Cum zidesti corect peretii din blocuri ceramice Brikston, Porotherm, Cemacom, Soceram etc

Pe santierul unei case eficiente energetic ce este proiectata si construita de noi, deja am ajuns cu lucrarile la etapa zidariei exterioare, ce o realizam dintr-un material foarte bun, si anume blocuri ceramice, cunoscute ca si "caramida ceramica". In cazul unei zidarii cu blocuri ceramice, exista o sumedenie de reguli privind realizarea si ridicarea peretilor, insa noi am sumarizat o lista de 10 reguli de baza privind zidirea corecta a peretilor cu blocuri ceramice, indiferent care ar fi producatorul materialului - Brikston, Porotherm, Cemacom, Soceram sau altul. Detalii deja le gasiti in video!
- Fii parte în Comunitatea noastra: kzread.info... (subscribe)
- Facebook: / enciclopediaconstructi...
- Website: enciclopediaconstructiilor.com/
- Servicii: premiumhouse.md/
- Sustine proiectul pe Patreon: / enciclopediaconstructi... Multumesc.
- Email: enciclopediaconstructiilor@gmail.com
Multumesc de vizionare, va doresc o zi frumoasa!
Copyright © 2023 Begu Valentin. Toate drepturile rezervate.

Пікірлер: 73

  • @vladu5275
    @vladu5275 Жыл бұрын

    1. Mortarul se pune pe toata suprafata de contact intre caramizi. Cand se calculeaza spaletul de zidarie la actiuni seismice si rezulta cedarea in sectiune inclinata mortarul este cel mai important. 2. Este bine sa se puna hidroizolatie intre spaletul de zidarie si fundatie dar cum ati tratat zona stalpisorilor? acolo apa urca fara probleme prin fundatie, stalpisori, zidarie. 3. Zidaria se uda nu pentru a mari aderenta intre mortar si zidarie, ci pentru ca zidaria sa nu absoarba apa din mortar si sa ii strice reteta. Daca nu este udata mortarul "se sparge" foarte usor. 4. Strepii nu sunt barele de armatura din rosturi. Strepii sunt incluziunile betonului din stalpisori in randurile de zidarie. Foarte importanti in zone seismice. Ar trebui sa ii luati in calcul, va ajuta si la pierderi.

  • @EnciclopediaConstructiilor

    @EnciclopediaConstructiilor

    Жыл бұрын

    1. Si daca zidaria e doar autoportanta? 2. Nu ati fost atent la video deloc. Am vorbit de ruperea capilaritatii si cele 2 solutii folosite. 3. Am vorbit si despre udarea zidariei, iar ati omis si acest punct (paremi-se ati comentat fara sa aveti rabdare sa vizionati tot video cap-coada). 4. Stim ce inseamna strepi, in video am avut in vedere si despre ei, dar si despre barele de armatura din zidarie.

  • @vladu5275

    @vladu5275

    Жыл бұрын

    @@EnciclopediaConstructiilor Nu vreau sa para ca va critic, doar imi spun parerea. Imi place foarte mult cum arata santierul. Executia casei este mai buna decat la 95% din casele din Romania. Reiau: 1. Daca zidaria e autoportanta este alta discutie, nu este cazul aici. 2. Despre ruperea capilaritatii ati discutat la punctul 2. Nu ati spus ce faceti cu apa care urca prin stalpisori. Este o problema la toate casele, nu doar la aceasta. Sigura rezolvare pe care o vad eu in cazul asta este hidroizolarea cat mai buna a fundatiei. 3. Ascultati ce ati spus la minutul 7:25. Aici m-am referit eu ca udarea nu mareste adeziunea ci caramida nu mai absoarbe apa si strica mortarul. Observati cum s-a udat caramida cu apa din mortarul din rosturi. 4. La minutul 8:45 ati vorbit despre barele de armatura si dupa ati spus ca se numesc strepi in Romania.

