Dücane Cündioğlu, İzmir, Fiziksiz Metafizik, Akıl - Vahiy İlişkisi, 16 Aralık 2016

Dücane Cündioğlu, İzmir, Fiziksiz Metafizik, Akıl - Vahiy İlişkisi, 16 Aralık 2016

Пікірлер: 32

  • @muhendisChe
    @muhendisChe4 жыл бұрын

    Sözcüklerin anlamı, nesnelerin kavramı vardır..

  • @gosteridunyasndabirpeygamb9473
    @gosteridunyasndabirpeygamb94733 жыл бұрын

    46:38 Arkadaşlar, Dücane Hoca burada ufak bir hata yapmış: "L'état, c'est moi" (Devlet, o benim / Devlet benim) sözü XVI. Louis'ye değil XIV. Louis'ye aittir.

  • @muhendisChe
    @muhendisChe4 жыл бұрын

    İtaat, Kuranın en temel terimlerinden biridir.. Kuran 'ın temeli itaattir, boyun eğmek.

  • @muhendisChe
    @muhendisChe4 жыл бұрын

    1.500 yıllık tarihimizde özgürlük ile ilgili bir şey bulamazsınız..

  • @ysftulek
    @ysftulek3 жыл бұрын

    teşekkürler video için

  • @gosteridunyasndabirpeygamb9473
    @gosteridunyasndabirpeygamb94733 жыл бұрын

    3:00:00 Dücane hoca başka bir konuşmasında, Kur'an'da söz konusu olan aklın, bizim algıladığımız şekilde bir akıl olmadığından bahsederken bu konuşmasında "akıl" kelimesini genel anlamıyla alıyor. "Kalbiniz yok mu, akletmez misiniz" ayetini, "bakın, ayette, beyniniz yok mu, akletmez misiniz misiniz, demiyor" diyor. Bu bir çelişkidir.

  • @sukruozsecen8144

    @sukruozsecen8144

    2 жыл бұрын

    Peygamberliği bırak . Dücane Cündioğlu'nu anlamaya çalış.

  • @resulkalemli3605

    @resulkalemli3605

    2 жыл бұрын

    Kutsal kitapta geçen akletmez misiniz ayetini açıklarken bunu hatta bir kaç konferansında söylüyor, akıl yürütme yazı yazma ile olur. Kutsal kitabın nazil olduğu zamanlarda ki arabistan da yazı kültürü çok azdı. Genel olarak sözlü kültür yaygındı. Şiir ve kıssalar . O yüzden hoca, akıldan kastını analitik düşünce penceresinden açıklıyor.

  • @hamdidenizci

    @hamdidenizci

    2 жыл бұрын

    İslam'ın aklı, boyun eğmiş bir akıldır. İmanı asla sorgulamaz, görevi, işlevi, hedefi onu sonuna kadar desteklemektir. Akıl ne zaman ki akıllığını yapar, ne zaman ki sorularıyla dini gıdıklamaya, hatta pandiklemeye başlar, işte o zaman Akıl dinin başdüşmanı olur.

  • @husnawoman9139
    @husnawoman91397 ай бұрын

    Dücane Bey, çalışma odanızın yayını 24 saat açık olsa, bıkmadan takip ederiz heralde,,😊

  • @user-pl9kp1hm5t
    @user-pl9kp1hm5t8 ай бұрын

    Sevgiler

  • @user-pl9kp1hm5t
    @user-pl9kp1hm5t8 ай бұрын

    Hocam banada filozof deniyorda, niyeyse ne kitapları nede konuşmaları dinleyemiyorum. Diye yazarken aklıma geldi, zaten bildiğim konular olduğu için.

  • @kutay.t
    @kutay.t3 жыл бұрын

    Ses kaydetmek ne kadar zor olabilir?

  • @agir_fotonlar
    @agir_fotonlar2 жыл бұрын

    2:50:00 Dücane Hoca'nın Bilgiç diye söz ettiği tiplerden :)

  • @muhendisChe
    @muhendisChe4 жыл бұрын

    Kuran kuran okunarak anlaşılamaz..

