Elektrik I - Olmaz Öyle Saçma Bilim - Prof. Erkcan Özcan - B08

Yeni yılın ilk günü çok özlediğiniz bilim serimiz karşınızda!
Bu bölümde elektrik konusuna başlıyoruz.
Elektrik nedir? Elektriğe dokunmak mümkün mü? Elektrik nasıl bir enerji türü? Elektrik çarpması nasıl oluyor? Elektriği kim icat etti? Elektrik olmasa nasıl yaşardık?
FluTV "Dünyanın En Otantik İçeriklerini Sunan" yepyeni bir dijital platformdur. Videolardan haberdar olmak için lütfen abone olun➡ bit.ly/FluTv
Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
/ @flu
#OlmazÖyleSaçmaBilim #ErkcanÖzcan #Elektrik #SerpilÖzcan
Olmaz Öyle Saçma Bilim serimizin diğer videolarını izlemek için:
➡bilim.flutv.online
Serpil Özcan: / serpilozcantr
Elektrik I - Olmaz Öyle Saçma Bilim B07 videomuzu beğendiyseniz en güncel diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz.
➡2020'nin Son Konseri - FluTV Mutlu Yıllar Diler!
• 2020'nin Son Konseri -...
➡Profesyonel Monitör Almak - Olmaz Öyle Saçma Şey Z - S04B15
• Profesyonel Monitör Al...
➡Flört - Beyaz Yakanın 50 Tonu - Murat Yerdekalmazer - B15
• İşyerinde Flört - Beya...
➡David Lynch - Olmaz Öyle Saçma Şey Z - S04B14
• DAVID LYNCH - Olmaz Öy...
➡Uçuyoruz Hocam - Stajyer - Duygu Uysal B05
• Uçuyoruz Hocam - Stajy...
Kanalımıza katılın: uye.flutv.me
Patreon destek sayfamız: flutv.me
Kanal: flutv.online
Twitter: / flutivi
Instagram: / flutv.online .
. . . .
FluTV Discord: discord.flutv.me -- Kripto Destekleri için: 0x87a9538Af8f5f80371233951438b7faf9570B82C

Пікірлер: 1 300

  • @Erkcan
    @Erkcan3 жыл бұрын

    12021'in ilk Flu TV videosu bilim ile geldi. Sorunlarımıza güvenilebilir verilere olduğu gibi cesaretle bakarak yaklaşabileceğimiz, bu şekilde evreni ve birbirimizi anlayabileceğimiz bir yıl olsun. Bu seferki videoda nedense aralarda ben konuşken boş boş bakar görünüyorum. Hatasız kul olmaz diyerek, affınıza sığınıyor, videonun içeriği ile ilgili kısa kısa eksik noktaları not düşüyorum. * Su döküle döküle taşınıyor şeklindeki benzetme elektrik kabloları için yanlış çıkarımlar yapmaya müsait. Kabloda elektrik sinyali giderken elektronlar kablodan dışarı dökülmüyorlar. Ancak giderken kablonun moleküllerine çarpa çarpa ilerlediklerinden hareket enerjilerinin bir kısmını o moleküllere aktarıyorlar. Bu sebeple kablo ısınıyor ve o ısı enerjisi boşa gidiyor (tabi bunu özel olarak tercih ettiğimiz elektrik sobası gibi uygulamalarımız da var). Eğer akımı azaltırsak (yani elektronların ortalama hızını düşürürsek), o zaman o çarpışmalardaki ısıya dönüşen enerji miktarı azalır. Bu yüzden de elektrik santrallerden şehirlerimize taşınırken yüksek gerilim hatları kullanırız, yüksek gerilimde güç taşınırken akım düşük tutulur. * Telgraf ile ilgili olarak 19. yüzyılın başında demiştim, 19. yüzyılın ilk yarısında demeliydim. Bunların gelişip de ilk transatlantik kablolar çekilmesi 1850lerde oluyor. * Küçük sorular ve büyük sorular konusundaki ifademle ilgili anlatıda altını çizmeyi unuttuğum bir nokta kalmış: Büyük sorulara verdiğimiz temel yanıtların, onlara ulaşmakta başarıyla sorup yanıtlayabildiğimiz küçük soruları da türetebilmesi gerekiyor. Bu yüzden diyelim Einstein'ın genel görelilik kuramına bir alternatif arıyorsak, o alternatifin genel göreliliğe bizi götüren yoldaki yüzlerce yıllık çalışmalarla uyumlu olması gerekiyor. * Thomson Electronics firmasına sohbetten sonra baktım. 1870'lere uzanan bir şirket imiş, sonradan General Electric, Technicolor ve RCA gibi ünlü şirket ve markalarla ilintili bir tarihi varmış. 19. yüzyılda elektriğin insanlığın hizmetine girdiği dönemdeki teknoloji şirketlerinin evrimi ile 20. yüzyılda internet ve makine öğrenmesinin önem kazanması ile hayata geçirilen teknoloji şirketlerinin akıbetlerini beraber okumak ilginç olabilirdi. Ancak sohbetteki soruya dönersek, hayır, Thomson Electronics ile sonradan Lord Kelvin olacak olan William Thomson ilişkili değillermiş. * Altın ile ilgili olarak: Bağlantı noktalarının altınla kaplanmasına da sonradan biraz daha baktım. Ana tercih sebepleri olarak altının daha yumuşak olması ve bu şekilde konnektör noktasında daha iyi kontakt sağlaması, ayrıca kolay kolay korozyona uğramaması gösterilmiş. Açıkçası bu etkilerin ciddi bir katkısı olacağına ikna olamadım. Çift kör (yani deneyi kuranın ve taşınan sesi dinleyerek test edenin hangi metal konnektörün takıldığını bilemediği) deney düzeneklerinde somut deneysel veri görmeden şüpheci (spektik) yaklaşmakta fayda var naçizane görüşüm.

  • @flu

    @flu

    3 жыл бұрын

    Arkadaslar kurguda sorun demisler ama bunu aciklamakta yarar var. OOSB videolarinin hepsi gibi bu bolumde de uc kanal ses bir kanal video kaydi var. Bazen konu heyecanli olunca hocamiz soru soranlarla ayni anda konusuyor. Bu tur bir durumda editor iki secenek arasinda kalir: Ya hocanin sesi tutulur ve soru atilir veya tersi. Ilk yol secilirse sorun cikmaz ancak ikinci durumda hocanin sesi atildiginda agzi bosa oynar. Bu durumda kurgucu oraya yama yapmak zorunda kalir. Kisaca sozu gecen durum bir kurgu hatasi degil medyumun dogasindan kaynakli bir olgudur. Sevgiler.

