Evolutie - eilandevolutie - HAVO/VWO

In deze video leg ik uit waarom je juist op eilanden een hoge biodiversiteit kunt aantreffen. Aan de hand van de eilandtheorie van McArthur en Wilson leg ik uit wat het effect van de grootte van het eiland en de afstand van het eiland tot het vasteland is. Tot slot leg ik uit hoe we de eilandtheorie kunnen gebruiken in het Nederlands natuurbeheer.

Пікірлер: 8

  • @maartje7135
    @maartje71354 жыл бұрын

    Top thanks!

  • @peterhooiveld5452
    @peterhooiveld54523 жыл бұрын

    Leuke video!

  • @anoniem-xj8mo
    @anoniem-xj8moАй бұрын

    ik snap het begrip adaptieve radiatie niet en de uitleg van de vrije niches

  • @NGbiologie

    @NGbiologie

    Ай бұрын

    Een vrije niche betekent dat er ruimte is voor een organisme met een bepaalde rol, bijvoorbeeld een klein, plantenetend zoogdier. Als er veel vrije niches zijn, zijn er dus veel mogelijkheden voor soorten organismen om zich te vestigen. Dit kan via migratie, maar op langere tijdschaal ook via het ontstaan van nieuwe soorten. Als er in relatief korte tijd veel nieuwe soorten ontstaan in zo'n gebied met veel vrije niches, dan spreek je over adaptieve radiatie.

  • @anoniem-xj8mo
    @anoniem-xj8moАй бұрын

    Ik merk dat uw uitleg heel erg overeenkomt met de samenvattingen op 'onlineslagen', soms zelfs dezelfde voorbeelden etc. Heeft u een samenwerking met ze?

  • @NGbiologie

    @NGbiologie

    Ай бұрын

    Nee, wellicht hebben ze zich laten inspireren door mijn video's.

  • @chrissie2732
    @chrissie27323 жыл бұрын

    Goede video! Ik begrijp dit alleen niet helemaal: Waarom zou een verbinding tussen natuurgebieden in Nederland voor meer biodiversiteit zorgen? Eilanden zijn toch juist hotspots van biodiversiteit? Ik begrijp dat het voor een gezonder ecosysteem zorgt met meer allelfrequenties maar je hebt toch juist scheiding, in dit geval bebouwde omgeving, nodig voor reproductieve isolatie waaruit soorten ontstaan?

  • @NGbiologie

    @NGbiologie

    3 жыл бұрын

    Verbinding zorgt voor grotere gebieden, wat zorgt voor grotere populaties. Grotere populaties zijn stabieler. Het gaat niet om de vorming van nieuwe soorten, maar om de handhaving van bestaande soorten.