar7540

    2 жыл бұрын

    @@ismailpainedecirc8615 Probabil se refera la munca oamenilor din procesul de sortare, care stau printre pampersi folositi, verze etc. Aceia sunt cei ce merita putina recunostinta pentru ca se expun la tot felul de mirosuri mai putin placute si poate chiar daunatoare sanatatii. Nu contest, sunt platiti ca orice job, probabil si cu un spor (nu stiu), doar ca nu toti am face asta, chit ca ar fi si un salariu mai bun decat al unei alte meserii mai curate.

  • @PetriBodi
    @PetriBodi2 жыл бұрын

    Bravo, inca un material de calitate marca Recorder, felicitari !!

  • @roverwaters3875

    @roverwaters3875

    2 жыл бұрын

    respect gunoierilor, mai cinstiti si mai profesionisti decat medicii români

  • @dragos9134

    @dragos9134

    2 жыл бұрын

    @F. A. BUG Mafia

  • @eugeng4740
    @eugeng47402 жыл бұрын

    Am ajuns sa cumparam pana si gunoiul din alte tari, pentru ca statul nostru nu este capabil sa educe populatia in ceea ce priveste reciclarea, si nu numai... dar na, tot noi suntem cei care ii votam. Bravo Recorder pentru ca ne deschizi ochii! p.s. Nu uitati ca schimbarea porneste de la fiecare din noi!

  • @AveCruxSpesUnica

    @AveCruxSpesUnica

    2 жыл бұрын

    Nu este capabil statul sa educe sau sa incurajeze cetatenii sa recicleze?

  • @anubaral

    @anubaral

    2 жыл бұрын

    Nu uita sa mentionezi ca importam gunoiul altora ca sa le dea lor bine pe hartie ca au reciclat mai mult (pasand gunoiul altora)

  • @paulcristiansarbu1040

    @paulcristiansarbu1040

    2 жыл бұрын

    @@anubaral Nu, e pentru ca un centru de reciclare, ca sa aiba profit, ca orice fabrica, are nevoie de o anumita cantitate de materie prima, ca altfel sta degeaba sau merge pe gol. Daca romanul e needucat si nu dorteaza, nu sunt destule deseuri reciclabile, asa ca da, trebuie importat. Deci in loc sa ne curatam noi ograda de deseuri reciclabile, o curatam pe a altora.

  • @norbertlorincz140

    @norbertlorincz140

    2 жыл бұрын

    Statul e de vina ca majoritatea oamenilor sunt prosti? 😂 Pai da. E mai usor sa zicem asta decat sa acceptam adevarul. Mereu cineva ii de vina, in afara de noi💪

  • @florinadrian5174

    @florinadrian5174

    2 жыл бұрын

    Importul nu e o problema, suntem toti in UE. E chiar bine ca exista aceasta capacitate mare de reciclare in tara. Desigur, e trist ca nu se sorteaza si nu se colecteaza mai multe deseuri reciclabile in tara.

  • @Timisoara.
    @Timisoara.2 жыл бұрын

    România trebuie să recicleze pentru a avea o țară curată cu perspectivă cu un viitor mai bun pentru copiii noștri 🇷🇴

  • @BogdanSilviuAron

    @BogdanSilviuAron

    2 жыл бұрын

    Din păcate mulți români ar trebui să fie reciclați, dar nu s-au inventat mașinile specializate, sau poate sunt, dar se strică atunci când intră un român 😂... Cică dispar piesele

  • @appacsgo3159

    @appacsgo3159

    2 жыл бұрын

    #NimānuiNu-iPasā😀

  • @nitanita8205

    @nitanita8205

    2 жыл бұрын

    Ce sa recicleze cind ne vin tone sau sute de tone din import

  • @mirceamarinprunean4839

    @mirceamarinprunean4839

    2 жыл бұрын

    tati, nu poti ca primarie sa pui taxa de gunoi si sa astepti ca omul sa recicleze pe banii lui. firmele de reciclare suge de la doua oi, de la primarii si firmele de materia bruta rezultata. asa ca strangel pe primar de coe

  • @mannyschindler177

    @mannyschindler177

    2 жыл бұрын

    @@nitanita8205 pai vin din import pt ca romanii nu recicleaza si recickeaza prost

  • @timoteikid
    @timoteikid2 жыл бұрын

    Au fost multe proiecte de reciclare propuse de români, însă autoritățile nu doresc proiectele salvatoare să fie promovate. Din păcate sunt multe interese politice în absolut toate domeniile.

  • @Laura.Ciobanu

    @Laura.Ciobanu

    2 жыл бұрын

    În timp toate problemele vor avea soluție.

