Decomposition of water into hydrogen and oxygen

Ойын-сауық

This experiment is performed only by teachers! Sulfuric acid is caustic! Be careful when working with fire sources! www.fizichim.ro - Physics and Chemistry for everyone to understand!

Пікірлер: 51

  • @Venes477
    @Venes4773 жыл бұрын

    Multumim pentru videoclip! Ajuta foarte mult sa vedem experimentul practic ca sa intelegem chimia!

  • @fizichim

    @fizichim

    3 жыл бұрын

    Buna Mihai. Intradevar experimentul ajuta foarte mult atat la intelegerea fenomenelor chimice cat si a celor fizice. Mult succes in continuare!

  • @luciamirelapetrea1723
    @luciamirelapetrea17232 жыл бұрын

    Foarte interesant!

  • @fizichim

    @fizichim

    2 жыл бұрын

    Multumesc.

  • @ciobi202
    @ciobi2023 жыл бұрын

    interesante experimente. Mai ales in la ore online

  • @fizichim

    @fizichim

    3 жыл бұрын

    10x.

  • @alexandrueusebiu8634
    @alexandrueusebiu86346 ай бұрын

    Aveti un nou subscriber si un like 👍

  • @fizichim

    @fizichim

    5 ай бұрын

    Multumesc Alexandru!

  • @pierreracine128
    @pierreracine1282 жыл бұрын

    interesant

  • @fizichim

    @fizichim

    2 жыл бұрын

    10x

  • @ionutstefan5554
    @ionutstefan55542 жыл бұрын

    Am o întrebare de domeniul dvs:Care e cea mai sănătoasă apă de băut?? Cu ph peste 8,sau sub 8?? Vă rog luminati-mă🙏

  • @fizichim

    @fizichim

    2 жыл бұрын

    Buna Ionut. Este indicat să bei o apă cu un ph peste 8, dar nu mai mare de 8,5. In plus trebuie sa verifici continutul de minerale si sa eviti apele minerale cu un continut mare de sodiu, deoarece sodiul poate sa produca in timp acumularea de nisip in rinichi. Eu beau apa minerala plata de la Azuga, care are un ph de 8,2 si are continut foarte scazut de Na. Apoi urmeaza Aquatique cu un ph de aproape 8 si cu doar 1mg/l de Na. Pe locul 3 la noi in familie este Aqua Carpatica cu un ph de 7,2 si un continut la fel de scazut de Na.

  • @ionutstefan5554

    @ionutstefan5554

    2 жыл бұрын

    @@fizichim Mulțumesc pt răspuns. Cu 2ani în urmă,am văzut la kaufland Azuga cu verdeață la fundul petului depusă. Le-am arătat muncitorilor și de atunci nu am mai văzut, dar nici nu am mai cumpărat Azuga.Eu iau Bucovina și mai am un izvor în sat..

  • @vinil73
    @vinil73 Жыл бұрын

    Bună seara! Cred că funcționa și dacă puneați doar bicarbonat de sodiu sau praf de copt în loc de acid, bănuiesc că de fix ca procesul electrolizei, nu?

  • @fizichim

    @fizichim

    Жыл бұрын

    Buna seara. In principiu ar functiona, dar de obicei se recomanda un mediu acid.

  • @vinil73

    @vinil73

    Жыл бұрын

    @@fizichim Vă mulțumesc frumos pentru răspuns, nu eram 100% sigur, tocmai de-asta am spus ,,cred" Ideea este că am observat fix același proces la electroliza mea când elimin rugina de pe obiecte.

  • @gianinivenom9999
    @gianinivenom99992 жыл бұрын

    Pi și dacă țin o flacără deasupra ia foc? Și cum pot scoate oxigen lichid?

  • @fizichim

    @fizichim

    2 жыл бұрын

    Prezenta oxigenului se poate face cu un bat de chibrit dar evident numai dupa ce eprubeta in care este colectat oxigenul se extrage repede de deasupra electrodului. Oxigenul nu arde dar intretine arderea. Cu chibritul va trebui sa umble doar unul dintre parintii tai. Oxigenul lichid se poate obtine doar la presiuni foarte mari si doar in instalatii speciale (ce nu sunt disponibile acasa).