  • @EnciclopediaConstructiilor

    @EnciclopediaConstructiilor

    Жыл бұрын

    Multumim de feedback si informatii. 1. Am clarificat. 2. Da, e o problema, iata de ce noi am hidroizolat fundatia si la exterior cu membrana bituminoasa, dar si la interiorul fundatiei cu bitum lichid. 3. Ok, am inteles ce ati dorit sa ziceti. Da, caramida absoarbe apa din mortar, insa in limitele permise. Daca e prea frig, nu se permite de udat. 4. Am revizionat secventa... cred ca de la cat am inghetat pe santier trebuia sa ne exprimam mai clar, insa speram ca mesajul a fost inteles ))) Multumim.

  • @vladu5275

    @vladu5275

    Жыл бұрын

    @@EnciclopediaConstructiilor Multumesc si eu pentru video-urile informative pe care le faceti!

  • @cgabriel777
    @cgabriel77710 ай бұрын

    am vazut o zidarie cu blocuri ceramice in care se vedeau spatii goale intre blocuri cam de 1-2mm. Probabil zidarii nu au folosit suficient mortar. Cat de mult pot afecta aceste defecte rezistenta zidului si capacitatea lui de a izola termic?

  • @b.cs.2695
    @b.cs.2695 Жыл бұрын

    Salut ce tip de caramida ati folosit? seamana mult c termobloc T30XL de la Leier. ce parere aveti de t30xl? Am primit o oferta buna pentru acesta dar pana acum eram orientat catre Cemacon 29 sau 24LM si nu stiu care e mai rentabil

  • @ionutdinca7651
    @ionutdinca76515 ай бұрын

    Cum sa lucrezi cu sfoara pe exterior și să pui boloboc pe interior eu nu am văzut decât la voi

  • @EnciclopediaConstructiilor

    @EnciclopediaConstructiilor

    5 ай бұрын

    Invata-te!

  • @pleomacl
    @pleomacl Жыл бұрын

    daca folosesc caramida care nu e portanta ca in video si folosesc bare de fier pentru ancorare e ok ? si apoi sa torn stalpi

  • @dumitrascuclaudiu7097
    @dumitrascuclaudiu70979 ай бұрын

    Liza domnul meu! Vreun sa va intreb la interior peretii se hidoizoleaza ?🤔

  • @user-bq2fv1rk1g
    @user-bq2fv1rk1g5 ай бұрын

    Eu am vazut recent ca nu se punea mortar intre rosturile verticale .In Italia.

  • @andreRodiques
    @andreRodiques Жыл бұрын

    Salutare, spune-mi si mie te rog frumos pentru o casa P+1 in cadre cu zona seismica Vrancea, mi-au bagat bare de fi 16 cate 8 la stalp. O sa o fac pe zidarie de caramida.. Imi poti spune te rog? ce caramida sa folosesc? eu ma gandeam la Robust 30 (pt ca grosimea de structura e de 30) este ok? as dori si altceva mai acceptabil la pret dar nu prea gasesc! sunt alte companii care produc caramida de 30?

  • @stefancelmare3920

    @stefancelmare3920

    Жыл бұрын

    Cea mai ieftina e Cea de la Siceram și e destul de buna.

  • @ovidiub13
    @ovidiub13 Жыл бұрын

    O părere, spune-ți-mi vă rog dacă greșesc: Punând mortarul orizontal pe două rânduri, în loc de pe toată suprafața, permite aerului să circule prin golurile blocurilor, astfel unind aerul din tot peretele. Dacă avem vreo gaură pe undeva (pentru tablouri, sau chiar lipsă de mortar) pe acolo avem o punte termică, sau cel puțin pierdere mai mare de căldură.