  • @Thephantommenace9092

    @Thephantommenace9092

    2 жыл бұрын

    @@Laura.Ciobanu corect aici, dar n-ai cum sa nu faci spume cand te uiti chiar si in Cluj - Chiar daca pui selectiv in tomberoane subterna speciale si cu eticheta pe fiecare si vine masina de gunoi si le baga pe toate intr-un loc...sunt oameni care chiar recicleaza separat gunoiul! dar nene...daca si autoritatile te freaca astfel ..ce motivatie sa mai ai sa tot reciclezi daca tot la un rahat se ajunge?

  • @gheorghealexandrucristian

    @gheorghealexandrucristian

    2 жыл бұрын

    Așa e. Foarte bine spus!

  • @FC-nt3lq

    @FC-nt3lq

    2 жыл бұрын

    Important este sa se aducă gunoiul nereciclabil din alte țari , sa se ocupe proștii de el

  • @andreyyqweq1

    @andreyyqweq1

    2 жыл бұрын

    foarte bine spus , exact asa este peste tot , solutii sunt dar nu se vor aplicate pentru ca astfel nu vor mai putea sa fure si sa insele .

  • @j.romanorov
    @j.romanorov2 жыл бұрын

    Eu reciclez de peste 10 ani...imi da o stare de bine ca pot face ceva pt planeta.

  • @j.romanorov

    @j.romanorov

    2 жыл бұрын

    @Darkstar Pacat ca dupa ce ai semnalizat ai mai dat si flash uri,dar ai constatat ca erai in spatele unei masini parcate.O gura inchisa e o gura inteligenta.

  • @joehephwer1299

    @joehephwer1299

    2 жыл бұрын

    Un pic cam emotional, dar na, e bine

  • @claudiuvma

    @claudiuvma

    2 жыл бұрын

    Asa spune si cel amarat care s a luptat toata viata lui mizerabila sa aibe o paine pe masa. Se fu** ala pe reciclarea ta. El se gandeste cum sa nu fie flamand. Sa nu uitam ca in Romania suntem saraci. Ca te ai descurcat tu sau eu asta e alta discutie. Suntem o tara prea saraca ca sa facem din reciclare o problema de zi cu zi.

  • @claudiuvma

    @claudiuvma

    2 жыл бұрын

    Asa spune si cel amarat care s a luptat toata viata lui mizerabila sa aibe o paine pe masa. Se fu** ala pe reciclarea ta. El se gandeste cum sa nu fie flamand. Sa nu uitam ca in Romania suntem saraci. Ca te ai descurcat tu sau eu asta e alta discutie. Suntem o tara prea saraca ca sa facem din reciclare o problema de zi cu zi.

  • @mannyschindler177

    @mannyschindler177

    2 жыл бұрын

    @@claudiuvma sunt saraci doar putorile

  • @catacatalin6369
    @catacatalin63692 жыл бұрын

    La noi si gunoiul e murdar. De aici poti trage multe concluzii… Respect recorder pentru tot ceea ce ne prezentati.

  • @mariancioara562

    @mariancioara562

    2 жыл бұрын

    Da, ca educatia in scoli este putina si de proasta calitate, sunt sigur c asunt foarte multi oameni care ar selecta gunoiul cum trebuie daca ar fi invatati in legatura cu impactul asupra mediului inconjurator :) .

  • @keNy590
    @keNy5902 жыл бұрын

    Îmi place ca nu arătați doar partea negativă a țării, ci și ca încă mai avem unele lucruri bune.

  • @lidiatanasescu4807
    @lidiatanasescu48072 жыл бұрын

    Felicitări Recorder pentru material. Felicitări celor care reciclează și celor care lucrează cu deseurile reciclabile! Respect!

  • @abc-pb6mo

    @abc-pb6mo

    2 жыл бұрын

    Stai linistita! O parte dintre operatorii lantului de procesare n-au niciun pic de respect pentru cei care colecteza si recicleaza.

  • @mannyschindler177

    @mannyschindler177

    2 жыл бұрын

    @@abc-pb6mo ce respect sa aiba in afara de a respecta cintractul de munca?

  • @gabiungureanu4013
    @gabiungureanu40132 жыл бұрын

    Sunt mandru donator pentru RECORDER. Haideti sa ii ajutam pe ei, pentru ca asa ne ajutam si pe noi si poate corijam ceva in Romania noastra draga

  • @ionut-valerserbanat3354
    @ionut-valerserbanat33542 жыл бұрын

    Bravo Recorder,continuați sa arătați cât se poate de bine realitățile tarii noastre!Videoclipul de ieri ne-a arătat efectele negative ale lipsei de reciclare și de gândire în ceea ce privește modul în care administram sistemul de colectare al deșeurilor,iar cel de astăzi ne arata ca se poate,chiar se poate sa fim o tara mai curata.

