Dünyanın sonuna doğru: İklim krizinin asıl sorumlusu nedir?

Din, her daim dünyanın başı ve sonuyla ilgilenmiştir fakat bugün, herkes ilgilenmek zorundadır, öte yandan bize, "Dünyanın ne kadar ömrünün [kaldı]ğını dini anlatılar değil ekolojik felaketlerin ta kendisi gösterecektir.
Hazırladığımız video, artık herkesin kabul ettiği ekolojik krizi konu almaktadır fakat önemli bir farkla: "insanlığı", kolaylıkla yaşanan felaketlerin asıl sorumlusu ilan ediyoruz fakat oysa ki asıl sorumlu soyut bir insanlık nosyonu değil bizatihi küresel çaptaki endüstriyel üretim mekanlarıdır.
Ayda yalnızca 5 lira ile kanalımıza destek olabilir ve Mind Vortex'in daha istikrarlı şekilde videolar üretmesini sağlarsınız ayrıca ürettiği nadir videolara ilk önce siz ulaşabilirsiniz.
/ @mindvorteks
Destek için: / mvortex
Twitter hesabımız: / mindvortex01
ingilizce kanalımız: / @videocracy4303
İnstagram: / mindvortex0

Пікірлер: 61

  • @Mindvorteks
    @Mindvorteks3 жыл бұрын

    merhaba dostlar, youtube konu ve veri tercihlerimizden ötürü para kazanmamızı engelliyor, devam etmemiz için bize patreon ve katıl butonu üzerinden yardım edebilirsiniz. ikinci olarak eğer ki beğendiyseniz videoyu paylaşırsanız çok memnun olurum, iyi seyirler dilerim! patreon: www.patreon.com/mvortex

  • @enisklc5182
    @enisklc51823 жыл бұрын

    videodakı kurgu ve teknik muazzam arkadaslar. belki yutuptan para kazanamıor olabılırsınız ama lutfen bu yetenegınızı baska alanlarda kullanarak paranın belini kırın :) başarılı olmanızı isterim

  • @lewent18
    @lewent183 жыл бұрын

    Anlatan arkadasin ses tonuna bayildim 👍

  • @rozares5626
    @rozares56263 жыл бұрын

    Aynen öyle. Üretim araçlarından ve bunun üzerinde egemenliği olan sınıftan bahsetmeyen her iklim krizi başlıklı konu, meseleyi anlamsız biçimde bireysel sorumluluklara indirgiyor. İklim krizinin ne olduğundan , sebeplerinden ve sonuçlarından dahi haberi olmayan, sıradan şekilde hayatını sürdüren birçok kişi de kendini suçlu hissedip ne yapması gerektiğini kara kara düşünüyor. İktidar ve üretim araçları burjuvazinin elinden alınmadan ne dünyaya ne de içinde barındırdığı canlılara hayat var.

  • @erdemkaraca419
    @erdemkaraca4193 жыл бұрын

    Bi nokta hariçinde haklısın Üretimde kulanılan su yok olmaz coğu ürünün bitkisinde kullanılır ve doğaya geri karışır ama eğer bölge bu bitkininlerin tüketiğinden az su alıyorsa bu bölge anadoluda olduğu gibi kuraklaşır ve çölleşir Çidden artık en optimal bir şekilde üretim yapmak için teknolojik olarak ilerlemeliyiz