  • @t.r.hypepro6966
    @t.r.hypepro69665 ай бұрын

    Va salut de la ora de chimie

  • @lavitaebella6561
    @lavitaebella65613 жыл бұрын

    Electrodele folosite sunt de carboniu (grafen) ? Eu am fost incercat acum 2 ani cu cupru, si am folosit sare (NaCl) si hidroxid de sodiu (NaOH) pentru a produce ioni ca sa am o conducibilitate mai buna in apa distilata. Dar s-a colorat apa in mai multe culori, grii, verde, un fel de portocaliu... si tot se schimba culoarea. Nu mi-a mers prea bine, atunci nu m-am gandit ca cuprul e destul de reactiv si nu o sa-mi iase o reactie perfecta. Cred ca s-a format un fel de clorura de cupru, oxid de cupru, carbonat de cupru.. si alte compuse ciudate 😅. Dar am reusit sa obtin destul oxigen si hidrogen (poate si un pic de Cl gazos.. nu stiu ce o fi iesit acolo)pe care le-am amestecat si le-am folosit pentru un o flacara cu care am topit unele metale. Am folosit discuri de cupru ca sa fie suprafata mai mare. Dar am aruncat totul dupa cateva zile pentru ca era totul iesit aiurea si prea colorat. Chiar s-a depozitat ceva verde pe fundal. Cred ca era oxidul de cupru.. 😂 Sunt electronist si nu prea ma pricep la chimie, am facut doar 2 ani de chimie traditionala la Roma. Oricum am folosit 12,5v pentru electroliza. Curentul vreo 5-10 A daca imi amintesc bine. Cu cat e mai mare curentul, cu cat mai rapida este electroliza, dar este nevoie de surse care pot da curentul necesar. Acele in comutatie sunt cele mai bune. Desigur cu cat este mai mare tensiunea si curentul folosit, cu cat mai mult, se compromite productia curata a oxigenului si a hidrogenului, nelasand electrodele intacte. Adica putem strica electrodele, chiar daca sunt de grafena sau Platin.

  • @fizichim

    @fizichim

    3 жыл бұрын

    Ambii electrozi sunt din grafit iar pentru a face apa distilata conductoare trebuie adaugat acid sulfuric diluat. Daca veti face asa reusita electrolizei este garantata.

  • @gianinivenom9999
    @gianinivenom99992 жыл бұрын

    Pai și pot sa fac asta și cu spirt?

  • @fizichim

    @fizichim

    2 жыл бұрын

    Nu, aici vorbim desăre descompunerea apei. Nu poti folosi spirtul intrucat e compus organic, trebuie sa ai compus anorganic pentru electroliza.

  • @danieldumitrucehan5051
    @danieldumitrucehan50513 ай бұрын

    trebuia saxpui 2 batrerii in serie sa ai 18 v

  • @csengellecsiki5693
    @csengellecsiki56932 жыл бұрын

    Hát ez erősen érdekes 👍🏻

  • @evelynciolcan7095

    @evelynciolcan7095

    2 жыл бұрын

    nagyon igen

  • @fizichim

    @fizichim

    2 жыл бұрын

    örülök

  • @gianinivenom9999
    @gianinivenom99992 жыл бұрын

    Are ceva dacă îl conectez la priza de la casa ce se întâmplă

  • @fizichim

    @fizichim

    2 жыл бұрын

    Buna Gianini. In experimente nu se foloseste curentul de priza intricat este foarte mare si te poti electrocuta. Trebuie ultilizate doar baterii care au un curent mic. De asemenea experimentele trebuie efectuate in prezenta unui adult ca sa nu cumva sa se intample vreun accident nedorit.

  • @gianinivenom9999

    @gianinivenom9999

    2 жыл бұрын

    @@fizichim am 23 de ani

  • @fizichim

    @fizichim

    2 жыл бұрын

    @@gianinivenom9999 Ah. scuze :). Avem foarte mult abonati copii de clasele VI-VIII si trebuie sa fim foarte atenti cu ei sa nu se accidenteze.

  • @catalinsima8695
    @catalinsima86952 жыл бұрын

    Câte grame de hidrogen sunt într-un litru de apă?! Și cât oxigen?!

  • @fizichim

    @fizichim

    2 жыл бұрын

    Buna Cătălin. Ca sa afli câte grame de hidrogen și câte de oxigen sunt intr-un litru de apă trebuie să procedezi în felul următor. Pas.1 Aflăm mai întâi masa apei corespunzătoare unui litru de apă. Știm că densitatea apei este 1000 kg/m3 și mai știm că 1 litru este egal cu 1dm3 care înseamnă 1/1000 m3. Scriem formula densitatii: ρ = m/v si de aici scoatem masa apei adică m = ρ ∙ v = 1000 kg/m3 ∙ 1/1000 m3 = 1 kg = 1000 g. Pas.2 Acum că am stabilit că avem o masă de apă de 1kg, adică 1000 g, scriem reacția de descompunere a apei: H2O -> H2 ↑ + O2 ↑ Egalăm reacția și scriem apoi ecuația chimică: 2H2O = 2H2 ↑ + O2 ↑ Scriem apoi deasupra elementelor chimice participante la reacție Masa molară (la apă) respectiv masele atomice (la H2 si O2) si apoi cu regula de 3 simplă scoatem necunoscutele x si y care reprezinta masa oxigenului respectiv a hidrogenului, punănd la apă cantitatea calculată mai sus: 2 moli ∙ 18 g/mol 2 moli ∙ 2 g/mol 1 mol ∙ 32 g/mol 2H2O = 2H2 ↑ + O2 ↑ 1000 g H2O ..................... x g ....................... y g x = (1000 g ∙ 2 moli ∙ 2 g/mol) / (2 moli ∙ 18 g/mol) = 111,11 g H2 x = (1000 g ∙ 1 mol ∙ 32 g/mol) / (2 moli ∙ 18 g/mol) = 888,89 g O2

