Cum setez aparatul foto (partea a 2-a)

Acest material vine în completarea vlogului anterior - ” Cum setez aparatul foto (prima parte) ”.
În doar câteva minute, prin prima parte și a doua parte a acestui material, orice fotograf începător va deveni conștient de foarte multe informații utile.
Aici, în parte a doua, iau fiecare setare de aparat foto în parte și ofer mai multe detalii:
- prezint ecuația bokeh -ului (care sunt factorii ce influențează efectul de blur din spatele subiectului)
- arăt sfatul clasic legat de timpul de expunere pe care trebuie să-l folosim pentru a nu avea un cadru ”tremurat”
- prezint sfatul meu legat de folosirea timpului de expunere când facem instantanee
- și arăt cum mărimea senzorului afectează profunzimea de câmp și performanța iso
Imaginea o puteți descărca la următorul link: / 802514557230935
Poți susține acest canal dacă achiziționezi aparatură foto de la următorul link:
event.2performant.com/events/...
Ne vedem și pe Instagram: / radujuvina

Пікірлер: 58

  • @richardleon3230
    @richardleon32304 ай бұрын

    Destul,de util înainte aceste informați erau în cărți de specialitate,despre filtre și când sa le folosim,nu dați. Pentru cine deține informați despre tehnica foto video analogica este de aur.

  • @AndreiVaida
    @AndreiVaida2 жыл бұрын

    Foarte foarte bine prezentat.

  • @DumitruGhNicu
    @DumitruGhNicu3 жыл бұрын

    Sfaturi și opinii sincere,din experiența proprie,sunt minunate!. Mai așteptăm. Mulțumim,o seară bună!

  • 3 жыл бұрын

    Cel mai mult mã bucur atunci când citesc astfel de comentarii, sã vãd cã materialul a fost de folos! Mulțumesc! Searã bunã!

  • @claudialazar4197
    @claudialazar41973 жыл бұрын

    Este super! Faci totul să para mai ușor, ti-am lăsat câteva poze pe Facebook, aștept părerea ta! Multumesc frumos pentru ajutorul acordat prin clipurile postate!

  • @gtviorel1002
    @gtviorel10023 жыл бұрын

    Wow nu vreau sa te mint dar in unele din cazuri, chiar m-am lovit de situatia care ne-ai prezantat-o. Felicitarile mele din nou si astept cu nerabdare si alte clipuri. Bravo 🥳🥳🥳👌👌👌👌👍👍👍👍

  • 3 жыл бұрын

    Sfaturile din material acapareaza tot ce este de baza in folosirea aparatului. Sper ca te va ajuta atunci cand vei fi din nou pus in astfel de cazuri! Ca de obicei, multumesc! :)

  • @gdanii
    @gdanii3 жыл бұрын

    Câte poze am ratat cu timp de expunere prea lung:) Dar totuși știu că dacă cresc ISO-ul tot p poză ratată e:) Așa că încă folosesc mult prea des timp de expunere sun 1/125. Super util materialul!

  • @eugen2265
    @eugen22653 жыл бұрын

    Suuuper tutorialul ! Te felicit Radu pentru ceea ce faci !

  • 3 жыл бұрын

    Multumesc! Ma bucur ca isi face rostul, ca este util!

  • @tincucristian701
    @tincucristian7014 ай бұрын

    👏👏👏🙏🙏🙏🙏

  • @drivingmood9817
    @drivingmood98172 жыл бұрын

    Super util!

  • @alexandrugaspar
    @alexandrugaspar3 жыл бұрын

    Foarte util acest material chiar și pentru cei mai experimentați, greșeală cu timpul de expunere am făcut-o și eu mult timp, mai ales la nunți,botezuri nu faci treaba cu 1/125 😟 dar oricum toți avem de învățat mereu 😎 indiferent de experiența ce o avem, foarte util acest clip poți face mai multe v-loguri de genul asta ajută mult comunitatea ta. 👌🏼

  • @bluesman9663
    @bluesman96632 жыл бұрын

    Acum te-am descoperit și după ce am vizionat aprope toate tutorialele pe care le-ai postat,vreau sa-ți spun doar atat: EȘTI GROZAV! Sincere aprecieri ! 👍👍👍👍👍

  • 2 жыл бұрын

    Bine ai venit și mulțumesc mult pentru apreciere! 😀

  • @ralukateodora1994
    @ralukateodora19942 жыл бұрын

    Felicitări pentru material și pentru toate sfaturile scurte și la obiect! Mă înclin! Să ai o zi frumoasă!