  • @bilalozen34
    @bilalozen343 жыл бұрын

    İyi güzel de kapital in kendisi insan istekleri konusunda hareket ediyor talep-arz meselesi tüketiciler tarafından talep edilmezse üreticiler tarafından arz da edilmez, koca koca fabrikalar sanki bize değil kendine çalışıyor gibi anlatmışsınız ama zaten fabrikadaki insana geliyor ayrıca firmalar insanların istemediği şeyi üretmez çünkü alınmazsa zarara girer ve şirketlerin amacı kar maksimizasyonudur. Üretim-tüketim şekli değiştirilsin diyorsunuz zaten bir şeyin tüketimi olmazsa üretimi de olmaz, mesele insanlar değil demişsiniz aslında mesele bizzat insanlar çünkü üretim insan ihtiyaçları doğrultusunda olur. Giydiğimiz ayakkabıdan yediğimiz yemeğe kadar her şey o dumanlı bacalar ile bize geliyor. Son olarak; Tüketim çılgınlığı üretim çılgınlığını doğurur ve sizin dediğiniz gibi üretim çılgınlığı durdurulursa tüketim çılgınlığı eksik kalacak ve insanlar bu duruma sessiz kalmaz, eninde sonunda işe yaramaz hale gelir ve üretim tekrar başlar ama insan eğitilirse tüketim çılgınlığı durdurulursa üretim çılgınlığı da zarar etmemek için onunla birlikte durmak zorunda kalır ve kalıcı çözüm gelir fikrinizin aksine her şey insanla başlar yada onunla biter.

  • @thisaidoesnotexist9807

    @thisaidoesnotexist9807

    3 жыл бұрын

    sürekli tv de orada burada yok suyu düzgün kullan yok araba yerine otobüse bin diye saçma sapan öğüt veriyorlar neredeyse osurmak suç sayılacak havayı kirletiyor diye halbuki zenginlerin, üreticilerin sebep olduğu kirlilik sıradan insanların sebep olduğunun yüzlerce katı. Suçu sıradan insanlara atmak kolay ancak birey tek başına hiçbir şeyi değiştiremez, suçu sıradan insanlara atarak asıl suçluyu gizlemiş oluyorlar. Ben bugün arabayı bırakıp otobüs kullansam dünya düzelecek mi ? Hayır. Tüm insanlık olarak arabayı bırakıp otobüs kullansak dünya düzelecek mi ? Hayır. Ama tüm fabrikalara ve şirketlere denetleme getirilse bu çok şeyi değiştirir. Ayrıca üretimin insanların istekleri doğrultusunda olduğunu söylemişsin ama insanların istekleri de üretenlerin manipülasyonlarına ve ilkel güdülerine bağlı. Bu yüzden çıkıp da doğası gereği bencil olan milyarlarca homo sapiensi suçlamak yerine mantıklı çözümler üretmek gerekir. Yani işin özü kusura bakmayın da iklim sorunun suçlusu ben değilim siz de kendinizi suçlu hissedecek kadar naif olmayın bence çünkü bütün bunlar sırf siz musluğu 10 saniye daha uzun açık tuttunuz diye olmuyor.

  • @bilalozen34

    @bilalozen34

    3 жыл бұрын

    @@thisaidoesnotexist9807 Birey tek başına tabi ki dünyayı değiştiremez ama toplu oldu mu insanlar bilinçli olduğunda o zaman düzelme meydana gelir. Dünyadaki herkes bilinçli birey olursa tabi ki çoğu şey değişir musluğu bir kişi 10 saniye fazla açması çok olmayabilir ama bunu bide yüzlerce milyon ile çarp sonra tekrar düşün. Ayrıca insanın doğası gereği manipülasyonlara bağlı olduğunu söylüyorsun çok saçma, insanın içinde karşı tarafı öldürme hissiyatı bile vardır o zaman katillere zaten içinde vardı ona suç yüklemeyin diyelim, insanın içinde bencillik olması bencil olmasını gerektirmez ve zengin kısım diye belirli kişileri etiketleyip her şey sizin suçunuz demek çok saçma. Son olarak bireyler toplumları oluşturur toplum düzelirse geriye kalanlar kendiliğinden yok olur sonuç olarak zengin dediğiniz kişiler de insan onlar da topluma göre hareket ediyorlar, suçu başkasına atıp kendini işin içinden sıyıracağına kendimi nasıl düzeltebilirim diye düşün, eğitimin önemi de burada ortaya çıkıyor. Bu dediklerimi belirli bir süre düşün hemen karşı çıkma kendine iyi bak.