  • @agir_fotonlar
    @agir_fotonlar2 жыл бұрын

    2:18:00

  • @bahadrergintan8474
    @bahadrergintan84743 жыл бұрын

    Şu korelasyonu pek tuhaf buldum doğrusu (belki anlayamadığımdandır) .Doğanın ürettiği Albatros ,aklın ürettiği ise Boing 727 ? (Balina ve deniz altı aslında o da bir garip geldi.)..Çıkıp birileri de Pterodactyl vardı eskiden 10 metreydi kanat açıklığı veya megaladon vardı 20 metre boyunda Ichthyosaurs vardı 25 metre boyunda ..Hiç bir makinanın manevra kabiliyeti bir canlının ki gibi de değil henüz...yani doğal olan ve kültürel olan arasındaki mesneti pek doğru bulduğum söylenemez...Teşekkür ederim..Bu yazıyı da bir parmak sallama gibi kabul etmezseniz sevinirim...

  • @behcetgulec5410
    @behcetgulec54103 жыл бұрын

    +

  • @muhendisChe
    @muhendisChe4 жыл бұрын

    Devlet intikam olmaz, bu ilkel toplumlarda olur. Devletin duygusu olmaz..

  • @gosteridunyasndabirpeygamb9473
    @gosteridunyasndabirpeygamb94733 жыл бұрын

    46:33 Devlet Bahçeli'den helallik isteyin hocam.

  • @cemkara5700
    @cemkara57003 жыл бұрын

    Vaybeee, Şu ana kadar Dücane Bey'in 50 den fazla videosunu izledim bu en enteresanı idi. Dücane Bey Deizmi kabul etmiyor, felsefede öyle şey olmaz diyor ama bu seminer deizme kapı açacak en güçlü konuşma. İlahi emir iyi de olsa ben aklımı kullanarak karar veririm dediğin anda aslında kuranın geçersiz kılınacağını Dücane Bey görmüyor mu? Kuranı inkar değil de ihmal ettiğinde sanki yumuşak geçiş mi yapılmış oluyor? Dücane Bey ne yaptığınızın farkında mısınız? Kuranı dikkate almayın demek vahyi dikkate almayın demektir, vahyi dikkate almayın demek Allahı dikkate almayın demektir. Bir zamanlar adil olan bir şey bugün adli olmayabilir demek Allah ne dediğini bilmiyor demektir. Siz nasıl olur da dediklerinizin bu kapıya çıkacağını görmezsiniz? Vaaaaayyybeee. Bu kadar net kuranı ihmal edin demek ve bunu müslüman olduğunu söyleyerek yapmak ancak felsefe ile mümkün olabilirdi. 10 yıl sürdüğünü söylediğiniz yolculuğun 2016 yılında ortasında olmalısınız. Bu konuşmayı yaptığınızda belki de hala yoldaydınız bilemiyorum ama bu yolun sizi önce deizme sonra da ateizme götüreceği kesin. Bugünlerde (2020 yılı) yaptığınız konuşmalarda deizme bu kadar çamur atmanızın altında bu videoda yaptığınız konuşmaya aldığınız tepkiler olmalı. Aklını kullanan her insan bir süre sonra dine ihtiyaç hissetmeyecektir. Bunu bütün dindarlar bilir ve bu yüzden sorgulamadan kabul ederler. Siz diyorsunuz ki Kuranda yazılanları sorgulayın. Korkuları ile yüzleşmeyi göze alanlar dediğinizi yapacak ve sonunda kuranın bir insanın yazdığı kitap olduğunu göreceklerdir korkmaya devam edenler ise sizi dinlemeyecek ve kuranın allahın kelamı olduğunu düşünmeye devam edeceklerdir. Sorgulama ve aklını kullanma eğer kendini kandırma kabiliyetin çok yüksek değilse sizi sonunda mutlaka deizme götürecektir. Allahın varlığının da önemsiz olduğunu anlayınca mecburen ateizm sizi bekliyor olacak. Dücane Bey kendini çok kötü hissediyor olmalı hem deizmin ve ateizmin zeka geriliği olduğunu düşünüyor hem de insanları bu yola sevk ediyor. Ayrıca kadınların aklının olmadığına dair imaları da az buz değil. Net bir şekilde söylemiyor ama kadınlar tikellerle ilgilenir tümeller konusunda zayıftırlar vb laflar onların akıllarının az olduğunu ima eden tespitler. Bir de kadınlar efkarlanmaz dediğinizde neyi kastettiğinizi anlamamıştım ama size konduramamıştım. Evet siz gerçekten kadınların fikir düzeyinde bile olmadığını düşünüyor olmalısınız. Her neyse bu video çok şaşırttı beni. Kuranı ihmal edin demek ve bunu müslüman olarak yapmak ne anlama geliyor bir kez daha düşünmek lazım.