  • 2 жыл бұрын

    Mă bucur să aud că ți-au fost utile clipurile! O zi excelentă să ai!

  • @Gananau
    @Gananau3 жыл бұрын

    Gata, deja știu tot ce trebuie. De mâine sunt profesionist. 😂. Mersi.

  • @LoneWolf-qz5fy
    @LoneWolf-qz5fy3 жыл бұрын

    Perfect!!!!

  • @mocanumarin2434
    @mocanumarin24343 жыл бұрын

    Încă, o data mulțumesc! Foarte, foarte util. Succese!

  • 3 жыл бұрын

    Ma bucur ca ti-a fost de folos! Multumesc si eu! Mult spor!

  • @egri-robert
    @egri-robert3 жыл бұрын

    Mersi

  • @marcusandreas758
    @marcusandreas7582 жыл бұрын

    Bravo ai muncit mult pt video astea doua 👌🏻

  • 2 жыл бұрын

    Mulțumesc! Da. Mă bucur că le-ai văzut pe amândouă, mai ales dacă ți-au fost utile!

  • @mariusb4870
    @mariusb4870 Жыл бұрын

    De data aceasta chiar am pus o intrebare buna in sectiunea de “ce ai nevoie astazi” acum jumatate de ora eram in cautarea unui clip referitor la obiectivele cu montura EF-S / EF si daca sunt compatibile. (Canon EOS 2000D) chiar varianta de 50mm😂😂 si te am descoperit pe Tine! Nu ai idee cat de mult m ai ajutat in seara asta! Multumesc!🤓

  • @radu178
    @radu1783 жыл бұрын

    fain si partea a 2 a

  • @CiprianGhetu
    @CiprianGhetu3 жыл бұрын

    Foarte bine explicat Radu 😊👌

  • 3 жыл бұрын

    Multumesc!

  • @CiprianGhetu

    @CiprianGhetu

    3 жыл бұрын

    @ Si eu îți mulțumesc, sunt amator in ale fotografiei și gasesc materialele video oferite de tine...mai mult decât folositoare...scurte și la obiect 👍📸

  • @ciprianumbrarescu3099
    @ciprianumbrarescu30993 жыл бұрын

    Salut!Mă numesc Ciprian și urmăresc cu mare interes postările tale și care îmi sunt de mare folos.Am o rugăminte dacă se poate la tine: Ajută-mă cu un tutorial amanuntit despre cum se conectează un godox x1t la bliț (godox 860 ii(N).Succes în postari!

  • @schopenhauer557
    @schopenhauer5572 жыл бұрын

    Salut Radu! Felicitari pentru aceste explicatii in cea ce priveste triunghiul expunerii. Multumesc pentru video. 😎👍🙏

  • @marinanicolae9578
    @marinanicolae95789 ай бұрын

    Ce setari ar fi mai bune pentru un nikon d3500 ? Îl folosesc la o oglinda foto și îmi da batai de cap . Oamenii sunt cam la 2m distanta. Pozele nu îmi ies clare , au un zgomot in ele

