Daniel i løvekulen Sansefortælling

SANSEFORTÆLLING STYRKER:
* Elevernes mundtlige kompetencer.
* Elevernes mulighed for at forstå samt at forbinde sig personligt med de gamle fortællinger.
* Elevernes kompetencer til at improvisere og fortolke en tekst kreativt og kropsligt.
* Trygheden ved at være nær på andres kroppe og have andre tæt på sig.
* Den enkeltes kropsfornemmelse.
* Den enkeltes selvtillid - tillid til at hun med sine hænder og sin stemme kan skabe indre som ydre billeder og samtidigt gøre en anden glad.
* Den enkeltes tilknytning til fællesskabet - mindsker dermed ensomhed.
* Fællesskabet i gruppen.
SÅDAN GØR DU
Først viser du dine elever videofortællingen DANIEL I LØVEKULEN (Fra playlisten SANSEFORTÆLLING, Måle Fortælleteaters kanal). Herefter afspiller du denne video direkte for eleverne, som guides igennem en sansefortælling. Ved hjælp af sansemotoriske massagegreb på ryggen af en makker genfortæller de bibelfortællingen om den unge mand Daniel, der bliver kastet i løvekulen, fordi han ikke vil give slip på sin tro. Med deres hænder former de kropslige billeder på ryggen af en makker og forsøger at få makkeren til at sanse historiens billeder.
Eleverne får dermed en kropslig oplevelse af historien, både ved at give og modtage sansefortællingen. Det betyder, at de forbinder sig personligt og følelsesmæssigt med de gamle fortællinger, og de husker, fortolker og forstår dem bedre. Eleverne lærer som regel hurtigere end de voksne, så allerede efter 2-3 gange, kan mange selv genfortælle historien, og du behøver ikke afspille videoen mere. Hvis du giver dem tid til at lære sansefortællingen udenad, giver du dem mulighed for at lære sig selv en kort, mundtlig fortælling, som de senere kan fortælle på en forældre, søskende eller nabo - bare fordi det er sjovt og rart. Lidt ligesom hvis de havde lært at fortælle en vittighed udenad.
Sansefortælling er således et redskab til at øve sig i mundtlig fremstilling og mundtlig fortællekunst .
Forskningen viser, at dem man respektfuldt berører, dem mobber man ikke. Ved at eleverne er optaget af noget tredje - fortællingen og formningen af dens billeder - bliver det nemmere at være sammen med én, de ikke plejer at være tæt på, og du kan dermed udvide deres sociale relationer og styrke klassens sammenhold som sådan . Du kan også vælge at bruge videoen som en demonstrationsvideo, hvorfra du selv lærer at guide sansefortællingen.
SANSEFORTÆLLING ER EN BOUILLONTERNING
Måle Fortælleteaters sansefortællinger er små bouillonterninger af de bibelske fortællinger, som har kogt fortællingerne ned til:
* Hvad er historiens mest vedkommende budskab for et barn eller en ung i dag?
* Hvad er historiens væsentligste følelsesforvandlinger, og hvordan kan de vises, så makkeren kan føle og fornemme dem kropsligt, således at der samtidigt dannes indre og ydre billeder?
LAD ELEVERNE IMPROVISERE
Når I har prøvet nogle af Måle Fortælleteaters sansefortællinger af, kan I selv finde på flere. Du behøver ikke som lærer at planlægge en sansefortælling. Når du har læst eller fortalt en historie, så lad eleverne komme med bud på, hvad der videre sker - og hvordan I med hænderne kan forme en kropslig billeddannelse på en makkers ryg.
GRATIS UNDERVISNINGSMATERIALE Du finder flere sansefortællinger direkte på Måle Fortælleteaters kanal, og på Måle Fortælleteaters hjemmeside finder du undervisningsmaterialet med bl.a. opskrifterne og flere dramaøvelser ud fra de bibelske fortællinger. www.maalefortaelleteater.dk/sanse
Støttet af Ole Kirks Fond.

Пікірлер