Düşüncenin sınırları var mı? | Soruların Peşinde

Anlamak mümkün mü? Düşünmek nedir? Ben ve biz kimdir? Bilmek gerekir mi? Tarih mi, geçmiş mi? Alışılmışın dışında konuşuluyor, soruların yolu takip ediliyor. Yaşadığı çağdan rahatsız olanları, düşünmek, bilmek ve anlamak isteyenleri İhsan Fazlıoğlu ve Yusuf Genç ile Soruların Peşinde’ye bekliyoruz.
İhsan Fazlıoğlu bu hafta insan ve gerçeği ele aldı.
İnsan her şey üzerine konuşabilir mi?
Bir şeyin hakikati üzerine konuşmak
İnsan tahsil edilmelidir
Bir şey hakkında konuşmak o şeyin hakikatini konuşmak mıdır?
#insan #felsefe #gerçekler
İhsan Fazlıoğlu ve Yusuf Genç ile Soruların Peşinde her cumartesi 22.00’de TVNET’te.
Soruların Peşinde'nin tüm bölümlerine buradan ulaşabilirsin: kzread.info/head/PLA...
-
Hoş geldin! Burası; haberi, hikayeyi, toplumsal meseleleri, küresel krizi, politikayı anladığın yer.
TVNET bir haber kanalından daha fazlası. Dijital dünyadan uzak kalmadık. Belgesel serileri, özel içerikler ve infografiklerle dijital medyada biz de varız.
Abone olarak tüm gelişmelerden anında haberdar olabilirsin:
bit.ly/39apwOp
TVNET'i sosyal medyadan takip et!
/ tvnet
/ tvnet
/ tvnet
/ tvnet
t.me/tvnetdijital
www.tvnet.com.tr

Пікірлер: 18

  • @omerozturk3435
    @omerozturk34352 жыл бұрын

    Anlam ve değer dünyamızı işgal değil inşa ediyorsunuz. Eyvallah. Allah razı olsun. Daim olsun inşallah.

  • @BASbursaaaa
    @BASbursaaaa2 жыл бұрын

    Teşekkür ediyoruz. Büyük bir ilgi ve dikkatle dinledik...

  • @receptanugur
    @receptanugur2 жыл бұрын

    Allah Razı olsun, çok istifade ediyoruz.

  • @soyopdo
    @soyopdo Жыл бұрын

    Tek solukta bitiverdi müthiş bir bölümdü. Yusuf Bey'e de ayrıca teşekkürler genelde sunucu kişilerin araya girmesinden rahatsız olurum konu bölünür konuşmacı açmak istediği yerleri açamaz ama Yusuf Bey tam da benim peki ya şurası dediğim kısımlara değiniveriyor. İhsan hocamın da gelen karşılıklardan gayet memnun olduğunu görüyorum çok keyifli oluyor :)

  • @theother8862
    @theother88622 жыл бұрын

    Programda emeği geçen herkese teşekkür ederim. Acaba Türk Kahvesi programında olduğu gibi bu seriyi de Podcast mecralarında paylaşabilir misiniz?

  • @denizkara17
    @denizkara172 жыл бұрын

    Teşekkürler

  • @nurcetin2328
    @nurcetin23282 жыл бұрын

    Emeklerinize sağlık.

  • @hahahahahaha3145
    @hahahahahaha31452 жыл бұрын

    Maşallah

  • @erdemkaya8133
    @erdemkaya81332 жыл бұрын

    Programı izlerken kendimce aldığım notlar. Biraz dağınık olabilir. Faydalı olması dileği ile… Hakikat ve Üzerine, Bir şey üzerine konuşmak dille, hakikati üzerine konuşmak akılla olur. Ama hadi konuştuğun şey üzerine bir somut bir şey çıkar dediğin zaman çıkaramayız. Çünkü hakikatini konuşmadık. Sadece üzerine konuşuyoruz. Ülkemizdeki birçok konu gibi… Eşyanın hakikatini ortaya çıkarırsan o hakikatle hakikate uygun işler yaparsın ve hayatın daha düzenli ve adil olur. Hakikate inebildiğimiz takdirde. Buna örnek aerodinamik hakikate ulaşırsın uçak yaparsın mesela. Adaletin, devlet yönetiminin hakikatine ulaşırsın daha düzenli, erdemli yaşarsın. Ama her zaman hakikati bilmek insanı erdemli yapmaz. O hakikate uygun davranmalısın. Örneğin Almanya filozoflar yetiştirirken, Avrupa’ya yön veren işler yaparken 2. Dünya savaşında yaptığı işler ortada. Benim için en vurucu cümle, ‘Hakikatin ne olduğunu tanımlamadan hakikatin savaşını vermeye çalışıyoruz’. Çünkü Hakikatin tanımını yaptığın zaman ona uymak zorundasın. İşimize böyle geliyor. Dünya gelip geçici bir durak diyoruz ama konak gibi yaşıyoruz. Dini psikolojik olarak görüyoruz. Hakikati üzerine konuşmuyoruz üzerine konuşuyoruz. Hakikati üzerine konuşan Müslüman onu uygulamaya çalışır. Her insan bir alemdir. Her insan tahsil edilmelidir. Daha genel anlamda toplumlar da tahsil edilmelidir. Başka toplumların kalıpları diğer toplumlara dayatılmamalıdır. Formi, matematiksel bilgileri alınabilir ancak yine uygulanacak şey toplumun kültürü içinde eritilmelidir. İnsanı değerlendirme, İnsan dışarıdan 2 boyutludur. İnsanın 3. Boyutunu biz aklımız ile oluştururuz. Derinliklerine ineriz. Her insanın aklında hayati öncelikleri ve duruşu farklı olduğu için aynı insanın hayatını değerlendirip farklı yorumlar çıkması gayet tabidir. O insanı değerlendiren farklı insanların dünya görüşü, yaşadıkları, dini geçmişleri gibi birçok şey değerlendirmeye istemese de girecektir. İnsan sürekli bir tercüme halinde. Fiziği gözlemliyoruz ve o gözlemi taşınabilir kılmak adına formüllere döküyoruz. Tercüme ediyoruz. Bu süreç sürekli devam ediyor. Sonsuzluğu çözene kadar yani sonsuza kadar devam edecek.

  • @mervedoganay8974
    @mervedoganay89742 жыл бұрын

    Çok güzel bir yolculuk

  • @yildiz12321
    @yildiz123212 жыл бұрын

    Güzel programdı...

  • @cobanyks
    @cobanyks2 жыл бұрын

    34:00 birey-inanç ilişkisini çok güzel özetlemişsiniz...

  • @adilcaglar5642
    @adilcaglar56422 жыл бұрын

    Ortadan konuşun

  • @cerenozrdmr
    @cerenozrdmr2 жыл бұрын

    1770

  • @yildiz12321
    @yildiz123212 жыл бұрын

    Yusuf hocam gözünü seveyim konuyu çok dağıtıyosun, ki senin görevin biraz toparlamak olmalı değilmi, geçen haftada gereksiz itirazlar vardı devamlı bu hafta da gereksiz sorular. Bu programı düşünmeniz çok güzel bir düşünce teşekkürler bize bu imkanı sunduğunuz için ama biraz daha programlı ve çalışılmış bir şekilde gidilebilir bence. Çünkü ben bu programda hocanın performansında bir düşüklük hissediyorum.

  • @meryemkoru3484
    @meryemkoru3484 Жыл бұрын

    Yusuf Bey çok yetersiz.

  • @elifayas5242
    @elifayas52422 жыл бұрын

    Teşekkürler