  • @akca4133

    @akca4133

    3 жыл бұрын

    @@flu anladım hocam

  • @rebory_

    @rebory_

    3 жыл бұрын

    İlker Hoca 1 ile başlayan mesajı eleştirmiştir ..

  • @ichigokurosaki1056

    @ichigokurosaki1056

    3 жыл бұрын

    Vakit ayırdığınız için teşekkürler:)

  • @ugur1160

    @ugur1160

    3 жыл бұрын

    Biz size karşı hiç spektik değildik yinede açıklamaları okumak keyifliydi, ciddiye alındığı hissedilen işlere youtube gibi bir vasıta ile ulaşabiliyor olmak harika.

  • @ylmaztoran2487
    @ylmaztoran24873 жыл бұрын

    Daha çok Erkcan hoca istiyoruz

  • @sjsjsjsjsjsj5199

    @sjsjsjsjsjsj5199

    3 жыл бұрын

    Daha çok

  • @sigmundfreud7263

    @sigmundfreud7263

    3 жыл бұрын

    Aynen sırf Erkan hoca için katıla katıldım.

  • @ruhsalyolculuk

    @ruhsalyolculuk

    3 жыл бұрын

    Clonlama işlemi başlatıldı.

  • @zehraavc5018

    @zehraavc5018

    3 жыл бұрын

    Eveet

  • @user-vj1bk2st6h

    @user-vj1bk2st6h

    3 жыл бұрын

    Şu cevaba ilkokul 7. Sınıftaki sınıflar arası futbol maçında yaptığım gibi tezahürat yapasım geldi :D

  • @kizilvezir
    @kizilvezir3 жыл бұрын

    Hoca söylediği her cümleye dikkat ediyor. Anlaşılır olmaya çalışırken ve benzetmeler yaparken hiç bilimsel hata yapmıyor. Özellikle saçma sorulara cevap verirken bunu yapmak çok zordur. Soruyu anlamak, soranın neyi anlamadığını kavramak ve ona uygun seviyeye inerek cevap vermek, bunu yaparken de gaza gelip derinlere dalmamak, bilimsel hata yapmamak çok berrak bir zihin ve dile hakimiyet ister. Gerçekten takdire şayan. Belki de hoca kendini kaptırmıştır da kurguda elenmiştir, o zaman da İ.C.’ye takdir points.... P.S. İlker Canikligil’in kameralarla ilgili teknik konuları açıkladığı videoları izlediyseniz, aslında konuları gayet iyi bildiğini, bu “cahil sorular”ı kasten sorduğunu tahmin edebilirsiniz. Konuyu netleştirmek için anlamamış/kafası karışmış gibi yapıp fikri takip soruları soruyor. İnsanları inandırdığına göre, kaliteli bir “role play” :). Kurgudaki paralel evren kesmeleri yersiz olmuş bence de.

  • @muhammedcakr986

    @muhammedcakr986

    3 жыл бұрын

    Q

  • @ziukh3164

    @ziukh3164

    2 жыл бұрын

    Yorumunuzun ilk kısmına feci şekilde katılıyorum, ne güzel ifade etmişsiniz

  • @NeFeR-gn4tc

    @NeFeR-gn4tc

    2 жыл бұрын

    Cahil soruları önemseyen cahiller var burda!! İstirham ediyorum daha çok cahil soru sorunuz:)) çünkü sanırım ders, bilene değil bilmeyene anlatılır:))

  • @vectorteknik8000

    @vectorteknik8000

    2 жыл бұрын

    10.00 Önce bizim bakır atomları biz insanlar gibi konuşuyorlar sonra politikacılar gibi anlaşıp el sıkışıyorlar sonra evlenecek bir çift gibi beraber olmaya karar veriyorlar çünkü hesap yapıyorlar tıpkı bir mühendis gibi ki hesaplarının sonucunda da beraber olmanın daha verimli olacağını fark ediyorlar (o zengin ilimleri ve üstün hesap yapma yetenekleriyle) sonra da huzur buluyorlar bak sen şu işe amma bilimsel bir açıklama! bilimsel de her ne oluyorsa artık

  • @canzonettasullaria9472

    @canzonettasullaria9472

    2 жыл бұрын

    "Cahil soru" çok yanlış bir kavram. Öğrenmenin ilk adımı olan "soru" cahillik ile yan yana gelmemeli ancak gördüğünüz gibi geliyor.😃 Aslında kalıplaşmış olgular ( ateş,evren,gezegenler,dünya,elektrik, vs..) hakkında soru sormak büyük bir cesaret ve gerçek bir öğrenme merakı. Toplum içinde bu olgular hakkında sade sorular (dünya neden döner gibi) sorarsanız insanlar size cahil gözü ile bakabilir, ancak onlara sorarsanız onlarda genelgeçer bilgilerin ötesine geçemeyecektir ve bu şeyler de pek bir şey ifade eden türden değildir. Bu öğrenme merakından uzak ve "anya'ya varmadan konya'yı gören" insana bu olgular hakkında bilgi vermeye çalışırsak pek ilgisini çekmez. Yani içinde bulunduğumuz durumda "kalıplaşmış" (bu ifadeyi olgular hakkında edinilen bilgiler için kullanıyorum) olgular hakkında soru sormak gerçek bir bilgelik seviyesine geçiş iken daha önce bu soruları sormamış ve dediğim gibi yavan bilgiler içinde boğuşarak, bu olgular hakkında kompleks sorular sormak öğrenme merakı durumu açısından sağlıklı değil, tıpkı temel olmadan inşaaya kalkışmaktır bu. Toparlayacak olursak, burada kullandığınız "cahil soru" kavramında saf cahillikten bahsetmediğinizi inisiyatif alarak yorumumu bitiriyorum. ( Ayrıca İ.C. gerçekten bu soruları bilmeden sorsaydı( bildiğini iddia ettiğiniz için böyle diyorum) yukarıda belirttiğim merak açısından daha güzel bir hareket olurdu. Rol yapıp yapmaması da düşünen beyinler için hiç sorun değil, "of soru soran adam çok cahil" diyen bir kitle burada yoktur herhalde.) Yorum daha önce bitmişti sanki ya🤣 neyse fazla uzatmadan hakikaten yorumumu bitiriyorum.😃✋

  • @senoleker
    @senoleker3 жыл бұрын

    "Bilmiyorum" Bu kelimeyi korkmadan, gönül rahatlığı ile kullanabilen insan, dinlenir.

