De zin of onzin van een burn-out: Wat houdt dit begrip eigenlijk in?

Steeds meer mensen zitten thuis met stressgerelateerde klachten. Zijn ze overspannen? Hebben ze burn-outklachten? Of is er iets anders aan de hand? Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) veranderde het begrip 'burn-outklachten' onlangs in 'werkgerelateerde psychische vermoeidheid'. Wat heeft dit voor gevolgen? www.bnnvara.nl/kassa/artikele...

Пікірлер: 119

  • @KassaBNNVARA
    @KassaBNNVARA Жыл бұрын

    Lees hier meer: www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/de-zin-of-onzin-van-een-burn-out-wat-houdt-dit-begrip-eigenlijk-in

  • @exeuropean

    @exeuropean

    Жыл бұрын

    wat een onzin

  • @mywristuncut

    @mywristuncut

    Жыл бұрын

    @@exeuropean Dat u het niet begrijpt wil niet zeggen dat het niet bestaat.

  • @janvanpolen7039

    @janvanpolen7039

    Жыл бұрын

    Opgebrand, geen energie meer en dus te veel op de schouders hebben door werkdruk.

  • @stuiterbeest
    @stuiterbeest Жыл бұрын

    Een burn-out is zeker geen onzin, heb er zelf helaas 3,5 jaar mee te maken gehad. Dacht vroeger altijd dat ik zoiets nooit zou meemaken, maar het sluipt er in zonder dat je het door hebt. Inmiddels ruim 2 jaar hersteld en ik voel me gelukkiger dan ooit tevoren. Stap voor stap, met vallen en opstaan. Ik hoop van harte dat iedereen met een burn-out weer de oude wordt, vier elk stapje en tel je zegeningen 🍀

  • @vandeberg649

    @vandeberg649

    10 ай бұрын

    Overspannen heet het

  • @yieyie4262

    @yieyie4262

    5 ай бұрын

    ​@@vandeberg649Je weet niet waarover je praat dus misschien beter om dan niets te zeggen.

  • @vandeberg649

    @vandeberg649

    5 ай бұрын

    @@yieyie4262 geen argument? Burn out is een mode term. Maar overspannen is heel naar.

  • @yieyie4262

    @yieyie4262

    5 ай бұрын

    @@vandeberg649 Overspannen zijn is zeker heel naar. Absoluut geen pretje. Maar overspannen zijn is vaak van kortere duur in tegenstelling tot burnout zijn. Het laatste duurt langer, gemiddeld bijna 1 jaar. Het gaat dus een graadje verder dan overspannen zijn.

  • @vandeberg649

    @vandeberg649

    5 ай бұрын

    @@yieyie4262 heeft u een bron voor deze opinie?

  • @martinaalderink7773
    @martinaalderink7773 Жыл бұрын

    Mijn ervaring met mijn burnout : Je verliest elk gevoel van initiatief. En wanneer je dan niet de juiste mensen tegenkomt die het herkennen, en vooral ERkennen, dan kan het heel erg lang duren. Heel erg lang. UWV en bedrijfsartsen erkennen het niet, en blijven pushen, wat alles alleen maar erger maakt. Wat behandelingen betreft, misschien moeten we er ons eens meer op gaan richten om het te voorkomen. Mensen moeten niet meer constant tegen de grenzen van hun kunnen aan gejaagd worden, en vergeleken worden met de beste van de klas. Ergens is er een grens van wat een mens verdragen kan, en kennelijk hebben we die bereikt. Werk om te leven, leef niet om te werken. Wanneer uitvindingen en moderniseren ons leven gemakkelijker moet maken... waarom moeten we dan nog 40 uur per week werken? En vaak je partner erbij? Het antwoord daar op is de grootste oorzaak van stress, depressie en burnout.

  • @Fastbikkel

    @Fastbikkel

    Жыл бұрын

    Ik onderschat het ook niet. 40 uur per week vind ik zelf niet erg, maar het is vaak de druk die erbij komt. En als je opkomt voor jezelf, dan loop je het risico om als "zeikerd" gezien te worden. En als je een tijdelijk contract hebt, dan moet je al helemaal opletten over hoe je op je strepen gaat staan.