  • @thisaidoesnotexist9807

    @thisaidoesnotexist9807

    3 жыл бұрын

    @@ccaglayan6078 hocam sen beni komünist sanarak yorum yaptın heralde. Sermayeyle bir alıp veremediğim yok hatta ben kimseyi suçlamıyorum ancak beni suçlayanlarla karşılaşıyorum her yerde ve suçlu olduğumu reddediyorum. Yukarıdaki arkadaşın bahsettiği kolektif bir bilinçlenme bir anda olmayacağına göre medya bireyi suçlu göstermeyi bırakmalı ve sorunun asıl sebeplerine yönelmelidir. Sen de aynı hataya düşüyorsun(benim gözümde bu büyük bir hata) sermayenin hareketlerinin nedenlerini bu gezegendeki kalabalık insan güruhuna bağlıyorsun. Bu her konuda yapılabilir herkes aynı anda bir şeyleri daha az bencilce yapsa dünya daha iyi bir yer olurdu falan gibi... Ama böyle bir kolektif hareket veya bilinçlenme olmuyacak, olacaksa da süreç içerisinde olur, senin benim dememle olmaz bu yüzden olaya böyle bakmak bana çok boş geliyor. Ve medyanın, ana akım film dizilerin yukarıda sıkça bahsettiğim tavrını da manipülasyondan başka bir şey olarak görmüyorum. Devletler masum, şirketler masum ama sıradan insanlar pislik, neden ? reklamda görüp de canının çektiği iki kuruşluk kolayı içti, yaşamak için gitmek zorunda olduğu işine bileğinin hakkıyla kazandığı arabasıyla gitti diye...

  • @alperencure8478

    @alperencure8478

    3 жыл бұрын

    @@thisaidoesnotexist9807 her bireyin sorumluluğu vardır çevreyi korumak konusunda. Suyu israf etmemek, çöpü çöpe atmak vs gibi bireysel sorumlulukların yanında büyük firmaların geri dönüştürülebilir ürünler üretmesi, yenilenebilir enerji kaynakları kullanması örnek olabilir. Ancak teknolojik gelişmeler doğaya tamamen uyumlu bir gelişime sahip değil. Her fabrika bacasına filtre takmalıyız tabi ki ama bu dünyanın sonunun gelmesini engellemeyecektir. Sadece geciktirecektir. Doğayı gerçekten korumak istiyorsak iki seçenek görüyorum. Ya ilkel bir yaşama döneceğiz; en azından doğayla tam uyumlu bir teknolojik sisteme geçebilene kadar, ya da insan nüfusunu azaltarak fabrika sayısını, karbon salınımını, su tüketimini vs. Sınırlandırmalıyız. Aslında bilinçli insanların fazla üremediklerini görürsek bu pek de zor değil. Gelişmiş ülkelerin bazılarında nüfus artış hızı eksilerde mesela. İnsan bilinçlendikçe dünyaya daha fazla insan gelmesinin başımıza bela olacağını düşünüyor belki de

  • @thisaidoesnotexist9807

    @thisaidoesnotexist9807

    3 жыл бұрын

    @@alperencure8478 @Alperen Cüre bilinçli insanların daha az üremesinin olası sonuçlarını biraz abartarak konu edinen bir komedi filmi vardı idiocracy diye. Doğayla tam uyumlu teknoloji mevzusu da beni hep çok etkilemiştir, keşke çok daha fazla bahsi geçse, keşke dünyamızı bu doğrultuda şekillendirmeye hemen şimdi başlayabilsek. Hem doğayı tahrip etmediğimiz hem de teknolojinin gelişiminin hiç durmadığı estetik bir dünya kurmak mümkün bence.

  • @muhammete.b.845
    @muhammete.b.8453 жыл бұрын

    Öğrenci olmayı sırf sizin gibi kaliteli kanallara destek olamadığım için bile sevmiyorum. Bir konu bir videoda ancak bu kadar kaliteli bir şekilde anlatılabilirdi. Helal olsun!

  • @Mindvorteks

    @Mindvorteks

    3 жыл бұрын

    var olasınız, güzel düşünceleriniz dahi yeter

  • @enesamederel
    @enesamederel3 жыл бұрын

    Yine çok iyi... İçinde bulunduğumuz iklim krizinde kendimizi bu dünyaya, diğer insanlara ve bizden sonrakilere karşı ahlaki olarak sorumlu hissetsek ve her ne kadar bireysel olarak tedbir alsak da bu krizden kurtuluşumuz bireylerin kendi çabalarıyla değil büyük oyuncuların biraz da olsa namuslu olmalarıyla olacak. Allah rahmet etsin... Açılışta birden Tahir hocamı görünce çok duygulandım.