  • @timoteikid
    @timoteikid2 жыл бұрын

    Respect pentru munca depusă de voi 👏 Viitorul depinde de fiecare dintre noi toți 🇷🇴

  • @bogdananitei9856
    @bogdananitei98562 жыл бұрын

    Bloc mic, 10 apartamente. Acum vreo 3 ani, am spalat unul din tomberoane, am scris mare pe el "Reciclabile: PET, Sticla, Doze, Carton", si am hotarat ca eu sa l descarc saptamanal (duceam reciclabilele pe jos, in saci) la clopotele special amenajate. Am transmis, si am rugat toti vecinii sa colaboreze, dar am lasat-o balta dupa ce oamenii nu au rezonat, ba din contra.. au pus unii niste mancare acolo, iar eu m-am trezit cu viermi pe mana cand incercam sa golesc. Culmea, eu si inca vreo 2 mergem cu reciclabilele la "clopote", deci e de ajuns sa fie un Gica-Contra si se naruie toate bunele intentii. Cred ca singura solutie este taxarea serioasa, mi se pare revoltator sa nu se plateasca 'garantie' pe borcane, sticle de bere, PET-uri, etc, este energie pierduta aiurea. In alta ordine de idei, multumim de reportaj! Si multumiri tuturor celor care fac un gest, oricat de mic, pentru a proteja natura!

  • @SpeedsterVlog

    @SpeedsterVlog

    2 ай бұрын

    Nu e de ajuns cat platim? Mai platim si imbecilitatea asta. Din bani si taxele pe care le platim.. trebuia sa se poata acoperi si asta, dar dhe.. Alta marie cu alta palarie.

  • @aurelmusetel2181
    @aurelmusetel21812 жыл бұрын

    Ar fi bine sa se prezinte materialul asta in scoli. Sper ca l-au vazut si cativa profesori. Daca nu putem schimba oamenii macar sa invatam copiii, ei vor duce mai departe acasa cele invatate.

  • @alexandrulupu1367
    @alexandrulupu13672 жыл бұрын

    Bravo Recorder pentru material și nu in ultimul rând, bravo celor care se organizează individual pentru a selecta deșeurile reciclabile👏

  • @CosminMaxim
    @CosminMaxim2 жыл бұрын

    Materialul acesta ar trebui prezentat in scoli. Foarte bun si motivant.

  • @Scoperski
    @Scoperski2 жыл бұрын

    Am fost in vizita acum vreo doi ani la cei care se ocupa de reciclare. Munca pe care o fac ei chiar e fantastica. Personal, eu am fost mai mult decat placut impresionat de organizarea de care dau dovada.

  • @roberthevesi
    @roberthevesi2 жыл бұрын

    Sa cataloghezi acest material ca fiind educativ este, probabil, o afirmatie modesta. Felicitari!

  • @RazvanTSibiu
    @RazvanTSibiu2 жыл бұрын

    Ma bucur ca reciclez si clatesc materialele inainte sa le arunc pentru a le face o munca mai usoara si mai profitabila acestor oameni fiindca este un domeniu foarte esential care trebuie sa evolueze cat mai mult.

  • @benmariusc2845
    @benmariusc28452 жыл бұрын

    Acest explicativ m-a motivat să vreau, și mai mult, să arunc, selectiv, deșeurile. Mulțumesc, Recorder, că faceți aceste materiale, care în mod normal ar trebui să ajungă la noi din partea guvernului sau administrațiilor locale. Respect Recorder!

  • @RamiCo89
    @RamiCo892 жыл бұрын

    O continuare foarte bine primita! Mulțumim Recorder!

  • @MrBliviu607
    @MrBliviu6072 жыл бұрын

    Lipseste educatia si constientizarea oamenilor cat de important este reciclarea si sortarea selectiva ! Felicitari pentru acest material !!!! 😊👍🏼👍🏼👍🏼

  • @florinadrian5174
    @florinadrian51742 жыл бұрын

    Foarte buna idea de a arata ce se intampla dupa ce omul preda gunoiul cat de cat sortat. Ar fi insa interesant de aratat acelasi lucru si despre alte categorii, nu doar PET-uri incolore. De exemplu cum colectarea de hartie si carton poate salva copaci.

  • @Trinity03088
    @Trinity030882 жыл бұрын

    Si din pacate noi suntem de vina.Bravo recorder ca intotdeauna.

  • @RamiCo89
    @RamiCo892 жыл бұрын

    2:00 Acel GTX :)))

  • @emillian103
    @emillian1032 жыл бұрын

    De cat timp voiam sa vad cum se recicleaza materialele reziduale zilnice. Multumim pentru documentar

  • @ionut.f2529
    @ionut.f25292 жыл бұрын

    Bravo!

  • @whitehawk9606
    @whitehawk96062 жыл бұрын

    Am lucrat aici,a fost primul meu loc de muncă, am început la 19 ani!

  • @al_paar
    @al_paar2 жыл бұрын

    Super fain reportajul! Sper sa invatam cate ceva din el. Eu unul, voi fi mult mai atent sa spal si sa ordonez deseurile reciclabile. Multumesc Recorder!

