Διατροφή για ΓΟΠ: "Τροφές και συνήθειες που επιδεινώνουν την παλινδρόμηση"

Σε αυτό το βίντεο θα μιλήσουμε για την δεύτερη πιο συχνή πάθηση του πεπτικού μας την Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αν νιώθεις:
- έντονο πόνο στο στομάχι
-αίσθημα καύσου και καούρας στην περιοχή του στήθους
- πικρή ή ξινή γεύση στο στόμα
- δυσκολία κατάποσης
- βραχνή φωνή ή ο πονόλαιμος
τότε σε αυτό το βίντεο θα βρεις πολύτιμες οδηγίες για να ανακουφιστείς από τα συμπτώματα αυτά.
📌 ΕΝΟΤΗΤΕΣ:
00:00-00:31 Εισαγωγή
00:32-01:13 Τι είναι η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ);
01:34-01:48 Επιπτώσεις: Τι προκαλεί η ΓΟΠ;
01:49-02:05 Πως Ρυθμίζουμε τη ΓΟΠ;
02:06-02:56 Συνήθειες προς αποφυγή
02:57-03:24 Συνήθειες προς υιοθέτηση
03:25-04:15 Διατροφικές οδηγίες
Αν μετά το φαγητό ξάπλωσες απευθείας στον καναπέ ή έσκυψες να πιάσεις ένα ψίχουλο που έπεσε στο πάτωμα, είναι πιθανό να ένοιωσες ένα κάψιμο στο στήθος σου ή μια ξινίλα στο στόμα σου. Αυτό συνέβη γιατί το περιεχόμενο από το γεμάτο στομάχι σου ανέβηκε προς τα πάνω. Μέσα από αυτό το καθημερινό παράδειγμα μπορούμε για λίγο να μπούμε στη θέση ενός ατόμου που πάσχει από Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση και να δούμε πως βιώνει αυτή την κατάσταση.
Διατροφικές οδηγίες
Μείωσε τον όγκο του γεύματος
Η σημαντικότερη διατροφική οδηγία για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ο περιορισμός του όγκου των γευμάτων, σε μία προσπάθεια ελάττωσης της διάτασης του στομάχου. Αυτό διότι ένα μεγάλο γεύμα αυξάνει ριζικά την πιθανότητα παλινδρόμησης της τροφής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να υιοθετήσουμε την συνήθεια των μικρών και συχνών γευμάτων, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουμε και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από την διατροφή μας.
Τρόφιμα προς αποφυγή
Μαρτυρίες ασθενών μας έχουν δείξει έναν αριθμό τροφών που φαίνεται ότι επηρεάζουν και μπορούν να οδηγήσουν σε παλινδρόμηση, αυτά είναι:
-Φρούτα όξινου pH όπως τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους
-Λαχανικά όξινου pH όπως η ντομάτα
-Μπαχαρικά ( καυτερά και μη)
-Τηγανιτά τρόφιμα
-Καυτερά τρόφιμα
-Κάποια καρυκεύματα, συνήθως ο δυόσμος, η μέντα και το σκόρδο
-Σάλτσες ντομάτες και λιπαρές σάλτσες
-Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος (γαλακτοκομικά, βούτυρο, κρόκοι αυγών, λιπαρά κρέατα, junk food)
-Σοκολάτα, μπισκότα, κέικ, σιροπιαστά γλυκά
-Σφολιατοειδή
-Ανθρακούχα αναψυκτικά όπως η σόδα
-Ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη (τσάι, καφές) διότι αυξάνουν την έκκριση του γαστρικού υγρού
-Αλκοόλ
Τρόφιμα προς κατανάλωση
Επομένως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αποφυγή των παραπάνω τροφίμων συνεπάγεται προτίμηση άλλων, δηλαδή:
-Φρούτα και λαχανικά χαμηλού pH, όπως μπανάνα, μήλο, αγγούρι
-Τρόφιμα χαμηλών λιπαρών
-Τρόφιμα μαγειρευτά και ψητά
-Μάσηση τσίχλας ή μαστίχας Χίου χωρίς ζάχαρη μετά από τα γεύματα, έχει ως αποτέλεσμα την έκκριση σάλιου, κάτι που θα μειώσει την περιεκτικότητα οξέος του γαστρικού υγρού και μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα. Μάλιστα η μαστίχα Χίου έχει γαστροπροστατευτική δράση (κυκλοφορεί και σε κάψουλες ή/και σκόνη)
Ημερολόγιο καταγραφής διατροφής/παλινδρόμησης
Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι δεν επηρεάζουν όλες οι τροφές όλους τους ασθενείς το ίδιο και αυτό αποτελεί πρόκληση στην προσπάθεια ανακούφισης των ασθενών. Μια καλή λύση θα ήταν η προσπάθεια καταγραφής της διατροφής μας καθημερινά, συμπεριλαμβανομένου και την σημείωση των περιστατικών παλινδρόμησης στο ξεκίνημα της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εντοπίσουμε τα τρόφιμα που μας επηρεάζουν, είτε λιγότερο είτε περισσότερο.
Ρύθμισε την ποσότητα
Έχει παρατηρηθεί ότι περιορίζοντας την ποσότητα κάποιων τροφών, μπορούμε να μειώσουμε δραματικά τα επεισόδια παλινδρόμησης. Έτσι, πέρα από τις τροφές που μας επηρεάζουν, χρειάζεται να εντοπίσουμε και την ποσότητα η οποία μας επηρεάζει. Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι ένας ασθενής δεν χρειάζεται να κόψει τελείως κάποιες συνήθειες του, για παράδειγμα την κατανάλωση καφέ, αλλά θα πρέπει να βρει την λεπτή γραμμή στην οποία θα συνεχίσει να απολαμβάνει τον καφέ του χωρίς να δημιουργούνται τα συμπτώματα της παλινδρόμησης.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ:
👉
--------------------------------------------------------------------------
Μείνετε συντονισμένοι για τα επόμενα εκπαιδευτικά βίντεο, κάνοντας εγγραφή στο κανάλι και πατώντας το καμπανάκι για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις όταν δημοσιεύονται!
Και φυσικά, μη ξεχάσετε να με ακολουθήσετε στα υπόλοιπα Social Media, όπου θα βρείτε ακόμα περισσότερο χρήσιμο υλικό γύρω από θέματα διατροφής και υγείας!
Facebook 👉 bit.ly/32b41IV
Instagram 👉 bit.ly/36iyrKH
--------------------------------------------------------------------------
Ποιος είμαι;
Είμαι ο Αριστείδης Πατρινός, πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, και μπορείτε να με βρείτε στο διαιτολογικό μου γραφείο στη Θεσσαλονίκη.
Με κύριο μέλημά μου τη διατροφική εκπαίδευση και την αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς, οδηγώ τους διαιτώμενους να κάνουν την υγιεινή διατροφή τρόπο ζωής, με τη μέθοδο και το ρυθμό που ταιριάζει σε εκείνους!
Δείτε περισσότερα για εμένα εδώ:
👉