  • @redingothic5078

    @redingothic5078

    Жыл бұрын

    Bana ne soruyon google'lasana

  • @moroRomantico

    @moroRomantico

    Жыл бұрын

    Hoca bilmiyorum diyor fakat soruyu soran arkadaş heyecan yapıyor, Nazım haklı söylemlerinde çünkü...

  • @demettunali

    @demettunali

    Жыл бұрын

    O cesaret bildiklerinin cok iyi anlamis olmaktan geliyo. O yuzden (henuz) anlamadigi seye, kicinin sallamyacagini anliyo. Sistemsiz bicimde kicindan sallamak=bilmemektir diyo yani bize.

  • @barsakgul9901
    @barsakgul99013 жыл бұрын

    en cok da erkcan hoca'nin "bilmiyorum" deme özelliginden cok sey ögrenmeliyiz.

  • @abdullahazad
    @abdullahazad3 жыл бұрын

    kurguda sorun mu var? bazen hoca konusurken araya 1-2 saniyelik hocanin konusmadigi sahneler giriyor?

  • @zika1971

    @zika1971

    3 жыл бұрын

    @Lemi Akhan değil

  • @PublicEnemynu1

    @PublicEnemynu1

    3 жыл бұрын

    @@zika1971 yok ya oyledir

  • @olmaz99

    @olmaz99

    3 жыл бұрын

    Hoca paralel evrenler arasında geçiş yapıyor gibi gözüküyor aslında bir tanesi hariç hepsi yanılsama bizim evren yanılsama olanlara dahil ama kusursuz olmadığı için kendini ele veriyor :s

  • @oguzhanruzgar9517

    @oguzhanruzgar9517

    3 жыл бұрын

    Kurguyu cefri yapmış

  • @sagoluyorum_zaten

    @sagoluyorum_zaten

    3 жыл бұрын

    @Batuhan Becel bi kaç kere olmuş sadece

  • @muhammetsengun7539
    @muhammetsengun75393 жыл бұрын

    Bu kanalı sadece Erkcan Bey için takip ediyorum. Lütfen daha çok ve daha uzun videolarla Erkcan Beyi görelim.

  • @serhatyldz5660
    @serhatyldz56603 жыл бұрын

    Gayesi (şov yapmaya hiç yönelmeden) bildiklerini fayda sağlasın diye insanlara kusursuz şekilde aktaran nadir kişilerden. Anlattıklarına o kadar hakim ki her düzeyde anlatabiliyor. Kibir ve egodan eser yok. Hiç teknik bilgi vermese bile düşüncesi eğitiyor kişiyi resmen. Tüm insanlığın bu yolda yürümesi dileğiyle. Teşekkürler hocam, teşekkürler emeği geçen ve aracı olan herkese.

  • @kadirakyollu4024
    @kadirakyollu40243 жыл бұрын

    Bu nasıl bir kesme, biçmedir. Dikkatim dağıldı resmen. İlk 5 dakikada hoca elleri bağlı gülümserken ağzını kıpırdatmadan konuşabiliyor.

  • @zumrasahinn

    @zumrasahinn

    2 жыл бұрын

    ben hiç öyle bir anla karşılaşmadım?

  • @zby5043

    @zby5043

    3 ай бұрын

    izlememişsin demek ki@@zumrasahinn

  • @AHMETDOLMACI
    @AHMETDOLMACI3 жыл бұрын

    Erkan Hoca nın bilgisi ve naifliği gerçekten harika. Ne kadar da çok böyle insanlara ihtiyacımız var. İyi ki varsınız hocam...

  • @hikmetaltun2320
    @hikmetaltun23203 жыл бұрын

    Ben erkcan hocanın içeriğini izlediğim zaman kendimi çok şanslı ve mutlu hissediyorum. İnanılmaz güzel bilgilere, dersine girmeden, tahsil yapmadan erişiyormuşum gibi hissediyorum. Hoca o kadar düşünceli ki videonun altına, konuşma esnasında havada kalan eksik konuları veya düzeltmeleri bile yazıyor. Fazlasıyla düşünceli bi insan.

  • @hikmetaltun2320

    @hikmetaltun2320

    3 жыл бұрын

    Ses ve görüntü mektuplarının geç geldiği hissini yaşatmak için görüntü ses bozukluğu yapmışlar editte. Müthiş bi mizah.

  • @huseyinargn9598
    @huseyinargn95983 жыл бұрын

    Bu adamı sabaha kadar dinleyebilirim.Bu nasıl bir sadelik!

  • @saneopus2101
    @saneopus21013 жыл бұрын

    Daha fazla erkcan hoca istiyoruz. Flu TV nin atardamarı Erkcan hocadır.

  • @krundeen
    @krundeen3 жыл бұрын

    Yeni yılı erkcan hocayla açmak ne kadar güzel

  • @denizasar87
    @denizasar873 жыл бұрын

    3:05 Etkileşim 4 tane matematiksel formül ile ifade edilebiliyor (Evrendeki 4 temel kuvvet) ● 3:16 1 - YERÇEKİMİ (KÜTLEÇEKİM) ● 4:07 2 - ELOKTROMANYETİZMA ● 4:18 3 - ZAYIF NÜKLEER ETKİLEŞİM ● 4:19 4 - YEĞİN NÜKLEER ETKİLEŞİM

  • @teslaninbobini
    @teslaninbobini3 ай бұрын

    Hoca; bu boru, su, dalga örneğiyle gayet net anlatmış. Boru, kabloyu ; su, atomları ; dalga da su ve boru yani atomlar ve çevresindeki alanda hareket eden elektronları temsil ediyor. Elektrik kavramı aslında bir fiildir, isim değil. Elektronların bir sistem içindeki hareketine elektrik deniyor. Bu elektronların hareketlerinin birbirini peşi sıra takip etme hareketine ise elektrik akımı deniyor. O kadar da karmaşık olmayan bu kavramı bize bu zamana kadar çok net anlatamamaları çok üzücü.

  • @NevaEdizUfuk
    @NevaEdizUfuk3 жыл бұрын

    Hocam nerdesin sen ya daha çok fizik istiyoruz fiziiik.