  • @iheartz2742
    @iheartz27422 жыл бұрын

    In Germania aproape fiecare sticla/doza/pet valoreaza 0.25euro in Romania fiecare sticla/doza/pet valoreaza 0.00 lei. Sunt sigur ca daca ar creste valoarea la 0.50lei pentru fiecare pet/sticla/doza nu ar mai arunca nimeni sticlele, le-ar strange frumos in saci si s-ar duce la automatele de reciclare.

  • @Messiane

    @Messiane

    2 жыл бұрын

    Pai si dupa aia...cine ar mai lua 60% deseuri din alte tari ?! Asta este si scopul....nu ii intereseaza 30% din gunoiul nostru ci scopul final este 60% din gunoiul extern !

  • @adygunit

    @adygunit

    2 жыл бұрын

    @@Messiane atata poti? Sau asa ti-a soptit Simion pe la unul din protestele voastre?

  • @0v1d1usss

    @0v1d1usss

    2 жыл бұрын

    Bai nene nu costa nimic acea doza . Tu iti iei banii inapoi pe care ii platesti cand o cumperi . Mai lasa-ne cu Germania . Stai acolo ca stai bine

  • @iheartz2742

    @iheartz2742

    2 жыл бұрын

    @@0v1d1usss Bai nene, la fel ar fii si in Romania, daca esti bogat si smecher arunci dozele, daca nu, iti vrei aia 50 de bani de pe fiecare doza, daca acum o sticla de suc costa 7 lei o sa fie 7,5lei si daca vrei aia 0,5lei inapoi duci sticla la automat.

  • @catalinpaul2617

    @catalinpaul2617

    2 жыл бұрын

    @@0v1d1usss Asa si ce sens are comentariul tau idiot? Chiar daca practic nu costa nimic ca-ti iei banii inapoi(doar daca duci sticla la tonomatul de reciclat) e o metoda eficienta prin care oamenii negativisti si conditionati(sa nu spun prosti) ca tine ar recicla. Si ce ''mai lasa-ne cu Germania?'' ce vrei sa spui cu asta? asa tare te oftici ca ti-a dat ex germania? de ce? pentru ca esti un frustrat care e conditionat de propria-i indobitocire , esti prin in mlasina proprie dar cu toate astea eu sper sa te luminezi intr-o zi si sa realizezi anumite lucruri care ti-ar face viata mai bine si implicit celorlalti din jurul tau.

  • @stevenrbc2453
    @stevenrbc24532 жыл бұрын

    Nu ar trebui sa se dea o lege sa fie pe piata una doua modele de peturi ? Iar in loc de etichete sa fie altfel notate brendurile si ce contine sticla? Gen gravare habar nu am, adica sa se faca ceva cum trebuie de la punctul 0 iar dupa, automat, va fi mai usor :)

  • @aurelianstanica2708
    @aurelianstanica27082 жыл бұрын

    După prezentarea acestui scurt documentar(si dupa multe altele...), o buna parte din romanii noștii vor da vina pe ei înșiși ori/si pe compatrioții lor ca de obicei... Dar nu-si dau seama ca cei care beneficiază cel mai mult din acest sistem in care in primul rand s-a investit mult in "educarea" (mai bine spus spălarea creierașului...) omului de a selecta si depozita gunoiul pe categorii, etc. sunt companiile, corporațiile. Imaginează-ți câtă munca din partea multora de a împlini acestea? Nu numai efort din partea cetățenilor, dar si intermediari, transport(poluare), taxe, reciclatul propiu-zis (poluare prin modificare, topire, etc). De ce tot acest stres? Sa le fie mai ușor companiilor, corporațiilor... sa fie scutite de anumite interventii ce costa bani, asa ca o parte din aceste intrebuintari au fost atribuite consumatorului...Aici nu este vorba de nici o intenție buna precum se mediatizează, este vorba de profit, nu etica, moralitate, principii...De ce nu vedem in mass media politicieni încurajând populația la reducerea consumului in general, chiar avem nevoie de toate prostiile pe care le cumpăram inconștienți zi de zi? Iar acest plastic chiar nu se poate înlocui cu materiale biodegradabile care nu au nici un efect dăunător mediului si nu ar mai fi necesara efortul acesta enorm de a selecta, separa si distribui acest plastic si alte materiale dăunătoare mediului? Soluții sunt, dar nu acestea prezentate si încurajate de către media,,,, acestea sunt doar "soluțiile" din care beneficiază companiile...aduc profit...Când vad copii pe străzi organizați de către scoli adunând gunoiul de pe jos îmi vine greața când știu ceea ce se întâmpla cu adevărat si ce ar trebui făcut de fapt... Corporații plătesc bani pentru reclame, plătesc mass media, plătesc politicieni pentru aceste misinformation si pentru aceste organizații, mișcări... Acum nu încurajez lumea, copii sa arunce gunoiul oriunde, ori sa nu facă curat, dar eforturile ar trebui sa se direcționeze in cum putem consuma mai puțin in general, mai eficient (multa mâncare, haine etc. se arunca zilnic), sa investim in adevărata educare despre mediu, despre produse bio si non bio si sa folosim bio....despre afaceri locale, naționale, internaționale in general, si sa descurajam corporațiile prin variate metode (o metoda ar fi sa cumpăram mai puțin si sa cumpăram produse care nu sunt ambalate in plastic de exemplu) de a stopa producerea si chiar reciclarea plasticului si a altor materiale dăunătoare mediului... Pentru ca vestul este mai bine organizat si "informat", "conștient", este mai ușor sa se alinieze cu dorința corporațiilor de a merge treaba mai bine(plus ca interesul este mai mare acolo pentru ca consumul este mult mai mare bineînțeles, populații dense, spălate bine pe creier, profit la greu...) asta nu ne face pe noi cei din est înapoiați, ori ignoranți, needucați, sistemul asta este creat de minți diabolice care au numai profit in minte...