  • @martinedijkstra4051

    @martinedijkstra4051

    Жыл бұрын

    Wat naar Martin, dat je zo gepusht bent! Toen ik mijn burnout had, had ik gelukkig een begripvolle bedrijfsarts die er zelf ook een heeft gehad. Ik ben ziek geworden doordat ik een stressvolle baan had waarin we op gegeven moment taakverzwaring/vermeerdering kregen. De ene na de andere collega viel om, dat werk moesten we er bij doen. Op gegeven moment gaat dat natuurlijk mis. Ik ben van april tot december thuisgeweest omdat ik niks meer kon. Even douchen doen was bijvoorbeeld een complete onderneming. Mijn reïntegratie heeft ook nog 7 maanden geduurd. Daarna kon ik weer werken, maar niks er naast doen. Ik heb een andere baan gezocht. Daarna ging het langzaam aan beter. In de corona tijd ben ik pas echt weer opgeknapt. Het is nu 6 jaren geleden en ik denk er nog steeds aan. Het was heftig en ik wens het niemand toe!

  • @juliaboehoe9615

    @juliaboehoe9615

    Жыл бұрын

    Wat vervelend voor u. Laat je niet opjagen.Uwv enige doel is je zo spoedig mogelijk weer aan het werk te zetten. Helaas steeds meer mensen krijgen een burnout. Maar wij als maatschappij zien dat niet in.

  • @robertschriek1353

    @robertschriek1353

    2 ай бұрын

    Helemaal mee eens.

  • @pltopper771
    @pltopper771 Жыл бұрын

    Een burn-out is geen onzin , ik heb er 20 jaar geleden ook aan geleden en ben een heel ander mens geworden , met een totaal andere denkwijze. Ben gelukkiger nu dan ooit terwijl als je van buiten naar binnen kijkt het niet veel voorsteld.

  • @harm991
    @harm991 Жыл бұрын

    Javascript maakt meer kapot dan je lief hebt 😅

  • @ingeteunissen2971
    @ingeteunissen2971 Жыл бұрын

    Ik zelf heb 9 jaar in een zware burn out gezeten. Ik kon amper mn bed uitkomen, douchen of m'n tandenpoetsen. En ik kreeg last van lichaamlijke ontstekingen(nierbekken / lever / achter mn oog en keel. ik kon mn eigen speeksel niet eens meer doorslikken). Ben gaan blowen om zo alles te onder drukken(wat natuurlijk geen oplossing is). Gelukkig ben ik er uiteindelijk uitgekomen, mede door mezelf op te laten nemen in een afkick kliniek waar ik uiteindelijk een diagnose heb gekregen(add met angstoornis). Maar werken is voor mij niet meer haalbaar. Mede door jaren lange overmatige stress kan mijn brein non-stop prikkels niet meer aan. Ik moet nu nog balans zoeken. Als ik in het weekend een verjaardag heb of een feestje dan weet ik dat ik de dag ervoor rustig aan moet doen en 2 dagen daarna moet bij tanken door me even terug te trekken. Nu zit helaas mijn beste vriendin heel diep in een burn-out en zij ervaart zware lichamelijke spierspanning waardoor ze zelfs een periode had dat ze niet eens meer kon lopen en haar spraak werd steeds trager en onduidelijker. zij zit nu helaas nog erg diep en we kunnen ook niet inschatten wanneer ze eruit zal komen. Een afspraak bij de huisarts is voor haar al niet te doen. Omdat ze dan de dagen erna helemaal aan de grond zit. En dan extreme emoties ervaart. Erg verdrietig, eenzaam voelen in haar strijdt. Ik help haar daar waar ik kan maar het voelt zo machteloos. Het is vreselijk om iemand zo diep te zien. En ze wilt zo graag het leven leven. Zij zit er inmiddels alweer 6 jaar in en het is nu eigenlijk erger dan 6 jaar geleden toen ze erin belande. We proberen overal hulp te krijgen maar eigenlijk weet geen 1 instantie wat ze moeten doen. Nu zit ze op pammetjes om de dagen door te komen. Het is echt in en in triest. En voor de mensen om zo iemand heen is het ook heel zwaar en Pijnlijk om iemand die je zo dierbaar is zo te zien vechten.