  • @omerdamar

    @omerdamar

    3 жыл бұрын

    bebar bilimi de tavsiye ederim fizik seviyorsanız :)

  • @Dua-jk5te

    @Dua-jk5te

    3 жыл бұрын

    bebar bilimi de izleyin bence

  • @hellmarch3043

    @hellmarch3043

    3 жыл бұрын

    Kimse yazmamış ben yazayım. Bebar Bilim diye arattırın,çok güzel kanal.

  • @darthpicklerickus2695

    @darthpicklerickus2695

    3 жыл бұрын

    Bebar Bilim denilmiş miydi?

  • @hellmarch3043

    @hellmarch3043

    3 жыл бұрын

    @@darthpicklerickus2695 Hakikaten kimse yazmamış. İyi ki hatırlattınız.

  • @esma8228
    @esma82283 жыл бұрын

    Dolayısıyla taşıyıcı ortamın kalitesinin yükselmesi illa aktarılan verilerin kalitesininde artacağı anlamına gelmiyor. Erkan Özcan Evet dolayısıyla bir film ne kadar güzel görünürse görünsün bu onun ilettiği mesajı daha güzel yapmaz. İlker Canikligil Bir fizikçi ve bir yönetmenin gözünden iki farklı yorum :D

  • @gecicihesap.

    @gecicihesap.

    3 жыл бұрын

    Burada ilk cümledeki "illa" kelimesine dikkat etmek lazım. İlker Hoca'nın ifadesi en azından eksik.

  • @furkanaydogan8818

    @furkanaydogan8818

    3 жыл бұрын

    Ilker hoca yanılıyor maalesef, veya istediği gibi anlıyor. Hocanın kullandığı "illa" kritik bir tabir. Özellikle analog veriler elektromanyetik girişim ile çok çabuk bozulabildigi için, taşıyıcı ortamın kalitesi iletilen sinyalin kalitesi bakımından önemlidir. Dolayısı ile iyi bir taşıyıcı ortam ile gonderici tarafindaki sinyalin elektriksel anlamda daha düzgün iletilebildigi bir gerçek, ancak sinyaldeki bu bozunum algılayıcı tarafın hassasiyet sınırları içerisinde mi değil mi bunu analiz etmek lazım. Dijital verilerde ise haberlesme protokolleri sayesinde elektro-manyetik girişimin etkileri tolere edilebilmeye müsaittir. CRC benzeri hata tespit algoritmalari ile sinyalin bozunumu alıcı tarafından tespit edilerek gonderici taraftan tekrar talep edilebilir.

  • @uzaybilimvesanat106

    @uzaybilimvesanat106

    3 жыл бұрын

    Merhaba. İlginizi çekebilecek videolar paylaşıyorum, kanala göz atarsanız sevinirim:)

  • @selimdonmez3080

    @selimdonmez3080

    Жыл бұрын

    @@furkanaydogan8818 evet burada İlker Hoca maalesef tamamen yanlış söylemde bulunmuş, elektromanyetiğin formülünü de bilmesine rağmen haberleşme konusunda eksik sanırım, Elektriksel Alan mesafenin karesiyle ters orantılı, özellikle mesafe arttıkça taşıyıcı ortamın (kablo hava vs) özelliği çok önemli hale geliyor, gündelik hayatta bir sürü örnek var yağmur sis gibi durumlarda alıcınız görüntüyü göstermemeye başlar veya SD yayın yapabilirken 4K yayınları göremezsiniz, 1 m mesafede 4K alabildiğiniz kablolardan 5m de kimyasal yapısına göre taşıyıcılığı iyi olandan 4K diğerinden FHD görüntü alabilirsiniz gibi, yani kablonun kalitesi iletilen datanın alıcıdaki kalitesine doğrudan etki ediyor.

  • @aynaszfotografc1350
    @aynaszfotografc13503 жыл бұрын

    Bir sonraki bölümde "bir stajyer nasıl kovulur" adlı videoyu izleyeceğiz gibi duruyor

  • @akifylmaz8397

    @akifylmaz8397

    3 жыл бұрын

    Bir sonraki bölüm: Olmaz Öyle Saçma Kurgu - Duygu Uysal

  • @aynaszfotografc1350

    @aynaszfotografc1350

    3 жыл бұрын

    @@akifylmaz8397 :D :D evet bu güzeldi

  • @i.b6079
    @i.b60793 жыл бұрын

    Uykuya dalarken eski videoları izlemekten gına gelmişti iyi old

  • @IrishRebel16
    @IrishRebel163 жыл бұрын

    17:42 artık gelir bi "Olmaz Öyle Saçma Kablo"

  • @kmimarlik

    @kmimarlik

    3 жыл бұрын

    Olur hoca anlatmadı sadece ;) yada eksik anlatmamak için atladı.

  • @arda.1

    @arda.1

    3 жыл бұрын

    Buradaki asıl saçma durumun altının bakırdan daha az iletken olması ve nazımın altın kablonun daha iyi çalışacağını söylemesi ilginç :)

  • @oralozbas4638
    @oralozbas46383 жыл бұрын

    Hocam muhteşem bir program. Erkcan hocanın diğer programları gibi. Maalesef bilimden uzak bir toplumda yaşıyoruz ve bilimsel konular genelin ilgisini çekmiyor. Seyreden veya begenen sayısı sizi rahatsız etmesin. Devamını bekliyoruz. Ufak bir katkı sunmak isterim izninizle; Elekriği iletirken neden altın, alüminyum, bakır, çelik vs. kullanmayı tercih ediyoruz sorusunu soranlara bir bakış açısı getirsin: Birim kesitte en iyi iletken altındır. Ancak hem çok ağır hem de çok pahalıdır. Birim ağırlıkta en iyi iletken alüminyumdur. Hem ucuzdur hem de hafiftir. Birim kesitte en sağlam iletken çeliktir. hem ucuzdur hem de sağlamdır ama zamanla korozyona uğrama yani paslanma gibi kötü bir özelliği vardır. Buna göre; - Çok ince tel ile elektrik iletmemiz zorunlu ise altın kullanılabilir. Bazı Bilgisayar devrelerinde çok küçük alan ve hacimlerde çalışırken istisna olarak kullanılabilir çünkü çok maliyetlidir. - Elektrik uzun mesafelerde iletilecek ise (örneğin boğazı geçmek için) iki direk arasında hem hafif hem de kopmaması için sağlam bir iletkene ihtiyacımız vardır. Çelik, alüminyum ve bakırdan oluşan tel demeti yaparak sağlamlık ve iletkinlikte optimum sağlanmaya çalışılır. - Bunun dışında genel olarak bakır kullanılır. Hem çok pahalı değildir, hem de iyi bir iletkendir hem de korozyona uğrama süresi uzundur. Yani maliyet, iletkenlik, sağlamlık ve uzun süre dayanma gibi kriterlerde optimum sağlanmaya çalışılır.