  • 9 ай бұрын

    Nu am experienta cu cabina foto, dar, cu siguranta, e normal ca oamenii, cum se pozitioneaza ei/cati stau la poza, sa dea batai de cap, caci nu e nicio situatie fixa/stabila. Eu as pune un f (diafragma) intre f6.3, f7.1 sau f8, ca sa iasa toti clari, iso 1000 (nikon d3500 duce ok la iso 1000), obiectivul setat in jurul a 24mm, timpul de expunere 1/100 si as da mai tare blizul - f mult conteaza blitzul sa aiba putere la un f asa mic. Desigur, mai conteaza si punctul de focus. As seta obiectivul pe manual focus si l-as regla sa fie clar in locul unde ar sta majoritatea oamenilor. Cam atat, dar, repet: nu am experienta cu cabina foto - acum vorbesc doar teorie. La locul faptei, as drege-o probabil, dar de la distanta, cam astea-s indicatiile mele. Sunt multe variabile: ai iso, difragma, timp de expunere, distanta focala, distanta la care se face focusul, puterea bliztului, distanta la care se afla blitzul fata de subiect - toate astea conteaza. Un minim de cunostinte e necesar; nu e usor, chiar si cu o cabina foto. Dar daca ii acorzi putin timp, sa te joci cu ea in casa (cu toate variabilele), o sa iasa. Mult spor!

  • @cosminbuhosu7162
    @cosminbuhosu71629 ай бұрын

    Am întrat ce pe acest drum, și mi-am cumpărat canon r6 mark 2 crezi ca este un aparat destul de bun pentru început?

  • 9 ай бұрын

    Felicitări că ai ales această pasiune! Vei vedea mult mai multe lucruri din jurul tău datorită ei! Canon R6 Mark II este un aparat foarte bun, de top. Am lucrat cu un R6 (Mark I), prima variantă, și m-a surprins. R6 Mark II este și mai bun. În 2008, când eu mă apucam de fotografie, aparatul meu foto DSLR nici măcar nu avea funcția de înregistrare video, deci ai un prim aparat extraordinar. Mai trebuie ținut minte că obiectivul din fața aparatului este la fel de important ca aparatul. Recomand să ai la el (și) un obiectiv fix, de 50mm f/1.8, care o să te ajute, de exemplu, noaptea. În rest, toate bune! Mult spor cu el!

  • @andreasandre9095
    @andreasandre9095 Жыл бұрын

    Superb ! Dar te rog daca poti sa faci un video cum și unde gasim aceste detalii ! De unde le modificăm :( ! Știu par misogin , dar cum sunt eu incepator , am primit un Nikon d5200 cadou ... ma uit la tutorial dar e putintel cam mult pentru cunostintele mele :( !

  • Жыл бұрын

    Salut! Ai nevoie sa cunosti doar 3 lucruri de inceput: de unde sa schimbi timpul de expunere, diafragma si iso-ul. Vei vedea ca n-ai nevoie decat de o rotita si 2 butoane - cu ele le schimbi pe toate 3. Este nevoie de un minim de efort si din partea ta. Fiecare model de aparat le are pe ale lui (butoane, rotite) - n-am cum sa le acopar pe toate. Aceste informatii (cum sa schimbi iso, timp exp, diafragma) se afla ba in manualul de utilizare al aparatului, ba pe Google, ba pe KZread - daca e sa cauti " Nikon D5200 settings " . Chiar daca nu cunosti limba engleza, sigur te prinzi, din imagini, de unde le schimbi. Asa am invata si eu la inceput. Mult spor!

  • @eugen2265
    @eugen22652 жыл бұрын

    Salut Radu ! Am o intrebare te rog ! Daca timpul de expunere,trebuie sa fie dublu la o lentila de 50mm. Dar la o lentila de .....kit, 18-55mm,la un 17-50 de exemplu, cum aflam timpul de expunere ?

  • 2 жыл бұрын

    Salut! La o lentila kit sau la cea de 17-50mm, pur si simplu ne uitam la cati mm am zoomat, inmultim cu 2 si alegem un timp de expunere apropiat de acea valoare. De ex, la 35mm, 35x2=70. Camera nu are un timp de expunere de 1/70, dar are 1/60 sau 1/80. Recomandat 1/80. Aceasta nu este o regula batuta in cuie, este doar o recomandare pentru a evita o imagine miscata din cauza tremurului mainii. Desigur, la un aparat cu senzor crop, e si factorul de multiplicare focala de 1.5x (la Nikon) , 1.6x (la Canon), in functie de brandul aparatului. Acel 35mm e, de fapt un 52 sau un 56mm - astfel, timpul de expunere, la 35mm pe lentila, ar trebui sa fie pe la 1/100 - dar devine prea complicat. Din nou, repet, aceasta este doar o recomandare pe care am tot auzit-o, scrisa in carti, spusa de multi. Nu trebuie sa ne mai complicam si cu factorul de multimplicare. Ca sa fie simplu: La un 35mm, e suficient 1/80 ( la 18mm, 1/40 ; la 24mm, 1/60, 50mm, 1/100 si tot asa). Setarilea acestea, cu timpul, ne intra in instinct si le vom face mai rapid.