  • @EnciclopediaConstructiilor

    @EnciclopediaConstructiilor

    Жыл бұрын

    Nu gresiti deloc, insa depinde cum privim lucrurile! Chiar si cu mortarul pus pe toata suprafata, gaurirea blocului ceramic cand faci instalatii, face ulterior sa avem probleme mari de etansietate. Am auzit cazuri de la electricieni care cand au facut doze sau canale pentru doze, simteau aerul cum sufla prin acestea. Ce trebuie de facut este de tencuit bine si etans casa pe ambele parti, de etansat orice penetrare, inclusiv de sigilat toate gaurile facute, inclusiv cand se fac canale pentru cabluri si doze.

  • @sorinr649

    @sorinr649

    Жыл бұрын

    ​@@EnciclopediaConstructiilorteoretic mortarul se pune pe toata suprafata caramizii, pentru ca sa nu apara tensiuni in blocul portant. De fapt structuristul cand face calculul de structura a casei ia in calcul tocmai ca o caramida preseaza egal pe toata suprafata ei pe urmatoarea caramida. Asa faceti economie la mortar, dar pierdeti din calitatea structurala a zidului, respectiv pe acolo o sa circule liber, aer, insecte, punte termica masiva etc..

  • @pleomacl
    @pleomacl Жыл бұрын

    ce sfat imi poti spune legat de spuma si nu mortar ma bate gandul la spuma porotherm dryfix dar nu stiu prea multe detalii despre ea m ar ajuta mult o parere

  • @EnciclopediaConstructiilor

    @EnciclopediaConstructiilor

    Жыл бұрын

    Noi nu recomanda zidirea pe spuma! O sa venim anul acesta cu mai multe video-uri despre spuma, analizele sunt pregatite. Nu o sa atingem neaparat subiectul dat, insa raspunsul nostru este: NU!

  • @user-dv3dy6rg5c

    @user-dv3dy6rg5c

    17 күн бұрын

    @@pleomacl ZIDESYE CU MORTAR DE CIMENT.LASĂ INVENȚIILE

  • @mycu84
    @mycu84 Жыл бұрын

    Este gresit daca utilizam pentru lipirea blocurilor ceramice un adeziv special pentru a obtine rosturi foarte inguste 1mm +/- ?! (nu prea imi place ideia de a pune mortar in zidarie) :)

  • @EnciclopediaConstructiilor

    @EnciclopediaConstructiilor

    Жыл бұрын

    DA! Zidirea cu rosturi subtiri se permite doar in cazul BCA-ului, BCU-ului si cam atat. La caramida, blocuri ceramice si alte materiale normativele cer rosturi groase (in medie 12 mm pe orizontala si 10 mm pe verticala).

  • @EUGEN12RDK

    @EUGEN12RDK

    Жыл бұрын

    bca ul fiind perfect drept , este posibil 1 mm rost . dar caramida nu este perfectă, așa ca se "regleaza" în rost de 10mm

  • @startz88biggy

    @startz88biggy

    Жыл бұрын

    Fără să fac reclamă; Există porotherm profi pentru straturi subțiri.

  • @EnciclopediaConstructiilor

    @EnciclopediaConstructiilor

    Жыл бұрын

    La caramida e vorba de calcule de rezistenta acel rost. Mortarul are rol structural in multe cazuri, nu e vorba doar de "reglare".

  • @raduoniche330
    @raduoniche3307 ай бұрын

    Bună ziua. Va rog ziceți și mie. Dacă stâlpii, centurile casei sunt de 30cm, cărămidă de cât ar trebui sa fie corect? Mulțumesc. Ce cărămidă recomandați ca și marca sau denumire... Pt Iasi

  • @EnciclopediaConstructiilor

    @EnciclopediaConstructiilor

    7 ай бұрын

    Buna ziua, in mod normal, tot 30 cm. Sunt mai multi producatori, as analiza atent fisele tehnice, insa vedeti ce scrie in proiect, ca unele sunt portante, altele nu.