  • @barberakraan1741

    @barberakraan1741

    Жыл бұрын

    Help help, ik wil rust en zelfvertrouwen 74 jaar

  • @harmhoeks5996

    @harmhoeks5996

    Жыл бұрын

    Meer buiten, minder pillen. Makkelijker gezegd dan gedaan 💪

  • @ingeteunissen2971

    @ingeteunissen2971

    Жыл бұрын

    @@harmhoeks5996 klopt medicatie is echt troep. Daar ben ik gelukkig al vanaf. Ben indd jaren vol gegooit met medicatie. Maar ben uit mezelf gestopt met die troep. Want ik werd er alleen maar slechter van. Liep als een zombie over straat (als ik al buiten kwam toen) en heb ook meer dan eens hallucinaties ervaren onder bepaalde medicatie en dat op en afbouwen is ook echt funest voor je brein . Dus die troep krijgen ze bij mij er niet meer in. Ben nu medicatie vrij. Ik sport 3 a 4 keer in de week (is goed voor m'n ADD) en kom indd veel meer buiten en heb gelukkig weer sociale contacten. 😁👍👍

  • @ingeteunissen2971

    @ingeteunissen2971

    Жыл бұрын

    @@barberakraan1741 heeft u iets waarmee u zich kan ontspannen? Een hobby of iets anders? Misschien zal dat u helpen?

  • @ritadegraaf7126

    @ritadegraaf7126

    Жыл бұрын

    Is inderdaad ernstig ,kan echt met jullie meeleven.

  • @Frank-mn4hx
    @Frank-mn4hx5 ай бұрын

    Ik ben heel gevoelig voor prikkels en stress. Ik krijg bij stress lichamelijke klachten. Ik heb geluk dat ikzelf kan aangeven wanneer het mij te veel wordt. Er zijn genoeg mensen die dat niet 'zien aankomen'. En er zijn mensen die niet weten wat ze moeten doen om te helpen.

  • @mywristuncut
    @mywristuncut Жыл бұрын

    Leuk hondje. Fijn dat het werkt voor hem. 😊

  • @semaph0re
    @semaph0re Жыл бұрын

    Sorry maar ik ga even hard zijn; 1e lijns, of 2e lijns support in hosting is een hell. Dat deze meneer overspannen is geraakt is niet heel raar. Constant klanten aan de lijn met irritante problemen. Je wilt inprincipe niet in de (managed)hosting business werken en vooral niet als support engineer. Hij heeft het daar 8 jaar (!!!) volgehouden. Na 2 jaar had hij eigenlijk de switch naar developer moeten maken. Ik zie wat development in de reportage, dus blijkbaar heeft hij nu wel het licht gezien. Simpelweg meer salaris, minder stress. Harde waarheid is dat als je niet nadenkt over je carriere dan wordt je misbruikt door je werkgever en uiteindelijk uitgespuugt. Sta je na een periode van loyaliteit op straat. Vervolgens is hij ook nog medicatie gaan slikken... Dat helpt helemaal niets, los van wat farmaceutische bedrijven rijk maken.... Anyway, respect dat hij op TV komt met zijn verhaal. Hoop dat het nu beter gaat.

  • @primula88

    @primula88

    Жыл бұрын

    Dank je wel! Ik ben de man uit het filmpje en denk dat je hier zeker wel gelijk hebt. Elke dag uitleggen dat je poort 587 moet gebruiken voor uitgaande mail raak je wel beu 😉 en storingen waren al helemaal geen pretje. Inmiddels heb ik wel een front end development certificaat gehaald ( goed gezien :) ) en ga ik vandaag solliciteren voor een paar ochtenden bij een development bureau. Heb ook niet alleen maar thuis gezeten afgelopen 5 jaar natuurlijk, veel vrijwilligerswerk zoals bijvoorbeeld op een manege en bejaardentehuis.

  • @harm991

    @harm991

    Жыл бұрын

    @@primula88 de wandelingen met de hond elke dag vind ik al erg goed!