  • @TheKing-sq6om

    @TheKing-sq6om

    3 жыл бұрын

    ''Sorgulama ve aklını kullanma eğer kendini kandırma kabiliyetin çok yüksek değilse sizi sonunda mutlaka deizme götürecektir. Allahın varlığının da önemsiz olduğunu anlayınca mecburen ateizm sizi bekliyor olacak. '' Bu sözünüz aslında Hakikat'i dinlere hapsedenin siz olduğunun en büyük kanıtıdır. Dinlerin geçerli olmaması ,Yaratıcının olup olmamasını anlamsız kılmaz. Onun olmadığını ise hiç göstermez. Tam tersine Hakikat'in insanın önüne paketlenmiş ''hazır gıda'' olarak gelmediğini, insanın amacı ve Hakikat'in ne olduğunu araştırması ve bunun için gerekirse tüm dogmalarından sıyrılıp La diyebilmeyi bilip, işittiğine sırf korktuğu için inanmayı değil , Balın tadına bakmak için yürekten, samimi bir şekilde bilmeyi seçtiğini gösterir. Yani özgürleşerek Hakikat'i bilebilmek. Bulabilir mi ya da bulamaz mı bilinmez. Nedir ne değildir bu Hakikat? Aramayan hele ki hiç bilemez ! Ama bulanlar da arayanlardır derler hep. İşte bu yüzdendir ki kişi yeri geldiğinde dogmalarını dahi en sert şekilde eleştirmekten kaçınmaz ki bunu kendine zaten misyon olarak belirler. Bunlar üzerine düşünür ve sürekli masaya yatırır. Devamlı arar. Denizin içinde sürekli kulaç atar... Devinir durur ki sonunda kendi ''Hak'' etttiği Sükunetine kavuşabilsin. Yani Yaratıcı var mıdır yok mudur sorusu dinler nasıl olsa yoktur o halde amaçta yoktur o zaman ateist olalım gibi ''düz'' bir mantığa sizi götürüyorsa, sizin de korktuğu için inananlardan farkınız yoktur. Siz de dinlerin yalan olduğunu düşünerek rahatlıktan ötürü ''reddedenlerdensiniz''

