Dinozorlardan Önce: Ediacaran Yaratıklarının Kayıp Çağının Gizemleri

Ғылым және технология

🌍 Her şeyin bir başlangıcı olduğuna göre... Dünya üzerinde yaşayan ilk canlılar hangileriydi? Bu, cevaplanamaz gibi görünen pek çok sorudan sadece biri.
Yaşamın 3,8 milyar yıl önce ortaya çıkmasından bu yana, gezegenimizdeki yaşam milyarlarca yıl boyunca basit bir organizma durumunda kaldı... ta ki ilk karmaşık yaşam formları ortaya çıkana kadar.
Kambriyen patlamasını daha önce duyduysanız, Kambriyen'den önce neredeyse hiç çok hücreli hayvan olmamasına rağmen, yaşamın büyük çeşitliliği nedeniyle bunun ilgi çekici bir fenomen olduğunu bilirsiniz.
Ve çok uzun bir süre boyunca, Prekambriyen mikrobiyotik dünyasından Kambriyen faunasının ortaya çıkışına geçiş bir gizem olarak kaldı.
Peki Prekambriyen ile Kambriyen arasında ne oldu?
🔥 Hatırlatma olarak, videolar PAZAR günleri saat 18:00'de yayınlanmaktadır.
-------------------------
💥 Büyüleyici Ediacaran Dönemi:
- Yıl 1946, Güney Avustralya'da dağlık bir bölge olan Ediacara'da. Yüz milyonlarca yıl öncesine dayanan ve kanıtlanmış hiçbir jeolojik döneme ait olmayan kaya tabakalarında gömülü ve iyi korunmuş fosiller keşfedilir. Bu keşif sürprizlerle doludur.
İlk bakışta, Ediacara'nın kayalarında özel bir şey yoktur. Dünya'nın hikayesini kronolojik sırayla anlatmaları dışında. Bu kayalar sayesinde, şimdiye kadar cevapsız kalan soruları, özellikle de Dünya'daki yaşamın kökeniyle ilgili olanları yankılayabildik.
Bu arada, jeolojik oluşumların tam dönemini saptamak ve yeni keşfedilen fosillerin yaşını belirlemek için analizler yapılıyor. Benzer organizmaların daha önce de başka yerlerde görüldüğü, ancak o zamanlar pek de inandırıcı olmayan bir şekilde Kambriyen faunasına atfedildikleri unutulmamalıdır.
Stratigrafik, paleontolojik, göreceli ve radyometrik tarihlendirme çalışmaları, Ediacara'da keşfedilen organizmaların incelenmesiyle birleşince, bunların Kambriyen'den değil, daha erken bir dönemden geldikleri ortaya çıktı.
Kayaların kimyasal bileşimi, dokusu ve tabakalaşması, incelenen jeolojik oluşumların MÖ -635 ila -541 milyon yıl arasına tarihlendiğini açıkça göstermiştir. Ya geçmişimizde Prekambriyen ve Kambriyen dönemleri arasında bilinmeyen bir dönem olduğunu öğrenseydik?
Bu dönemi bugün Ediacaran olarak biliyoruz. Yakın zamanda keşfedilmiş bir dönem, ancak Dünya'daki yaşamın doğuşunu temsil ediyor.
Avustralya'daki Ediacara'da keşfedilen fosiller, 4 milyar yıllık Dünya tarihinin ilk ve en uzun dönemi olan Prekambriyen süper-eonunun sonuna kadar uzanıyor.
Bu uzak döneme ait çok az doğrudan tanıklık olduğu için aynı zamanda en az bilinen dönemdir.
Ediacaran'ın keşfiyle birlikte, geçmişin kalıntılarının tozunu atmayı ve Prekambriyen'in gizemini çözmeyi başardık.
1957 yılında, fosil çalışmaları devam ederken, İngiltere'nin Charnwood kentinde çok önemli bir olay meydana geldi. Ormanın jeolojik oluşumlarında bulunan nadir ve koruma altındaki türler arasında Charnia Masoni fosili de vardı.
Bu fosil, daha önce Güney Avustralya'da, özellikle Ediacara şeyllerinde ve 1930'larda Namibya'da tespit edilen ve o zamanlar herhangi bir yaşam izinden yoksun görünen fosillere gözle görülür şekilde benziyordu.
-------------------------
🎬 Bugünün programı:
- 00:00 - Giriş
- 04:03 - Ediacaran'dan Önce
- 18:50 - Ediacaran'ın Başlangıcı
- 27:08 - Ediacaran hayvanları
- 43:35 - Ediacaran florası
- 50:07 - Ediacaran canlılarının ulaşım araçları
- 57:02 - Ediacaran kıtasal evrimi
- 01:14:55 - Gizemli bir kitlesel yok oluş....
This channel is an official affiliate of the ORBINEA STUDIO network.

Пікірлер: 31

  • @PianoYND
    @PianoYND5 күн бұрын

    KZread un en iyi, bilimsel gerçekci 5 kanalından birisiniz icerikler icin cok cok tesekkurler o kadar kaliteli ki su yaptığınız is, o kadar muazzam ki sizler ulkenin aydinlik yuzusunuz umarim cok cok iyi yerlere gelirsiniz bu kanal olmasa hayatimda bir bosluk olurdu o kadar hayranim. Harikasiniz sonuna kadar arkanizdayiz❤

  • @VedatAygor-fd6to
    @VedatAygor-fd6to3 ай бұрын

    Emeklerinize sağlık neler öğreniyoruz sayenizde.

  • @muratozgun2813
    @muratozgun28132 ай бұрын

    keşke geçmişe gidebilseydik.