  • @ovidiub13
    @ovidiub13 Жыл бұрын

    Am văzut folosit pentru tăierea blocurilor ceramice un fierăstrău sabie cu o pânză lungă. Uite câteva avantaje la această unealtă pentru cazul acesta: - tăiere din o singură mișcare, nu trebuie rotit blocul - tăiere dreaptă și frumoasă pe toată lungimea blocului - nu mai este necesar toporul - nu mai sunt cioburi - mai puțin praf deoarece viteza de tăiere este mai mică față de polizor, și nu ridică praful la fel de mult - se pot tăia și blocurile deja zidite

  • @EnciclopediaConstructiilor

    @EnciclopediaConstructiilor

    Жыл бұрын

    Merci mult de avantaje!

  • @poenarumarius7468
    @poenarumarius7468 Жыл бұрын

    Ce lățime are cărămida?

  • @georgianat.888
    @georgianat.888 Жыл бұрын

    Eu am aflat ca stau intr-un bloc unde a fost o mlastina inainte iar peretii sunt umezi...ce solutie ar fi pt a scapa de umiditate?!la subsol e 100% umiditate :(

  • @EnciclopediaConstructiilor

    @EnciclopediaConstructiilor

    Жыл бұрын

    Hidroizolarea si ruperea capilaritatii.

  • @johnnyfive948
    @johnnyfive948 Жыл бұрын

    Drag "Enciclopedia Constructorilor", vă rugăm să adăugați subtitrări în limba moldovenească. Apoi pot fi traduse în alte limbi ale lumii folosind instrumentele încorporate KZread. Înțeleg puțin mai mult de jumătate, dar încerc foarte mult.

  • @EnciclopediaConstructiilor

    @EnciclopediaConstructiilor

    Жыл бұрын

    Nu exista limba moldoveneasca, in video se vorbeste limba romana, cu dialect/grai moldovenesc. Invatati limba romana, si o sa intelegeti mai bine informatia. Succes!

  • @dragosc9029
    @dragosc9029 Жыл бұрын

    Nenea “bricklayer” lucreaza in regim de lenes ? Sau este platit la zi ?

  • @EnciclopediaConstructiilor

    @EnciclopediaConstructiilor

    Жыл бұрын

    Domnul lucreaza asa cum trebuie, poate putin emotionat ca e filmat, insa asa se lucreaza. Celor care se dau rapizi in executie, in peste 90% din cazuri le gasim greseli, dvs din care categorie faceti parte?

  • @dragosc9029

    @dragosc9029

    Жыл бұрын

    @@EnciclopediaConstructiilor nu sunt bricklayer .. fac parte tot din categoria constructiilor insa nu in romania ..in schimb de ce am mentionat asta .. pentru ca am vazut foarte multi bricklayers .. care au experienta si se miscau mult mai bine :) mult success iti doresc.

  • @clausion

    @clausion

    Жыл бұрын

    Sa stii ca se numeste zidar. Sau dupa cativa ani de stat in strainatate nu mai stim romaneste?

  • @dragosc9029

    @dragosc9029

    Жыл бұрын

    @@clausion da..comment-ul tau e doar asa de bagare de seama as putea spune. Si da, dupa 15 ani de o tara in care vorbesc din sculare'n culcare limba engleza.. anumite cuvinte daca nu le folosesc le uit. ai tu o problema cu asta? think outside the box

  • @clausion

    @clausion

    Жыл бұрын

    @@dragosc9029 Bravo. Lucrezi in constructii si ai uitat in 15 ani ca se cheama zidar. Si nici nu ai vrut sa vezi inainte de a scrie "bricklayer" cum se traduce. Ok. Nu am o problema cu asta. Think outside the box. Pai, ia sa vedem... asadar lucrezi in constructii, vezi video-ul pus de domnul Begu si faci un comentariu rautacios la adresa unui om care lucreaza incet. Cum este comentariul (comment-ul) tau? "...asa de bagare de seama as putea spune".

  • @stefancelmare3920
    @stefancelmare3920 Жыл бұрын

    La zidărie portanta se zidește în strepi, care nu I vad. Strepii sunt altceva fata de ce ai zis tu în video. Strepii sunt zigzag ul conturului stâlpilor.