  • @cemkara5700

    @cemkara5700

    3 жыл бұрын

    @@TheKing-sq6om Aslında Son paragraf hariç diyeceğim bir şey yok. Gerçeğin ne olduğunu aramak konusunda bilimsel bakış açısıyla yaşayan bir insanın bir sorunu olamaz zaten. Dinlerin toplumsal birliği sağlamak açısından çok faydası olmuş. Evrimsel olarak yarattığımız bir kurumu yadsıyamam. Neticede hayatta kalmamız için gerekli bir araçmış ve zaten din bir kurum olarak bu yüzden varlığını sürdürmüş. Din günümüz insanı için gerekli mi? Belli ki bu hayatı yaşamaktan korkan insanlar için gerekli. Zaten yine bu sabepten kendi zayıflıklarını dinin hikayeleri ile kamufle edip yaşamaya devam ediyorlar, edecekler. Keşke dindar olanlara zararları olmasa benim için hiçbir sorun yok. Sahip oldukları tek bir hayatı böyle geçirmek istiyorlarsa varsın öyle olsun. Dücane Bey'de de, sizde de son paragrafta bahsettiğiniz yanlış bir ateizm algısı var. Ateizmi, Allah yoktur, din yoktur diye bir ön kabulden yola çıkmış insanlar olarak algılıyorsunuz. Belki böyle ateistler de vardır ama ben tanımadım. Benim gördüğüm bütün ateistler yıllarca okumalar yapıp, araştıran insanlar. Yani hoooppp dün dindardım bugün ateist oldum gibi bir şey yok. Emin olun gerçeğin ne olduğunu en az sizin kadar merak ediyorum. Aramızdaki fark ben henüz bulamadım aramaya devam ediyorum ama bunu asla ne olduğu belli olmayan bir yaratıcı güce atfetmeyeceğim. Kanıtlanmadığı sürece böyle bir önermeye inanmayacağım. Aynen kanıtlanmamış hiç bir başka bilgiye inanmadığım gibi bir yaratıcının olduğu önermesine de inanmayacağım. Felsefi çıkarımlar yapıp olması gerek diye bir bakış açısını kabul etmiyorum. Sonsuz, bütün, rasyonel bir şey var ben de ona tanrı diyorum gibi bir bakış açısını kabul etmiyorum. Bilimsel gelişmeleri anlayıp, algılayabildiğim oranda takip ediyorum. Fiziğe, kimyaya, biyolojiye inanıyorum ve kanıtlanan bilgilerle gerçeği keşfetmeye devam edeceğim. Canlılar evrimle oluşmuş bunu kabul ediyorum, bigbang evrenin oluşumunu sağlamış bunu kabul ediyorum benim hakikatim bu. VE eğer bir gün bilim bunların yanlış olduğunu kanıtlarsa o zaman hakikatimi değiştiririm. Aynı şeyi siz söyleyebiliyor musunuz. Bilmediğiniz herşeyin arkasına Tanrıyı koydunuz yani hakikati buldunuz öyle mi bu mudur insana yakışan. Eğer bilmediğimiz, henüz keşfetmediğimiz herşeyin arkasına tanrıyı koymaya devam edersek geçmişimize hakaret etmiş oluruz. Bundan 1000 yıl önce dünya küredir diyenlere yapılanlarla bugün evrim vardır diyenlere yapılanlar aynı. O zaman da bilime inananlar hakikati görmüştü bugün de evrim vardır diyenler hakikati bulmuş durumdalar. Uğur Mumcu'nun bir sözü çok güzel. Tam olarak uyguladım diyemem ama en azından karınca misali niyetim bu: "Cesur olmak, elbette korkusuz olmak değil. Ama yitireceklerini bilmene rağmen yanlış olana itiraz edebilmektir. Çünkü korkaklar yaşamaz. Sadece hayatta kalırlar..."