  • @Alex-mk3ih
    @Alex-mk3ih2 жыл бұрын

    Daca s-a ajuns sa se importe pana si gunoi din alte tari cand la noi strazile sunt pline...este foarte trist!

  • @z.incze.4503
    @z.incze.45032 жыл бұрын

    High level Respect din Budapesta!!!

  • @Magroov
    @Magroov2 жыл бұрын

    Suntem niste dobitoci daca importam pana si material reciclabil dar daca altfel nu se poate...interesant materialul. Ceva mai multa educatie civica daca am fi avut ... Multumim Recorder pentru munca depusa

  • @dumitrusirbu9817
    @dumitrusirbu98172 жыл бұрын

    genial materialul respect, și în continuare sa o țineți tot așa.

  • @georgegrigore2393
    @georgegrigore23932 жыл бұрын

    Respect oamenilor care au grijă de natură și de mediu 👍

  • @ogdan1173
    @ogdan11732 жыл бұрын

    Vă mulțumesc foarte mult pentru acest reportaj motivant. Foarte puține persoane din România au un simț civic așa de evoluat și asta ar trebui să se dezvolte. Mult succes și sărbători fericite!

  • @tudorvali7981
    @tudorvali79812 жыл бұрын

    Felicitari Recorder! Reciclarea inseamna grija fata de mediu si fata de noi! Insa trebuie imbunatatita infrastructura de reciclare si educatia/mentalitatea. Setul de valori se dilueaza de la an la an din pacate✌

  • @gigihentz5510
    @gigihentz55102 жыл бұрын

    Reciclez de vreo 4 ani deja...iar gunoiul menajer este doar 1 sac la 5 de reciclabili...nu-mi vine sa cred cat aruncam aiurea, amestecat, inainte de aceati 4 ani

  • @patakigabriel7457
    @patakigabriel74572 жыл бұрын

    Respect RECORDER! Romania mai are inca mult de facut in aceasta directie. Pot sa pun pariu ca in scoli nici nu se discuta de reciclare..

  • @skarryprankhunter
    @skarryprankhunter2 жыл бұрын

    Excelent documentarul! #respect

  • @IulianBogdan
    @IulianBogdan2 жыл бұрын

    Bravo echipa recorder dar si pentru cei ce recicleaza si pentru muncitori

  • @ladislautoth3757
    @ladislautoth37572 жыл бұрын

    Acest scurt metraj ar trebui implementat in locul miilor de reclame pagubose in toate emisiunile tv ,,oblgatoriu,, ca si indrumarea vacinarii.Stima!!!!Laszlo din Timisoara

  • @lauragusoiu556
    @lauragusoiu5562 жыл бұрын

    Extraordinar, felicitari .

  • @justanhonestopinion5855
    @justanhonestopinion58552 жыл бұрын

    Felicitări pentru material! 👏👏👏

  • @unnamed694
    @unnamed6942 жыл бұрын

    Cred că doar în România se face mișto de cei care reciclează. Deci efectiv ceream eu PET-urile colegilor de la muncă ca să le duc la reciclat, iar ei făceau mișto crezând că eu fac asta ca să primesc 2 bani pe pet, deși eu nu primesc nimic, reciclez pentru că așa e normal.

  • @unnamed694

    @unnamed694

    2 жыл бұрын

    @@danielionut5276 ei tot nu reciclează, doar că acum nu mă mai iau la mișto

  • @nemeswilly
    @nemeswilly2 жыл бұрын

    Felicitări Recorder...sunteți buni...

  • @Bobster01
    @Bobster012 жыл бұрын

    Extraordinar recorder , Sper sa ajunga in trending ! Share masiv pe unde puteti ( ig story, facebook , peste tot , altfel nu ne facem bine ca tara)

  • @FCSBSyndra
    @FCSBSyndra2 жыл бұрын

    Foarte frumos, aproape am varsat o lacrima la cate minuni pot fi realizate inapoi din gunoiul meu.