  • @lupurazvan2896
    @lupurazvan28963 жыл бұрын

    Salut! Cum obtinem un subiect clar si in focus dar in spatele unui obiect blurat? chiar tu intr-un video ai fotografiat niste persoane printr-un grilaj sau ceva de genu...iar persoanele erau in focus si grilajul acela era blurat. Mersi!

  • 3 жыл бұрын

    Salut! Pentru acest exemplu, de a fotografia printr-un grilaj, iar persoanele de dupa sa fie in focus, in primul rand nu las aparatul sa focalizeze unde vrea el. Aleg Zona de focalizare sa fie doar intr-un singur punct, in cel central. Ma asigur ca el nu se atinge de grilaj cand apas butonul de decalnasare pana la jumatate ( cand focalizez ) . Desigur nici Modul de focus nu-l las sa fie continuu, ci ma asigur ca focalizarea se opreste o data ce eu stau cu degetul apasat. Deci acestea doua si putina precizie. :)

  • @RelaxMusic-uk3vr
    @RelaxMusic-uk3vr3 жыл бұрын

    Salut!Apreciez ceea ce faci însă părerea mea este ca ar fii trebuit sa ne arăți și cum sa facem aceste setări,nu doar sa ne explici despre ele,sunt și eu începător,am un aparat foto lumix G 1 însă nu știu cum sa fac aceste setări,dacă ai dorii sa faci un video mai explicativ ne.ai ajuta și mai mult!

  • 3 жыл бұрын

    Salut! Sunt imagini la fiecare setare in parte pt. a arata efectele la toate modificarile. Imi este greu sa gasesc ceva si mai simplist de atat. Singurul lucru ce trebuie facut de un incepator este sa citeasca manualul de utilizare al camerei si sa vada pe ce butoane sa apese pt. a schimba iso-ul, timpul de expunere si diafragma. Intr-adevar, ecuatia aceea, formula profunzimii de camp arata complicat; dar o data ce incepatorul iese afara si experimenteaza cu aparatul si lentila sa, va vedea ca nu e asa complicat. Teoria e aici, in clipuri, si are o limita. Nu poate arata 100% cum se face totul. Pentru a trece peste aceasta limita a teoriei, e nevoie si de practica. Daca vrea sa invete, fotograful in devenire sa treaca de la pozitia de spectator la cea de creator.

  • @fvnixxx
    @fvnixxx3 жыл бұрын

    Cei care sunt incepatori de la partea aceasta din clip ( 6:35 ) sa nu evitati mereu sa folosoti valori mai mici de 1/125 deoarece puteti crea efecte foarte creative! dar trebuie sa v a documentati mai mult despre asta

  • 3 жыл бұрын

    De acord! Atunci cand intentia nu este aceea de a ingheta actiunea, timpii mai lungi de expunere deschid noi posibilitatati creative.

  • @danutpopa9584
    @danutpopa95843 жыл бұрын

    Bună seara. Sunt un începător în ale fotografiei, adică nu știu mai nimic. Am un sony dsc-h300. Deși am vizionat multe tutoriale cu privire la setările aparatelor foto, meniul aparatului care îl dețin mi se pare foarte complicat.

  • 3 жыл бұрын

    Salutare! Setarile - iso, diafragma, timp de expunere - raman principalele setari ale oricarei camere pentru realizarea fotografiilor - Nu am pus mana pana acum pe un Sony dsc-h300, dar din ce stiu, de Sony multa lume se plange ca are meniul complicat.