  • @cantemir6359
    @cantemir63593 жыл бұрын

    Küçükken Dünya'nın sonu denilince aklıma olağanüstü şeyler gelirdi: Bir meteor veya gezegenin çarpması, uzaylı istilası, Güneş'in yok olması belki de daha da saçması ayın Dünya'ya çarpması. 21 aralık 2012'ye yaklaştığımız günlerde hep bu düşünceler döner dururdu kafamda. Oysa kim bilebilirdi ki Dünya'nın sonunun gene onun üstünde yaşayanlar tarafından getiriliceğini...

  • @tanerselcukceliktutan1864
    @tanerselcukceliktutan18643 жыл бұрын

    çok güzel içerik, görseller ve anlatım muazzam...

  • @Mindvorteks

    @Mindvorteks

    3 жыл бұрын

    teşekkürler

  • @Mehmet23Tosun
    @Mehmet23Tosun3 жыл бұрын

    Her zamanki gibi harika 🤙🏻

  • @Mindvorteks

    @Mindvorteks

    3 жыл бұрын

    çok teşekkürler

  • @sinanakdag5316
    @sinanakdag53163 жыл бұрын

    Ben şu insanlara bakıyorum. Eğer bilim biterse insanlar için sonumuz kesin yakındır.

  • @saffetd

    @saffetd

    3 жыл бұрын

    Farklı bi açıdan bakarsak bilim dediğimiz şeyle insanın açgözlülüğünü perçinliyoruz. Örneğin, bugün dünyada çip üretimi için harcanan suyun haddi hesabı yok. Ama herkesin elinde o çiplerin kullanıldığı telefon,bilgisayar,araba vs. Demek istediğim bu çipleri üreten şeyin adı da bilim :). O yüzden bilime bu konularda çok güvenmeyin...

  • @sinanakdag5316

    @sinanakdag5316

    3 жыл бұрын

    @@saffetd Fakat bu suyun kullanılması oranını da azaltacak olan bilimdir efendim. Bilim götürdüğü şeyleri geri getirmeyi çalışır her zaman olmasa da...

  • @dogukankiraz3097
    @dogukankiraz30973 жыл бұрын

    Afganistan ve Kabil Havalimanı hakkında bir çalışmanız olacak mı?

  • @Mindvorteks

    @Mindvorteks

    3 жыл бұрын

    mutlaka, yarından sonra başlayacağım

  • @kartalkaya2855
    @kartalkaya28553 жыл бұрын

    Güzel

  • @canyarlgas
    @canyarlgas2 жыл бұрын

    bu videonun bir devamı gelir mi acaba

  • @Mindvorteks

    @Mindvorteks

    2 жыл бұрын

    mutlaka devam edecek

  • @barskus4680
    @barskus46803 жыл бұрын

    olley be sonunda farklı düşündüğümüz bir konu

  • @saintluigi1946
    @saintluigi19463 жыл бұрын

    emegi geçen arkadaşlara teşekkürler on numara bir video daha

  • @Mindvorteks

    @Mindvorteks

    3 жыл бұрын

    çok teşekkürler aziz luigi :)

  • @saintluigi1946

    @saintluigi1946

    3 жыл бұрын

    yengenin aci sosu samandag biberiyle yaptim o ne guzel bi sos oldu yav deli dehset bisey eline saglik

  • @Mindvorteks

    @Mindvorteks

    3 жыл бұрын

    ahaha afiyet olsun, ama bu bilgiyi, onun videosunun altına yazarsan çok daha mesut olurum :)

  • @saintluigi1946

    @saintluigi1946

    3 жыл бұрын

    @@Mindvorteks yazarim tabiki :D

  • @yagmurackel4762
    @yagmurackel47623 жыл бұрын

    Coca Cola değil su için diyen Ronaldo'ya saygım daha da arttı sayenizde. Peki üretim ve tüketim şeklini değiştirmek mümkün müdür?