  • @catalinmihai5498
    @catalinmihai54982 жыл бұрын

    Deci pe lângă faptul ca abia reciclam..o mai facem și in mod greșit. Nu ne înjosim noi sa spălăm la chiuveta o conserva de pește sau sa golim/clătim complet un pet de suc. Din păcate, foarte putini oameni (nu ma refer doar la romani) realizează problemele pe care le avem la scara globala cauzate de nereciclarea corespunzătoare a gunoiului menajer (și nu numai..) E trist , dar niciodată nu e tarziu..doar ca trebuie sa lasam deoparte comoditatea , mândria și egoismul nostru , și sa acționăm fiecare în parte..individual , chiar dacă vecinul , colegul..sau mai știu eu cine încă nu a realizat rahatul în care ne aflam. Nu subestimați puterea exemplului. Well done Recorder 😊

  • @FdL-1968
    @FdL-19682 жыл бұрын

    Respect Recorder! La noi in Sat , exista de ceva vreme Containere galben pentru hartie si plastic...

  • @_cipriangg_
    @_cipriangg_2 жыл бұрын

    Foarte faina explicatia! Multumim mult!

  • @alistarcatalin7190
    @alistarcatalin71902 жыл бұрын

    Mulțumesc pentru video!

  • @ilyeshajnalka1426
    @ilyeshajnalka14262 жыл бұрын

    Super reportaj! multumim pentru treaba excelenta !

  • @flupifinch8156
    @flupifinch81562 жыл бұрын

    Spalatul peturilor si mai ales sa dam etichetele si dopurile jos. Very nice material!

  • @RedX-jn8gu
    @RedX-jn8gu2 жыл бұрын

    Ba, nu stiu cati mai sunteti ca mine dar cand am vazut cutia aia de la o placa video la min 2:00 mi-a crescut tensiunea :))

  • @eclxda1947

    @eclxda1947

    2 жыл бұрын

    La fel:)))))

  • @cteodorbogdan

    @cteodorbogdan

    2 жыл бұрын

    :))

  • @1iri

    @1iri

    2 жыл бұрын

    eu de-aia am deschis link-ul, sa vad cutia aia goala de placa video :) probabil de-aia mi-a si recomandat youtube-ul filmuletul, probabil ca sf. google stie cat de mult caut placa video si nu gasesc...

  • @soricabarsan6628
    @soricabarsan66282 жыл бұрын

    Felicitări pentru cei care au înțeles,la noi în oraș nu i posibil poate vede și cei din Galați de la conducere

  • @omulmuntelui7344
    @omulmuntelui73442 жыл бұрын

    Multumim pentru reportaj!

  • @CrisdavElectric
    @CrisdavElectric2 жыл бұрын

    Foarte educativ, si cu informatii detaliate. Felicitari !!!

  • @madalinabutnariu7297
    @madalinabutnariu72972 жыл бұрын

    Chiar eram curioasa... Multumim Recorder!!!

  • @anemaritache9941
    @anemaritache99412 жыл бұрын

    Wow..super!! Multumesc ca ati facut acest reportaj. Chiar locuiesc intr-un bloc din sectorul 6, in care se recicleaza. Eu le spal si speram sa nu fac asta degeaba!

  • @brushed.m4177
    @brushed.m41772 жыл бұрын

    Dea dreptul uimitor👏👏

  • @petrutarabuta5617
    @petrutarabuta56172 жыл бұрын

    Excelent documentarul, si excelenta munca omenilor din reportaj!

  • @frdgv
    @frdgv2 жыл бұрын

    e bun ca se reciclează, dar știți ca plasticul este reciclabil undeva la 20 - 30%? si il combina cu unul bun ca sa poată face un pet nou, astfel producând și mai mult plastic decat era înainte, cred ca mai bine ar fi dacă s.ar scoate consumul de plastic de pe piata... cam asta ar fi soluția, oricum ma bucur ca ajungem și noi sa facem gunoiul selectiv...

  • @horea.szedlacsek

    @horea.szedlacsek

    2 жыл бұрын

    f greu de scos plasticul din viața oamenilor. cu ce îl înlocuiești? deocamdată știu doar de pungile de PLA (acid polilactic) care sunt biodegradabile. Dar nu poți face recipiente din el că e prea biodegradabil! Rămâne sticla și metalul. Dar mai degrabă sticla. Iar dacă citești despre sticlă, afli că producția și minatul materiei prime fac din sticlă un material mult mai dăunător decât plasticul.

  • @tommy226

    @tommy226

    2 жыл бұрын

    @@horea.szedlacsek diferența e că sticla poate fi reciclată la nesfârșit, dar are alte dezavantaje: e mai grea și se sparge. Eu cred că soluția ar fi refolosirea PET-urilor. Se trimit înapoi la fabrică, se spală, și se refolosesc. Și reciclarea e bună, dar cred că este doar primul pas către un viitor sustenabil.

