ENDÜSTRİYEL AĞAÇ TARIM SANAYİ VE TİCARET AŞ - TV8int - ŞEHRİN NABZI

Ойын-сауық

Dünyada, insan nüfusu ve odun hammaddesine olan talep arttıkça doğal orman alanları, azalmaya devam etmektedir. Artan talebin, sadece doğal ormanlardan sağlanacak odun üretimi ile karşılanması mümkün olmadığı gibi doğru da değildir.
Türkiye’de Endüstriyel Orman Plantasyonlarının Tesisi ve Geliştirilmesi Projesi çalışmaları; 2002 yılında, TEMA Vakfının iki kurucusundan birisi olan Sayın Ali Nihat Gökyiğit önderliğinde, Orman Bakanlığı, Orman Fakültelerinden bazı hocalar ve İzmit Hızlı Gelişen Orman Ağaçları Enstitüsü uzmanlarıyla başlatılmış ve üç yıl kadar sürmüştür.
Projenin amacı; Doğal ormanlarımız, üzerindeki üretim baskısının azaltılmasıyla daha iyi korunması, artan hammadde ihtiyacını karşılayarak dış pazarlara bağımlılığı, erozyonun ve karbon salınımının azaltılması, yeni istihdam alanları oluşturulması, kırsal kalkınmaya katkı sağlanması olarak özetlenebilir.
Kısa adı ENAT olan Endüstriyel Ağaç Tarımı Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin Ortakları arasında, ANG Holding, VİEM, KASTAMONU Entegre, ORMA, ÇAMSAN, OYKA gibi şirketler ile Feyyaz BERKER, Murat GİGİN, gibi seçkin iş adamları ve doğasever vatandaşlarımız bulunmaktadır.
2005 yılında, Bursa Karacabey de arazi satın alarak başladığımız ağaçlandırma çalışmalarına Orman Genel Müdürlüğünden yapılan arazi tahsisleriyle Bursa ve Çanakkale’de devam edilmiş olup bu güne kadar ağaçlandırdığımız toplam arazi miktarı yaklaşık 15.000 dönüme, dikilen fidan sayısı ise 2.500.000 adede ulaşmıştır.
2049 yılı sonuna kadar her yıl 16 yaşına gelmiş olan sahalar boşaltılarak, ertesi yıl yeniden ağaçlandırılacaktır. Yani ağaç tarımı yapılacaktır. Şayet 26 milyon hektar orman alanlarımız içerisinde sadece 500 bin hektar sahada endüstriyel ağaçlandırma yapılabilse her yıl artan odun ham madde ihtiyacı, ithal edilerek veya doğal ormanlardan temin edilerek değil bu tür üretim ormanlarından karşılanmış olacaktır.
Endüstriyel ağaçlandırmalar kısa sürede ince çaplı odun ham maddesi üretilmesi maksadıyla yapılır. Asırlar boyu oluşabilen adeta açık hava müzeleri olan doğal ormanları daha iyi korumak için odun ihtiyacının büyük bir kısmının bu tür üretim ormanlarından karşılanması gerekir. Yani endüstriyel maksatlı ağaçlandırmalar doğal ormanlarımızın adeta sigortasıdır.
Orman Genel Müdürlüğü, çok geniş alanlarda ağaçlandırmalar yaparken 2015 yılından itibaren başlamış olduğu Enat modeli endüstriyel ağaçlandırma çalışmalarını her yıl biraz daha genişletmektedir. Ancak henüz yeterli değildir. Özel sektör ise maalesef geri dönüş süresi uzun olan yatırımlara ilgi duymamaktadır. Oysa bu proje kısa vadede sosyal sorumluluk projesi olduğu gibi, orta vadede kazanç sağlayacak yatırımlardandır.
Doğasever iş adamları ve vatandaşlarımızın bir araya gelip Enat A.Ş modeli ile endüstriyel ağaçlandırmalar yapmaları halinde, her yıl artarak devam eden odun ihtiyacının karşılanmasına, doğal ormanlarımızın daha iyi korunmasına, her geçen gün daha fazla hissetmekte olduğumuz iklim değişikliği ile mücadeleye katkı sağlarken uzun vadede ticari kazanç ta sağlayabilirler.

Пікірлер: 1

  • @Girisimciiii
    @Girisimciiii Жыл бұрын

    Değerli bilgiler , Teşekkürler

Келесі