  • @Erkcan

    @Erkcan

    3 жыл бұрын

    Veriye dayalı somut katkınız için teşekkür ederim.

  • @orhuntasoglu4021

    @orhuntasoglu4021

    3 жыл бұрын

    Küçük bir düzeltme yapalım. Elektriği en iyi ileten metal gümüştür fakat diğer özelliklerinden dolayı bu amaçla pek kullanılmaz. Sonrasında bakır gelir, altından daha iyi bir iletkendir. Altının hassas noktalarda kullanılmasının sebebi korozyona karşı daha dayanıklı olmasıdır.

  • @System-rv8lp

    @System-rv8lp

    3 жыл бұрын

    @@Erkcan Peki soğuk bir baķir mi daha iletkendir ( mümkünse mutlak sıfıra yakın) yoksa sicak bir bakır mı ( mümķünse olabilecek en yüksek sicaklık ) ...

  • @oralozbas4638

    @oralozbas4638

    3 жыл бұрын

    @@System-rv8lp Hocam biraz araştırdım internette, edindiğim bilgilere göre; Sıcaklık azaldıkça iletkenlik artıyor. Hatta madde mutlak sıfıra yaklaştığında süperiletken halini alıyor, yani akıma hiç direnç göstermiyor. Sıcaklık arttığında ise ilitkenin direnci yükseliyor, yani iletkenliği azalıyor. Ancak, plazma haline gelecek kadar sıcaklığı artarsa bu kez iletkenliği artıyor. Umarım doğru bilgi edinmişimdir.

  • @System-rv8lp

    @System-rv8lp

    3 жыл бұрын

    @@oralozbas4638 Evet ben de böyle buldum aynen direnç sıfır oldugu icin süper iletken oluyor..Aynı zamanda süper akışkan da oluyormuş..Madde soguyunca elektronların kinetik enerjisi azaliyor.Elektron enerjisine göre 13,6 ev /n^2 ile orantılı enerji seviyelerine yerlesiyor (orbital s,p,d,f)..Soguyunca enerji kaybeden elektron, planck sabiti ile orantili bir sekilde enerji seviyesi artiyor ve cekirdekten daha uzak oluyor..Mutlak sıfıra yakın soguyan bir maddenin bir atomunun buyuklugu maddenin kendi kadar ( süper pozisyon )..Yani madde parcacik gibi davranmaya basliyormus (kuantum fizigi isliyor )..Bose Einstein yogunlasması deniyor maddenin 5. hali..Elektron enerji kaybettiginden onu koparmak daha kolay hale geliyor bu yuzden de super iletken oluyor..Ben bu kadar bulabildim..Sicaklık konusunda ise mümkün olan en yüksek sicaklik planck sicakligi imiş..Ama bilemiyorum belki o sicaklıkda madde karadelik oluyordur belki de o sicaklık kuarklara kadar ayristiriyodur ...

  • @adaletsadece7433
    @adaletsadece74333 жыл бұрын

    Programların kralı

  • @arzuerikci4763
    @arzuerikci47633 ай бұрын

    Hocam, emekleriniz ve zamanınıza sağlık.

  • @m.bzr.
    @m.bzr.3 жыл бұрын

    Bu seri gibi yayın yapan on kanal daha olsa ülkenin kültür seviyesi artar.

  • @medfulbenaday9850

    @medfulbenaday9850

    3 жыл бұрын

    Muhammed Bozar 😁

  • @moroRomantico

    @moroRomantico

    Жыл бұрын

    Evrim Ağacı Dilazof Bebar Bilim KAFA TV Flu TV Din&Mitoloji çok beğenmesem de Barış Özcan 🤗

  • @melekdermenci7274
    @melekdermenci72742 жыл бұрын

    Ülkemizde bu kadar iyi fizik hocaları olmasında dolayı gurur duyuyorum en önemlisi de fizik yasalarını bu kadar iyi anlatan başka bir bilim insanını dinlemedim hiç ülkemde hocama çok teşekkür ederim daha fazla video rica ediyorum

  • @haysecepkin8277
    @haysecepkin82773 жыл бұрын

    Çok teşekkür ederim

  • @has.durmaz
    @has.durmaz2 жыл бұрын

    İyi yayınlar

  • @mucahitarslan5878
    @mucahitarslan58783 жыл бұрын

    En sevdiğim bölümler Erkcan hocanın geldiği bölümler. Daha çok gelsin

  • @melihesiyok5868
    @melihesiyok58683 жыл бұрын

    İlker hoca : Elektrikten, elektrik mühendisinden de Mustafa’dan da Duygudan da nefret ediyorum

  • @muharrempalaz
    @muharrempalaz3 жыл бұрын

    İlker ve Erkcan bey program için kutlarım. 160.000 kişinin izlemesi büyük başarı.

  • @mihrayuysal7353
    @mihrayuysal73533 жыл бұрын

    Muhtesemsiniz

  • @emilelizade9919
    @emilelizade99192 жыл бұрын

    "Elektrikten nefret etmek için gerekli olan düşünce prosesleri bile elektrikdir" - Erkcan Özcan

  • @ezgiturmus
    @ezgiturmus3 жыл бұрын

    Yine çok güzeldi! Merak ediyorum Erkcan Bey'in tüm bunları öğrenirken ona da böyle anlatan hocaları olmuş muydu, yoksa bu güzel anlatım kendi anlama çabasının bir ürünü mü?