  • @liviuradu1790
    @liviuradu1790 Жыл бұрын

    Am vazut blocuri ceramice care in goluri aveau granule de polistiren. Sau, dupa zidirea fiecarui rand de blocuri ceramice, in golurile interioare se turnau granule de polistiren pana aproape de nivelul superior.

  • @EnciclopediaConstructiilor

    @EnciclopediaConstructiilor

    Жыл бұрын

    Exista mai multe variatii, si cu bule de polistiren, si cu vata minerala, cu perlit etc.

  • @XEleanor68X

    @XEleanor68X

    Жыл бұрын

    @@EnciclopediaConstructiilor cit de corect este sa adaugi in golurile interiorare polistiren/perlit? aveti experienta cu asa ceva?

  • @stefancelmare3920

    @stefancelmare3920

    Жыл бұрын

    @@XEleanor68X e mai bine decât fără, pt ca nu mai cade mortar în gauri.

  • @iliepoliec7089
    @iliepoliec70892 ай бұрын

    mortarul este prea uscat ,asezarea mortarului trebuie facuta din miscari sigure cu cantitatea exacta pe mistrie la o singura miscare ,ciucanul nu i si are rostul ,sunt timpi pierduti in procesul tehnologic

  • @thepavel5567
    @thepavel5567 Жыл бұрын

    Ce amprenta are casa ?

  • @EnciclopediaConstructiilor

    @EnciclopediaConstructiilor

    Жыл бұрын

    Putin peste 100 mp.

  • @florin87
    @florin87 Жыл бұрын

    Salutare, in Brașov veniți sa construiți? ❤️

  • @EnciclopediaConstructiilor

    @EnciclopediaConstructiilor

    Жыл бұрын

    Salutare, din pacate in prezent inca nu, insa la distanta putem oferi consultanta.

  • @user-gr2ls9gh2r
    @user-gr2ls9gh2r11 ай бұрын

    Spuneti va rog care caramida este mai buna brikston sau porotern

  • @adriancristian8150
    @adriancristian8150 Жыл бұрын

    De ce nu mai postezi cu lucrările de la casa ta? Ce se întâmplă?

  • @EnciclopediaConstructiilor

    @EnciclopediaConstructiilor

    Жыл бұрын

    Am avut o pauza tehnica din anumite motive (am vorbit in video trecut de sfarsit de an de ce). Acum din ianuarie continuam cu lucrarile si cred ca din februarie-martie vom reveni cu lucrarile ce se vor face. Merci de intrebare!

  • @raduoniche330
    @raduoniche3307 ай бұрын

    Construiti și la Iași în 2024? Am un proiect în avizare. Casa D P M

  • @EnciclopediaConstructiilor

    @EnciclopediaConstructiilor

    7 ай бұрын

    Deocamdata nu, doar consultanta putem oferi in Romania.

  • @ivandaniel191
    @ivandaniel191 Жыл бұрын

    Lasă gură de lup la zidarie pt stâlpi minim 10 cm

  • @user-dv3dy6rg5c
    @user-dv3dy6rg5c20 күн бұрын

    Blocurile nu se udă cu apă.pune mortar nu te zgărci😂😂

  • @EnciclopediaConstructiilor

    @EnciclopediaConstructiilor

    20 күн бұрын

    Studiati fisele tehnice, blocurile SE UDA CU APA inainte!!!

  • @user-dv3dy6rg5c

    @user-dv3dy6rg5c

    20 күн бұрын

    @@EnciclopediaConstructiilor SE udă cănd sunt temperaturi extreme.in general se uda blocurile ceramice nu cele de beton.se uda zidul după ce îl ridici

  • @grodq3940
    @grodq3940 Жыл бұрын

    Salut ! La minutul 13:43 ai scăpat o mică cacofonie ( ca căldura ) CA- CĂldura !