  • @Berke-1999
    @Berke-19993 ай бұрын

    Appropriately, the name "Ediacara" comes from an Aboriginal language expression meaning "veinlike spring of water" - the "spring," perhaps, from which complex animals have arisen. Fossils from the Ediacara Hills: On the left is Arkarua, a small disc-shaped animal that may be the oldest echinoderm.

  • @kaplanx122
    @kaplanx1223 ай бұрын

    İyi geceler

  • @Hasan0fficial
    @Hasan0fficial3 ай бұрын

    Iyi geceler 😅

  • @kayaben89
    @kayaben892 ай бұрын

    Sesi neden kalınlaştırdın dinlenmiyor böyle

  • @leventacar7093
    @leventacar70933 ай бұрын

  • @kadiratl8464
    @kadiratl84642 ай бұрын

    bunuda silecekmisiniz!?

  • @ufurolog
    @ufurolog3 ай бұрын

    Neden gecikti

  • @rizaalma5240

    @rizaalma5240

    3 ай бұрын

    Bağışla saip bidaha olmaz😢

  • @70_Cm_Zurna_Durum_Dul_Avcisi
    @70_Cm_Zurna_Durum_Dul_Avcisi3 ай бұрын

    KAPAKTAKİ FOTO KAYNANAM KADAR ÇİRKİN ❤

  • @kadiratl8464
    @kadiratl84642 ай бұрын

    tekrar akran alıntısı almaya devamm sadece sorularıma bilim çeçevesinde el cevab bekliyorum ama yapabildiğiniz yazımı silmek!!

  • @TuficaaN
    @TuficaaN3 ай бұрын

    Destek

  • @kadiratl8464
    @kadiratl84642 ай бұрын

    adı bilim kanalı...

  • @kadiratl8464
    @kadiratl84642 ай бұрын

    ekran alıntısı almaya devamm

  • @kadiratl8464
    @kadiratl84642 ай бұрын

    evet silecekmissiniz tek yapabildiğiniz bu yazık bknz gerçekten yazık acıyorum sizlere emekleriniz boşa gidiyor..

  • @SA982
    @SA9823 ай бұрын

    3.8 milyar önce yaşam; yanlış olmuş sanki 😜

  • @oktaykabul845

    @oktaykabul845

    3 ай бұрын

    3,8-4 mia yıl öncesine tarihlendiriliyor, doğru ve muhafazakar yaklaşım üstelik

  • @cizbul

    @cizbul

    3 ай бұрын

    Bilinen en iyi tarih 3.8 .. ilk tek hücreliler ..

  • @evrimyoktur

    @evrimyoktur

    2 ай бұрын

    ​@@cizbulilk tek hücreli

  • @evrimyoktur

    @evrimyoktur

    2 ай бұрын

    max müslim

  • @user-ms6hz3rv6x

    @user-ms6hz3rv6x

    2 ай бұрын

    En başta yanlış başlamış evrim de kafasına göre düzeltmeye çalışıyor bakalım şimdide biz el atmaya başladık bakalım ne olacak

  • @mrcancbcoglu
    @mrcancbcoglu3 ай бұрын

    Şimdi aklıma geldi de bizim keşfettiğimiz yaşam ihtimali bulunan gezegenler de aslında yaşam var ama biz o gezegenin geçmişini gördüğümüz için yaşam yok sanıyoruz

  • @zardanadamm

    @zardanadamm

    3 ай бұрын

    Farklı galaksilerde olan gezegenlerde yaşam şuan dünyada olduğu kadar yoğun olsa da biz bunu gözlemleyemeyiz. Sadece olma ihtimali yüksek diyebiliriz. Yakın gezegenlere de zaten araçlar gönderiliyor ve bence de bizim gözlemlediğimiz çoğu gezegende yaşam vardı fakat biz gözlemleyene kadar çoktan tükendi.

  • @alpertugay6449

    @alpertugay6449

    3 ай бұрын

    sana net cevap vereyim misal sirius takımyıldızı tam şimdi oraya baksan 2500 yıl öncesini göreceksin . 2500 yılda kim öleee kim kala.

  • @muhoaga4823

    @muhoaga4823

    3 ай бұрын

    @@alpertugay6449 bunun dahada ötesi var 100-200 miluin yili uzaklıktaki bir gezegeni gözlemleme şansımız olsa teleskopik falan yada uydularimizla 100 milyon yıl önceki şeyleri göreceğimiz için belkide yaşam var olsa bile 100 milyon yıl öncesine bakacagimiz icin o zamana göre yorumlayacak ve yaşamın olmadığına kanaat getireceğiz evren bizi zamana hapsetmis durumda belki binlerce yıl sonra bu durumda kurtulacağız

  • @kaplanx122

    @kaplanx122

    3 ай бұрын

    ​@@alpertugay6449 2500 yıl yaşam için çok az bir dönem bu dünyada canlılık 4 milyar yıldır var bence o kadar kolay yokolmazlar ama biz gidene kadar yokoluruz ömrümüz yetmez şuan için onlarda ölümsüzlüğü bulmadiikca bizi gormeye niyet etmedikçe göremez tabi 2500 yılda birbirimizi yoketmezsek yokolsak bile çoğu şey arkamızda kalır 2500 yıl az süre o açıdan

  • @x_BAYBARS_x

    @x_BAYBARS_x

    3 ай бұрын

    Keşfedilen bişey yok. Dünyanın dibindeki 🌙 ayı bile bilmiyoruz. Biliyormuş gibi yapıyoruz. Amerika gitmemiş yalan söylemiş. Ruslar da gittik diyor gel de inan. Ispatları ne 144p iki resim. Bence evren bizim bildiğimizden çok farklı

Келесі