  • @danmihaistroescu4745
    @danmihaistroescu47452 жыл бұрын

    Oxigenul pur, fiind mai greu decât aerul se poate pune în evidență prin aplecarea eprubetei cu gura în jos (ca O2 să "curgă"), iar în cazul hidrogenului este exact invers, acesta fiind mai ușor decât aerul, eprubeta se poate ține cu partea deschisă în sus ca acesta (H2) să ardă. Sigur, reacția ar fi fost un pic mai violentă decât cea din clip în sensul că acea pocnitură ar fi putut fi ceva mai puternică. Eu "am pățit-o" când am vrut să-i arăt unui prieten că la încărcarea unui acumulator cu plumb se degajă hidrogen. Așa că, fără să mă gândesc prea mult, am aprins bricheta în dreptul uneia dintre cele 6 găuri alea acumulatorului. Ce a urmat sper că intuiți și deja sunteți cu zâmbetul pe buze. Pocnitura m-a umplut din creștet până-n tălpi cu acid sulfuric (bineînțeles de concentrație mică), prietenul meu era cu gura până la urechi, iar eu mă ștergeam de zor. Pe lângă faptul că situația în sine a fost amuzantă, interesant a fost faptul că blugii pe care îi purtam la momentul respectiv și pe care apoi i-am spălat de nenumărate ori, s-au "descompus" în timp. După mai bine de un an de atunci găurile din ei au devenit atât de mari, încât a trebuit să-i arunc. Dar, din "joaca" asta am înțeles că acidul sulfuric care rămăsese între ochiurile țesăturii a "lucrat", oricât de tare m-am străduit eu să curăț acei blugi. Sigur, eram puști pe vremea aia și-mi plăcea tare mult să experimentez. Succes pe mai departe!

  • @fizichim

    @fizichim

    Жыл бұрын

    Cand e pasiune, asa se intampla! Multumesc mult pentru urari!

  • @gianinivenom9999
    @gianinivenom99992 жыл бұрын

    De unde fac rost de grafid

  • @fizichim

    @fizichim

    2 жыл бұрын

    Buna Gianini. Corect este grafit si nu grafid (e bine sa retii denumirile corecte). Grafitul il gasesti in acele mine de pix creion (de la librarie) dar este de preferat sa utilizezi mine de 0,9 mm intrucat cele de 0,5 sau 0,7 sunt foarte subtiri si se rup repede. De asemenea gasesti electrozi de grafit si in bateriile de 4,5V (cele patrate) dar se scot destul de greu din interiorul bateriei. Cel mai bine este cu mine de creion.

  • @gianinivenom9999

    @gianinivenom9999

    2 жыл бұрын

    @@fizichimam scris eu greșit știu ca ești corect crafit 🤣

  • @gianinivenom9999

    @gianinivenom9999

    2 жыл бұрын

    @@fizichim acelea care sunt pentru sudura sunt ok?

  • @fizichim

    @fizichim

    2 жыл бұрын

    @@gianinivenom9999 Electrozii au si ei putin grafit dar mai au si alte materiale deci nu sunt ok.

  • @florentina2411
    @florentina24112 жыл бұрын

    Acum fa apa din hidrogen și oxigen

  • @fizichim

    @fizichim

    2 жыл бұрын

    Se poate, dar este un pic mai dificil. Necesita echipamente industriale.

  • @mreliannicuc-tin22
    @mreliannicuc-tin222 жыл бұрын

    4:06 acolo oricum trebuia mai puțin H2-O, dar acolo e H4-O

  • @fizichim

    @fizichim

    2 жыл бұрын

    Eprubetele ce se pun pe fiecare electrod se umplu cu apa acidulata pt. a scoate aerul din ele. In urma electrolizei oxigenul si hidrogenul inlocuiesc apa din eprubete numai ca in cazul nostru eprubeta de la Oxigen nu s-a asezat bine pe electrod. Intr-adevăr este ionul hidroniu cu sarcina +1 adică H3O dar pentru simplificare am pus numai ionul H+1.

  • @andreibisu6749
    @andreibisu67492 жыл бұрын

    Prin apă trece curentul

  • @fizichim

    @fizichim

    2 жыл бұрын

    Doar dacă este sărată sau acidulată (adică dacă are acid în ea). Dacă utilizezi apă pură nu va trece curentul prin ea.

  • @Isnsisnd
    @Isnsisnd Жыл бұрын

    7 dolari pe litru este hidrogenul dacă nu știați

  • @fizichim

    @fizichim

    Жыл бұрын

    Multumesc pentru info Mihaela.

  • @stefanargeseanu3721
    @stefanargeseanu37212 жыл бұрын

    Așa ceva nu mai urmăresc copiii lucruri interesante ...😏

  • @fizichim

    @fizichim

    2 жыл бұрын

    Mare adevăr!

Келесі