  • @danutpopa9584

    @danutpopa9584

    3 жыл бұрын

    Mulțumesc. Am achiziționat un Nikon D3500. Sper să mă ajute mai mult şi să îl înțeleg mai uşor.

  • 3 жыл бұрын

    Cu siguranta! Mult spor!

  • @danutpopa9584

    @danutpopa9584

    3 жыл бұрын

    👍

  • @MarianMoisii
    @MarianMoisii3 жыл бұрын

    Ce setări ar fi ideale în video?

  • 3 жыл бұрын

    Efectele pe care le au setarile prezentate in clip sunt aceleasi si pentru foto, cat si pentru video. Legat de setarile ideale pentru video... depinde de incaperea/locul unde se filmeaza, ce lumina este acolo. Mai depinde si de intentia artistica. Ceva standard pentru orice situatie nu are cum sa fie caci depinde ce unghi de cuprindere are lentila, unde se face focusul, cat de capabil e aparatul. Totul se face pe loc. Un lucru ideal la video (bun pt.orice situatie) e ca timpul de expunere sa fie de 2x mai mare ca frame-urile pe secunda cu care e setata camera sa filmeze. De ex. pt. 24 frame-uri pe secunda, filmul sa fie tras in (cel putin) 1/48 timp de expunere (sau peste 1/60, 1/100).

  • @MarianMoisii

    @MarianMoisii

    3 жыл бұрын

    @ Mulțumesc.

  • @sonyaszabo8838
    @sonyaszabo88383 жыл бұрын

    Bună! Acum câteva luni mi-am descoperit pasiunea pentru fotografiat si m-am gândit să-mi cumpăr un aparat foto DSLR. Ar fi vorba despre Canon EOS 250D Kit cu Obiectiv EF-S 18-55mm. Cum ți se pare alegerea ? Dacă mi-ai putea da câteva ponturi ar fi super !! Mersi oricum ! Link către aparatul foto: www.f64.ro/canon-eos-250d-kit-ef-s-18-55mm-dc-fara-stabilizare-black/p Este de la F64

  • 3 жыл бұрын

    Buna! Cunosc aparatul Canon 250D si, ca raport pret/calitate, pot spune ca ai facut una din cele mai bune alegeri pentru un incepator. Este un aparat scos pe piata recent, deci are tehnologie noua. Ai flip screen ce iti permite o mai buna flexibilitate cand faci fotografii, ai transfer wireless direct catre telefon (la nevoie) , filmare 4k si performante bune la culori, dynamic range si iso. Un astfel de aparat daca aparea pe piata in urma cu 7-8 ani probabil ca ar fi costat 5000 de lei sau mai bine de atat. Deci, stai linistita, e o alegere foarte buna. Un singur pont, dar foarte util, am sa iti dau. Pe langa obiectivul de 18-55mm, mai ia-l pe acesta : Canon 50mm f1.8 STM - link: www.f64.ro/canon-ef-50mm-f-1-8-stm/p . Cu ajutorul lui poti fotografia in conditii mai slabe de lumina (noaptea) si reprezinta o solutie excelenta pentru portrete si multe altele. Asta recomand la inceput oricarui incepator: aparat foto dslr + obiectivul de 18-55mm ( pe care deja le ai ) + acest obiectiv de 50mm f1.8 (varianta cu stm, care e cea mai buna). In afara de aceste lucruri, mult spor si pasiune! Cel mai important este sa ne placa ceea ce facem.

  • @sonyaszabo8838

    @sonyaszabo8838

    3 жыл бұрын

    Multumesc mult pentru răspuns !! 🤗❤️

  • @sonyaszabo8838

    @sonyaszabo8838

    3 жыл бұрын

    Nu am reusit sa aleg între aparatele foto DSLR Canon EOS 250D si 800D ! De aceea mersi, inca o data, pentru răspuns!! 🤗

  • 3 жыл бұрын

    Si eu tot pe 250D as fi mers in duelul 250D vs 800D. Cu placere! :D