  • @zahariaflorin365
    @zahariaflorin3652 жыл бұрын

    Interesant! Multumesc pentru informatie! Respect si apreciere!

  • @AncaDitiu
    @AncaDitiu2 жыл бұрын

    Super! Multumim.pentru informare!

  • @l.l.4110
    @l.l.41102 жыл бұрын

    Super interesant, va multumim!

  • @talpaDragonului
    @talpaDragonului2 жыл бұрын

    Frumos, bravo! Sărbători fericite Recorder !!

  • @istvankovasznai
    @istvankovasznai2 жыл бұрын

    How it's Made, frate! N-aș fi crezut că există așa ceva în România. Bravo, Recorder!

  • @liviuradu1790
    @liviuradu17902 жыл бұрын

    Doamne, cata munca! Hai sa le facem munca mai usoara si viata noastra, altfel. Multumesc!

  • @radumotisan
    @radumotisan2 жыл бұрын

    E un material foarte bun, felicitari!

  • @ytmish
    @ytmish2 жыл бұрын

    Foarte misto ce ati aratat. Sper sa percuteze cat mai multi romani, sa fie si ei mai civilizati. Shared.

  • @c-jay8500
    @c-jay85002 жыл бұрын

    Foarte tare!!

  • @daskyjr
    @daskyjr2 жыл бұрын

    În mediul rural, în majoritatea zonelor din România nu se poate recicla pentru că există un singur tomberon și o singură mașină. Toate sunt aruncate la grămadă în mașină.

  • @eduardionescu5926
    @eduardionescu59262 жыл бұрын

    Recorder = Realitatea din teren 👍🏽

  • @jzy94
    @jzy942 жыл бұрын

    am inceput sa reciclez acum 2 ani si mergeam de la Snagov pana in Baneasa in parcare pentru a arunca deseurile o data la cateva saptamani. Acolo este un container pt asta. De cateva luni, a venit un program de reciclare in localitate, si avem si noi acesti saci galbeni. Ma bucur sa vad local progres, dar lipsesc campaniile de informare exacta la cum sa reciclam! De ex: exista 7 tipuri de plastic, nu se recicleaza toate! sau faptul ca trebuie sa speli recipientele; sau o cutie de pizza cu ulei patata destul de mult, e considerata contaminata si n o mai dai la reciclare! am vrut sa va dau share pe insta dar inca nu ati postat content cu aceste noi videouri! va astept! keep up the good work ! hai romani ca se poate...

  • @TinuVoicu
    @TinuVoicu2 жыл бұрын

    superb video foarte frumoasa voce

  • @budeanucatalinion3288
    @budeanucatalinion32882 жыл бұрын

    Un material educativ. Felicitări!

  • @UpMind3
    @UpMind32 жыл бұрын

    M-am bucurat sa vad un astfel de material. Bravo !!!

  • @ionutlup8759
    @ionutlup87592 жыл бұрын

    Aveți un nou abonat! 👏🏽 🥺 🥰 Îmi place ce arăți lumii, altceva, frumos avem de învățat! Felicitări pentru voi, și pentru oamenii ce i arătați

  • @creaticont2800
    @creaticont28002 жыл бұрын

    De asemenea trebuie facut compost din alimente biodegradabile sau ambalaje biodegradabile.

  • @HyadumHH
    @HyadumHH2 жыл бұрын

    Inca un domeniu cu care suntem mult in urma. Educativ, ar trebui promovat mai mult tuturor generatiilor. Am impresia ca este o foarte mica grupa de varsta si clasa sociala care colecteaza separat deseurile.

  • @teocostea1450
    @teocostea14502 жыл бұрын

    În UK dacă bagi ceva aiurea în pubela nu ți.o ia. Dacă le arunci undeva aiurea și te prinde 5k pana la 50k amendă.

  • @0v1d1usss

    @0v1d1usss

    2 жыл бұрын

    Stai acolo in UK . Aici e Romania . In Uk nu platesc taxa pe gunoi nene , am containere individuale indiferent de numarul de locatari . Nu ca in romania o pubela la 10 blocuri . Ce comparatii faceti ... eu zic ca suntem in urma uk-ului sau Angliei mai bine zis cu foarte multe

  • @teocostea1450

    @teocostea1450

    2 жыл бұрын

    @@0v1d1usss plătești în funcție de zona taxa la primărie 1700£ pe an. Deci se plătește...Aici dacă sari gardul, te prinde asa ca nu.l sari. O sa ma întorc la bătrânețe

  • @0v1d1usss

    @0v1d1usss

    2 жыл бұрын

    @@teocostea1450 si aici se plateste impozit ( council tax ) . Alegi doar ce vrei din comparatia Romaniei cu Anglia . Atata timp cat ai fugit de aici nu iti mai da cu parerea ce ar fi si ce nu ar fi . Sper sa te intorci mai repede

  • @adrianm6953
    @adrianm69532 жыл бұрын

    Bravo recorder. Sper sa ajunga informatia la cat mai multi

  • @catantu23
    @catantu232 жыл бұрын

    Aici informații interesante! Nu crime, violuri, jafuri, bombardieri sau alte specimene! Deșteaptă-te române!!!