  • @bilalerdem8414

    @bilalerdem8414

    3 жыл бұрын

    Şu kapital dünyada çok zor

  • @turkishusgtsd6965

    @turkishusgtsd6965

    3 жыл бұрын

    Anarko ilkelcilik bunu yapabilir sadece, şu raddede. Bana soracak olursan;mümkün değil çünkü değişim karlı değil. Kar amacı gütmeyen bir sistem, bunu sağlar. Bu sayede, teknoloji vs. Kaybetmemize gerek kalmaz. Bunun yolu da, yine Marksizmden geçer.

  • @bilalerdem8414

    @bilalerdem8414

    3 жыл бұрын

    @@turkishusgtsd6965 one nine nine one bro

  • @DanielAmokachi
    @DanielAmokachi3 жыл бұрын

    seslendiren kamil turkcell kurumsal kimlik ve letgo reklamlarında da oynuyor galiba, tanidik geldi.

  • @Mindvorteks

    @Mindvorteks

    3 жыл бұрын

    daha pek çoğunda :)

  • @emresireli
    @emresireli3 жыл бұрын

    Videoda görünen şehir adana veya osmaniye mi?

  • @Mindvorteks

    @Mindvorteks

    3 жыл бұрын

    hangi saniye aralığı acaba?

  • @emresireli

    @emresireli

    3 жыл бұрын

    @@Mindvorteks 1.15-1.30

  • @Mindvorteks

    @Mindvorteks

    3 жыл бұрын

    antalya.. epey yakın tahmin

  • @fechedenes522
    @fechedenes5223 жыл бұрын

    İklim krizinin esas sebebi nedir ? veya Asıl sorumlusu kimdir ?

  • @Mindvorteks

    @Mindvorteks

    3 жыл бұрын

    evet, video bu sorulardan hareket ediyor

  • @fechedenes522

    @fechedenes522

    3 жыл бұрын

    @@Mindvorteks değinmek istediğim nokta başlık bu şekilde olsa daha mı doğru olurdu. İçeriklerin için ayrıca tebrik ederim.

  • @Mindvorteks

    @Mindvorteks

    3 жыл бұрын

    bunun bir süre düşündüm, "kim" diyerek sorumluluğu tekil bireylere yüklemek yerine böyle bir tercih yaparak aynı anda insanı da içeren, yürütücü sistem olan kapitalizme işaret etmek istedim

  • @milka-vv8ie
    @milka-vv8ie3 жыл бұрын

    Mükemmel bir kurgu 👏🏻👏🏻👏🏻

  • @Mindvorteks

    @Mindvorteks

    3 жыл бұрын

    teşekkür ederim :)

  • @demirleblebi19
    @demirleblebi193 жыл бұрын

    Dünyanın sonuna doğmuşum

  • @Mindvorteks

    @Mindvorteks

    3 жыл бұрын

    ya da ölmüşüm

  • @demirleblebi19

    @demirleblebi19

    3 жыл бұрын

    @@Mindvorteks haberimm yoookkk

  • @ahmettanrkulu6311
    @ahmettanrkulu63113 жыл бұрын

    taliban ve afganistana özel video gelicek mi

  • @Mindvorteks

    @Mindvorteks

    3 жыл бұрын

    inan bir kaç gündür onu düşünüyordum

  • @ahmettanrkulu6311

    @ahmettanrkulu6311

    3 жыл бұрын

    @@Mindvorteks baya güzel olur afganistanın tarihinden ve islamcılık yayılmadan önceki hallerini türkiyenin kuruluş zamanındaki halleriyle karşılaştırma da yaparsanız nereden nereye gittiğini çok iyi anlarız.teşekkürler bekliyoruz

  • @Mindvorteks

    @Mindvorteks

    3 жыл бұрын

    öneri için teşekkür ederim, mutlaka yer vereceğim

  • @sadecemunzevi6833
    @sadecemunzevi68333 жыл бұрын

    Bilimin işi Allah'ın koyduğu kural kaidelerin keşfinden ibarettir.