  • @futurexjam2

    @futurexjam2

    3 жыл бұрын

    hocalar genelde kapıyı gösterirler, içeri girmek senin işindir :) matrixvari oldu :) tabiki şu bir gerçek ki, konferanslara katılmak diğer yayınları takip etmek çok önemli. Buradaki video'yu da konferans gibi düşünebilirsiniz. birçok bilgi kaynağını takip ederek böyle bilgi birikimi elde edebilirsiniz ve bu da disiplinli planlı programlı olmayı gerektiriyor. başka türlü insan hayatına bu kadar bilgi maalesef sığmıyor. öğrenmesi sindirmesi algılaması.. işin içinde çoluk çocuk aşk savaş vb.. tabiki tüm bu süreçlerin insani ölçütlerde ilerlemesi ilerletilmesi gerekiyor. ama maalesef bilimde bile çok büyük bir yarış var, insanoğlunun peşinden atlı kovalıyor her zaman :) yine de yakalayabildiğiniz ölçüde birçok şeyi anlayabilmeye çalışmak ve anlamak en güzeli, çok para kazanmaktan bile daha keyifli

  • @ramazanaktolu

    @ramazanaktolu

    3 жыл бұрын

    @@futurexjam2 kapı gösteren hoca görmek zor. ya da ben denk gelemiyorum. herkes "benim dediğim doğru, söylediğimin dışına çıkma" mantığıyla öğretiyor. çoğu fikrini bile sormuyor

  • @mustafametin6051

    @mustafametin6051

    3 жыл бұрын

    Anlatım için edebiyatla uğraşmak şart. Muhtemelen Erkcan hoca epey bir kitap okumuştur. Yoksa böyle bir anlatım zor.

  • @ozgurmaksutaydn9674
    @ozgurmaksutaydn96743 жыл бұрын

    Guzel program. Teşekkur İlker Canikligil.

  • @ozandonmez7932
    @ozandonmez79322 жыл бұрын

    Çok iyi.teşekkürler

  • @muhammedakin9007
    @muhammedakin90073 жыл бұрын

    Erkcan hocamin bildirimini aldik geldim "Elektirik elle tutamadığım soyut bişey" -İlker Canikgil-

  • @emredogru9067
    @emredogru90673 жыл бұрын

    Daha 4.dk dan bildiriyorum, kurguda sıkıntı var(sanırım yazmayı unutmuşum, kurgudan olduğu tahmininde bulunarak bu yorumu girmiştim), 4 dk da 3 4 kere görüntüyle ses uyumu kayboldu özellikle yapmış olabilir misiniz? Çok rahatsız edici

  • @merdovski5858

    @merdovski5858

    3 жыл бұрын

    Sabitlenmiş yorumda ilker hoca açıkladı.

  • @emredogru9067

    @emredogru9067

    3 жыл бұрын

    @@merdovski5858 teşekkürler

  • @cetinfrat7035
    @cetinfrat70353 жыл бұрын

    İnanılmaz aydınlandım

  • @mustafaerk7144
    @mustafaerk71443 жыл бұрын

    Açıklayıcı örnekler fevkalade...

  • @alierensucu27
    @alierensucu273 жыл бұрын

    Bilimsel bakış açısı, sorgulama ve kurgulama ancak bu kadar güzel olur. Daha çok video bekliyoruz hocam❤️

  • @tekboynuzluunicorn650
    @tekboynuzluunicorn6503 жыл бұрын

    Bi adam ne kadar mukemmel olabiliyor onu izledik. Tesekkurler. Ilker`e Not: Su adamin daha cok videosunu cek gurban olam.

  • @nokta3r9fj93
    @nokta3r9fj933 жыл бұрын

    Daha fazla lütfen daha fazla ! Bu sorulara cevap alabileceğin bir video düşünürseniz çok sevinirim, SORU 1 : Ses Dalgası, Radyo Dalgası, Işık Dalgası, Elektro Manyetik Dalga; bunlar aynı şeyin türevleri midir? Dalga boyları değiştiğinde bir birine dönüşen şeyler midir? En azından Radyo ve Işık Dalgası? SORU 2 : Işık neden bir yerden bir yere gitme eğilimindedir ? Entropi ile mi alakalı ? Neden ışık oluştuğunda hareketsiz kalamıyor ? Ya da acaba ışık zaten vardı da ancak hareket ettiğinde mi görünür hale dönüşüyor ? Işığın ışık hızında hareket etmesini tetikleyen şey nedir? Foton neden yerinde durmaz ? Foton dediğin aslında yerinde ağırdır ? :) Sevgi ve heyecanla bekliyorum.

  • @TAElder
    @TAElder3 жыл бұрын

    şahane içerik

  • @barbarosbugrasert4759
    @barbarosbugrasert47593 жыл бұрын

    Videonun montajı patlamış biraz.

  • @17seventeen71
    @17seventeen713 жыл бұрын

    Bu bölümlerden sonra ülke genelinde sayısal net ortalamasında bir yükselme bekliyorum.

  • @DramatizedHistory
    @DramatizedHistory3 жыл бұрын

    Ekipteki en naif ve iyi niyetli insan vibe'ı alıyorum hocadan. Erkcan hocam seviliyorsun!

  • @cagdassimsek8089
    @cagdassimsek80893 жыл бұрын

    Harika bir adam!

  • @ebraarrr0
    @ebraarrr03 жыл бұрын

    Çok özlemiştik bu bölümü

  • @osmanbutun5553
    @osmanbutun55533 жыл бұрын

    Bilgiler için çok teşekkür ederiz, Erkcan hocayı daha çok görmek istiyoruz inşAllah 😊

  • @shellohd8421

    @shellohd8421

    3 жыл бұрын

    a küçük

  • @bnkalpaklioglu
    @bnkalpaklioglu3 жыл бұрын

    Fizik dersinde en sevmediğim konu elektrik olmuştur hep. Keyifle dinledim.

  • @yahyadinc1813
    @yahyadinc18133 жыл бұрын

    Ohh bee. Sonunda gelmiş

  • @nurefsan5977
    @nurefsan59773 жыл бұрын

    Bence bu bölüm ayrı bi güzeldi

  • @dilara4821
    @dilara48213 жыл бұрын

    Öğrenciyken fizikte en sevdiğim konu elektrikti bundan mıdır bilmiyorum ama bence bu Erkcan hocanın en iyi bölümü olmuş 👏 Bilgilendirmeler için teşekkürler hocam, saygılar.