  • @TheKing-sq6om

    @TheKing-sq6om

    3 жыл бұрын

    @@cemkara5700 ''Neticede hayatta kalmamız için gerekli bir araçmış ve zaten din bir kurum olarak bu yüzden varlığını sürdürmüş. Din günümüz insanı için gerekli mi? Belli ki bu hayatı yaşamaktan korkan insanlar için gerekli. Zaten yine bu sabepten kendi zayıflıklarını dinin hikayeleri ile kamufle edip yaşamaya devam ediyorlar, edecekler. Keşke dindar olanlara zararları olmasa benim için hiçbir sorun yok. Sahip oldukları tek bir hayatı böyle geçirmek istiyorlarsa varsın öyle olsun.'' - Bunlar sizin öznel düşünceleriniz. Fikirlerinizi tamamen de reddetmiyorum. Samimi dindar ve samimi dindar olmayan ayrımını yapmakta fayda görüyorum.Hayatın benim için anlamını ben dinde buldum diyen ve samimi olan bir insanın Hakikat algısı hakkında bizim yapacağımız tüm yorumlar boştur. Çünkü ne biz onun perspektifinden ne de o bizim perspektifimizden meseleye bakabilecektir. Bizim de onu bu inancından dolayı yermek, tu ka ka etmek gibi bir hakkımızda yoktur. Fakat bunu samimi olmayan bir şekilde sırf doğduğu, büyüdüğü özetle atalarından gelen inancı sürdürür biçimde yapan insan için ise evet din bir kamufle aracıdır. Korkaklar diye tarif ettiğiniz grubun bu grup olduğunu düşünüyorum. Peki bunun ayrımını biz nasıl yapacağız ? Dışarıdan bakan bizler elbet kim samimi kim değil bir ölçüde bunu yapabiliriz. Fakat kişi ise bunun sorgulamasını esasen kendisi yapmalıdır. Çünkü kendini samimi olarak gören bir kişi bile sorguladığında çoğu zaman samimi olmadığını da bir ölçüde görebilir. Çünkü yapılan en büyük hata gerçekleri inançlarımıza uydurmamızdır. Bu yanlışa sadece dindarlar değil çoğu zaman dinsizlerde düşerler. Kendini bilmek için insan kendini ve dogmalarını sorgulamakla işe başlamalıdır ki samimiyeti ne kadar bunu kendi önüne serebilsin. Mesele kendini bilmektir. ''Emin olun gerçeğin ne olduğunu en az sizin kadar merak ediyorum. Aramızdaki fark ben henüz bulamadım aramaya devam ediyorum ama bunu asla ne olduğu belli olmayan bir yaratıcı güce atfetmeyeceğim. Kanıtlanmadığı sürece böyle bir önermeye inanmayacağım. Aynen kanıtlanmamış hiç bir başka bilgiye inanmadığım gibi bir yaratıcının olduğu önermesine de inanmayacağım. Felsefi çıkarımlar yapıp olması gerek diye bir bakış açısını kabul etmiyorum. Sonsuz, bütün, rasyonel bir şey var ben de ona tanrı diyorum gibi bir bakış açısını kabul etmiyorum. '' - Ben Hakikat'i bulduğumu iddia etmiyorum. Benim Hakikat'i bulduğumu nereden çıkardınız bunu da bilmiyorum :) Dücane Bey açısından ise takip ettiğinizi ve videolarının büyük bir bölümünü izlediğinizi söylemiştiniz. Dücane Bey'in düşüncelerini açıklamak elbet bana düşmez ama Dücane Bey hep şöyle der benim fikirlerim yıkılmaz değillerdir. Eğer fikirlerim aklıma ve mantığıma yatmaz ise inşa ettiğim gökdelenimi tereddüt etmeden yıkarım. Bunu diyen bir kişi sizce ben artık Guru oldum Nirvanaya erdim Hakikati buldum kafasında olabilir mi ? Ki temellerini yanlış attığım için o gökdeleni yıkmışlığım da vardır der :) Yaratıcının olduğu önermesine katılmak ile bu önermeyi yabana atmamak ayrı şeylerdir. Bir kişi Yaratıcı kesin vardır din de İslamdır okuyup araştırmaya ne gerek var deyip atalarının inancını sürdüren birisi ise ne kadar samimidir ? Bir kişi Yaratıcıyı zaten göremiyorum olsa da olmasa da bana ne deyip bu ihtimali ve dinler kafasına yatmadığı için de Anlam ve Hakikat arayışını bir kenara atıyorsa kısaca Vazgeçmeyi tercih ediyorsa o ne kadar samimidir ? Görmezden gelmek mi kıymetlidir Körü Körüne Bağlanmak mı ? Yoksa ikisi de beş para etmez midir ? Bir üçüncü yol var mıdır ? Kim bilir belki de vardır :) -Bilmediğiniz her şeyin arkasına Tanrıyı koydunuz yani hakikati buldunuz öyle mi bu mudur insana yakışan. Eğer bilmediğimiz, henüz keşfetmediğimiz her şeyin arkasına tanrıyı koymaya devam edersek geçmişimize hakaret etmiş oluruz. Bundan 1000 yıl önce dünya küredir diyenlere yapılanlarla bugün evrim vardır diyenlere yapılanlar aynı. O zaman da bilime inananlar hakikati görmüştü bugün de evrim vardır diyenler hakikati bulmuş durumdalar. Uğur Mumcu'nun bir sözü çok güzel. Tam olarak uyguladım diyemem ama en azından karınca misali niyetim bu: "Cesur olmak, elbette korkusuz olmak değil. Ama yitireceklerini bilmene rağmen yanlış olana itiraz edebilmektir. Çünkü korkaklar yaşamaz. Sadece hayatta kalırlar..." Tekrar söylüyorum ben Hakikati buldum diye ortalarda gezmiyorum :) . Ben Tanrı fikrini yabana atmıyorum. Üzerine düşünüyorum ve dinler ve diğer yollarda olmak üzere olabildiğince üzerine kafa yormaya çalışıyorum. Kısacası ben ne Ateist ne Deist ne de başka bir şeyim. Ben Arıyorum. Ulaşırım ya da ulaşamam. Bilemem. Ama arıyorum. Bunun bana katkısı da şu ana kadar ne oldu derseniz her fikre tahammül edebilmek. Herkesten her fikirden bir şeyler kapabilir olmak. Bilginin dile değil kulağa dolduğunu kabul etmek. Yıkılmaz dogmalar değil yapıcı fikirler inşa edebilme gayreti. Toptan reddetmemek ve dinlemek. Dücane Bey'i de Ahmet Bey'i de Celal Bey'i de ya da bir diğer Aydını da dinlemek ve onların penceresinden de dünyaya bakabilmek. Aklıma ve mantığa yatanları almak fakat bunu yaptığım zaman da aklıma yatanları da dogma yapmayıp devamlı üzerinden geçmek. Hakikati sadece maddi olarak değil manevi olarak da sorgulamak ve araştırmak. Umarım kendimi ifade edebilmişimdir. Umarım ilk yorumunuzda katılmadığım yerleri açıklığa kavuşturabilmişimdir. Gerçeğin en büyük dostu zaman, en büyük düşmanı tarafgirlik ve en sadık arkadaşı da alçak gönüllülüktür. İyi günler dilerim.