  • @eduardjsx
    @eduardjsx2 жыл бұрын

    Ma intreb oare, de ce la canalele TV, nu sunt promovate aceste practici, ci se prefera cancanul, cocalariile si crimele.

  • @gmusicbreath
    @gmusicbreath2 жыл бұрын

    Acum ma intreb cat de ecologic este sa consumam apa de la robinet sa spalam/clatim ambalajele murdare. Adica daca este mai mare beneficiul in a avea un pet curat versus a mai duce in canalizare niste apa murdara. As fi curios de o analiza in acest sens. Poate chiar un explicativ cu ce se intampla pe aceasta parte a apei, cum este transformata in potabila si apoi ce se intampla cand ajunge pe canalizare. Super fain explicativul acesta, jos palaria!

  • @cristianmarin2127

    @cristianmarin2127

    2 жыл бұрын

    Ar fi mai scump cu apă potabilă,dar poluarea apei oricum se face prin chiuveta educatului,ori la buzău.În bucurești se epurează minimal apele uzate,în alte localități nimic,iar în valurile mării regăsim aroma din canalizarea constanței.Nu mai zic că dunărea spală 5 capitale.Interesant este gunoiul din import,și de ce accentuăm poluarea folosindu-l ?

  • @mannyschindler177

    @mannyschindler177

    2 жыл бұрын

    @@cristianmarin2127 pai gunoiul din import nu polueaza e reciclat ce e asa greu de priceput?

  • @TrainsInRomania
    @TrainsInRomania2 жыл бұрын

    Excelent material! Felicitări!

  • @moodswings353
    @moodswings3532 жыл бұрын

    Foarte bun materialul, foarte faina muzica! Felicitari!

  • @NeighbourHooD123
    @NeighbourHooD1232 жыл бұрын

    De cati ani le tot spuneam la prieteni ca o doza de aluminiu lasata pe jos se dezintegreaza in 50 de ani si un bidon de plastic in 400 de ani.Vorbeam cu peretii, unul din motivele pentru care am plecat din tara aia, nu ai cum sa te dezvolti personal.Numai video acesta singur imi arata ca o schimbare in bine incepe sa fie, pentru cine o accepta si vrea sa fie mai bun.Multumesc Recorder !

  • @edwardtamas6067
    @edwardtamas60672 жыл бұрын

    educarea poporului e cheia, oamenii trebuie sa inteleaga cat e important este sa reciclezi

  • @squirrel_beast
    @squirrel_beast2 жыл бұрын

    De ce nu este promovat acest lucru? Daca ar înțelege oamenii de rând și cei din parlament ce valoare are reciclarea acum și în viitor, ar fi Romania Nr 1 pe reciclare in Europa.

  • @Xtrm-iq8cq
    @Xtrm-iq8cq2 жыл бұрын

    Ce bine ar fi dacă sar impune și fabricanților ex:dopul și sticla să aibă aceeași culoare incoloră sau colorata toată nu mă încântă cu nimic ca dopu are altă culoare și altele ar facilita enorm reciclarea ,împărțim efortul depus da la toată lumea pentru binele tuturor!

  • @denisa_the_jedi
    @denisa_the_jedi2 жыл бұрын

    Foarte multa lume din Romania nu stie cat de necesar este sa si spalam PET-urile inainte sa le reciclam. Nici eu nu am stiut pana acum, cred ca ar fi necesara o campanie de informare in aceassta privinta.

  • @whiterhino3781
    @whiterhino37812 жыл бұрын

    bravo, felicitari pt material, ar trebui sa apara pe etichetele sticlelor acea mica eticheta "pfand" care apare in Germania de exemplu, apoi sa existe masinarii speciale care accepta aceste sticle si bineinteles sa existe si acea mica "recompensa" pt cei care aduc aceste sticle.Acelasi lucru si pt doze de aluminiu. Poate vreun guvernant vede ce am scris si poate se trezeste.In Germania pfand-ul are valoarea de 25 centi, daca in Romania ar avea valoarea de 25 bani ar fi un vis frumos si ar disparea foarte multe sticle din peisaj

  • @mr.melnic
    @mr.melnic2 жыл бұрын

    Foarte fain, mulțumim

  • @ichimandrei4523
    @ichimandrei45232 жыл бұрын

    Felicitari!

  • @ROPname
    @ROPname2 жыл бұрын

    Respect !!