  • @menoktaokan
    @menoktaokan3 жыл бұрын

    özlemiştik

  • @Dfgjvvb
    @Dfgjvvb4 ай бұрын

    Teşekkür ederiz hocam 💐

  • @woodywood6262
    @woodywood62623 жыл бұрын

    mıknatısı da açıklasaydınız güzel olurdu hocam

  • @mehmetbarsyldrm2561

    @mehmetbarsyldrm2561

    3 жыл бұрын

    İkinci bölümde olması muhtemel

  • @kwastormayt

    @kwastormayt

    3 жыл бұрын

    açıkladı zaten

  • @niyaziugur
    @niyaziugur3 жыл бұрын

    Keşke bir formül bir denklem anlatılırken denklemin sağda yazmasını sağlasaydınız. Mesela (k.q1.q2)/d^2 gibi bir formülü yüklerin birbirini çekmesi ya da itmesi konuşulurken sağda gösterebilirdiniz. Meraklandırırdı insanları, bir wikipedia açtırsak topluma büyük hizmet etmiş olurduk.

  • @System-rv8lp

    @System-rv8lp

    3 жыл бұрын

    Ve formulun kütlecekimine benzemesi de ilginç F= G.m1.m2 /r^2

  • @hasan-ozdemir
    @hasan-ozdemir3 жыл бұрын

    Sağol hocam aydınlandık :)

  • @hakanakgoz3553
    @hakanakgoz35533 жыл бұрын

    Özlemişiz hocam daha sık gelseniz keşke.

  • @sinanarmwrestling
    @sinanarmwrestling3 жыл бұрын

    Hocam, yüreğinize sağlık... İl-il, ilçe-ilçe "BİLİM SEVDİRME SEMİNERLERİ" yapsanız, ne güzel olur; öğretmenlere, öğrencilere, eğitim kurumu idarecilerine... SİZİ SEVİYORUZ, İYİ Kİ VARSINIZ!..

  • @muratgultekin7668
    @muratgultekin76683 жыл бұрын

    Michael Persinger deneyleri ile ilgili bir bölüm yapabilir misiniz?

  • @cem.yesilyurt
    @cem.yesilyurt3 жыл бұрын

    Erkcan hocanın manyağıyız...

  • @cancetin5611
    @cancetin56113 жыл бұрын

    Harika video! Elinize sağlık. Teşekkürler!

  • @ercanalmaih
    @ercanalmaih3 жыл бұрын

    Her şey süper de çıkıntılık yapacağım şimdi: color yaparken Erkcan Bey'in dişlerinin sarı görünmesini özellikle mi tercih ettiniz eyyyy Flu TV! :D İçerik için teşekkürler.

  • @cnra1948
    @cnra19483 жыл бұрын

    Kurguda sıkıntı falan mı var acaba? Hocamız arada boş boş bakıyor.

  • @emirhanpakyardm9142

    @emirhanpakyardm9142

    3 жыл бұрын

    çok komik olmuş o boş boş bakmalar :D

  • @ekrempalabyk2665

    @ekrempalabyk2665

    3 жыл бұрын

    sıkıntı yok :D

  • @fete2496
    @fete24963 жыл бұрын

    Yeni yıl hediyesi olmuş, teşekkürler 👏💐

  • 3 жыл бұрын

    Reis geldi yine. Her cümlesinde bilgi veren, sorgulatan on numara birisiniz....

  • @Cupcake-uu8qd
    @Cupcake-uu8qd3 жыл бұрын

    Erkan özcandan öğrendiğim fiziği hocalarım öğretmedi

  • @redboycem1
    @redboycem13 жыл бұрын

    Best Teacher Ever .....! , .

  • @justd017
    @justd0173 жыл бұрын

    daha bugün öğlen saatlerinde aradım acaba video geldi de gözümden mi kaçtı diye... oh be!

  • @miboxevimiz3859
    @miboxevimiz38593 жыл бұрын

    Muhteşem.

  • @berkuzuntepe4759
    @berkuzuntepe47593 жыл бұрын

    Bir de matematikçi gelse ne güzel olmaz mı? Erkcan hoca bize fiziği sevdirdi belki gelecek hoca da matematiği sevdirir :D

  • @emineyazici1951
    @emineyazici19513 жыл бұрын

    İlker Hocam, elektrik mühendisleri de reklam yönetmenlerine bayılıyor diyemeyiz

  • @hasancobanoglu5693
    @hasancobanoglu56933 жыл бұрын

    Bu hoca anlatsin bir sene dinleyeyim hem bikmam hemde biriki senede âlim olurum...

  • @user-tp5it2he9y
    @user-tp5it2he9y3 жыл бұрын

    bu seri çok iyi olmuş

  • @eserowww7043
    @eserowww70433 жыл бұрын

    Şunu anladık ki ilköğretimde fen derslerinden kaçmamak gerekiyormuş👍☺️ hocam süpersiniz👍👍

  • @ayhanozgen7432
    @ayhanozgen74323 жыл бұрын

    İlkel bir insana bilimi gösterirsen buna "büyü" der; modern bir insana büyüyü gösterirsen buna "bilim" der.

  • @CemiLKoCa
    @CemiLKoCa3 жыл бұрын

    Daha fazla bilim istiyoruz mümkünse Erkcan hocayla

  • @leventozbodur7413
    @leventozbodur74133 жыл бұрын

    Süpersiniz. Saygı ve gıptayla izliyorum.

  • @emncnr6124
    @emncnr61243 жыл бұрын

    micheal faradaya selamlar

  • @furkanyigitozgoren3847
    @furkanyigitozgoren38473 жыл бұрын

    Hocam kurguyu stajyere mi yaptırdınız neden böyle oldu?

  • @omeryildizhan
    @omeryildizhan2 жыл бұрын

    Çok iyi anlatmış arkadaşlar

  • @ank7560
    @ank75603 жыл бұрын

    Erkcan hocam ve flu tv sicim (string) teori hakkında da bir video hazırlarsanız mükemmel olur. Takipteyiz!

  • 3 жыл бұрын

    Kurgu hatası olarak yorumlanan kısımların bendeki karşılığı şu : Nasıl ki mesajı ileten kanalların kaliteli olması mesaja kalite anlamında bir katkı sağlamıyorsa , kurgunun da hatalı olması içeriğin kötü olmasını sağlamaz.Dolayısıyla Flu TV içeriklerini izlemeden de (sadece dinlemiş olsanız bile ex: broadcast vs.) keyif alabiliyorsanız o zaman doğru mesajı almışsınız demektir.Happy New Year Flu Tv ve tüm izleyiciler 🎈🥳

  • @tevfikaksu214
    @tevfikaksu214 Жыл бұрын

    Mükemmel ya çok hoş

  • @doubleeagle714
    @doubleeagle7143 жыл бұрын

    Çok güzel içerik

  • @muhtarliadayintahtakoyu
    @muhtarliadayintahtakoyu3 жыл бұрын

    hocam siz öyle dans edince algımız yıkıldı 😅

  • @cagdasalperyegit1865
    @cagdasalperyegit18653 жыл бұрын

    Erkcan Hocam fizik den bahsediyoruz bunu kendimizde öğrenmek istiyoruz fiziği okuldan öğrenmek çok can sıkıcı olabiliyor. Bir bölümde fiziği nasıl öğrenmeli hangi kitaplar okunmalı gibi bilgilere ve tecrübelerinizden 5 10 dk bahsetseniz fena olmaz :D.

