Els últims llops marins de l'illa de Tabarca

Фильм және анимация

La foca mediterrània o llop marí (com és anomenada a l'illa de Tabarca) fou comuna a les nostres costes fins la seua pràctica desaparició a principis del segle passat.
Al Cabo Blanco, entre el Sàhara Occidental i Mauritània subsisteix l'última gran colònia de foques mediterrànies. La colònia té uns 200 exemplars, d'un total mundial estimat en 500 individus aproximadament, la qual cosa fa que siga una espècie en greu perill d'extinció.
Aquest microdocumental intenta recrear el fatídic dia en què l’última parella de foca mediterrània que vivia a l'illa va ser capturada un 26 de maig de 1938. Aquest valuós testimoni oral dóna fe del que fins avui no s'havia pogut datar amb exactitud. Batiste Luchoro, nascut el 1931, pescador i veí de l’illa, va presenciar aquest lamentable succés. Encara recorda amb precisió aquell desenllaç que se li va quedar gravat en la memòria per a tota la vida.
Victorià Ramos, nebot del cèlebre historiador il·licità Alejandro Ramos Folqués va nàixer el 1931 i recorda haver anat a l'illa de xicotet i veure el llop marí. Ell explica com el capellà de l’illa tirava trossos de pa a la mar davant de la cova i el llop marí eixia ràpid a atrapar-los.
Més tard, Victorià va veure a Elx (als voltants de l'antic teatre Llorente) com mostraven al públic un exemplar viu en un llaüt col·locat verticalment i tancat amb una reixa. Per les dades, bé podria tractar-se de la femella capturada i portada a Alacant que posteriorment va ser comprada per un senyor d'Elx per a ser exhibida també en aquesta ciutat.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
LAS ÚLTIMAS FOCAS MONJE DE LA ISLA DE TABARCA
La foca monje o llop marí (como se le llama en la isla de Tabarca) fue común en nuestras costas, hasta su práctica desaparición a principios del siglo pasado.
En Cabo Blanco, entre el Sáhara Occidental y Mauritania subsiste la última gran colonia de focas mediterráneas. La colonia consta de unos 200 ejemplares, de un total mundial estimado en unos 500 individuos aproximadamente, lo que la sitúa en una especie en grave peligro de extinción.
Este microdocumental intenta recrear el fatídico día en que la última pareja de foca monje que vivía en la isla fue capturada un 26 de mayo de 1938. Este valioso testimonio oral da fe de lo que hasta la fecha no se había podido datar con exactitud. Batiste Luchoro nacido en 1931, pescador y vecino de la isla fue testigo de este lamentable suceso. Aún recuerda con precisión aquel desenlace que se le quedó grabado en la memoria de por vida.
Victoriano Ramos, sobrino del célebre historiador ilicitano Alejandro Ramos Folqués nació en 1931 y recuerda de pequeño haber ido a la isla y ver a la foca monje. Cuenta como el cura de la isla tiraba pedazos de pan al mar delante de la cueva y la foca monjeí salía raudo a atraparlos.
Más tarde vio en Elche (en las inmediaciones del antiguo teatro Llorente) cómo mostraban al público un ejemplar vivo en un laúd colocado verticalmente y cerrado por una reja. Por las fechas, bien podría tratarse de la hembra capturada y llevada a Alicante que posteriormente fue comprada por un señor de Elche para ser exhibida también en esta ciudad.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Javier Falcó
Direcció, producció, vídeo entrevista i muntatge
Rafa Herrero
Imatges d'exemplars en llibertat de foca mediterrània
(Monachus monachus) a la colònia de Cabo Blanco
Jaime Brotóns
Imatges aèries de l'lla de Tabarca
Toni Pau
Locució
David Gonçalves
Música
- Fons documentals i agraïments -
Familia Luchoro
Victoriano Ramos Gilabert
Antonio Ramos Linares
Programa de Conservació de la foca mediterrània (Fundació CBD-Hàbitat)
Felio Lozano Quijada (Tècnic del Servici de Manteniment i Protecció
de la Reserva Marina Illa de Tabarca) TRAGSATEC
José Manuel Pérez Burgos (Museu Nova Tabarca)
Regidoria de Medi Ambient, Excm. Aj. d'Alacant
Susana Llorens (Arxiu Municipal d'Alacant)
Roque Belenguer
José Luis González Arpide
Gaspar Agulló
Armando Parodi
- Assessorament -
Rosario Ortiz
Ximo Fernández
Carlos Cazurro
- Correcció textos -
Francis Navarro
Sara Soler
Diego Trigueros
Toni Pau
Rosario Ortiz
- Cartografia Tabarca Insulae -
Felio Lozano Quijada
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Curt seleccionat en la secció oficial del Festival Internacional de Cine Independent d'Elx 2014
Curt seleccionat en el II Certamen de Curtmetratges de Santa Pola 2014
Curt seleccionat en la 7ª Mostra de Curtmetratges Alacantins 2015
Més informació
www.javierfalco.com/blog/els-ultims-llops-marins/

Пікірлер: 6

  • @OriolGoula
    @OriolGoula4 жыл бұрын

    Sento una tristesa infinita, en moments així un deixa de creure en la humanitat.

  • @simonettaguiso8118
    @simonettaguiso811810 жыл бұрын

    Meraviglioso

  • @miguelangelnoguera
    @miguelangelnoguera3 жыл бұрын

    Una autentica pena. No cuidamos nada. Lo que mejor se nos da es destruir. Al final lo terminaremos pagando.

  • @mdvgc1932
    @mdvgc19323 жыл бұрын

    Qué lástima y la de barbaridades que hemos hecho...

  • @MaribelMonllor
    @MaribelMonllor5 жыл бұрын

    Quina llàstima que només ens quede el testimoni...

  • @acaturla
    @acaturla10 жыл бұрын

    Els últims llops marins de Tabarca, testimoni.