  • @fredpuntdroad8701

    @fredpuntdroad8701

    Жыл бұрын

    Als je niet in herhaling wilt vallen en mensen niet te woord wilt staan moet je dat niet doen nee. Maar goed, ik zie alleen jij die dat als een probleem ervaart. Elk beroep heeft wel zoiets. Als ik een euro kreeg voor elke architect die ik moet vertellen dat een tekening geen onderbouwing is, en een aanvraag met alleen een tekening zonder meer buiten behandeling gesteld wordt en we niet 20 keer met ze gaan praten en overleggen totdat zelfs zij het snappen, dan kon ik onderhand in een dikke auto rondrijden. 😆

  • @harm991

    @harm991

    Жыл бұрын

    @@fredpuntdroad8701 Werken met boomers (dus altijd pispaaltje), moeilijk een huis kunnen kopen, lastig rondkomen, klote IT teveel denkwerk, minder mensen voor meer werk (vergrijzing), weinig leeftijds/lotgenoten. Ik heb wel te doen met de huidige werkenden.

  • @Trancelistic
    @Trancelistic Жыл бұрын

    Wow, zelfde is bij mij gebeurd. Heb er nog last van.

  • @hrfvandermeer
    @hrfvandermeer Жыл бұрын

    Burnout, depressie, angsstoornis.....hokjesdenken bij klachten die van persoon tot persoon heel erg verschillen.

  • @paulahollaar3333
    @paulahollaar3333 Жыл бұрын

    Zelfvertrouwen met de cliënt opbouwen, en leren om nee te zeggen. Veel in de stilte, slapen, goed eten. En de client eigen weg laten herkennen. (Weer leren "lopen").

  • @youjitsuhoneybadgers8322
    @youjitsuhoneybadgers8322 Жыл бұрын

    Het probleem van de westerse medische wereld is dat er overal een diagnose moet komen en medicatie in moet. Het zou beter zijn als de mensen echt gehoord worden. Man aan het begin was duidelijk te veel aan het werk in een baan die hij niet leuk vond, waarom doet hij dat?Dat is de vraag die je moet stellen. 12 pillen per dag is echt absurd. Dat en zoals inderdaad genoemd is in de video, zit elke arts op zijn eigen stukje, een meer holistische benadering zou beter passen. Het werkt prima voor lichamelijke klachten, maar systemische/mentale klachten schiet men hierbij tekort.

  • @robertschriek1353
    @robertschriek13532 ай бұрын

    We leven in een ziekmakende maatschappij waar we elkaar gek en doodmoe maken. Na mn burn out ben ik er zoveel mogelijk uitgestapt. Tien jaar later kan ik nog steeds niet tegen drukte, lawaai en gedoe.

  • @trancelisticstudio952
    @trancelisticstudio952 Жыл бұрын

    Misschien heb ik dit wel. Werkte een poos 12 to 16uur per dag voor zo'n 8 jaar. Waren ook dagen bij dat je niet sliep en dik 32uur a 48 uur aan 1 stuk door ging.

  • @mentalyou263
    @mentalyou2633 ай бұрын

    over grenzen heengaan, volgen,perfectionisme. het is nooit goed genoeg ect..

  • @bobrijs8329
    @bobrijs8329 Жыл бұрын

    GGz kan niet eens advies gevenb hoe iemand om moet gaan met iemand die eigen gebreken en tekortkomingen projecteert op de ander, zo hoog zit het niveau daar!

  • @tityhuisman1478
    @tityhuisman1478 Жыл бұрын

    In de D.S.M. staat burn out onder aanpassingsstoornis overspanning burn out. Er wordt hier bij meestal cognitieve gedragstherapie toegepast van hoe je er het beste mee om kunt gaan. Er wordt ook wel eens mindfulness en meditatie toegepast.

  • @tityhuisman1478
    @tityhuisman1478 Жыл бұрын

    Mensen met een burn out zijn vaak perfectionisten

  • @FongersBB65

    @FongersBB65

    Жыл бұрын

    Daar kan idd best wat in zitten👍👍. Het constant overvragen van jezelf door de lat heel hoog te leggen.

  • @base6426

    @base6426

    Жыл бұрын

    Applausgeneratie.....Niet gewend om commentaar te krijgen.....en als ze hun 1ste funtioneringsgesprek krijgen...en een klein beethe verbeterpunten van de kanr van d ebaas ?slaan ze al op telt .. Geen applaus voor de prins of prinsesje ?? O shit dat zijn ze niet gewend !!

  • @mywristuncut

    @mywristuncut

    Жыл бұрын

    @@base6426 daar zit echt nog wel wat nuance tussen.

  • @ritadegraaf7126

    @ritadegraaf7126

    Жыл бұрын

    Klopt eisen teveel van zichzelf en gaan door tot ze erbij neervallen.