  • @firstlast3946
    @firstlast3946 Жыл бұрын

    Teşekkürler.

  • @yaseminevcimrealty
    @yaseminevcimrealty3 жыл бұрын

    Erkcan hocam elektriğiniz şahane..☀️☀️☀️

  • @IKS-ROTARRAN
    @IKS-ROTARRAN3 жыл бұрын

    Elektronik donanımlarda devre elemanlarında yüksek hassasiyete ihtiyaç duyuluyorsa altın kullanılır. Bazı bilgisayar donanımları, uydu iletişim sistemleri vs.

  • @greatromulus3028
    @greatromulus30283 жыл бұрын

    Kurgu kötü olmuş izlerken kafam döndü, 5. dakikadan sonra sadece sesi dinledim.

  • @EmberC
    @EmberC3 жыл бұрын

    Beklenen Erkcan Hoca videosu geldi, çok seviyoruz✌

  • @yusufmertozkul6542
    @yusufmertozkul65423 жыл бұрын

    eski bi arkadaşım dediğinde nazım yerine benim kalbim kırıldı

  • @faustarp8300

    @faustarp8300

    3 жыл бұрын

    şimdi konuşmuyolar mı ki :c

  • @tolgacosgun
    @tolgacosgun3 жыл бұрын

    Altının durumu bakırdan daha iyi bir iletken olmamasına karşın oksitlenmeme avantajı. Jack gibi tak çıkar sinyalin iletildiği ekipmanlarda ve hassas elektriksel sinyallerin iletildiği ortamlarda kaplama olarak kullanılması bu da zamanla oksitlenen ve sinyalde bozucu etki yaratabilecek durumların önüne geçme çabasından. Yoksa ucuzu varken neden pahalısını kullanasınız. tabi çok paranız varsa başka :)

  • @ozgurcagrkara5100
    @ozgurcagrkara51003 жыл бұрын

    Yıla böyle başlamak güzel geldi.

  • @civcivcik8816
    @civcivcik88163 жыл бұрын

    En sevdiğim seri olmaz öyle saçma bilim.

  • @atakanocal9263
    @atakanocal92633 жыл бұрын

    Hocam ışığın hızı neden 300.000 ışığın hızını kısıtlayan şey ne

  • @mehmetgomec8803

    @mehmetgomec8803

    3 жыл бұрын

    Daha önce ölçü aletleriyle ilgili okuduğum bir metinden hareketle yardımcı olabilirim. Aslında ışığın 300.000 de değil yaklaşık 299 bin küsur. Işığın saniyede katettiği mesafe bu kadar. Bir takım deneyler sonucu biz ışığın kilometre cinsinden saniyede ne kadar mesafe gittiğini ölçmüşüz. Burada biz ölçü olarak km kullandığımız için ışık hızı 300.000 olarak hesaplanıyor. Bizim ölçü aletlerimizin standartları ise metrik sistemin icadıyla gerçekleşiyor. Işık hızı aslında kendiliğinden bir sabit, biz metrik sistem kullandığımız için onu 300.000 olarak kabul ediyoruz. Yani ışığın doğası gereği sabit olan hızının, bizim metrik sistemimiz cinsinden ifade edilişidir bu olay.

  • @atakanocal9263

    @atakanocal9263

    3 жыл бұрын

    @@mehmetgomec8803 benim esas merak ettiğim ışığa sürtünme kuvveti mi etki ediyor ki Işık 300.000 km yi geçemiyor

  • @mehmetgomec8803

    @mehmetgomec8803

    3 жыл бұрын

    @@atakanocal9263 Burada asıl sabit km değil. Kilometre bizim yarattığımız bir standart. Işığın hızının kendisi sabit. Evrenin tamamında ışık hızı aynı sürtünme veya başka bir şey ile ilgili değil. Işığın ivmesi yok. Söyle düşün, bir araba sıfırdan yüze diyelim ki 6 saniyede çıkıyor. 3,2 veya 1 saniyede yüze çıkabilir, sonuç olarak ne olursa olsun hızlanmak için zaman geçmesi lazım, kontağı çevirdiğin anda hızı 100 olamaz. Ama ışık kendi doğası gereği sıfırdan 300.000'e anında çıkıyor. Sıfırdan 300.000 geçerken saniyenin milyonda biri bile olsa zaman harcamıyor. Direkt olarak 300.000 Bu ışığın doğası derken bunu kastediyorum. Bizim ölçü birimlerimize göre bu 300.000 ama ışığın kendisi için ışık hızı diye bir şey yok. Hocanın eski videolarında buna benzer bir şeyler anlatıyor olması lazım. Onlara bir göz atabilirsin.

  • @hellmarch3043

    @hellmarch3043

    3 жыл бұрын

    Türk Telekom. Çünkü hep yavaş hızı tercih ediyoruz.

  • @gandalfwhite4803

    @gandalfwhite4803

    2 жыл бұрын

    @@atakanocal9263 Işığın hızını ölçen deney ve deneysel veriler var ama ışık hızının geçilemeyeceğini söyleyen einstein bunu maxwell elektromanyetizma denklemlerinden çıkarıyor, ışığın hızını hızın üst limiti yaparak yeni bir hız denklemi yazıyor, o denkleme göre de ışık hızını asla geçemiyorsun, çünkü maxwell denklemlerine göre bir elektromanyetik dalganın sonsuza kadar ilerleyebilmesi için bu hızda gitmesi gerek

  • @fatihgozen1336
    @fatihgozen13363 жыл бұрын

    bizim elektrik mühendisliğinde böyle hocalar olsaydı okulu bırakmazdım

  • @evrenebiri6627

    @evrenebiri6627

    Жыл бұрын

    Höynkürüyon mu

Келесі