Пікірлер: 5

  • @koullach.8326
    @koullach.83262 ай бұрын

    Σας ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές σας

  • @andreaslazarou2102
    @andreaslazarou2102 Жыл бұрын

    Για σας κύριε Πατρινός, Μπορώ να πιω ένα γάλα με λίγο μέλι της μέλισσας πριν πάω για ύπνο; Διότι δεν έχω καλό ύπνο τα βράδια. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • @aristeidispatrinos

    @aristeidispatrinos

    Жыл бұрын

    Δείτε αν σας ενοχλεί ή όχι στην ΓΟΠ. Γενικά το τι ενοχλεί τον καθένα είναι διαφορετικό. Αν δεν σας φέρνει παλινδρόμηση, τότε ναι μπορείτε να πίνετε γάλα με λίγο μέλι και προσθέστε 5-6 αμύγδαλα. Περισσότερα για την ποιότητα ύπνου μπορείτε να δείτε εδώ: apatrinos.gr/diatrofi-stress-kai-ypnos-pws-na-ta-rithmiseis/

  • @giotab1261
    @giotab12614 ай бұрын

    Γιατρε μου τα βραστα αυγα επιδεινωνουν την ΓΟΠ;

  • @aristeidispatrinos

    @aristeidispatrinos

    2 ай бұрын

    Συνηθως οχι. Αν σας επιβαρυνουν τα αυγα, χρειαζεται να δειτε αν σας επιβαρυνουν τα λιπαρα τροφιμα γενικοτερα. Στην περιπτωση που το διαπιστωσετε αυτο χρειαζεται να διερευνησετε αν η χολη σας λειτουργει αρτια. Σε καθε περιπτωση, η ΓΟΠ ειναι κατι εξατομικευμενο. Διαφορετικοι ανθρωποι ερεθιζονται με διαφορετικα τροφιμα και συνηθειες.

Келесі