  • @Pinacolada467

    @Pinacolada467

    Жыл бұрын

    @@base6426 gap, ga jij nou maar is leren typen mafkees.

  • @AlkoDehond-xz3js
    @AlkoDehond-xz3js Жыл бұрын

    Alles staat toch op bladzijde 53 van het boek waar jullie uit geleerd hebben 🙄 maar het leven werkt niet in hokjes.s . Dit is het probleem en dit is de oplossing. Maar iedereen is verschillend geen behandeling is het zelfde .

  • @pehur00
    @pehur00 Жыл бұрын

    Zijn er onderzoeken naar de fysieke staat van mensen met een burnout? Dus zijn mensen die fit zijn minder vatbaar voor burnouts?

  • @PresidentCamacho2024

    @PresidentCamacho2024

    Жыл бұрын

    ik was in perfecte conditie toen ik een burnout kreeg, ik werkte op de bouw, en kon het dubbele van mijn lichaamsgewicht tillen, toch werd uiteindelijk de werkdruk en stress mij teveel, en kreeg ik een burnout.

  • @maxim3830

    @maxim3830

    10 ай бұрын

    Topsporters kunnen ook een burnout krijgen. Die verkeren in uitstekende conditie. Fysieke fitheid zegt niet zoveel over je interne stress-regulering. Maar gezond leven is natuurlijk altijd verstandig. Ook als je een burnout hebt.

  • @bono9225
    @bono92255 ай бұрын

    ja bij mijn ook in een bakkerij krijg je het meest laat thuis en volgende dag al gebeld ken j eerder komen!!

  • @marfiuss
    @marfiuss Жыл бұрын

    Aan de ene kant eens, Nederland netjes opvangent. Ik ben Bipolair 2, stemmingswisselingen. Mijn punt, ik woon heel mijn leven in Spanje, hier word je geholpen maar net niet genoeg, zodat je de zetjes zelf moet geven. Ik heb 0 jaar bijstand gehad, ben gegroeit door door te zetten. Heb nu mijn eigen bedrijf, en het kan best. Sociaal netwerk is wel belangrijk. Ik vind dat NL zich snel aanstelt. En zo er dus ook door mensen met de regels gespeeld kan worden. Saludos

  • @wesleeeyyy

    @wesleeeyyy

    Жыл бұрын

    Het probleem met mensen met een burn-out is juist dat ze door blijven gaan en niet stoppen.

  • @Widdekuu91

    @Widdekuu91

    2 ай бұрын

    Laat me raden, als jij je enkel verzwikt, dan mag jij best krukken ontvangen van de overheid, als je maar goed en stevig doorstapt? Wat je niet moet doen op dat moment...

  • @harmhoeks5996
    @harmhoeks5996 Жыл бұрын

    Is logisch. Binnen de mannelijke hiërarchie heeft de laagste man de hoogste stress. Nu hebben we relatief weinig jongeren op veel ouderen. Binnen bedrijven dus altijd 'pispaaltje'.

  • @vandeberg649
    @vandeberg64910 ай бұрын

    Ik denk dat het door de tattoo-inkt komt😮

  • @Daniel-qn7jp
    @Daniel-qn7jp Жыл бұрын

    Een hoogleraar stress en veerkracht ??? En een arbeids en organisatie psycholoog je ziet zo ondertussen door de bomen het bos niet meer Ik kende wel de psycholoog de bedrijfsarts de huis arts en de praktijkondersteuner

  • @EvA_productions
    @EvA_productions4 ай бұрын

    Dan geven ze maar die 50 miljard minder uit voor die 0,00000035° opwarming. daar heeft niemand het over wel weer over dat dit geld kost

  • @vandeberg649
    @vandeberg64910 ай бұрын

    Overspannen. Modeterm: burn out

  • @rolandw3868
    @rolandw3868 Жыл бұрын

    Echt niet te onderschatten, kijk allemaal eens filmpjes over dr Sarno, het heeft te maken met stress en onderliggende onbewuste emoties waardoor je spierspanning krijgt en in een burnout kan komen.

  • @laurensprofittlich3617
    @laurensprofittlich3617 Жыл бұрын

    Lekker op vakantie gaan. Niet door zo'n ziekmakend proces

  • @Allemaalpannenkoeken
    @Allemaalpannenkoeken Жыл бұрын

    Een burn-out wordt niet gediagnosticeerd omdat je dan je werkgever aansprakelijk kan stellen!