  • @mehmetkutuk8217
    @mehmetkutuk82174 жыл бұрын

    Toplum için özgürlük söz konusu mudur? Bireysel midir özgürlük?

  • @sukruozsecen8144

    @sukruozsecen8144

    2 жыл бұрын

    Akla bilime onem verilip ve de karşılıklı saygı olduğu zaman toplum özgürleşir. Ancak toplumlar özgürlük anlayışından daha çok kurallar üzerine kurulur. Sosyal mukavele geçerlidir. Buna toplum sözleşmesi de denir. Eğer yargı bağımsızsa toplum üst yapı kurumu karşısında da (yani devlet karşısında) bağımsız olur. Özgürlük (hürriyet) esasen bireyseldir. Ancak onunda yani bireysel özgürlüğün de bir başka bireyin(kişi) özgürlüğünün başladığı noktada biter. Bireysel özgürlükler de sınırsız değildir. Sınırları vardır. Örneğin gece 12'den sonra televizyonun sesini veya müzik çalar bir cihazın sesini yüksek sesle dinleyemezsin. Başkasının dinlenme özgürlüğünü (uyuma özgürlüğünü) ihlal edemezsin. Bu arada Fransız aydınlanmacı'nın (yazar Jan Jack Roussea'nun ) Toplum Sözleşmesi kitabını okumani öneririm.