No video

Despre rinosinuzită, tratament și posibile complicații cu Dr. Cristina Ștefan

Tratamentul rinosinuzitelor este de 2 tipuri, tratament medicamentos și tratament chirurgical.
Tratamentul medicamentos este în funcție de etiologia rinosinuzitelor și se bazează pe instilații nazale cu soluții saline, pe decongestinante nazale, pe corticoterapie intranazală, pe mucolitice antiinflamatorii și asociem mereu și un antihistaminic. Atunci când tratamentul medicamentos nu este eficient timp de 3 luni, se recomandă și tratamentul chirurgical.
Complicațiile rinosinuzitelor sunt complicații locale sau sistemice. Cele locale sunt reprezentate de
o infecție cronică, care se poate regăsi la nivelul sinusurilor, cum ar fi mucocelul. Avem complicații orbitare, care sunt cele mai frecvente datorită anatomiei orbitei cu sinusurile paranazale.
Avem complicații locale cum ar fi osteomielita. Când infecția se răspândește la nivelul oaselor, avem
complicații intra-craniene, cum ar fi abces cerebral, abces cerebelos, meningită, dar avem și complicații sistemice, cum ar fi astmul bronșic, pmneumoniile, bronșitele și aceste complicații sistemice pot duce până la sepsis și chiar și deces.
Pentru a preveni apariția complicațiilor rinosinuzitelor, este foarte importantă igiena cavității bucale,
controalele perioadei la medicul stomatolog, pentru că o carie dentară reprezintă un focar infecțios
care, de cele mai multe ori, se poate complica cu o rinosinuzită acută, numită odontogenă.
Pentru a evita complicațiile rinusinuzitelor, de preferat este ca pacienții să se prezinte la medicul specialist ORL, atunci când apar simptome cum ar fi senzație nas înfundat, dureri de cap persistente cu senzație de presiune, secreții purulente la nivelul foselor nazale și care nu cedează pentru câteva zile la un tratament simptomatic obișnuit.

Пікірлер