  • @fu1644
    @fu1644 Жыл бұрын

    Casa spasivă😁

  • @EnciclopediaConstructiilor

    @EnciclopediaConstructiilor

    Жыл бұрын

    Va fi o casa eficienta energetic, probabil si pasiva, insa nu s-au dorit calculele aferente.

  • @VS-tj7cl
    @VS-tj7cl Жыл бұрын

    Aici in Cehia numai primul rind il punem pe mortar,urmatoarele pe clei-spuma,se primeste mai repede lucrul

  • @EnciclopediaConstructiilor

    @EnciclopediaConstructiilor

    Жыл бұрын

    Stim de metoda data, insa nu o recomandam.

  • @adrianAdrian-gx9ru

    @adrianAdrian-gx9ru

    11 ай бұрын

    @@EnciclopediaConstructiilor care este motivul pt care nu recomandați zidirea cu spuma!? Trebuie sa cumpăr cărămidă și vroiam sa optez pt porotherm Profi care se zidește cu spuma !

  • @barbub.9572
    @barbub.9572 Жыл бұрын

    Antiseismice si strepi?

  • @EnciclopediaConstructiilor

    @EnciclopediaConstructiilor

    Жыл бұрын

    Va rugam sa scrieti mai clar ce aveti in vedere prin intrebarea dvs?

  • @barbub.9572

    @barbub.9572

    Жыл бұрын

    @@EnciclopediaConstructiilor Nu am vazut barele de care vorbeati in acest filmulet: fierul de legatura orizontal dintre stalpi si pereti (dupa primele doua randuri de caramida, ulterior din 3 in 3). In plus, la contactul dintre stalpi si pereti, peretele din caramida trebuie sa aiba o forma serpuita pe vertical a.i. sa creasca suprafata de contact. Angajatii dvs. au umplut acele spatii cu resturi subtiri din caramida, probabil pentru a reduce cantitatea de beton necesara a fi turnata ulterior in stalpi. P.S.: Superb realizata armatura, fix ca la carte.

  • @EnciclopediaConstructiilor

    @EnciclopediaConstructiilor

    Жыл бұрын

    Armarea orizontala a zidariei incepe de la randul 2 sau 3, deci in filmare e si logic ca nu ai cum sa-l vezi deoarece inca nu am ajuns sa punem randul 3 sau 4 (care vine peste randul dedesubt). Nu e deloc obligatoriu ca sa se creeze acea forma serpuita. In mod ideal poti zidi perfect drept acei stalpi, sau sa te opresti cu zidaria la 5-10 cm de stalp ca sa torni beton, un stalp e calculat pe sectiunea sa de 30x30 cm (in cazul dat), nu mai mult. Ce e mai mult, nu strica, dar nu e obligatoriu. Legat de alte masuri antiseismice, vom reveni probabil in viitor cu ceva ce s-a facut aici aditional fata de multe alte case, ceva ce pe net nu prea vezi, Doreii si muncitorii nescoliti nu stiu, insa e obligatoriu! Multumim!

  • @barbub.9572

    @barbub.9572

    Жыл бұрын

    @@EnciclopediaConstructiilor Mult succes.

  • @barbub.9572

    @barbub.9572

    Жыл бұрын

    @@EnciclopediaConstructiilor Proiectul unei case, daca e intocmit de un proiectant cu stiinta de carte si responsabil, are, pe langa planuri, niste precizari despre ceea ce trebuie sa se faca si cum sa se faca. Doreii despre care spuneti nu obisnuiesc sa citeasca asa ceva. De fapt, Doreii nu sunt capabili sa citeasca un proiect, ei merg pe ideea ca au vazut la altii cum se face, daca se poate cu cat mai putina munca si jupuind comanditarul de cat mai multi bani. Iar daca se mai poate si fura cate ceva de pe santier... Care dintre Dorei nu respecta proiectul, afara cu el. Are balta peste.