  • @lienbijs1205

    @lienbijs1205

    Жыл бұрын

    Een burn out hoeft niet werkgerelateerd te zijn.

  • @alexderpyracc4053
    @alexderpyracc4053 Жыл бұрын

    Een burnout krijg je als de regering je niet serieus neemt

  • @LVIS-a

    @LVIS-a

    Жыл бұрын

    Aaah, dus de regering heeft gewoon een burnout! Ze nemen zichzelf namelijk ook niet serieus

  • @tiskoman

    @tiskoman

    Жыл бұрын

    we zijn slaven, ze geven niks om ons.

  • @rastwet
    @rastwet Жыл бұрын

    Enige burn-out ken ik is met een auto 🚗 💨

  • @Rick776
    @Rick776 Жыл бұрын

    Zat het petje niet te strak?

  • @samsungemployee5243
    @samsungemployee5243 Жыл бұрын

    ik geloof niet in burn out maar wel goed dat mensen onder het mom van burn out centen kunnen blijven trekken

  • @harmhoeks5996

    @harmhoeks5996

    Жыл бұрын

    Ga zelf programmeren

  • @juliaboehoe9615

    @juliaboehoe9615

    Жыл бұрын

    Mag het ook wat positiever. Burn out bestaat echt. Het lichaam is overbelast. In de huidige maatschappij wordt er teveel van de mensen gevraagd.

  • @ritadegraaf7126

    @ritadegraaf7126

    Жыл бұрын

    @@juliaboehoe9615 Inderdaad werkte 3x in de ronde en wat wij niet op tijd kunnen,zeggen dat je alleen maar hard werkt en niet voor 3 personen moet presteren.

  • @TouYube886

    @TouYube886

    5 ай бұрын

    Ach ja hoeveel mensen zitten er thuis met long covid onzin of zijn elk jaar weer zwanger, zijn autistische of kunnen geen(willen niet) Nederlands praten.

  • @exeuropean
    @exeuropean Жыл бұрын

    De generatie van mijn ouders hadden geen burn out; evenals de mensen die ik ken ( 60+). Ik denk dat 30gers maar sukkels zijn.

  • @FongersBB65

    @FongersBB65

    Жыл бұрын

    Ik denk dat dat ook komt omdat er nu veel meer over bekend is, mensen kunnen het opzoeken op internet. Er wordt vandaag de dag ook aandacht een besteed. Tuurlijk is er altijd een groepje mensen die altijd wat hebben. Ik heb ook veel kenmerken van een burn out. Maar ik voel me niet zo. Gewoon lekker aan het werk, Maanden thuis zitten lost niks op vind ik. Ieder mens moet voor zichzelf bepalen wat hem of haar goed lijkt

  • @Rick776

    @Rick776

    Жыл бұрын

    Denk dat maar ja. Je hebt totaal geen idee hoeveel druk de jeugd op zich heeft met bijvoorbeeld de sociale media.. Je moet presteren en je zelf laten zien. Ik snap het wel dat het voor sommige teveel kan zijn.

  • @FongersBB65

    @FongersBB65

    Жыл бұрын

    @@Rick776 ook mee eens hoor. De lat wordt ook hoog gelegd. Als ik kijk wat mijn dochtertje van 6 allemaal al moet leren op school. Ik vind het nogal wat. En dan heeft ze nog een heel leven voor zich. En wat te denken van mensen die gewoon heel veel meemaken in een korte tijd. Op een gegeven moment is het gewoon genoeg. Bij de ene persoon is dat punt eerder bereikt dan bij de ander. En daar is ook niks mis mee. Doe wat goed voelt.

  • @Felixdehuiskat-ul2mb

    @Felixdehuiskat-ul2mb

    Жыл бұрын

    Wat ben jij achterlijk en jij bent de sukkel hier😂

  • @jackwims417

    @jackwims417

    Жыл бұрын

    Koop een hengel of ga wandelen

  • @tiskoman
    @tiskoman Жыл бұрын

    slavenleven.

  • @SmitTheAdventurer

    @SmitTheAdventurer

    11 ай бұрын

    Ja... ik heb burnout van het slavensysteem